Πέρα από τις ρητορικές αναφορές σε εκεχειρία, εμπάργκο όπλων και πολιτική λύση, ελάχιστα συμφωνήθηκαν ως προς την διατήρηση τους - Οι συμμετέχοντες παρέπεμψαν σε νέα διάσκεψη στη Γενεύη - «Σημαντικό βήμα» χαρακτήρισε τη διάσκεψη η Άγκυρα - Κεντρικό ρόλο διεκδικεί η Ιταλία - Το παρασκήνιο των πέντε ωρών της διάσκεψης
Στο πλαίσιο των συμπερασμάτων, θα έπρεπε να συμπεριλάβει κανείς την συνέχιση της κατάπαυσης του πυρός, τον σεβασμό του εμπάργκο όπλων και τη συνέχιση του διαλόγου, στο πλαίσιο μίας νέας διάσκεψης. στη Γενεύη, μεταξύ εκπροσώπων των δύο αντιμαχομένων πλευρών. Σε αυτές τις διαδικασίες, μάλιστα, θα συμμετάσχουν και χώρες οι οποίες δεν έλαβαν μέρος στην σημερινή σύνοδο, διευκρίνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.
Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν η Ελλάδα αυτή τη φορά θα συμπεριληφθεί στους προσκεκλημένους. Είναι εμφανές πάντως ότι κανείς από τους συμμετέχοντες δεν έχει λόγο να πανηγυρίζει. Οι ίδιοι, άλλωστε, παραδέχονται ότι είναι δύσκολο να ελεγχθεί η τήρηση τόσο της εκεχειρίας, όσο και του εμπάργκο. Αλλά από την άλλη πλευρά, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ «δεν μπορούμε να επιτηρήσουμε κάτι που δεν υπάρχει ακόμη».
Στην περίπτωση που τηρηθεί δεν θα επιτρέψει στον Ταγίπ Ερντογάν να συνεχίζει την στρατιωτική στήριξή του στην κυβέρνηση Σάρατζ. Η Άγκυρα έχει στείλει μαζικά τζιχαντιστές από τη Συρία για να στηρίξουν τον σύμμαχό της. Ο Ερντογάν ακόμα και ώρες πριν την Διάσκεψη επανέλαβε την απειλή του να στείλει τουρκικό στρατό. Ο Γάλλος πρόεδρος, πάντως, στοχοποίησε τον Τούρκο ομόλογό του, ζητώντας κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης να σταματήσει η αποστολή φιλοτούρκων Σύριων μαχητών στην Τρίπολη.
Παρ’ όλα αυτά, το χάσμα παραμένει κι αυτό το επιβεβαίωσε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Δήλωσε ότι οι δύο εμπόλεμες πλευρές στη Λιβύη δεν κατάφεραν να αρχίσουν "σοβαρό διάλογο" κατά τη διάρκεια της διεθνούς Διάσκεψης. «Η διάσκεψη ήταν πολύ χρήσιμη... αλλά είναι σαφές ότι επί του παρόντος δεν επιτεύχθηκε η έναρξη σοβαρού και σταθερού διαλόγου» μεταξύ του πρωθυπουργού της αναγνωρισμένης κυβέρνησης Φαγιέζ αλ Σάρατζ και του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ.
Σε ερώτηση για το αν οι Χαλίφα Χάφταρ και Φαγιέζ Αλ Σαράτζ θα συμμορφωθούν με τα συμφωνηθέντα, δήλωσε πως «ναι» και μάλιστα είναι η πρώτη φορά που έδωσαν από πέντε ονόματα, τα οποία θα συμμετέχουν στη 10μελή επιτροπή στρατιωτικών, η οποία θα παρακολουθεί την τήρηση της εκεχειρίας. Παραδέχτηκε, όμως, ότι οι δύο άνδρες δεν συνυπήρξαν, ούτε συνομίλησαν. «Μιλήσαμε με τον καθένα ξεχωριστά, γιατί οι διαφορές που έχουν μεταξύ τους είναι τόσο μεγάλες που δεν μιλάνε ο ένας στον άλλο».
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τα μέρη συμφώνησαν σε παύση στρατιωτικών επιχειρήσεων. Τα μέρη δεσμεύτηκαν, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για να εφαρμόσουν την εκεχειρία, ώστε να πραγματοποιηθεί διάλογος για ειρηνική λύση. Επίσης συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η διαδικασία οικονομικού διαλόγου με σκοπό να πραγματοποιηθούν μεταρρυθμίσεις, ώστε να αλλάξει το κλίμα στη χώρα.
Η Ιταλία δεν έκρυψε την επιθυμία της για διευρυμένο ρόλο «στην αντιμετώπιση της λιβυκής κρίσης», όπως είπε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. «Είμαστε απολύτως διαθέσιμοι να δώσουμε το “παρών” στην πρώτη γραμμή, όσον αφορά μια δέσμευση για την ανάληψη ευθύνης προς αυτήν την κατεύθυνση, για την παρακολούθηση της ειρήνης». Η Ρώμη δεν είχε από την αρχή κρύψει την επιθυμία της να ηγηθεί εξαρχής μιας διεθνούς στρατιωτικής δύναμης.
«Η Βρετανία θα μπορούσε να στείλει ανθρώπους και ειδικούς για να επιτηρούν τον σεβασμό μιας ενδεχόμενης κατάπαυσης του πυρός στην Λιβύη», δήλωσε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στο περιθώριο της Διάσκεψης. Την στήριξή του προς τον λιβυκό λαό «για την οικοδόμηση ενός ασφαλούς μέλλοντος, χωρίς βία και ξένη παρέμβαση» εξέφρασε με ανάρτησή του στο Twitter και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος συμμετείχε στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Η θέση των ΗΠΑ είναι να μην υπάρξει ξεκάθαρος νικητής. Γι’ αυτό υποστηρίζει την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και μία μόνιμη εκεχειρία.
Ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν αντάλλαξε ούτε ματιά με τον Ταγίπ Ερντογάν στην αναμνηστική φωτογραφία, ενώ εντύπωση προκάλεσε η Άνγκελα Μέρκελ που «έτρωγε» από αγωνία τα νύχια της και έψαχνε εναγωνίως τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η αμήχανη στιγμή της αναζήτησης του Ρώσου προέδρου καταγράφηκε σε βίντεο. Αρχικά για το που βρίσκεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναρωτιέται η καγκελάριος. Στην αναζήτηση συμμετείχε και ο Γάλλος πρόεδρος.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Διάσκεψης η Άγκυρα κατέκρινε την ΕΕ για προκατάληψη εναντίον της Τουρκίας, επειδή η Ένωση αντιτίθεται στις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Είναι αξιοσημείωτο, ωστόσο, ότι έξω από το κτίριο της καγκελαρίας είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές, οι οποίοι φώναζαν μόνο ένα σύνθημα: «Σταματήστε τον Ερντογάν – Η Ευρώπη δεν είναι τόπος για δικτάτορες». Ο Τούρκος πρόεδρος για άγνωστο λόγο αποχώρησε από τη Διάσκεψη και τον αντικατέστησε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Όπως είναι φυσικό η Διάσκεψη του Βερολίνου θα πρωταγωνιστήσει σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Κατά τη διάρκεια άτυπου γεύματος, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν για την ειρηνευτική διαδικασία στη Λιβύη και τις πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Μαξίμου για τη Διάσκεψη στο Βερολίνο: Θετική η δέσμευση για τήρηση του εμπάργκο όπλων
Θετικό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της Διάσκεψης στο Βερολίνο για τη Λιβύη η κυβέρνηση.
«Είναι θετικό ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου επιβεβαίωσε την προσήλωση στην εξεύρεση πολιτικής λύσης για το θέμα της Λιβύης. Είναι επίσης θετική η δέσμευση όλων των συμμετεχόντων για τήρηση του εμπάργκο όπλων», αναφέρουν κυβερνητικες πηγές για τη Διάσκεψη του Βερολίνου.
Άγκυρα για τη διάσκεψη: Ένα σημαντικό βήμα
Η σύνοδος του Βερολίνου είναι σημαντική επειδή εγκαθίδρυσε κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και ξεκίνησε την πολιτική διευθέτηση» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν
Η διεθνής διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη είναι σημαντική επειδή εγκαθίδρυσε κατάπαυση του πυρός στη χώρα αυτή της βόρειας Αφρικής, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.
«Η σύνοδος του Βερολίνου είναι σημαντική επειδή εγκαθίδρυσε κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και ξεκίνησε την πολιτική διευθέτηση. Η αποτελεσματική και ευέλικτη διπλωματία του προέδρου μας (Ταγίπ Ερντογάν) έχει καταστήσει την Τουρκία έναν σημαντικό συμμετέχοντα στη διαδικασία. Η Τουρκία θα συνεχίσει την εποικοδομητική και ειρηνική πολιτική της εναντίον των πολέμων δι' αντιπροσώπων», έγραψε ο Καλίν στον λογαριασμό του στο Twitter.
Πρόκειται για το πρώτο επίσημο σχόλιο της Άγκυρας για τη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα.