Η ΕΕ μπορεί να αποτελέσει πόλο ενός νέου πολυπολικού κόσμου, όταν κατανοήσει ότι δεν πρέπει να ακούει 100% τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Λαβρόφ.
Η παγκοσμιοποίηση αμερικανικού τύπου έχει τελειώσει, ένα νέο οικονομικό και λογιστικό σύστημα οικοδομείται τώρα στον κόσμο. Ταυτόχρονα, η Ρωσική Ομοσπονδία θα ήθελε να δει την ΕΕ ως έναν από τους πόλους του νέου πολυπολικού κόσμου, αλλά η Ευρώπη δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στο φόρουμ Primakov Readings την Τετάρτη.
Ωστόσο, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για έναν σοβαρό διάλογο με τη Δύση, όταν έρθουν στην ηγεσία της διορατικοί άνθρωποι. Για τη Ρωσία, δεν υπάρχει καμία τραγωδία στη σημερινή κατάσταση, όταν η Δύση έχει σταματήσει να συνεργάζεται με τη Μόσχα, σε αντίθεση με τον δυτικό πολιτισμό που στηρίχθηκε στις αμερικανικές αρχές της παγκοσμιοποίησης, οι οποίες έχουν πλήρως απαξιωθεί. Η Ρωσία συνεργάζεται με όσους είναι έτοιμοι γι' αυτό. Εάν όλοι γίνουν δεκτοί στους BRICS, ο οργανισμός θα επεκταθεί σε 15-17 χώρες.
Τα πιο σημαντικά σημεία της ομιλίας του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας:
Σχετικά με την επέκταση των BRICS ο Λαβρόφ είπε ότι το σχήμα RIC (Ρωσία, Ινδία, Κίνα) «έδωσε ένα εισιτήριο στους πέντε BRICS, οι οποίοι τώρα απολαμβάνουν τεράστια προσοχή, και μια ολόκληρη ουρά κρατών με φιλοδοξίες για πλήρη ένταξη να είναι σε αναμονή. Εάν γίνουν δεκτοί όλοι οι υποψήφιοι, οι πέντε χώρες θα είναι κάπου μεταξύ 15 και 17».
Ταυτόχρονα, το RIC παραμένει ένα λειτουργικό σχήμα που συγκεντρώνει όχι μόνο τους υπουργούς Εξωτερικών των τριών χωρών, αλλά και τους υπουργούς εμπορίου, ενέργειας και οικονομικής ανάπτυξης.
Αναφερόμενος σε έναν πολυπολικό κόσμο, σημείωσε ότι «ένα νέο σύστημα οικοδομείται τόσο οικονομικά όσο και υλικοτεχνικά, το οποίο δεν θα εξαρτάται, δεν πρέπει να εξαρτάται, από τις ιδιοτροπίες και την αίσθηση ανωτερότητας των δυτικών πρώην εταίρων μας.»
Η Ρωσία, σύμφωνα με τον ίδιο, επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εξακολουθεί να έχει όλες τις δυνατότητες, «να αποτελέσει έναν από τους πόλους ενός νέου πολυπολικού κόσμου». Αυτό θα γίνει εφικτό όταν η ΕΕ «κατανοήσει ότι δεν χρειάζεται να λέει 100% «ακούω» τις Ηνωμένες Πολιτείες». Εν τω μεταξύ, η Ινδία, η Βραζιλία, τα κράτη του Κόλπου, οι περιφερειακές ομάδες στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική έχουν περισσότερους λόγους να αποτελούν ισότιμο μέρος ενός πολυπολικού κόσμου από ό,τι η ΕΕ.
Είναι σαφές ότι τα συμφέροντα της Ευρώπης δεν συμπίπτουν με εκείνα της Αμερικής. Το ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υπερασπιστεί αυτά τα συμφέροντα είναι «ιατρικό γεγονός». Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Ουάσιγκτον επιβεβαιώνει την άποψη αυτή.
Για το διάλογο με τη Δύση ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι «η Δύση έχει σταματήσει να συνεργάζεται μαζί μας. Έχει χτίσει ένα τείχος, σε γενικές γραμμές, και εμείς απλά δουλεύουμε με εκείνους που είναι έτοιμοι γι' αυτό».
Όταν στην ηγεσία των χωρών και των δομών της Δύσης βρεθούν περισσότεροι διορατικοί άνθρωποι, η Ρωσία θα είναι έτοιμη για έναν σοβαρό διάλογο. «Και εν αναμονή αυτής της λαμπρής εποχής, είμαστε πάντα ευτυχείς να μιλάμε με λογικούς ανθρώπους από την κοινότητα των εμπειρογνωμόνων».
Η Ρωσία «δεν κάνει τραγωδία την τρέχουσα κατάσταση». «Είναι μια τραγωδία για τον δυτικό πολιτισμό, για το δυτικό σύστημα παγκόσμιας τάξης, το οποίο στηρίχθηκε σε αυτές τις αρχές της παγκοσμιοποίησης που πρότειναν οι Αμερικανοί, το οποίο απαξιώθηκε πλήρως ως ένα ανίκανο σύστημα, το οποίο δεν είναι σε θέση να σεβαστεί και να διατηρήσει τις δικές του αρχές και τους μηχανισμούς που επιβάλλονται σε όλους τους άλλους».
Η Ρωσία παραμένει επίσης έτοιμη να συνεργαστεί με τη Δύση για τη Μέση Ανατολή. «Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που πάγωσαν το κουαρτέτο των διαμεσολαβητών (Ρωσία, ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ), το οποίο είχε εμπλακεί με την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας ως το μόνο νόμιμο διαμεσολαβητικό όργανο για μια παλαιστινο-ισραηλινή διευθέτηση. Οι Αμερικανοί θέλουν να το κάνουν μόνοι τους».
Σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε ότι, «εξακολουθούν [οι δυτικές χώρες] να τρέφουν την ελπίδα να νικήσουν τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης. Η Μόσχα θα είναι έτοιμη να συνομιλήσει εάν υπάρξει μια σοβαρή προσφορά για τον τερματισμό της ουκρανικής σύγκρουσης, ικανοποιώντας παράλληλα «τα απολύτως νόμιμα αιτήματά μας».
Αναφερόμενος στην πίεση των ΗΠΑ σημείωσε ότι «οι αξιόπιστοι εταίροι μας προσπαθούν να μας βγάλουν από τη σωστή πορεία. Οι Αμερικανοί γυρνούν σε όλο τον κόσμο χωρίς ντροπή <...> λέγοντας κυριολεκτικά τα εξής: «Η Ρωσία έχασε, μην παίρνετε την πλευρά του ηττημένου, εμείς θα κερδίσουμε (όχι η Ουκρανία, οι Αμερικανοί), και μην ανησυχείτε, ξέρουμε ότι υποφέρετε κάποια ζημιά από αυτές τις κυρώσεις, <...> θα σας αποζημιώσουμε περισσότερο από τα πάντα».
Υπάρχουν ορισμένες χώρες στις οποίες αυτό έχει «κάποιο ψυχολογικό αντίκτυπο» και οι οποίες μπορεί να υποκύψουν στην Ουάσιγκτον. «Είναι δική τους επιλογή. Αλλά μακροπρόθεσμα, ακόμη και μεσοπρόθεσμα, αυτή η επιλογή θα είναι χαμένη για την οικονομική ανάπτυξη, για την κυριαρχία τους».
Σχετικά με τον ΟΗΕ η Ρωσία θεωρεί ότι η παραχώρηση μόνιμης ιδιότητας μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΣΑΗΕ) στην Ινδία και τη Βραζιλία θα προσέφερε προστιθέμενη αξία στο σώμα, κάτι που δεν θα συνέβαινε με τη Γερμανία και την Ιαπωνία. Εδώ και πολύ καιρό, η Ρωσία δεν έχει παρατηρήσει «καμία διαφορά στη θέση αυτών των δύο χωρών από τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ».
Η Δύση χρησιμοποιεί τα Ηνωμένα Έθνη ως μέσο συγκάλυψης, πιέζοντας για τη δήμευση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και τη σύσταση δικαστηρίου κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Επίσης, η Δύση προώθησε ψήφισμα για τις αποζημιώσεις στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ απάντησε ότι «πρόκειται καθαρά για μια ηθική και δεοντολογική αξιολόγηση των ενεργειών της Ρωσίας, <...> θα είναι απλώς μια πολιτική δήλωση όπως αυτή».
«Το ίδιο πράγμα προσπαθούν να κάνουν τώρα με τη νέα ιδέα της δημιουργίας ενός διεθνούς δικαστηρίου. Καμία απόφαση αυτού του είδους δεν έχει καμία νομική ισχύ, είναι νομικά άκυρη και δεν θα επιβάλει καμία υποχρέωση ούτε στη Ρωσία ούτε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, αυτό είναι απλώς απαξίωση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, του κύρους της, της φήμης της, των λειτουργιών της».
Αναφερόμενος στη Συρία ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία θα διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν επιθέσεις κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.
Η Δύση προσπαθεί να δημιουργήσει αντιπερισπασμό για να δυσκολέψει την επίτευξη συμφωνίας στο πλαίσιο της Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής. Η πρωτοβουλία της Δύσης είναι να ενθαρρύνει τη Δαμασκό να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για χάρη του συμβιβασμού, σε απάντηση των υποσχέσεων για την εξασφάλιση αντιδράσεων από την αντιπολίτευση και μια πιθανή χαλάρωση των κυρώσεων. «Ο πρόεδρος (της Συρίας Μπασάρ) Άσαντ έκανε ένα πολύ σημαντικό βήμα - κήρυξε αμνηστία, άνθρωποι απελευθερώθηκαν, και ρωτάμε τους <...> δυτικούς συναδέλφους: παρακαλώ, έκανε ένα βήμα χωρίς όρους, πού είναι η απάντηση; Αλλά δεν υπάρχει απάντηση.»
Πηγή: iEidiseis.gr