Κόσμος

Τουρκική Λίρα: Θηλιά στο λαιμό του Ιντλίμπ

Τουρκική Λίρα: Θηλιά στο λαιμό του Ιντλίμπ

Πείνα - κρυοπαγήματα - λαθρεμπόριο - αγανάκτηση- πολιτική αστάθεια! Πέντε παρενέργειες που προκαλεί η ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας στους θύλακες της Άγκυρας στην Βόρεια Συρία, καθώς από το καλοκαίρι του 2020 οι εμπορικές συναλλαγές γίνονται με τουρκικό νόμισμα!

Πείνα και κρυοπαγήματα προκαλεί η ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας στον εξαθλιωμένο λαό των τουρκικών θυλάκων της βόρειας Συρίας όπου από το καλοκαίρι του 2020 χρησιμοποιούν το τουρκικό νόμισμα.

Σε πιο δεινή θέση το Ιντλίμπ, μια ιστορική πόλη στη βορειοδυτική Συρία, 59 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Χαλεπίου. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων πάνω από τη στάθμη της θάλασσας και στη απογραφή του 2010 ο πληθυσμός ήταν περίπου 165.000. Πριν από τον εμφύλιο πόλεμο, οι κάτοικοι ήταν κυρίως Σουνίτες μουσουλμάνοι και υπήρχε μια σημαντική χριστιανική μειονότητα. Την περίοδο του εμφυλίου μετατράπηκε σε ορμητήριο των τζιχαντιστών που ανάπτυξαν σχέση με την Τουρκία.

Τον Ιούνιο του 2020 καθώς η συριακή λίρα ήταν σε «ελεύθερη πτώση», εν μέσω της νομισματικής αναταραχής, η Τουρκία έσπευσε να «ρίξει» τουρκικές λίρες στους βόρειους θύλακες που είχε υπό τον στρατιωτικό της έλεγχο, καθώς και στο ελεγχόμενο από αντάρτες και τζιχαντιστές Ιντλίμπ, όπου η Τουρκία διατηρούσε και εξακολουθεί να διατηρεί βαριά στρατιωτική παρουσία. Η Άγκυρα βρήκε την ευκαιρία εκείνη την περίοδο να δημιουργήσει μια de facto «ζώνη τουρκικής λίρας» πάνω στις στρατιωτικές της ζώνες στην βόρεια Συρία.

Η ταχυδρομική υπηρεσία της Τουρκίας το καλοκαίρι του 2020 άνοιξε 11 καταστήματα στη βόρεια Συρία, συμπεριλαμβανομένων των Afrin, Azaz, al-Rai, Marea, Jarablus, al-Bab, Ras al-Ain και Tell Abyad.

Η Κυβέρνηση Σωτηρίας της Συρίας (SSG) στο Ιντλίμπ, η οποία συνδέεται με τη Hayat Tahrir al-Sham (HTS), τους τζιχαντιστές ανακοίνωσε μια παρόμοια αλλαγή νομίσματος.

Οι εικόνες που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν την άφιξη τσαντών γεμάτων τουρκικά νομίσματα και στοίβες χαρτονομισμάτων 5 και 10 λιρών, αξίας 0,7 και 1,4 δολαρίων αντίστοιχα, σε μια τράπεζα ελεγχόμενη από τη HTS στο Ιντλίμπ. Έτσι τέθηκαν σε κυκλοφορία χαρτονομίσματα των 20 λιρών.

Η Τουρκία το 2018 είχε ορίσει την HTS ως τρομοκρατική οργάνωση, σύμφωνα με απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, αλλά κανείς στην Άγκυρα δεν φαίνεται να είχε πρόβλημα όταν πρόκειται για τραπεζικούς δεσμούς με την HTS και τη μετάβαση της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο τουρκικό νόμισμα.

Άλλωστε τα περισσότερα εμπορεύματα που ρέουν στις περιοχές που κατέλαβε η Τουρκία μέσω των επιχειρήσεων «Ασπίδα του Ευφράτη», «Κλάδος Ελαίας», «Πηγή Ειρήνης» και «Ασπίδα Ειρήνης» προέρχονται από την Τουρκία. Στο Ιντλίμπ, για παράδειγμα, το 95% αυτών των αγαθών προέρχεται από την Τουρκία και μόνο το 5% από περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση.

Το καλοκαίρι του 2020, την εποχή που η συναλλαγματική ισοτιμία ήταν 6,8 τουρκικές λίρες ανά δολάριο, ο επικεφαλής του τμήματος οικονομίας της κυβέρνησης της σωτηρίας Bassel Abdul Aziz είχε δηλώσει ότι στο Ιντλιμπ οι αρχές είχαν δώσει εντολή στους εμπορικούς εμπόρους και στα γραφεία συναλλάγματος να διανέμουν τουρκικές λίρες έτσι ώστε το νόμισμα να μπορεί να χρησιμοποιείται «για καθημερινή χρήση συναλλαγές σε απελευθερωμένα εδάφη αντί της συριακής λίρας».

Η πρόσφατη πτώση της αξίας της λίρας

Η πρόσφατη πτώση της αξίας της λίρας επανέφερε τα ίδια προβλήματα: Υψηλές τιμές, αδύναμη αγοραστική δύναμη για τους καταναλωτές, αισχροκέρδεια και υποτίμηση μισθών και μισθών.

Η Watad Petroleum, εταιρεία πετρελαίου που συνδέεται με την Κυβέρνηση της Σωτηρίας στην Ιντλίμπ, αύξησε για άλλη μια φορά τις τιμές των καυσίμων καθώς η αξία της τουρκικής λίρας μειώθηκε. Η εταιρεία συνέδεσε την αύξηση της τιμής με την υποβάθμιση της λίρας, σύμφωνα με ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Telegram στις 20 Νοεμβρίου.

Στην Ιντλίμπ, ένα λίτρο εισαγόμενης βενζίνης πωλείται προς 9,83 τουρκικές λίρες ή περίπου 0,79 δολάρια και ένα λίτρο εισαγόμενου ντίζελ πωλείται στις 9,14 τουρκικές λίρες, περίπου 0,74 δολάρια. Ένα λίτρο εξευγενισμένου ντίζελ που μεταφέρεται λαθραία από περιοχές που ελέγχονται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις στην ανατολική Συρία πωλείται προς 5,77 τουρκικές λίρες ή 0,47 δολάρια και η τιμή ενός τυπικού δοχείου αερίου έφτασε τις 137 τουρκικές λίρες, περίπου 11 δολάρια.

Πολλοί άνθρωποι στην Ιντλίμπ ρίχνουν την ευθύνη για τις υψηλές τιμές στην Κυβέρνηση Σωτηρίας που συνδέεται με το HTS, υποστηρίζοντας ότι οι πολιτικές της έχουν επιδεινώσει την οικονομική κρίση. Στις 17 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση μείωσε το βάρος της φρατζόλας ψωμιού κατά 50 γραμμάρια. Από 500 σε 450 γραμμάρια. Ενώ η φρατζόλα πωλείται 2,5 τουρκικές λίρες, που ισοδυναμεί με σχεδόν 0,20 δολάρια, το οποίο πολλοί άνθρωποι στην Ιντλίμπ δυσκολεύονται να αντέξουν οικονομικά.

- Μια φαμίλια 40 ατόμων που ζει σε καταυλισμό στα βόρεια της επαρχίας Ιντλίμπ. χρειάζεται 20 φρατζόλες ψωμιού καθημερινά, αλλά λόγω της αύξησης του ψωμιού πλέον μπορούν να αγοράσουν μόνο 10.

- Εργαζόμενη μητέρα σε μανάβικο πέρνει μεροκάματο 25 τουρκικές λίρες, που ισοδυναμεί με 2,25 $. Αυτά τα χρήματα δεν επαρκούν για να αγοράσει τρόφιμα για την οικογένεια της και πρέπει να δανειστεί για να εξασφαλίσει τα είδη πρώτης ανάγκης των παιδιών της.

- Το υπουργείο οικονομικών της κυβέρνησης Σωτηρίας αναζητεί τρόπο επιδότησης του ψωμιού. Παράλληλα αναζητείται τρόπος εφοδιασμού των αρτοποιείων με καύσιμα σε επιδοτούμενες τιμές, προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής, γεγονός που θα μειώσει την τιμή του ψωμιού.

Η πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας έχει σημαντικό αντίκτυπο στους ανθρώπους για διάφορους λόγους. Ο πιο σημαντικός είναι ότι έχουν αυξηθεί οι ανάγκες με την έλευση του χειμώνα. Χρειάζονται ρούχα , θέρμανση και υπάρχει επείγουσα ανάγκη από βασικά τρόφιμα, όπως λάδι, ζάχαρη και ρύζι —καθώς και υλικά καθαρισμού— και οι τιμές αυτών των αγαθών έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μετά την υποτίμηση της λίρας. Ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να τα αγοράσει. Δεν υπάρχουν αγοραστές στις αγορές.

Η Κυβέρνηση Σωτηρία κατηγορείται για αισχροκέρδεια διότι μονοπωλεί το εμπόριο όλων των αγαθών μέσω εμπόρων που συνδέονται μαζί της, και αυτοί οι έμποροι αυξάνουν τις τιμές χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις συνθήκες του λαού.

Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας έγινε ιδιαίτερα αισθητή στους κατοίκους της Ιντλίμπ μέσω των υψηλών τιμών των διαφόρων εισαγωγών προϊόντων. Αυτό συμβαίνει διότι ενώ οι άνθρωποι πληρώνονται σε τουρκικές λίρες και καλούνται να αγοράζουν σε δολάρια!

Ο Issam al-Khatib, πρώην δικαστής, κατηγόρησε την κυβερνώσα ομάδα στο Twitter ότι είναι η αιτία πίσω από το υψηλό κόστος ζωής και την οικονομική κρίση στην Ιντλίμπ, διότι άνοιξαν τα περάσματα λαθρεμπορίου με το καθεστώς, μέσω των οποίων γίνεται ροή αγαθών οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση των τιμών στην Ιντλίμπ.

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Καθώς η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση έχουν επιδεινωθεί οι συνθήκες διαβίωσης σε όλους τους θύλακες της Τουρκίας στην βόρεια Συρία και ιδιαίτερα στο Ιντλίμπ , γεγονός που έχει αυξήσει τη δυσαρέσκεια του λαού ενάντια στην οργάνωση των τζιχαντιστών «Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ» (HTS) και την Κυβέρνηση «Σωτηρίας», καθώς τους θεωρεί κύριους υπεύθυνους για την οικονομική κρίση που και πάλι αντιμετωπίζουν.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup