Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης ενός Αμερικανού σπηλαιολόγου είναι σε εξέλιξη στην Τουρκία. Ο 40χρονος Μαρκ Ντίκι παγιδεύτηκε στο σπήλαιο Μόρκα το Σάββατο αφού παρουσίασε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Ο Ντίκι ηγείτο μιας ομάδας για τη χαρτογράφηση ενός νέου περάσματος στο σπήλαιο όταν άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα γαστρεντερικής αιμορραγίας.
Η Τουρκική Ομοσπονδία Σπηλαιολογίας δήλωσε ότι η επιχείρηση είναι «πολύπλοκη», καθώς είχε κολλήσει σε βάθος 1.120 μέτρων. Για τον απεγκλωβισμό του, σύμφωνα με το BBC, εργάζονται 150 διασώστες.
Του έδωσαν αίμα και η κατάστασή του είχε σταθεροποιηθεί χτες, Πέμπτη. Η αιμορραγία του είχε σταματήσει και είναι σε θέση να περπατήσει χωρίς υποστήριξη, ωστόσο χρειάζεται φορείο για να απομακρυνθεί από το σπήλαιο, ανέφερε η ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της.
«Η επιχείρηση είναι λογιστικά και τεχνικά μία από τις μεγαλύτερες διασώσεις σπηλαίων στον κόσμο», όπως εκτιμάται.
Το βράδυ της Πέμπτης, σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα από το εσωτερικό του σπηλαίου που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press, ο Μαρκ Ντίκι ευχαρίστησε τους ανθρώπους που επιχειρούσαν να τον διασώσουν.
«Ξέρω ότι η γρήγορη ανταπόκριση της τουρκικής κυβέρνησης για την παροχή των ιατρικών προμηθειών που χρειαζόμουν, μου έσωσε τη ζωή. Ήμουν πολύ κοντά στο χείλος του γκρεμού», δήλωσε.
Πρόσθεσε ότι ενώ είναι σε εγρήγορση και μπορεί να επικοινωνήσει, δεν έχει «επουλωθεί εσωτερικά» και χρειάζεται μεγάλη βοήθεια για να καταφέρει να βγει από το σπήλαιο.
Ο Δρ Γιαμάν Οζάκιν, εκπρόσωπος της Τουρκικής Ομοσπονδίας Σπηλαιολογίας που συμμετέχει στην επιχείρηση διάσωσης, προέβλεψε ότι η επιχείρηση διάσωσης μπορεί να διαρκέσει πολλές ακόμη ημέρες. «Υπό κανονικές συνθήκες χρειάζονται περίπου δεκαπέντε ώρες» για να επιστρέψει στην επιφάνεια, σημείωσε.
Το σπήλαιο Μόρτσα, είναι το τρίτο βαθύτερο σπήλαιο στην Τουρκία στο οροπέδιο Τάσελι στην επαρχία της Μερσίνης (νότια). Είναι εξαιρετικά στενό με πολλές στροφές, γεγονός που το καθιστά δύσκολα προσβάσιμο ειδικά για να εισέλθει ένα φορείο σε αυτό.
Πηγή: Ethnos.gr