Οριζόντια οικονομικά μέτρα στήριξης και διεύρυνση της λίστας με τις επιχειρήσεις που θεωρούνται πυρόπληκτες, ζητά ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, Κώστας Λεβέντης.
Όπως εχει επισημάνει επανειλημμένως στις τηλεδιασκέψεις του Επιμελητηρίου Ηλείας με τους πληγέντες επαγγελματίες του Πύργου και της Αρχαίας Ολυμπίας, η πυρκαγιά προκάλεσε τεράστια έμμεση οικονομική ζημιά σε επιχειρήσεις των πυρόπληκτων περιοχών, για την οποία μέχρι τώρα δεν έχει προβλεφθεί κάποιου είδους αποζημίωση ή οικονομική στήριξη από το υπουργείο Οικονομικών.
Τέτοιες επιχειρήσεις είναι οι ξενοδοχειακές μονάδες και οι τουριστικές-εμπορικές επιχειρήσεις, κυρίως στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς διεκόπη βίαια και απότομα πληρότητα 100% για όλο τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του τοπικού Συλλόγου Ξενοδόχων, τα οποία έχει στη διάθεσή του το Επιμελητήριο Ηλείας.
Ο κ. Λεβέντης επισήμανε ότι οι επιχειρηματίες του τουρισμού επλήγησαν από την πυρκαγιά και έχασαν σημαντικό εισόδημα, που πλέον δεν μπορεί να αναπληρωθεί, για αυτό και υπογραμμίζει την ανάγκη ένταξής τους στις πυρόπληκτες επιχειρήσεις και θέσπισης οικονομικών μέτρων ανακούφισης και ενίσχυσης για να ανακάμψουν.
«Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί ως τώρα για τους πυρόπληκτους, είναι θετικά, όμως δεν αρκούν. Η πυρκαγιά στην Ηλεία προκάλεσε σοβαρή απώλεια εσόδων σε επιχειρήσεις όπως αυτές που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, καθώς διεκόπη βίαια η προσέλευση τουριστών, ακυρώθηκαν κρατήσεις και επιστράφηκαν από τους ξενοδόχους οι προκαταβολές.
Αυτό το χαμένο εισόδημα δεν αναπληρώνεται, για αυτό θεωρώ πως το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να διευρύνει τα μέτρα οικονομικής στήριξης και σε αυτές τις επιχειρήσεις, αξιολογώντας τες ως πυρόπληκτες, προκειμένου να τις βοηθήσει να ανακάμψουν. Επίσης, θεωρώ αναγκαίο μέτρο να διαγραφούν από τους δήμους χρέη από δημοτικά τέλη και τέλη ύδρευσης που επιβαρύνουν αυτές τις επιχειρήσεις», δήλωσε.
(Δελτίο Τύπου)