Κόσμος

Ορατή όσο ποτέ η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Φόβοι για πλήγμα του Ιράν στο Ισραήλ τα επόμενα 24ωρα

Ορατή όσο ποτέ η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Φόβοι για πλήγμα του Ιράν στο Ισραήλ τα επόμενα 24ωρα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal αναμένεται ιρανική επίθεση τα επόμενα δύο 24ωρα στο βόρειο ή στο νότιο Ισραήλ.

Η απειλή του Ιράν πως θα προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ για την επίθεση στο προξενείο του στη Δαμασκό ανεβάζει ακόμη περισσότερο την ένταση στη Μέση Ανατολή, προκαλεί εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, την ώρα που μένει να απαντηθεί το εάν θα υπάρξει πρόοδος στην προσπάθεια να σιγήσουν τα όπλα στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον προσωρινά.

Ο βομβαρδισμός του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκού στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους, ανάμεσά τους επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ενόπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με ΜΚΟ.

Η απειλή του Ιράν πως θα προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ για την επίθεση στο προξενείο του στη Δαμασκό ανεβάζει ακόμη περισσότερο την ένταση στη Μέση Ανατολή, προκαλεί εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, την ώρα που μένει να απαντηθεί το εάν θα υπάρξει πρόοδος στην προσπάθεια να σιγήσουν τα όπλα στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον προσωρινά.

Ο βομβαρδισμός του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκού στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους, ανάμεσά τους επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ενόπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με ΜΚΟ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Τετάρτη (10/4), οι ΗΠΑ και οι συμμάχοι τους προειδοποιούν το Ισράηλ, ότι ένα χτύπημα του Ιράν στο έδαφός του είναι θέμα ημερών.

Aμερικανοί αξιωματούχοι βοηθούν το Ισραήλ στον σχεδιασμό και την ανταλλαγή εκτιμήσεων πληροφοριών και το Ισραήλ έχει πει στους συμμάχους ότι περιμένει να λάβει χώρα αυτή η επίθεση πριν ξεκινήσει άλλη χερσαία επίθεση κατά της Χαμάς στη Ράφα στη Γάζα, αν και δεν είναι σαφές πόσο σύντομα μπορεί να ξεκινήσει αυτή η επιχείρηση.

Οι πληροφορίες των ΗΠΑ και της Δύσης υποδεικνύουν ότι μια επίθεση από το Ιράν μπορεί να μην προέρχεται απαραίτητα από το βόρειο τμήμα του Ισραήλ, όπου βρίσκεται η σύμμαχος της Τεχεράνης Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι συμφωνούν με αυτή την άποψη και απείλησαν δημόσια το Ιράν ότι εάν χτυπήσει ισραηλινό έδαφος, το Ισραήλ θα απαντήσει με επίθεση σε ιρανικό έδαφος.

Την Τετάρτη (10/4) ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ επανέλαβε την υπόσχεσή του να ανταποδώσει το Ισραήλ για το χτύπημα στη Δαμασκό, το οποίο, όπως είπε, ισοδυναμούσε με επίθεση στο ιρανικό έδαφος.

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιβεβαιώνει τη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ παρά τις εντάσεις ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις για τον τρόπο που διεξάγονται οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

«Προληπτικά, οι υπάλληλοι της αμερικανικής κυβέρνησης και μέλη των οικογενειών τους δεν επιτρέπεται να μετακινούνται εκτός των ζωνών του Τελ Αβίβ, της Ιερουσαλήμ και τις Μπεερσέβα μέχρι νεοτέρας», σύμφωνα με οδηγία που δημοσιοποιήθηκε από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Αμερικανός στρατηγός, ο Μάικλ «Έρικ» Κουρίλα, ο επικεφαλής του μεικτού διοικητηρίου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»), βρίσκεται στο Ισραήλ για να συζητήσει με τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας τις «τρέχουσες απειλές για την ασφάλεια».

«Τρομοκρατική επίθεση»

«Αν το Ιράν διεξαγάγει επίθεση από το έδαφος του το Ισραήλ θα ανταποδώσει και θα επιτεθεί στο Ιράν», είπε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς.

Έπειτα από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Αυστραλίας και της Βρετανίας, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν χαρακτήρισε μέσω X «ανάγκη» η Τεχεράνη να ανταποδώσει στο πολύνεκρο πλήγμα εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, παρότι διαβεβαίωσε πως το Ιράν «δεν επιδιώκει κλιμάκωση».

Σκοπός δεν είναι να «διευρυνθεί το πεδίο του πολέμου», κατ’ αυτόν.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε χθες πως απηύθυνε «προειδοποίηση» στο Ιράν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του της Κίνας, της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, παροτρύνοντάς τους να ασκήσουν πίεση στην Τεχεράνη να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ρωσία και Γερμανία κάλεσαν από την πλευρά τους σε «αυτοσυγκράτηση» για να αποφευχθεί κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, όπου οι εντάσεις βρίσκονται στο κόκκινο ανάμεσα στο Ιράν, το Ισραήλ και τους συμμάχους τους αντίστοιχα αφότου άρχισε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

«Βρισκόμαστε εν μέσω πολέμου στη Γάζα, που συνεχίζεται (...) αλλά προετοιμαζόμαστε επίσης να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις σε άλλα θέατρα» επιχειρήσεων, είπε χθες ο κ. Νετανιάχου.

Νέα εκεχειρία;

Οι μεσολαβητικές προσπάθειες δεν έχουν επιτρέψει μέχρι σήμερα την επίτευξη συμβιβασμού. Χθες Πέμπτη το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς πως «γυρίζει την πλάτη» σε «πολύ λογική προσφορά».

Η πιο πρόσφατη πρόταση που έκαναν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ προβλέπει καταρχήν κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες, την απελευθέρωση 42 ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και σε αντάλλαγμα 800 ως 900 Παλαιστινίων που βρίσκονται σε ισραηλινές φυλακές, την είσοδο 400 ως 500 φορτηγών με τρόφιμα στον θύλακο κάθε ημέρα και την επιστροφή στα σπίτια τους κατοίκων της βόρειας Γάζας που αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν εξαιτίας του πολέμου, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς.

Η Χαμάς αξιώνει οριστική κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από όλη τη Λωρίδα της Γάζας, μεγάλη αύξηση της βοήθειας που διανέμεται στον άμαχο πληθυσμό, που απειλείται από λιμό, σε όλο τον θύλακο, επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους και «σοβαρή» συμφωνία ανταλλαγής ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους.

Και ο ηγέτης της, ο Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε πως ο θάνατος αυτή την εβδομάδα τριών γιων του και τεσσάρων εγγονιών του σε αεροπορικό βομβαρδισμό του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας δεν πρόκειται να την κάμψει, να την κάνει να αλλάξει θέσεις ή στάση στις διαπραγματεύσεις.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα θέλει να έχει «αρκετό χρόνο και ασφάλεια» για να μπορέσει να εντοπίσει τους ομήρους, που «βρίσκονται σε διαφορετικές τοποθεσίες», στα χέρια «διαφόρων ομάδων», εξήγησε χθες Πέμπτη ο Μπάσεμ Ναΐμ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς.

Τεράστιες απώλειες

Ο πόλεμος ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας έφοδο άνευ προηγουμένου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Άλλοι 250 και πλέον άνθρωποι απήχθησαν, από τους οποίους 129 βρίσκονται ακόμη στον παλαιστινιακό θύλακα — ωστόσο τουλάχιστον 34 από αυτούς πιστεύεται πως έχουν σκοτωθεί, πάντα σύμφωνα με ισραηλινές πηγές.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, που χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που εξαπέλυσε έχουν χάσει τη ζωή τους ως αυτό το στάδιο τουλάχιστον 33.545 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Πάνω από 250 μη κυβερνητικές οργανώσεις, ανάμεσά τους η Διεθνής Αμνηστία και η Oxfam, έχουν προσυπογράψει ανοικτή επιστολή που συντάχθηκε τον Ιανουάριο από 16 ΜΚΟ και καλεί να σταματήσουν «αμέσως» όλες οι παραδόσεις όπλων «στο Ισραήλ και σε παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις».

«Η κατάσταση είναι καταστροφική και χειροτερεύει, οι βομβαρδισμοί δεν έχουν σταματήσει, συνεχίζονται», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ιμάντ Αμπού Σαουίς, 39 ετών, στον τομέα της Νουσέιρατ, στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου. «Ακούμε τον κρότο των πυραύλων που πέφτουν κοντά μας προτού εκραγούν, προκαλεί πανικό στα παιδιά», πρόσθεσε.

Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup