Σε πολλές πόλεις μάλιστα, δεν ήχησαν οι σειρήνες συναγερμού με αποτέλεσμα, τα νερά να πιάσουν στον ύπνο τους κατοίκους χωριών και πόλεων
Όπως ανέφερε ο Παντελής Βαλασόπουλος, στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του OPEN, ειδικοί και ΜΜΕ, κατηγορούν την Πολιτική Προστασία της χώρας ότι άργησε να ανταποκριθεί και δεν ήταν έτοιμη για την επερχόμενη καταστροφή, παρά τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων.
Σε πολλές πόλεις μάλιστα, δεν ήχησαν οι σειρήνες συναγερμού με αποτέλεσμα, τα νερά να πιάσουν στον ύπνο τους κατοίκους χωριών και πόλεων. Στις περισσότερες από τις πληγείσες περιοχές δεν χτύπησαν οι σειρήνες, ενώ δεν εστάλη και προειδοποιητικό SMS (το αντίστοιχο του ελληνικού 112)..
Τουλάχιστον 133 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ περισσότεροι από 1500 αγνοούνται από τις φονικές πλημμύρες . «Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την καταστροφή», στην περιοχή Ρηνανίας - Παλατινάτου, από τις πλέον πληγείσες, σύμφωνα με την αστυνομία του Κόμπλεντς. Ο απολογισμός αυτός έρχεται να προστεθεί στους 43 νεκρούς στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, μια ακόμα περιοχή της Γερμανίας που επλήγη από την καταστροφή. Και στα δύο κρατίδια εξακολουθούν να αγνοούνται δεκάδες άνθρωποι.
Κοντά στην Κολονία, στο Έρφστατ, ένα μέρος του χωριού κυριολεκτικά κατέρρευσε, μετά την κατολίσθηση που σημειώθηκε την Παρασκευή, 16 Ιουλίου. Οι εντυπωσιακές εικόνες από την περιοχή δείχνουν έναν τεράστιο κρατήρα, γεμάτο με όγκους χώματος, λάσπη και συντρίμμια. Οι αρχές εκτιμούν ότι πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην κοινότητα αυτήν.
Τα θύματα αναμένεται να αυξηθούν. «Όσο αντλούμε τα νερά και αδειάζουμε τα υπόγεια, βρίσκουμε πτώματα ανθρώπων. Δεν μπορώ να πω ποιος θα είναι ο τελικός απολογισμός», είπε ο Ρότζερ Λέβεντς, ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου που χτυπήθηκε από τη θεομηνία, μαζί με τη γειτονική Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.
Περίπου χίλιοι στρατιώτες κινητοποιήθηκαν για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά και στην απομάκρυνση των μπάζων. Πλέον, θα ξεκινήσει και η αποκατάσταση των ζημιών: τα δίκτυα φυσικού αερίου και τηλεφώνου αχρηστεύτηκαν σε πολλές περιοχές και εκατοντάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στη χώρα αυτή μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και οι αρχές φοβούνται ότι το εύρος της τραγωδίας δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί πλήρως.
#germanyfloods #ClimateCrisis
— Raakhee Suryaprakash (@10sunshinegal) July 17, 2021
We need #ClimateAction #SDG13 now https://t.co/fwom9YwujI
Πηγή: ethnos.gr