Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στο TTF και τι προβλέπεται για το επόμενο διάστημα - Στα 125 ευρώ/MWh το ρεύμα στην χονδρική σήμερα στην Ελλάδα
Το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά κινείται σε δεύτερη εβδομαδιαία πτώση καθώς η ζήτηση μεταπήδησε από τις ανάγκες θέρμανσης στην εξασφάλιση αποθεμάτων για τον επόμενο χειμώνα.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς, όπως αναφέρει το Bloomberg, έχουν υποχωρήσει περίπου 45% από την αρχή του έτους εν μέσω άφθονων προμηθειών και μειωμένης κατανάλωσης και υποχώρησαν έως και 2,9% την Παρασκευή. Τελικά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στο TTF οι τιμές για τα συμβόλαια του Μαΐου έκλεισαν στα 41,15 ευρώ/MWh, σημειώνοντας πτώση κατά 2,3%, ενώ για τον Ιούνιο στα 41,49 ευρώ/MWh και για τον Ιούλιο στα 41,96 ευρώ/MWh.
Η «μάχη» των αποθεμάτων
Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης ξεκίνησαν τις καθαρές εγχύσεις τις τελευταίες έξι ημέρες, τη μεγαλύτερη περίοδο από την εκστρατεία αναπλήρωσης το περασμένο φθινόπωρο, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe. Σποραδικές «ενέσεις» έγιναν από τα μέσα Μαρτίου και κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων εν μέσω χαμηλής ζήτησης.
Ένα πιο κρύο από το συνηθισμένο ξεκίνημα του Απριλίου σήμαινε ότι το φυσικό αέριο εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται για θέρμανση, μειώνοντας τα αποθέματα. Ωστόσο, οι πρόσφατες προσθήκες αύξησαν τις αποθηκευμένες προμήθειες κατά σχεδόν 1 ποσοστιαία μονάδα, αν και αναμένεται κάποια μείωση λόγω των προβλέψεων για κρύο καιρό στη βορειοδυτική Ευρώπη αργότερα τον Απρίλιο.
«Η ζήτηση έχει μειωθεί τελευταία, καθώς η Ευρώπη αρχίζει να γεμίζει και πάλι τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενόψει του επόμενου χειμώνα. Η αγορά συνεχίζει να λαμβάνει μικτά σήματα εν μέσω βραχυπρόθεσμων προβλημάτων εφοδιασμού, τα οποία αντισταθμίζονται από ήπιες καιρικές προβλέψεις και υψηλά επίπεδα αποθήκευσης μετά τον ήπιο χειμώνα» ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της εταιρείας Energi Danmark A/S.
Το αποθηκευμένο αέριο έπαιξε κρίσιμο ρόλο τον περασμένο χειμώνα, καθώς μειώθηκαν οι προμήθειες μέσω αγωγών από τη Ρωσία. Οι χώρες της Ευρώπης προσπάθησαν να εξοικονομήσουν καύσιμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και αναπλήρωσαν τις προμήθειες με εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από διάφορες χώρες όπως οι ΗΠΑ.
Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να γεμίσουν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης της περιοχής κατά 90% έως την 1η Νοεμβρίου. Ωστόσο, τα αποθέματα θα μπορούσαν να είναι στο 100% ήδη από τα τέλη Αυγούστου, εκτός εάν επιβραδυνθούν οι εισαγωγές LNG, σύμφωνα με αναλυτές της Morgan Stanley.
Ο ρόλος του LNG
Επιπλέον, η έκπτωση στο LNG που παραδόθηκε στη βορειοδυτική Ευρώπη στο ολλανδικό σημείο αναφοράς TTF διευρύνθηκε σε περισσότερα από 2 δολάρια/mbtu, τη μεγαλύτερη από τις 22 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με αξιολόγηση της Spark Commodities.
«Η αδύναμη ζήτηση από την Ασία οδηγεί τα φορτία στην Ευρώπη, αυξάνοντας την ανάγκη για υποδομές εισαγωγών», δήλωσε ο Tim Mendelssohn, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
Οι προσδοκίες για επανεκκίνηση των βασικών γαλλικών τερματικών σταθμών LNG μετά τις απεργίες πιέζουν επίσης τις τιμές. Ο τερματικός σταθμός Montoir, ο οποίος δεν έχει λάβει αποστολή από τις αρχές Μαρτίου, έχει προγραμματιστεί να επαναλειτουργήσει αυτό το Σαββατοκύριακο. Ο τερματικός σταθμός LNG Fos Cavaou επανέλαβε τις αποστολές επαναεριοποιημένων καυσίμων στο τοπικό δίκτυο χθες Παρασκευή με ελάχιστη τιμή.
Το ρεύμα στην Ελλάδα
Την ίδια ώρα συνεχίζονται τα σκαμπανεβάσματα στην τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά στην Ελλάδα.
Έτσι, για σήμερα Μεγάλο Σάββατο, 15 Απριλίου, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται στα 125,06 ευρώ/MWh, -καταγράφοντας αύξηση κατά 17,49% σε σχέση με χθες που ήταν στα 106,44 ευρώ/MWh-, με την ελάχιστη στα 97,40 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 188,92 ευρώ/MWh.
Όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα, την κούρσα οδηγούν οι ΑΠΕ με ποσοστό συμμετοχής 42,29% (44,03% μαζί με της Κρήτης), ακολουθεί το φυσικό αέριο με 28,90% και έπονται οι εισαγωγές με 18,71%, ο λιγνίτης με 4,33% και τα υδροηλεκτρικά με 1,77%.
Πηγή: newmoney.gr