Σε νέο απολογισμό της, η Διεθνής Αμνηστία αναθεωρεί προς τα πάνω τον αριθμό των νεκρών και μιλά για «φρικιαστικές σφαγές» στις οποίες έχουν εμπλακεί οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας
«Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων» αυτής της καταστολής είναι «πιθανότατα μεγαλύτερος» από τους 208 νεκρούς, πρόσθεσε η ΜΚΟ τονίζοντας ότι αυτή η εκτίμηση βασίζεται σε «αξιόπιστες πληροφορίες» που έχει στην κατοχή της.
«Αυτός ο ανησυχητικός απολογισμός αποτελεί μια επιπλέον απόδειξη ότι οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν εμπλακεί σε φρικιαστικές σφαγές», δήλωσε ο Φίλιπ Λούθερ, διευθυντής έρευνας της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Οι συχνά βίαιες διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 15 Νοεμβρίου με θρυαλλίδα την ανακοίνωση της αύξησης της τιμής της βενζίνης σε μια χώρα που πλήττεται από σοβαρή ύφεση. Οι κινητοποιήσεις εξαπλώθηκαν γρήγορα σε τουλάχιστον 40 πόλεις και τοποθεσίες. Σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, οι διαδηλώσεις συνοδεύονται από πυρπολήσεις ή επιθέσεις σε βενζινάδικα, αστυνομικά τμήματα, εμπορικά κέντρα, τεμένη ή δημόσια κτίρια.
Οι ιρανικές αρχές, σύμφωνα με τις οποίες αυτό το κίνημα διαμαρτυρίας είναι αποτέλεσμα «συνωμοσίας» που εκκολάφθηκε στο εξωτερικό, είχαν χαρακτηρίσει «υπερβολικό» τον προηγούμενο απολογισμό της Αμνηστίας.
Επιβεβαίωσαν τον θάνατο μόλις πέντε ανθρώπων - τεσσάρων μελών των δυνάμεων ασφαλείας που σκοτώθηκαν από «διαδηλωτές» και ενός πολίτη - και ανακοίνωσαν περίπου 500 συλλήψεις συμπεριλαμβανομένων 180 «ηγετικών στελεχών».
Στη σημερινή της ανακοίνωση η Διεθνής Αμνηστία προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να καταστήσει υπόλογους τους υπεύθυνους για την «αιματηρή αυτή καταστολή» και κατηγόρησε τις ιρανικές αρχές ότι δεν έχουν καμία «πρόθεση να διεξάγουν ανεξάρτητες και αμερόληπτες έρευνες».
Η ΜΚΟ ισχυρίζεται ότι οι οικογένειες των θυμάτων έχουν απειληθεί και έχουν λάβει εντολές να μην μιλάνε σε μέσα ενημέρωσης και να μην τελούν τις κηδείες των συγγενών τους.
Η Αμνηστία ανέφερε ότι έχει αναλύσει και επαληθεύσει τα βίντεο που δείχνουν ότι «οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν άοπλους διαδηλωτές».
Η πρόσβαση στο διαδίκτυο διεκόπη σε όλη τη χώρα στις 16 Νοεμβρίου, καθιστώντας πολύ δύσκολη την εκτίμηση της έκτασης της καταστολής.