Τρόφιμα: Στο 3,1% ο πληθωρισμός τον Μάιο – Ελαιόλαδο και ψάρια οι «πρωταγωνιστές» των ανατιμήσεων
Από το 5,4% του Απριλίου, στο 3,1% τον Μάιο αποκλιμακώθηκε ο πληθωρισμός των τροφίμων σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, με το ελαιόλαδο να συνεχίζει να οδηγεί την «κούρσα» των ανατιμήσεων και τα νωπά ψάρια να ακολουθούν.
Το ελαιόλαδο καταγράφει και τον Μάιο, διψήφια αύξηση της τάξεως του 56,8% σε ετήσια βάση ενώ τα νωπά ψάρια εμφανίζουν επίσης διψήφια άνοδο κατά 12,5%. Στις υπόλοιπες κατηγορίες τροφίμων, αύξηση 7,7% παρατηρείται στην κατηγορία «μεταλλικό νερό-αναψυκτικά- χυμοί φρούτων» και 2,3% σε «ζάχαρη- σοκολάτες - γλυκά - παγωτά». Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για δύο κατηγορίες που επηρεάζονται από το συνεχές ανοδικό ράλι, τους τελευταίους μήνες στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών λόγω της κλιματικής κρίσης. Αύξηση 1,9% παρουσιάζουν τα κρέατα, 1,7% τα φρούτα και 1,2% τα λαχανικά.
Στον αντίποδα, μειώσεις σε ετήσια βάση εμφανίζουν κατηγορίες οι οποίες κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους είχαν υποστεί σημαντικές ανατιμήσεις όπως η κατηγορία των «άλλων βρώσιμων ελαίων» (-14,8%), γαλακτοκομικά και αυγά (-1,9%) και ψωμί και δημητριακά (0,9%).