Εγκρίθηκε η συνταγματική τροποποίηση με 81 ψήφους - Το συνταγματικό όνομα της χώρας είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» - Αναμένεται διάγγελμα Ζάεφ
Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ, μετά και τη συμφωνία του κόμματος του Ζόραν Ζάεφ με το αλβανόφωνο κόμμα BESA, αλλά και με τους αντάρτες πρώην βουλευτές του VMRO-DPMNE, ενέκρινε την τροπολογία του Συντάγματος για την αλλαγή της ονομασίας.
Σε τι αφορούν οι τέσσερις τροπολογίες
Οι τέσσερις τροπολογίες, που ψηφίστηκαν σε μια σύντομη συνεδρίαση, αφορούν στην αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.
«Οι πολίτες έγραψαν ένα νέο, ιστορικό κεφάλαιο»
«Οι πολίτες της Δημοκρατίας, μέσω των αντιπροσώπων τους στη Βουλή, σήμερα, που αποδέχθηκαν της συνταγματικές αλλαγές, έγραψαν ένα νέο, ιστορικό κεφάλαιο για τη χώρα μας.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η υπερψήφιση των τροπολογιών μαρτυρά «υπευθυνότητα και ισχυρό πατριωτισμό», καθώς φέρνει κοντά δύο στόχους, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Οι βουλευτές, αναφέρει η κυβέρνηση, «ψήφισαν μια συμφωνία που επιτρέπει τη διεθνή ολοκλήρωση και αναγνώριση της χώρας μας ως κυρίαρχου κράτους, με πλήρη επιβεβαίωση της ταυτότητας των Μακεδόνων και όλων των Πολιτών».
«Η Μακεδονική γλώσσα θα αναγνωρίζεται διεθνώς»
Παράλληλα, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι η πραγματοποίηση όλων αυτών των στόχων έγινε με προσαρμογή του γεωγραφικού προσδιορισμού.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, η σημερινή ημέρα ανοίγει ένα νέο, λαμπρό κεφάλαιο για όλους τους πολίτες της χώρας και για το μέλλον των παιδιών.
Διαδηλώσεις έξω από τη Βουλή
Κι ενώ οι βουλευτές του VMRO-DPMNE επέλεξαν την αποχή τους από τη συνεδρίαση, έξω από τη Βουλή παρευρέθηκαν μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές, που διαμαρτυρήθηκαν για την αλλαγή του ονόματος και κάνουν λόγο για προδοσία των βουλευτών που ψηφίζουν «υπέρ».
Βρέθηκε «χρυσή τομή» με το αλβανόφωνο κόμμα Besa
Τελικά, ο Ζόραν Ζάεφ εξασφάλισε τις απαιτούμενες ψήφους (πήρε μάλιστα μία παραπάνω από τις 80 που χρειαζόταν), μετά τη συμφωνία του με το αλβανόφωνο κόμμα BESA, που μετρά δύο βουλευτές.
Αμέσως μετά τη συμφωνία, το αλβανόφωνο κόμμα BESA απέσυρε τις συνταγματικές τροπολογίες που είχε καταθέσει και εξέδωσε κοινή ανακοίνωση με την κυβέρνηση.
Σε κοινή ανακοίνωση της κυβέρνησης με το BESA διευκρινίζεται ότι με σχετική τροπολογία του Συντάγματος, η υπηκοότητα ορίζεται ως «μακεδονική/ πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και ορίζεται ποια θα είναι η διατύπωση, στην αλβανική γλώσσα, για τους αλβανικής εθνικής καταγωγής πολίτες της χώρας. Παράλληλα, με νομοθεσία θα υπάρξει προσαρμογή τηςνομοθεσίας όπου χρειάζεται.
Επίσης, έγινε δεκτή και η τροποποίηση της συνταγματικής τροπολογίας ΧΧΧVI, που επιβεβαιώνει ότι η χώρα θα φροντίζει εξίσου και τη διασπορά όλων των πολιτών. Επίσης, στο νόμο για την ταυτότητα, θα συμπεριληφθεί και η εθνικότητα των πολιτών.
«Δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερη συμφωνία με την Ελλάδα»
«Η Βουλή έχει λάβει μέχρι στιγμής δύσκολες αποφάσεις. Και σήμερα δεν είναι εύκολο», είπε ο Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στους βουλευτές. Μάλιστα, ο Ζάεφ εξαπέλυσε επίθεση κατά του VMRO-DPMNE, που απείχε από τη συνεδρίαση και υπεραμύνθηκε της συμφωνίας των Πρεσπών. «Το κόμμα σας ξέρει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερη συμφωνία με την Ελλάδα και ότι δεν μπορούμε χωρίς συμφωνία να διαπραγματευτούμε την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε.