LIVE
00:00:00 ΜΜ

as koryfis 2024

Κτήμα Καντρή Hair & The City - Πύργος
ilialive ad 755x150 21 Μυλωνάς Δημήτριος

Κτήμα Καντρή Hair & The City - Πύργος

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

04|09
2024
20:20

Τα μηνύματα Πούτιν σε Ζελένσκι με το χτύπημα στο Λβίβ - «Μπορούμε να επιτεθούμε παντού, όποτε θέλουμε»

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποιεί τις ΗΠΑ «να μην παίζουν με τις κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας.

Το ρωσικό χτύπημα στο Λβίβ προκάλεσε αίσθηση διεθνώς και «πάγωσε» το Κίεβο, καθώς μετά από καιρό η Μόσχα βάζει στο στόχαστρο μια μεγάλη πόλη βαθιά στην Ουκρανία, στα δυτικά της χώρας, στην άλλη άκρη από την πρώτη γραμμή των μαχών.

Σύμφωνα με τον αναλυτή του Sky News, Σάιμον Ντίγκινς, η επίθεση ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα του Βλαντιμίρ Πούτιν στον Βολοντίμιρ Ζελέσκι πως ο ρωσικός στρατός έχει την ικανότητα, εάν το επιθυμεί, να χτυπήσει σε οποιοδήποτε σημείο της Ουκρανίας.

Είναι ένα μήνυμα πως ο Ουκρανός πρόεδρος δεν θα πρέπει έχει αυταπάτες πως η εισβολή στο Κούρσκ έχει στερήσει κάτι από τις επιχειρησιακές δυνατότητες του ρωσικού στρατού και πως οι επιχειρήσεις στο ανατολικό μέτωπο θα συνεχιστούν απρόσκοπτα. «Ήταν ένα μήνυμα πως μπορεί να επιτεθεί σε ολόκληρη την Ουκρανία όποτε θέλει και όπως θέλει», τόνισε ο Σάιμον Ντίγκινς.

Επιπλέον το Λβίβ επιλέχθηκε και για έναν ακόμη λόγο. Η πόλη βρίσκεται στα σύνορα με την Πολωνία από την οποία εισέρχεται στην Ουκρανία μεγάλο μέρος των δυτικών όπλων. Επίσης στην περιοχή υπάρχουν πολλές αποθήκες όπλων. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδειξε λοιπόν πως έχει στην εμβέλειά του και τις γραμμές ανεφοδιασμού, γεγονός που προκαλεί αναστάτωση όχι μόνο στο Κίεβο αλλά και στη Δύση.

Το χτύπημα στο Λβιβ έχει και μια ακόμη πτυχή. Πραγματοποιήθηκε αφότου ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε μιλώντας στο NBC News πως η Ουκρανία ελέγχει πλέον σχεδόν 1.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικού εδάφους στο Κούρσκ και προτίθεται να τα διατηρήσει μέχρι τέλους.

«Δεν θέλουμε τη γη τους. Δεν θέλουμε να φέρουμε τον ουκρανικό τρόπο ζωής σε αυτά τα εδάφη. Αλλά θα κρατήσουμε το έδαφος ως βασικό μέρος του σχεδίου νίκης» για τον τερματισμό του πολέμου είπε ο Ζελένσκι. «Προς το παρόν, τα χρειαζόμαστε», είπε, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταληφθούν και περισσότερα εδάφη.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος σημείωσε ότι θα παρουσιάσει την πρόταση για επίσπευση του τερματισμού του πολέμου σε διεθνείς εταίρους, όπως στις ΗΠΑ, τις οποίες πρόκειται να επισκεφθεί αργότερα αυτόν τον μήνα.

Μήνυμα Ρωσίας και στις ΗΠΑ: «Μην παίζεται με τις κόκκινες γραμμές μας»

Καθώς η Ουκρανία πιέζει την Ουάσιγκτον για να της δώσει την άδεια για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και χτυπήματα βαθύτερα εντός της Ρωσίας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έστειλε μήνυμα στη Δύση και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ «να μην παίζουν με τις “κόκκινες γραμμές” της Ρωσίας».

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ χάνουν το αίσθημα της αμοιβαίας αποτροπής που στήριζε την ισορροπία ασφαλείας μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον από τον Ψυχρό Πόλεμο και ότι αυτό είναι επικίνδυνο.

Το διεθνές πρακτορείο ανέφερε σε δημοσίευμά του πως οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την προμήθεια στην Ουκρανία πυραύλων κρουζ μεγάλου βεληνεκούς JASSM που θα μπορούσαν να φτάσουν βαθιά μέσα στη Ρωσία.

«Δεν θα εκπλαγώ από τίποτα. Οι Αμερικάνοι έχουν ήδη ξεπεράσει τα όρια που είχαν θέσει στον εαυτό τους», σχολίασε ο Λαβρόφ και πρόσθεσε: «Θα πρέπει όμως να καταλάβουν ότι δεν θα πρέπει να παίζουν με τις κόκκινες γραμμές μας. Δεν πρέπει να το κάνουν αυτό».

Συνεχίζοντας ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον γνωρίζει πού βρίσκονται αυτά τα όρια και κάνει λάθος αν πιστεύει ότι τις συνέπειες οποιασδήποτε κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία θα τις υποστεί κυρίως η Ευρώπη. «Έχουν την πεποίθηση ότι δεν θα τους επηρεάσει κάτι», ανέφερε. Αυτό, είπε, «υπονομεύει όλες τις αρχές που είχαν στηρίξει τη στρατηγική σταθερότητα με την Ουάσιγκτον από τη σοβιετική εποχή». «Αυτό το αίσθημα της αμοιβαίας αποτροπής - για κάποιο λόγο αρχίζουν να το χάνουν. Αυτό είναι επικίνδυνο», κατέληξε.

Ο Λαβρόφ αναφέρθηκε στις δηλώσεις του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, ο οποίος δήλωσε τον Ιούνιο ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει τον «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ο Κίρμπι είχε αναφέρει ότι μια σημαντική κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία θα μπορούσε να έχει «καταστροφικές συνέπειες, ενδεχομένως, σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο» και αυτό δεν θα ήταν αυτό καλό για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε περίπου μία εβδομάδα που ο Λαβρόφ προειδοποιεί τις ΗΠΑ ότι ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος δεν θα περιοριστεί στην Ευρώπη.

Το Κρεμλίνο ανέφερε την Τετάρτη ότι η Ρωσία προβαίνει σε αλλαγές στο πυρηνικό της δόγμα επειδή η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της απειλούν τη Ρωσία κλιμακώνοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο, η Μόσχα δεν έχει πει πώς σκοπεύει να τροποποιήσει το πυρηνικό της δόγμα, ούτε πότε θα τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές.

Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ALEXEI NIKOLSKY/ SPUTNIK/ KREMLIN POOL

Google News ilialive.rg

Περισσότερα από την κατηγορία

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο

Βιβλιοχαρτοπωλείο Κορκολής