Ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας με την ένταξη της νέας προβλήτας LNG στη Ρεβυθούσα σε επιχειρησιακό πρόγραμμα, λέει ο Γιάννης Οικονόμου
Για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε ανάρτηση του στο Twitter, αναφερόμενος στη νέα προβλήτα LNG στη Ρεβυθούσα, η οποία εντάσσεται σε επιχειρησιακό πρόγραμμα.
«Η ένταξη της νέας προβλήτας Small Scale LNG στη Ρεβυθούσα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία 2014-2020" σκοπεύει σταδιακά στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.#Με_σχέδιο αξιοποιούμε όλα τα εργαλεία. @AdonisGeorgiadi @yannistsakiris1», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.
Η ένταξη της νέας προβλήτας Small Scale LNG στη Ρεβυθούσα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία 2014-2020» σκοπεύει σταδιακά στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.#Με_σχέδιο αξιοποιούμε όλα τα εργαλεία.@AdonisGeorgiadi @yannistsakiris1
— Γιάννης Οικονόμου (@joikonomou) April 26, 2022
- Ο Τερματικός Σταθμός LNG της Ρεβυθούσας
- Ο Τερματικός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Ρεβυθούσας είναι ο μοναδικός Τερματικός Σταθμός ΥΦΑ στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και μία από τις σημαντικότερες ενεργειακές υποδομές για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
- Διαθέτει συνολική χωρητικότητα αποθήκευσης 225.000 m3 ΥΦΑ, αποτελούμενος από δύο δεξαμενές των 65.000 m3 η κάθε μία και μία μεγαλύτερη, χωρητικότητας 95.000 m3.
- Η αποβάθρα της Ρεβυθούσας μπορεί να φιλοξενήσει πλοία από 25.000 έως 266.000 m3 ΥΦΑ, μέγεθος που αντιστοιχεί στα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς ΥΦΑ στον κόσμο, με μήκος περίπου 355 μέτρων.
Η προοπτική προσθήκης πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης πριν από μερικές μέρες ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού από τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, μαζί με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κ. Σκρέκα, ο οποίος ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει κάνει μια μεγάλη επένδυση τα τελευταία χρόνια με στόχο να αυξήσει την ανθεκτικότητα του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, μέσω της επέκτασης της Ρεβυθούσας το 2019, μέσω της διασύνδεσης με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP) πριν από μερικά χρόνια. Και αυτό μας τοποθετεί, φυσικά, σε μια πολύ πιο ισχυρή θέση από αυτή που θα ήμασταν.
Ο ΔΕΣΦΑ εξετάζει την προσθήκη Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης (FSU) στον τερματικό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Ρεβυθούσας αυξάνοντας τη συνολική διαθέσιμη χωρητικότητα αποθήκευσης από 225.000 m3 σε περισσότερα από 380.000 m3.
Παράλληλα, ο ΔΕΣΦΑ αναμένεται να προχωρήσει στην ενίσχυση της δυνατότητας επαναεριοποίησης του τερματικού σταθμού κατά 12%.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε επίσης με τους εργαζόμενους και τα στελέχη του ΔΕΣΦΑ, ενώ είδε από κοντά και τη λειτουργία του κέντρου ελέγχου του τερματικού σταθμού.
Τον Πρωθυπουργό συνόδευσαν στην επίσκεψή του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων Αλεξάνδρα Σδούκου, η Προϊσταμένη Διαχειριστικής Αρχής Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» Αγγελική Φέτση.
Πηγή: iEidiseis.gr