Στα Χανιά όπου θα περάσει τις ημέρες των γιορτών θα έχει την ευκαιρία να εξετάσει και όλα τα σενάρια για το timing της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης ο πρωθυπουργός. Παρά το ό,τι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο παρελθόν είχε επισημάνει πως οι αποφάσεις λαμβάνονται στο βουνό αυτή τη φορά φαίνεται πως ο χρόνος των εκλογών θα «κλειδώσει» κοντά στη θάλασσα στην ησυχία της πατρογονικής εστίας.
Το ενδεχόμενο μιας χειμερινής εκλογικής αναμέτρησης έχει κλείσει για την κυβέρνηση και σε αυτή την χρονική συγκυρία όλο το βάρος πέφτει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κύματος ακρίβειας. Ωστόσο ακόμα δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για τον μήνα που θα προκηρυχθούν οι επόμενες εκλογές, που υπενθυμίζεται πως θα γίνουν με την απλή αναλογική.
Στο κυβερνών κόμμα βλέπουν και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση και επομένως ο σχεδιασμός των εκλογών γίνεται ακόμα πιο σύνθετος. Για παράδειγμα βασική παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι πως στις 2 Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις (στη διάρκεια των οποίων δεν μπορεί να στηθούν κάλπες).
Το βασικό σενάριο που είναι στο τραπέζι προβλέπει τη διεξαγωγή των εκλογών την Κυριακή των Βαΐων, δηλαδή στις 9 Απριλίου. Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα διευκόλυνε κυρίως όσους ετεροδημότες δεν δουλεύουν, καθώς θα μπορούσαν να μείνουν στον τόπο καταγωγής τους και για το Πάσχα που είναι στις 16 Απριλίου. Σε μία τέτοια περίπτωση εφόσον δεν σχηματιστεί κυβέρνηση οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου και επομένως δεν θα συμπέσουν με την «φουλ» τουριστική σεζόν του καλοκαιριού.
Μάλιστα τα σχετικά σενάρια … φούντωσαν μετά και από σχετική αναφορά του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη. «Να υπολογίσετε ένα καθαρό διάστημα δύο μηνών από την χρονική στιγμή που αποφασίζει ο πρωθυπουργός να διαλύσει την Βουλή για την όλη διαδικασία» είπε και προσέθεσε «ένα ενδεχόμενο είναι πριν από το Πάσχα να είναι η πρώτη κάλπη και πριν τις πανελλαδικές η δεύτερη».
Από εκεί και πέρα υπάρχει και το ενδεχόμενο οι πρώτες κάλπες να γίνουν στα μέσα ή στο τέλος Μαΐου και να ακολουθήσουν οι δεύτερες εκλογές - εφόσον δεν προκύψει κυβέρνηση στο τέλος Ιουνίου ή το αργότερο στις αρχές Ιουλίου. Είναι ένα σενάριο που έχει υποστηρικτές κυρίως στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς εκτιμάται πως με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θα φανεί απολύτως πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις για εξάντληση της τετραετίας.
Το πρόβλημα βέβαια είναι πως όσο καθυστερούν οι κάλπες τόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος υπουργοί και βουλευτές να κατεβάσουν τα μολύβια και να βάλουν ως πρώτη προτεραιότητα το κυνήγι του σταυρού. Προς το παρόν πάντως ουκ ολίγοι βουλευτές - κυρίως της περιφέρειας - κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς αναμένουν τις αλλαγές που θα φέρει στις εκλογικές έδρες η τελευταία απογραφή. Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα θα εκδοθεί τον Ιανουάριο και υπολογίζεται πως περίπου 10 έδρες θα αλλάξουν περιφέρεια (ενισχυμένες θα βγουν η Αττικής και η Θεσσαλονίκη).
Η παράμετρος οικονομία στην εκλογική εξίσωση
Ο δύσκολος χειμώνας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αποτρέπει σκέψεις για χειμερινές κάλπες και στην κυβέρνηση το βάρος πέφτει στην αντιμετώπιση του κύματος των ανατιμήσεων. Από ενεργειακή σκοπιά ο χειμώνας κυλάει κάπως καλύτερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν και αν αυτό συνεχιστεί μένει ένα αποθεματικό κοντά στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ για να αξιοποιηθεί για πρόσθετα μέτρα στήριξης.
Στην κυβέρνηση προχωράνε στην υλοποίηση μέτρων με το…μήνα και η νέα χρονιά κάνει ποδαρικό με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Στο τέλος Ιανουαρίου θα δοθούν οι αυξημένες συντάξεις (μάλιστα θα δοθούν και αναδρομικά ενός μηνός), το Φεβρουάριο κάνει πρεμιέρα το Market Pass και την Άνοιξη έρχεται η αύξηση του κατώτατου μισθού. Παράλληλα έχουν ανακοινωθεί επιμέρους ρυθμίσεις- π.χ. παράταση στην εξόφληση των τελών κυκλοφορίας- για να αντέξουν τα νοικοκυριά αυτό τον δύσκολο από οικονομική σκοπιά χειμώνα
Ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο νέων ανακοινώσεων ανάλογα με την πορεία των τιμών, καθώς στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως η οικονομία θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της κάλπης. Αυτό που μένει να φανεί το κατά πόσο αυτή η μακρόσυρτη προεκλογική περίοδος θα επηρεάσει μια σειρά στόχων που έχουν τεθεί (για παράδειγμα αν θα καταστεί εφικτή η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το πρώτο εξάμηνο του έτους ή το θέμα θα παραπεμφθεί για μετά τις εκλογές).
Πηγή: ethnos.gr