Ένα νέο στέλεχος του κορονοϊού, που ονομάστηκε «Arcturus» (Αρκτούρος), προκαλεί ανησυχία στην Ινδία.
Η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον που τεχνικά ονομάζεται XBB.1.16, οδήγησε σε νέα αύξηση των κρουσμάτων Covid στη χώρα, με τις μολύνσεις να έχουν πολλαπλασιαστεί τον τελευταίο μήνα.
Η αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε το υπουργείο Υγείας της Ινδίας να πραγματοποιήσει εικονικές ασκήσεις αυτή την εβδομάδα για να ελέγξει πόσο προετοιμασμένα είναι τα νοσοκομεία για να αντιμετωπίσουν μια πιθανή εισροή ασθενών.
Μάλιστα, ορισμένες περιοχές επανέφεραν τις μάσκες σε δημόσιες εγκαταστάσεις, για πρώτη φορά μετά από περίπου ένα χρόνο, σύμφωνα με την Daily Mail. Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανέφερε ότι υπήρχαν 40.215 ενεργά κρούσματα Covid στις 12 Απριλίου, αυξημένα κατά 3.122 μέσα σε μία μόνο ημέρα.
Ξεχωριστά στοιχεία από την πλατφόρμα Our World in Data του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δείχνουν ότι τα νέα ημερήσια κρούσματα έφτασαν τα 3.108 στις 4 Απριλίου, από 242 ένα μήνα νωρίτερα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί την μετάλλαξη αυτή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη Ιανουαρίου.
Η Maria Van Kerkhove, τεχνική επικεφαλής του Covid του ΠΟΥ, δήλωσε σχετικά: «Κυκλοφορεί εδώ και μερικούς μήνες. Δεν έχουμε δει αλλαγή στη σοβαρότητα της νόσησης. 'Έχει μία επιπλέον μετάλλαξη στην πρωτεΐνη spike, η οποία σε εργαστηριακές μελέτες δείχνει αυξημένη μολυσματικότητα καθώς και πιθανή αυξημένη παθογένεια».
Η ίδια πρόσθεσε πως η μετάλλαξη XBB.1.16 είχε εντοπιστεί και σε άλλες χώρες, ωστόσο τα περισσότερα κρούσματα προέρχονταν από την Ινδία, όπου έχουν αντικατασταθεί άλλες παραλλαγές.
Σημείωσε επίσης ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί αλλαγή στη σοβαρότητα της νόσου στις λοιμώξεις με XBB.1.16. Οι ασκήσεις και η επιστροφή των μασκών στη χώρα πάντως αποτελούν μια ζοφερή υπενθύμιση του τρόπου με τον οποίο η χώρα λύγισε από το κύμα της μετάλλαξης Δέλτα το 2021 με συνολικά 4,7 εκατομμύρια θανάτους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ.
Τα νοσοκομεία της Ινδίας κατακλύστηκαν από κρούσματα της προηγούμενης μετάλλαξης δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις μέχρι και στο οξυγόνο.
Πηγή: Ethnos.gr