Οικονομία

Πύργος: Ν. Παπαθανάσης - Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Ηλεία και ανάπτυξη του νομού με όπλο το νέο αναπτυξιακό νόμο

Πύργος: Ν. Παπαθανάσης - Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Ηλεία και ανάπτυξη του νομού με όπλο το νέο αναπτυξιακό νόμο

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της Ηλείας είχε την δυνατότητα να ακούσει χθες κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στο νομό, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης. Ο κ. Παπαθανάσης αφού επισκέφτηκε πολλές επιχειρήσεις σε δήμους κυρίως της νότιας Ηλείας αλλά και του Πύργου συνοδευόμενος και από τον γ.γ Ψηφιακής Ανασυγκρότησης Λεωνίδα Χριστόπουλο, το μεσημέρι από την αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Ηλείας τόνισε την απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει το επιχειρηματικό κλίμα και να στηρίξει κυρίως την επιχειρηματικότητα της περιφέρειας.
Στόχος είναι η πρόσβαση περισσότερων επιχειρήσεων στην τραπεζική χρηματοδότηση όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, μιλώντας παράλληλα για τα οφέλη του νέου αναπτυξιακού νόμου στην Δυτική Ελλάδα.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του προέβη σε μία σύντομη αναφορά σχετικά με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης από το 2019 έως και σήμερα, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην δυνατότητα πρόσβασης των επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό σημειώνοντας ότι περίπου 30% των επιχειρήσεων έχουν τη δυνατότητα να μπουν στο τραπεζικό σύστημα.

Γι’ αυτό το λόγο πρόσθεσε, γίνεται προσπάθεια διεύρυνσης της περιμέτρου των επιχειρήσεων που θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση. Όπως σημείωσε πρέπει να απορροφηθούν 70 δις. ευρώ πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία (ΕΣΠΑ 2021-2027, ΚΑΠ και Ταμείο Ανάκαμψης) συν 30-35 δις ευρώ που θα μοχλεύσουν από τον ιδιωτικό τομέα.

Τα χρήματα αυτά όπως εξήγησε ο αναπλ. υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων πρέπει να πέσουν στην ιδιωτική οικονομία τα επόμενα έξι με επτά χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκανε γνωστό ότι θα υπάρξει δυνατότητα χρηματοδότησής τους και από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα με δανεισμό, που θα έχει την εγγύηση του Δημοσίου στο 80%.

« Η Περιφέρεια Δυτική Ελλάδα θα λάβει πόρους από έργα που δεν θα εντάσσονταν αν δεν κάναμε αυτήν την αλλαγή» ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Παπαθανάσης, μιλώντας για το νέο αναπτυξιακό νόμο, εξηγώντας ότι η χρηματοδότηση γίνεται στοχευμένα με βάση τις ανάγκες κάθε περιοχής και όχι οριζόντια.

Αναφερόμενος στο έργο των Επιμελητηρίων τα χαρακτήρισε πυλώνες ανάπτυξης προσθέτοντας ότι: «… το επιμελητήριο Ηλείας που είχαμε πολύ στενή συνεργασία διεκδίκησε και κατά την φάση της πανδημίας και στη συνέχεια με αιτήματα για την στήριξη των επιχειρήσεων, πολλά από τα οποία υλοποιήθηκαν. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή θέλησε να αλλάξει το επιχειρηματικό κλίμα, να δημιουργήσει μία χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα και κυρίως να στηρίξει την περιφέρεια. Με όλους τους πόρους που έρχονται από τα διαρθρωτικά ταμεία, με την ενίσχυση των επιχειρήσεων και με την στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας θέλουμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας έτσι ώστε οι νέες και νέοι να μείνουν στην περιοχή, να εργάζονται στην περιοχή που γεννήθηκαν και γιατί όχι να επιστρέψουν και συμπολίτες μας που έφυγαν λόγω της δεκαετούς κρίσης. Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τα επιμελητήρια, διότι πιστεύουμε ότι ο θεσμός των επιμελητηρίων είναι πυλώνας ανάπτυξης κάτι το οποίο το θεωρεί η κυβέρνηση και η πολιτεία αρωγό στην ανάπτυξη της πατρίδας μας. Άλλωστε με τα τελευταία στοιχεία που παρουσιάζεται η ανάπτυξη για το 2022 στο 5,6 μας δίνει την δυνατότητα και το δημοσιονομικό χώρο να στηρίζουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις καθώς δε γνωρίζουμε πότε αυτός ο πόλεμος και οι καταστροφικές συνέπειες θα τελειώσουν».

Από την πλευρά του ο γ.γ Ψηφιακής Ανασυγκρότησης Λεωνίδας Χριστόπουλος σημείωσε πως: «Ήρθαμε εδώ με το μεικτό κλιμάκιο κυβέρνησης και κόμματος στους Δήμους Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας Κρεστένων προκειμένου να συζητήσουμε για τα θέματα τα οποία αφορούν τους δύο δήμους του νομού Ηλείας. Συζητήσαμε και με τους δύο δημάρχους, επισκεφθήκαμε και το κέντρο υγείας της Ανδρίτσαινας Κρεστένων. Κυρίως επικεντρωθήκαμε σε ζητήματα που αφορούν τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές, προκειμένου οι δύο δήμοι να μπορούν να εκμεταλλευτούν τα προγράμματα του υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης και τις έξυπνες πόλεις που αθροιστικά και για τους δύο δήμους είναι κοντά στα 600.000 € ώστε να λύσουμε κάθε πρόβλημα που υπάρχει και να μπορούν κι αυτοί οι Δήμοι να εκμεταλλευτούν τα προγράμματα αυτά. Συζητήσαμε και για το πρόγραμμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την αναβάθμιση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών των δύο δήμων όπου και από κει θα πάρουν χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης για να αναβαθμίσουν τα κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών των δήμων και βεβαίως είπαμε και για άλλες δράσεις όπως για παράδειγμα την βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας Κρεστένων που είναι μία ιστορική βιβλιοθήκη και πως μπορούμε να βοηθήσουμε για την ψηφιοποίηση του αρχείου που έχει εκεί και το οποίο είναι ιστορικό και έχει μία μεγάλη πολιτιστική αξία».

Ακολούθως ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, δοθείσης της ευκαιρίας παρέθεσε ένα προς ένα τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός στον κ. Παπαθανάση.
«Εμείς ως επιμελητήριο συντασσόμαστε με την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η διαΝΕΟσις με την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου. Μέχρι τώρα είχαμε διάφορες δηλώσεις για πολλά χρόνια αλλά ποτέ δεν υπήρχε συντονισμένη προσπάθεια. Εμείς σαν επιμελητήριο είδαμε θετικά την πρωτοβουλία στην κατεύθυνση αυτή, την στηρίζουμε και έχουμε λάβει ενεργό μέρος στην διατύπωση των απόψεων της περιοχής έτσι ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση για τους μελετητές της διαΝΕΟσις και δε σας κρύβω ότι τα αρχικά διλήμματα του επιχειρηματία της διαΝΕΟσις Διονύση Νικολάου χρησιμοποιήσαμε και την προσωπική μας δυνατότητα έτσι ώστε να δεχθεί η διαΝΕΟσις να κάνει αυτό το σημαντικό έργο. Άρα νομίζω ότι θα έχουμε ένα εργαλείο το οποίο δεν υπήρχε μέχρι τώρα στην Ηλεία.

papathanasis pirg 5

Είναι ένα εργαλείο δημιουργίας πολύ σοβαρών άυλων προϋποθέσεων για την ανάπτυξη της Ηλείας και εννοώ την παντελή απουσία χωροταξικού σχεδιασμού, δεν έχουμε καθόλου στην Ηλεία υποδοχή επιχειρηματικότητας, δεν έχουμε επιχειρηματικό πάρκο – βιομηχανικό πάρκο και πιστεύω μέσα και από αυτή την πρωτοβουλία θα καθορίσουμε αυτές τις δυνατότητες Έτσι ώστε ο τόπος να πάει επιτέλους συντεταγμένα μπροστά και είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό το έργο και η υλοποίηση του θα δώσουν ένα άλλο πνεύμα στην Ηλεία. Βέβαια με κάποιο (φθόνο) βλέπουμε όσα γίνονται στην Εύβοια όπου εκεί πραγματικά λειτουργεί ένα συντεταγμένο σχέδιο.
Τώρα σε ότι αφορά τα δικά μας θέματα, το μεγάλο θέμα για μας είναι το θέμα των πυρόπληκτων δανείων και της αδυναμίας πρόσβασης των ηλειακών επιχειρήσεων στον τραπεζικό τομέα και βέβαια αυτή η αδυναμία πρόσβασης σημαίνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε ενεργή συμμετοχή στο ταμείο ανάπτυξης για πολλές επιχειρήσεις δικές μας.

Άλλα θέματα τα οποία έχουμε για την Ηλεία είναι το θέμα των εργατών γης, γιατί ξέρετε ότι το μεγάλο κομμάτι της γεωργικής παραγωγής στηρίζεται σε αλλοδαπούς εργάτες γης. Εδώ υπάρχει μία σοβαρή δυσκολία οι εκτιμήσεις είναι ότι έχουμε περίπου 10.000 αλλοδαπούς εργάτες γης. Παρόλο που έχουμε παρέμβει εδώ και πολλά χρόνια για την δημιουργία ενός κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου έτσι ώστε να μπορεί αυτή η διαδικασία να πάρει μία νομότυποι μορφή, δεν είχαμε καταφέρει κάτι, όμως τώρα τον τελευταίο καιρό πραγματικά, γίνεται μία συστηματική προσπάθεια και υπάρχει η δυνατότητα μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες να κάνουμε προσκλήσεις τέτοιων ανθρώπων, γιατί είναι μία απασχόληση για την οποία δεν υπάρχουν άλλοι εργαζόμενοι.
Ένα άλλο θέμα σοβαρό για μας, αφορά τους ελαιοτριβείς, όπου μέσα από τις σημερινές συνθήκες και το πολύ αυξημένο ενεργειακό κόστος, δεν μπορούν να ανταποκριθούν και έχουν στείλει επανειλημμένα αιτήματα, μήπως υπάρξει διαδικασία στήριξης σε αυτές τις επιχειρήσεις» τόνισε ο κ. Νικολούτσος.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Λεβέντης, από την πλευρά του αναφέρθηκε κυρίως στο θέμα της ρύθμισης των πυρόπληκτων δανείων στα οποία η υποτιθέμενη λύση της εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου έχει εξελιχθεί σε θηλιά στο λαιμό των δανειοληπτών.
«Συμπυκνωμένα τα προβλήματα που απασχολούν την περιοχή μας, συνήθως στους καλεσμένος επισκέπτες μας θίγω το θέμα της ρύθμισης των πυρόπληκτων δανείων, εδώ η κυβέρνηση Καραμανλή ήρθε πολύ συνοπτικά για να επουλώσει τις πληγές που οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 είχαν προκαλέσει και έδωσε την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, η οποία σήμερα σε απλά λόγια είναι θηλιά στο λαιμό με απλά λόγια. Όταν ένας δανειολήπτης επιχειρηματίας στον Πύργο έχει ένα δάνειο 100.000 €, τρέχει και το ρυθμίζει στην τράπεζα χωρίς πρόβλημα ενώ αυτός που το έχει με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου δεν μπορεί να συνεννοηθεί με την τράπεζα και θέλουν να του πάρουν ακόμα και το παιδί αν μου επιτραπεί η έκφραση. Αυτό είναι ένα θέμα που η παρούσα κυβέρνηση η οποία δείχνει πραγματικά στοιχεία σε πολλά πράγματα στήριξης της επιχειρηματικότητας, θέλουμε να παρακαλέσουμε και σας να προσπαθήσετε να μεταφέρετε στην κυβέρνηση αυτό το πρόβλημα και τουλάχιστον για αυτούς τους δανειολήπτες που έχουν πρόθεση να πληρώσουν να δοθούν λύσεις. Αυτό είναι το ένα ζητούμενο και βεβαίως εδώ έχουν περιέλθει σε μία τραγωδία κατά κυριολεξία και οι εγγυητές, οι οποίοι κλήθησαν τότε όπως αργότερα προκύπτει παρανόμως από τις τράπεζες να παράσχουν πρόσθετες εγγυήσεις, στην εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Άρα αυτό το ζήτημα της απαλλαγής των εγγυητών των δανείων που έχουν λάβει την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου είναι προφανές ότι θα πρέπει με κάποιον τρόπο είτε με μία νομοθετική παρέμβαση να επιλύεται εκ των υστέρων αυτό που τότε παρανόμως οι τράπεζες έπραξαν, είτε με ένα πνεύμα συνεννόησης να βρεθεί μία λύση».

papathanasis pirg 6

Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Αντώνης Παρασκευόπουλος έθιξε αρχικά το σοβαρό χωροταξικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο νόμος σημειώνοντας ότι: «Θα ήθελα να μιλήσω αφενός για το χωροταξικό που αντιμετωπίζει ο νομός που δε νομίζω να έχει αναδειχθεί, υπάρχει μία μεγάλη δυσκολία λόγω των θεσμοθετημένων ζωνών οικιστικού ελέγχου που περιορίζουν πολύ την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε πολλές περιοχές του νομού. Στο νομό Ηλείας δεν υπάρχει ούτε επιχειρηματικό ούτε Βιοτεχνικό πάρκο, η βιομηχανική δραστηριότητα στην πλειονότητά του νόμου είναι χαρακτηρισμένη ως γη υψηλής αγροτικής παραγωγικότητας και υπάρχει και το χωροταξικό του Κυπαρισσιακού που περιορίζει πολύ την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Και στο θέμα της ενέργειας γνωρίζετε το τεράστιο ενεργειακό κόστος στο οποίο καλούνται να ανταπεξέλθουν οι επιχειρήσεις. Αν μπορεί και μέσω του αναπτυξιακού να δοθεί η δυνατότητα επένδυσης των επιχειρήσεων στα Φωτοβολταϊκά και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς επίσης και στο επιμελητήριο Ηλείας γίνεται μία συντονισμένη και καλή προσπάθεια να συσταθεί κάποια ενεργειακή κοινότητα στο νομό και αν μπορεί να επιδοτηθεί η απόκτηση μεριδίων στις ενεργειακές κοινότητες από επιχειρήσεις».

Ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος στη συνέχεια επεσήμανε ότι: «Μεγάλη χαρά και τιμή να έχουμε σήμερα στην Ηλεία τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για μεγάλα θέματα τα οποία αφορούν την Ηλεία. Το επόμενο διάστημα παρουσιάζονται μεγάλες ευκαιρίες που προέρχονται από το νέο ΕΣΠΑ, το ταμείο Ανάκαμψης, τη νέα ΚΑΠ κι άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία και νομίζω ότι η Ηλεία που έχει τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα και τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, οφείλει να λάβει ένα μεγάλο μερίδιο από αυτό το οποίο παίρνει η χώρα. Γιατί πραγματικά η χώρα μας μέσα σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης, μέσα σε συνθήκες που λαμβάνει χώρα μία πολεμική σύρραξη στην Ευρώπη, όπου η πανδημία αναδύει δυσμενείς οικονομικές συνέπειες ακόμα η ελληνική οικονομία καταφέρει να διαγράφει μία πολύ σημαντική πορεία με ανάπτυξη πολύ υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Θέλουμε λοιπόν και εδώ στην Ηλεία να έχουμε την μέγιστη δυνατή απορροφητικότητα, οι επιχειρηματίες να λαμβάνουν επιδοτήσεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε ρυθμούς ανάπτυξης και για την περιοχή μας ψηλούς, νομίζω ότι έγινε μία πολύ ουσιαστική συζήτηση με τους επιχειρηματίες να θέτουν θέματα που αφορούν το νομό μας. Ο νόμος μας, με τα έργα υποδομής που λαμβάνουν χώρα όπως ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα Πύργος κι άλλα έργα τα οποία εξελίσσονται νομίζω, ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα σε συνδυασμό με το μεγάλο αναπτυξιακό έργο, νομίζω ότι μπορεί να οδηγηθεί σε εξαιρετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και στην προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων. Άρα λοιπόν έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι μετά από την σημερινή επίσκεψη».

Η βουλευτής Ηλείας Διονυσία Αυγερινοπούλου ακολούθως, αφού καλωσόρισε τα δύο κυβερνητικά στελέχη σημείωσε πως: «Είναι πάρα πολύ σημαντική η παρουσία τους εδώ σήμερα διότι είναι δύο από τους τομείς στους οποίους ο νομός Ηλείας χρειάζεται ενίσχυση. Καταρχάς ο κ. Παπαθανάσης ο οποίος επισκέφθηκε αναπτυξιακές δομές του νομού Ηλείας και επιχειρήσεις οι οποίες δίνουν τον ρυθμό ανάπτυξης στο νομό μας, νομίζω ότι πήρε την εικόνα ότι ο νόμος μας χρειάζεται παραπάνω ανάπτυξη στην επιχειρηματικότητα. Το ζήτημα το οποίο του κατέθεσα και εγώ είναι να φέρει παραπάνω επενδύσεις στο νομό μας.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με επιμέλεια και του ίδιου του πρωθυπουργού έχει πετύχει μία άνευ προηγουμένου ανάπτυξη και έχει ανέλθει η χώρα μας πολύ ψηλά στις θέσεις της ανταγωνιστικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ελλάδα δημιουργεί πάλι ένα μικρό θαύμα! Όμως αυτό το μικρό θαύμα πρέπει να το δούμε και εδώ στο νομό Ηλείας και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Ήδη ο κ. Παπαθανάσης μας έχει βοηθήσει στην εύρεση επενδύσεων για το νομό και τις επόμενες εβδομάδες θα γίνουν κάποιες σχετικές ανακοινώσεις. Όμως χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερο επενδύσεις για να δημιουργηθούν Θέσεις εργασίας. Και επίσης χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε άμεσα για τις επιχειρήσεις μας όπως το κάναμε και για τα νοικοκυριά, το ενεργειακό πρόβλημα. Χρειαζόμαστε ενίσχυση σε σχέση με το κόστος της ενέργειας και επίσης την δυνατότητα να έχουμε και νέες υποδομές κυρίως όχι μόνο μεταφορών όπου η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει λύσεις όπως την δημιουργία και την ολοκλήρωση του Πάτρα Πύργος αλλά και ψηφιακές.

Και γι’ αυτό το σκοπό ήρθε μαζί με τον κ. Παπαθανάση και ο κ. Χριστόπουλος. Γιατί στην σύγχρονη ανάπτυξη χρειαζόμαστε όλοι πρόσβαση στο internet, το τηλέφωνο και γενικότερα να υπάρχει ψηφιακή εκπαίδευση. Γι’ αυτό το λόγο επισκεφθήκαμε με τον Γενικό γραμματέα κυρίως το νότιο τμήμα του νομού Ηλείας και τους δήμους Κρέστενας, Ανδρίτσαινας Ζαχάρως και Φυγαλείας οι οποίοι πάσχουν και από τις ψηφιακές αυτές υποδομές. Η επόμενη μέρα για το νομό Ηλείας θα φέρει περισσότερες επενδύσεις και ολοκλήρωση των ψηφιακών υποδομών. Και μία ανακοίνωση η οποία μας χαροποίησε ιδιαίτερα σήμερα. Θα ολοκληρωθεί μετά από την επίσκεψη του κ. Χριστόπουλου και η ψηφιακή αποτύπωση της βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας, μία πολύ σημαντική βιβλιοθήκη, από τις σημαντικότερες της χώρας όπου η ψηφιακή της ολοκλήρωση είχε μείνει σε εκκρεμότητα πάρα πολλά χρόνια και ευχαριστούμε θερμά μέσα από την καρδιά μας το γενικό μας γραμματέα γι’ αυτό».

Για το χάλι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, που έχει περιέλθει ο νομός μίλησε στη συνέχεια ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ Νίκος Καλάκος, ενώ απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό τόνισε ότι: «Κύριε υπουργέ από το μικρό διάστημα που συνεργαστήκαμε κατάλαβα ότι είστε ένας άνθρωπος του αποτελέσματος. Δυστυχώς όμως στην Ηλεία δεν έχουμε αποτέλεσμα. Τα τελευταία χρόνια έχουμε ακούσει πολλά λόγια και όλα αυτά έχουν μείνει εκεί.

Ειπώθηκε το πρόβλημα με τα δάνεια, το θέμα του υγειονομικού χάρτη που μας ταλαιπωρεί πολλά χρόνια και λύσεις δε βρίσκονται παρά μόνο υποσχέσεις. Η Ηλεία θέλει ένα πρόγραμμα για την Ηλεία. Κάποιοι θα πρέπει να αναλάβουν και να φτιάξουν ένα πρόγραμμα για την Ηλεία, την ανάπτυξη και το επίπεδο μόρφωσης. Όλοι οι δείκτες είναι αρνητικοί. Δεν ξέρω αν θα πρέπει να είναι το επιμελητήριο που θα αναλάβει αυτή την ευθύνη αλλά εμείς δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε τους άλλους νομούς στο χαλί που έχουμε περιέλθει. Γιατί πρόκειται για χάλι. Ένα χάλι των τελευταίων 30 ετών. Άρα, η Ηλεία χρειάζεται ένα πρόγραμμα αναδιοργάνωσης του νομού που θα αφορά όλους τους τομείς που αναφέρθηκαν για να μπορέσουμε να βγούμε από το αδιέξοδο. Τα μέσα υπάρχουν αλλά θέλουμε την βοήθεια μίας κυβέρνησης κι αυτήν δεν την είχαμε μέχρι στιγμής».

Λάβρος εμφανίστηκε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης, ο οποίος παρέθεσε ένα προς ένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός στον αναπληρωτή υπουργό, διερωτώμενος για ποια ανάπτυξη μιλάμε; «Είμαι από μία περιοχή που δεν έχει ούτε πανεπιστήμιο, ούτε τρένο, ο δρόμος γίνεται αλλά ύστερα από πολλά χρόνια, για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη. Επίσης είναι ένας από τους τελευταίους νομούς της χώρας. Μιλάμε συνεχώς για ανάπτυξη και αναρωτιέμαι πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο όταν υστερούμε στα βασικά. Άρχικά δεν έχουμε νοσοκομείο. Είναι υποστελεχωμένο. Ζητάμε τόσο καιρό να στελεχωθεί αλλά
μέχρι και ο τελευταίος παθολόγος προχθές κατέρρευσε. Έπειτα υπάρχει ένα προεδρικό διάταγμα που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση για τον Κυπαρισσιακό που από τον Αλφειό μέχρι την Κυπαρισσία αχρηστεύεται όλη η περιοχή.

Ποιος θα επενδύσει σε τέτοιες παρθένες παραλίες; Που έρχονται από όλο τον κόσμο και όλη την Ευρώπη και αγοράζουν κτήματα. Πως θα έρθουν να επενδύσουν; Ένα ακόμα πλήγμα για την περιοχή μας είναι η κατάργηση των ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Και εδώ έρχεται ένα εύλογο ερώτημα. Πως είναι δυνατόν σε έναν από τους μεγαλύτερους κάμπους να μην υπάρχει Γεωπονία. Και να υπάρχει Γεωπονία στον σταθμό Λαρίσης;
Πως είναι δυνατόν σε μία περιοχή που έχει τόσο μεγάλα ιστορικά μνημεία, αρχαία Ολυμπία, Επικούριου Απόλλωνα, κάστρο Χλεμούτσι, αρχαία Ήλιδα να μην υπάρχει κάτι σχετικό με την αρχαιολογία. Την Μουσειολογία την πήραν. Προσπαθούμε να ξεκινήσει ο σιδηρόδρομος. Το μετρικό σύστημα. Πως θα συνδεθεί; Θα σταματάει στην Αχαγιά; Και από κει και πέρα τα εμπορεύματα πως θα περάσουν για να πάνε σε όλη την Ευρώπη; Θα πρέπει να τα μεταφορτώσουν πάλι σε φορτηγά και να τα πάμε στον Ψαθόπυργο; Ποιος θα έρθει να επενδύσει σε μία τέτοια περιοχή;

Ήρθε η δεκαετής κρίση που μετατρέψαμε το κρατικό χρέος σε ιδιωτικό, μετά ήρθε η υγειονομική κρίση και τώρα η ενεργειακή και έχει δημιουργήσει πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες για τους εμπόρους και τους επαγγελματίες. Καταρχήν οι οικιακοί πελάτες πήραν επιστροφή από την ενέργεια. Οι επαγγελματίες; Η περιοχή του Πύργου, η αγορά και η εμπορική δραστηριότητα εκτείνεται από τα Τρόπαια την περιοχή της Γορτυνίας μέχρι και εδώ.
Μιλάμε για μία ευρύτερη περιοχή. Οι κάτοικοι από τα τρόπαια και κάτω έρχονται όλοι στον Πύργο. Ο πύργος είναι εκτός. Τα ελαιοτριβεία που δεν είναι στα χωριά τα πυρόπληκτά όπως κηρύχθηκε η αρχαία Ολυμπία είναι εκτός. Πως θα βοηθηθούν αυτοί;
Έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα η αγορά μας.

Τα προγράμματα εργασίας θα πρέπει να αλλάξουν. Υπάρχουν δύο κατηγορίες. Είναι περισσότερα τα προγράμματα για τις πιο αναπτυγμένες περιοχές και λιγότερα προγράμματα για τις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές. Όταν θέλουμε μία ανάπτυξη νομίζω ότι αυτό πρέπει να αντιστραφεί. Πρέπει να βοηθάμε τις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές για να ορθοποδήσουν και να φτάσουν σε ένα καλό σημείο. Πρέπει να γίνει διασύνδεση της ενέργειας με την αγορά εργασίας. Ο νόμος μας από αυτό πάσχει. Να στελεχωθεί το νοσοκομείο. Πως θα έρθουν οι τουρίστες; Ο τουρισμός θέλει και ασφάλεια. Τέλος, σε ό,τι αφορά τους ελαιοτριβείς το καλοκαίρι του 2021 εκδήλωσαν ενδιαφέρον να χορηγηθεί ενίσχυση για τις φωτιές του 21 και για τον Covid. Έκτοτε δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση για την εξέλιξη. Εντωμεταξύ προέκυψαν και οι φυσικές καταστροφές του 22».

Τέλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Φώτης Νικολόπουλος ανέφερε πως: «Το πρώτο ζήτημα που θα αναφερθώ έχει να κάνει με τον ακατάσχετο λογαριασμό, είναι ένα πάγιο αίτημα που ζητάμε οι επαγγελματίες από το 2010 και μετά. Από τα μνημόνια και μετά δημιουργήθηκε ένα τεράστιο πρόβλημα στις ελληνικές επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά. Οι κυβερνήσεις όλες πήραν κάποια μέτρα για τα ελληνικά νοικοκυριά αλλά κανένα μέτρο για την ελληνική επιχείρηση. Ειδικότερα οι πολύ μικρές επιχειρήσεις τα χρήματα αυτά τα 1200 € που ζητάμε εμείς να είναι ακατάσχετα, καταλαβαίνετε ότι είναι ζωτικής σημασίας γιατί με αυτά τα χρήματα μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν το ενοίκιο τους, το σουπερμάρκετ της οικογένειας ή τα φροντιστήρια των παιδιών.

Επιπλέον, οι οποίες δόσεις γίνονται και ρυθμίσεις θα θέλαμε να είναι χωρίς πανωτόκια παρά μόνο το κεφάλαιο. Είναι και ένα κίνητρο για τον Έλληνα επιχειρηματία προκειμένου να μπορέσει να κάνει μία αποπληρωμή σε κάποιο βάρος το οποίο εν μέρει δεν ήταν αυτός υπεύθυνος. Τέλος θα ήθελα να μιλήσω για το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο νομός μας με τις σχολές. Δυστυχώς, τόσο η Αμαλιάδα όσο και ο Πύργος δεν έχουν πανεπιστημιακή σχολή. Αυτό έχει πολλαπλό αντίκτυπο, με πρώτο το οικονομικό σε όλους τους τομείς της τοπικής κοινωνίας, επαγγελματίες, στέγαση και ο δεύτερος έχει να κάνει με την προβολή του νομού. Είμαστε ο μοναδικός νομός που δεν έχει πανεπιστημιακή σχολή οπότε είναι και ένα μειονέκτημα προκειμένου να μπορέσει να προσελκύσει κόσμο στην περιοχή. Είναι ένας νομός που έχει πάρα πολλά πράγματα να προβάλλει αλλά δυστυχώς όλα τα τελευταία χρόνια γίνονται βήματα προς τα πίσω και όχι προς τα εμπρός».

papathanasis pirg 4

papathanasis pirg 1

papathanasis pirg 2

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup