Πολιτικά

Qatar Gate: Οι εμπλεκόμενοι, το μέγεθος του σκανδάλου, οι στόχοι του Κατάρ και η επόμενη ημέρα στο Ευρωκοινοβούλιο - Η ανάλυση της Politico

Qatar Gate: Οι εμπλεκόμενοι, το μέγεθος του σκανδάλου, οι στόχοι του Κατάρ και η επόμενη ημέρα στο Ευρωκοινοβούλιο - Η ανάλυση της Politico

Με εκτενές ρεπορτάζ της η Politico αναλύει το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο που έχει ονομαστεί Qatar Gateκαι φαίνεται πως εξελίσσετα,ι σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών, με μεγάλα ονόματα του Ευρωκοινοβουλίου να βρίσκονται μπλεγμένα ενώ το κουβάρι ακόμα δεν έχει ξετυλιχτεί.

Αρχικά, οι ένοχοι για το QatarGate δεν ήταν μεγάλα ονόματα για τα δεδομένα των Βρυξελλών, αναφέρει το Politico. Ένα πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μερικοί κοινοβουλευτικοί βοηθοί και ένας επικεφαλής συνδικαλιστικής οργάνωσης, όλοι τους φέρονται να έπαιρναν λεφτά για το Κατάρ, τη χώρα που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής (9/11), ωστόσο, η υπόθεση πήρε διαφορετική τροπή.

Η Εύα Καϊλή, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ένθερμη υπερασπίστρια της Ντόχα, τέθηκε υπό αστυνομική κράτηση, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομία του Βελγίου. Η υπόθεση επικεντρώνεται επίσης γύρω από μια ΜΚΟ που, μέχρι πρόσφατα, μετρούσε μεταξύ των μελών του διοικητικού της συμβουλίου μερικές από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της αριστεράς.

«Το κράτος του Κατάρ απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια να συσχετιστεί με κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά», ανέφερε αξιωματούχος του Κατάρ σε ανακοίνωση που εστάλη από την Ντόχα το πρωί της Κυριακής.

Οι εμπλεκόμενοι

Ο Αντόνιο Παντσέρι, ένας Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής, ήταν μεταξύ των συλληφθέντων. Μέχρι το βράδυ της ημέρας των συλλήψεων, η σύζυγος και η κόρη του είχαν επίσης συλληφθεί από την ιταλική αστυνομία. Το ένταλμα σύλληψής τους, το οποίο είδε το Politico, κατηγορούσε τον Παντζέρι ότι «παρενέβη πολιτικά σε μέλη που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς όφελος του Κατάρ και του Μαρόκου».

Οι πρώην κοινοβουλευτικοί βοηθοί, ιδίως όσοι έχουν δεσμούς με την οργάνωση Fight Impunity, βρίσκονται επίσης στο «μικροσκόπιο». Εκτός από τη σύλληψη του Φραντσέσκο Τζιόρτζι -συντρόφου της Εύας Καϊλή- η αστυνομία σφράγισε επίσης το γραφείο μιας άλλης κοινοβουλευτικής βοηθού που εργαζόταν για την Fight Impunity, η οποία σήμερα υπηρετεί ως βοηθός της ευρωβουλευτού Μαρί Αρίνα.

Η Αρίνα, η οποία κληρονόμησε την προεδρία της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Παντζέρι και συνεργάζεται στενά με την Fight Impunity, επιβεβαίωσε ότι το γραφείο του βοηθού της ήταν σφραγισμένο. Η Αρίνα δήλωσε ότι η ίδια δεν έχει ανακριθεί από την αστυνομία.

Σύμφωνα με το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, ο Niccolo Figa-Talamanca έχει επίσης τεθεί υπό κράτηση. Είναι ο γενικός διευθυντής μιας άλλης ΜΚΟ, της No Peace Without Justice. Με επίκεντρο τη διεθνή ποινική δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προώθηση της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η οργάνωση εδρεύει επισήμως στη Ρώμη και τις Βρυξέλλες και έχει την ίδια διεύθυνση στις Βρυξέλλες με την οργάνωση Fight Impunity.

Η Έμα Μπονίνο, πρώην φιλελεύθερη ευρωβουλευτής και υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, ίδρυσε την οργάνωση No Peace Without Justice. Αναφέρεται ως επίτιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της οργάνωσης Fight Impunity. Η ίδια και ο Figa-Talamanca δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα σχολιασμού μέσω του Peace Without Justice.

Σε ένδειξη των διασυνδέσεων του Παντσέρι, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, η πρώην επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και η πρώην ευρωβουλευτής Σεσίλια Βίκστρομ αναφέρονται επίσης ως επίτιμα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Η Μογκερίνι παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με εκπρόσωπο του College of Europe, όπου η Μογκερίνι είναι τώρα πρύτανης. Ο Αβραμόπουλος ανέφερε ότι ο ίδιος, ο Καζενέβ και η Βίκστρομ παραιτήθηκαν επίσης «αμέσως όταν ενημερωθήκαμε την Παρασκευή».

Ο κατάλογος του προσωπικού του Fight Impunity έχει προφανώς διαγραφεί -ωστόσο, τα αρχεία του διαδικτύου δείχνουν τον Τζιόρτζι και άλλους νυν κοινοβουλευτικούς βοηθούς να κατέχουν βασικούς ρόλους τον Ιανουάριο.

Η υπόθεση σταματά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Οι «διαπλεκόμενοι» του QatarGate δεν περιορίζονται μόνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Επίσης, προσήχθη αλλά αφέθη ελεύθερος ο Λούκα Βισεντίνι, ο οποίος μόλις τον περασμένο μήνα έγινε γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC). Πριν από αυτό, ήταν επί μακρόν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων. Δεν χρειάστηκε να μετακινηθεί για τον νέο του ρόλο, αναφέρει το «Politico»: Τόσο η παγκόσμια όσο και η ευρωπαϊκή οργάνωση εδρεύουν στην ίδια διεύθυνση στις Βρυξέλλες, στη Rue Albert II.

Τα συνδικάτα των οικοδόμων υπήρξαν από τους κορυφαίους επικριτές των πεπραγμένων του Κατάρ όσον αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων κατά την προετοιμασία για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αλλά ακόμη και πριν αναλάβει ο Βισεντίνι, η ITUC αποτελούσε αξιοσημείωτη εξαίρεση.

Η Σάραν Μπάροου, η προηγούμενη επικεφαλής της ITUC, παρότρυνε τους εξωτερικούς επικριτές της εργατικής νομοθεσίας της χώρας να «πάνε και να ρίξουν μια ματιά στην αλλαγή», σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε από το υπουργείο Εργασίας του Κατάρ τον περασμένο Ιούνιο.

Γιατί το Κατάρ να θέλει να ασκήσει πιέσεις;

Το εμιράτο του Κόλπου φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, αλλά αντί να πετύχει στον τομέα των δημοσίων σχέσεων, αποδείχθηκε ότι λειτούργησε αρνητικά για τη χώρα. Οι κατηγορίες για δωροδοκία κατά τη διαδικασία υποβολής προσφορών και για κακές συνθήκες εργασίας για τους ξένους εργάτες έθεσαν υπό αμφισβήτηση την επιλογή και οι φιλελεύθεροι επικριτές εκμεταλλεύτηκαν τη στιγμή για να επιτεθούν στη συντηρητική μουσουλμανική χώρα για τη θέση της σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών και των LGBTQ+.

Η διατήρηση μίας καλής φήμης είναι ζωτικής σημασίας, καθώς το Κατάρ προσπαθεί να συνάψει συμφωνίες με χώρες της ΕΕ για το φυσικό αέριο.

Πώς υπερασπίστηκε η Καϊλή το Κατάρ;

Η Καϊλή αναμφισβήτητα ηγείτο της (σημαντικής ομάδας) υπερασπιστών της Ντόχα εντός της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D).

Στις 24 Νοεμβρίου, για παράδειγμα, καθώς η ολομέλεια ενέκρινε ένα ψήφισμα «που εκφράζει τη λύπη της για τους θανάτους χιλιάδων μεταναστών εργατών», η Καϊλή πήρε τον λόγο για να επαινέσει την «ιστορική μεταμόρφωση» του Κατάρ. Ομοίως, πριν από 10 ημέρες, εμφανίστηκε για να ψηφίσει υπέρ της απελευθέρωσης της βίζας για το Κατάρ και το Κουβέιτ στην επιτροπή δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου -παρόλο που δεν είναι μέλος της επιτροπής.

Η Καϊλή άφησε άφωνους τους ευρωβουλευτές και σε μία επιτροπή αφιερωμένη στη Μέση Ανατολή, όταν πραγματοποίησε το δικό της ταξίδι ως ελεύθερος επαγγελματίας, αφού η Ντόχα ακύρωσε την επίσκεψη της ομάδας. Η Αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Αραβική Χερσόνησο (DARP) σχεδίαζε να μεταβεί στο Κατάρ λίγο πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του Νοεμβρίου, για να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του τουρνουά και να παρατηρήσει τις αλλαγές στην εργατική νομοθεσία.

Με προειδοποίηση μόλις ενός μήνα, ωστόσο, η συμβουλευτική συνέλευση του Κατάρ, γνωστή ως Συμβούλιο της Σούρα, ζήτησε αναβολή. Αντ' αυτού, η Εύα Καϊλή πήγε στο Κατάρ την εβδομάδα που υποτίθεται ότι θα βρισκόταν εκεί η πλήρης αντιπροσωπεία -και έδωσε επαίνους για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του εμιράτου. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, είπε ότι βρισκόταν εκεί εκπροσωπώντας 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες που βλέπουν την πρόοδο της χώρας να αντιπροσωπεύει κοινές αξίες.

Το πραγματικό μέγεθος της υπόθεσης

Το σκάνδαλο που ήρθε στο «φως» θα μπορούσε να είναι «η πιο κραυγαλέα υπόθεση διαφθοράς» που έχει δει το Κοινοβούλιο εδώ και χρόνια, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεθνούς Διαφάνειας, Μίχιελ βαν Χάλτεν. Ο Αλμπέρτο Αλεμάνο, καθηγητής Νομικής στο HEC Paris, το χαρακτήρισε «το πιο συγκλονιστικό σκάνδαλο ακεραιότητας στην ιστορία της ΕΕ».

Από πλευράς του, ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Ντάνιελ Φρόιντ -συμπρόεδρος της διακομματικής ομάδας του Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς- μίλησε για ένα από τα «πιο σοβαρά σκάνδαλα διαφθοράς στις Βρυξέλλες κατά τις τελευταίες δεκαετίες».

Ο Βαν Χούλτεν είπε πως το Κοινοβούλιο έχει δημιουργήσει μία κουλτούρα ατιμωρησίας… με έναν συνδυασμό χαλαρών οικονομικών κανόνων και ελέγχων και παντελούς έλλειψης ανεξάρτητης -ή οποιασδήποτε- εποπτείας δεοντολογίας». Ο Αλεμάνο προέβλεψε, επίσης, ότι αυτό θα ήταν απλώς η «κορυφή του παγόβουνου», ελπίζοντας πως μία συσσώρευση σκανδάλων θα δημιουργούσε πολιτική ώθηση για ένα ανεξάρτητο σύστημα ηθικής.

Τι ακολουθεί τώρα στο Κοινοβούλιο;

Αργά το Σάββατο, η πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα ανέστειλε όλες τις «εξουσίες, τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες» της Εύας Καϊλή που σχετίζονται με την ιδιότητα της αντιπροέδρου. Για την πλήρη ανάκληση του τίτλου θα απαιτηθεί απόφαση της διάσκεψης των προέδρων του Κοινοβουλίου και στη συνέχεια ψηφοφορία στην ολομέλεια.

Όταν η ολομέλεια συγκεντρωθεί στο Στρασβούργο αυτή την εβδομάδα, οι ευρωβουλευτές είναι πιθανό να ανακαλέσουν την κοινοβουλευτική ασυλία της Καϊλή. Η Αριστερά έχει ήδη ζητήσει επίσημα να προστεθεί στην ημερήσια διάταξη συζήτηση για το περιστατικό, με την ψηφοφορία να έχει προγραμματιστεί για το βράδυ της Δευτέρας.

Η Εύα Καϊλή έχει επίσης τεθεί εκτός του S&D και του κόμματός της στην Ελλάδα, του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup