Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.
Με τον καγκελάριο της Γερμανίας συναντήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη συνάντηση, συζήτησαν για την στήριξη στην Ουκρανία, αλλά και για την ενεργειακή κρίση.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον καγκελάριο της Γερμανίας αναλυτικά για την τουρκική προκλητικότητα, ήτοι τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών, αλλά και για την επιθετική ρητορική της γειτονικής χώρας, που, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε στον Όλαφ Σολτς το χάρτη της γαλάζιας πατρίδας με το σύνολο των τουρκικών παράνομων διεκδικήσεων και ζήτησε τη στήριξη του Βερολίνου έναντι της τουρκικής παραβατικότητας
Χθες, κατά την άφιξή του στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως «είμαστε κοντά στο να πετύχουμε μία συμφωνία η οποία θα συμπεριλαμβάνει κυρώσεις για την απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Ρωσία», επισημαίνοντας πως «τις εργασίες της Συνόδου θα απασχολήσουν η ακρίβεια στον τομέα της ενέργειας.
Υπενθυμίζεται πως, οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν πως έως το τέλος του 2022 θα απαγορευτεί η μεταφορά του 90% του ρωσικού πετρελαίου στη Γηραιά Ήπειρο. Ο «λευκός καπνός» που βγήκε στο παρά ένα κατά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο είχε άμεσες οικονομικές συνέπειες στην αγορά. Λίγες ώρες μετά, οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν φτάνοντας το Brent στα 122,80 δολάρια το βαρέλι αυξημένο κατά 0,93%.
Νέο ρεσιτάλ προκλητικότητας από Τσαβούσογλου
Την ίδια ώρα, πάντως, που ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον κ. Σολτς, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διαμηνύει πως η γείτονα χώρα θα θέσει θέμα κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει στην αποστρατιωτικοποίησή τους.
«Υπάρχει ένας όρος και στις δυο συνθήκες για αποστρατιωτικοποίηση. Η Ελλάδα από το 1960 τα στρατιωτικοποιεί. Τα νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν. Αν δεν υποχωρήσει η Ελλάδα θα ανοίξουμε προς συζήτηση το θέμα κυριαρχίας τους», είπε κατα τη διάρκεια συνέντευξής του.
Παράλληλα, ο Τσαβούσογλου αναφερόμενος στο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοίνωσε πως μπαίνει τέλος στη διαδικασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας. Είπε χαρακτηριστικά:
«Έκαναν lobbying στις ΗΠΑ κατά ενός κράτους μέλους του ΝΑΤΟ. Βάζουμε τέλος στον μηχανισμό συνομιλιών με την Ελλάδα».
Πρόσθεσε δε, με ειρωνικό ύφος πως «οι Έλληνες πολιτικοί πιστεύουν ότι αν δεν επιτεθούν στην Τουρκία 5-10 φορές την ημέρα δεν μπορούν να ικανοποιήσουν το κοινό τους»
Σαν να μην του έφταναν οι απειλές τράβηξε ακόμη περισσότερο το σχοινί, δείχνοντας στην τηλεόραση χάρτες που «γκριζάρουν» ολόκληρο το αν. Αιγαίο.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί:
«Τα Δωδεκάνησα είναι μια ανοιχτή πληγή για εμάς, έχουν καταληφθεί άδικα».
Πηγή: iEidiseis.gr