Οικονομία

Μέτρα για την ακρίβεια επιστρατεύει η κυβέρνηση: Η αμφίρροπη μάχη της οικονομίας στο δρόμο προς τις κάλπες

Μέτρα για την ακρίβεια επιστρατεύει η κυβέρνηση: Η αμφίρροπη μάχη της οικονομίας στο δρόμο προς τις κάλπες

Η μάχη με τις τιμές θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης και στην κυβέρνηση ρίχνουν όλο το βάρος στο δύσκολο μέτωπο της οικονομίας. Με το θέμα των παρακολουθήσεων να ανάβει φωτιές στην πολιτική αντιπαράθεση στη Νέα Δημοκρατία επιδιώκουν αλλαγή ατζέντας και εστιάζουν σε μια σειρά μέτρων που θα μπουν τους επόμενους μήνες σε εφαρμογή με στόχο στη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Πρόκειται βέβαια για μια εύθραυστη ισορροπία καθώς από τη μια πλευρά στο τραπέζι είναι πρόσθετα μέτρα στήριξης και από την άλλη πλευρά πρέπει να ληφθούν υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια. Και μπορεί ο πληθωρισμός να υποχώρησε τον Οκτώβριο στο 9,1% (έναντι 12% τον Σεπτέμβριο) ωστόσο διατηρείται σε υψηλά επίπεδα γεγονός που συντηρεί την συζήτηση για νέες παρεμβάσεις.

Σε αυτή την χρονική συγκυρία στο Μέγαρο Μαξίμου εστιάζουν σε ένα πακέτο μέτρων που έχει ήδη ανακοινωθεί και το οποίο υλοποιείται σταδιακά. Μεταξύ άλλων θα δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση 250 ευρώ στα ευάλωτα νοικοκυριά πριν τα Χριστούγεννα, έρχεται αύξηση άνω του 7% στις συντάξεις από τη νέα χρονιά ενώ καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης (αφορά εισοδήματα άνω των 12000 ευρώ).

Στην κυβέρνηση επικεντρώνονται σε μια ατζέντα καθημερινότητας και χθες παρουσία του πρωθυπουργού παρουσιάστηκαν από το υπουργείο Εργασίας τα αποτέλεσμα στην μάχη για την αντιμετώπιση των εκκρεμών συντάξεων. Παράλληλα την νέα εβδομάδα θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που περιλαμβάνει μια σειρά ευνοϊκών διατάξεων όπως η αύξηση των δόσεων για την εξόφληση των οφειλών στα ταμεία.

Πάντως εκτός συζήτησης παραμένει μια οριζόντια μείωση του ΦΠΑ, καθώς το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως ένα τέτοιο μέτρο θα στερούσε από τον κρατικό προϋπολογισμό σημαντικά έσοδα σε μια κρίσιμη χρονικά συγκυρία. Ωστόσο στο τραπέζι είναι το ενδεχόμενο κάποιας παρέμβασης στο πετρέλαιο κίνησης κάτι βέβαια που θα εξαρτηθεί από την πορεία των τιμών αλλά και τις δημοσιονομικές δυνατότητες. Άλλωστε στόχος της κυβέρνησης είναι να κρατηθούν εφεδρείες για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία κινείται σε αχαρτογράφητα νερά.

Στο ενεργειακό κομμάτι σε πρόσφατη συνέντευξη του ο πρωθυπουργός τόνισε πως ένα ποσό το οποίο ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια, έχει ανακτηθεί από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας στην πηγή (από την εφαρμογή του μηχανισμού ανάκτησης). Σημείωσε επίσης «πρόθεσή μας να έχουμε αφενός πρόσθετη φορολόγηση των εσόδων των παραγωγών για τους μήνες Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου -όπου λόγω απότομων διακυμάνσεων στην τιμή όντως βγήκαν κάποια παραπάνω κέρδη- και τη φορολόγηση των διυλιστηρίων, όπως μας επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα στηρίξει τον προϋπολογισμό του 2023».

Προς το παρόν τα βλέμματα στρέφονται στις διεργασίες που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενόψει της επόμενης συνόδου των υπουργών Ενέργειας στις 24 του μήνα, όπου για μια ακόμα φορά θα αναζητηθεί μια τολμηρή λύση στο φλέγον θέμα των τιμών. Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάζεται να υποβάλει πρόταση για προσωρινό ανώτατο όριο τιμών σε μια ύστατη προσπάθεια να βγει λευκός καπνός πριν από την έλευση του χειμώνα.

Για εισαγώμενη ακρίβεια μιλά η κυβέρνηση

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως η ανοδική πορεία των τιμών έχει και πολιτικό αντίκτυπο, ωστόσο αυτό που επισημαίνεται είναι πως πρόκειται για ένα εισαγόμενο πρόβλημα. Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά πως δεν υπάρχει «ακρίβεια Μητσοτάκη» , υπάρχει «ακρίβεια Πούτιν».

Η στρατηγική της κυβέρνησης στο δρόμο προς τις κάλπες το 2023 κινείται σε δύο δύο άξονες. Πρώτον θέλει να στείλει μήνυμα πως τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν για όσο είναι απαραίτητο, εστιάζοντας σε συγκεκριμένες ομάδες (π.χ. χαμηλόμισθους, συνταξιούχους). Δεύτερον ποντάρει σε ένα αφήγημα σταθερότητας, επισημαίνοντας πως σε μία εποχή πολλαπλών εξωγενών κρίσεων δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς. Μάλιστα πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε περιοδεία του στην Πιερία σημείωσε πως «θελουμε να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο της ισχυρής και ευημερούσας Ελλάδας ή θέλουμε να κλωτσήσουμε την καρδάρα με το γάλα και να γυρίσουμε πίσω σε ένα παρελθόν το οποίο δεν είναι τόσο μακρινό;».

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup