Με το υπέρτατο θεσμικό της όπλο, την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κορυφώνει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία μία εξάμηνη μάχη για την αποκάλυψη όλων των πτυχών του σκανδάλου των υποκλοπών μέσω μιας σειράς θεσμικών πρωτοβουλιών που έχει λάβει.
Η Κουμουνδούρου γνωρίζει πολύ καλά ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πρόκειται να «πέσει» μέσω της πρότασης μομφής, ωστόσο θεωρεί ότι είναι ιστορική ευθύνη και πράξη συνέπειας από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ το να σταθεί δυναμικά απέναντι στις εξελίξεις μετά και την επιβεβαίωση με τον πιο επίσημο τρόπο των παρακολουθήσεων έξι προσώπων-συνολικά 10- από την ΕΥΠ. Στην αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνουν ότι δεν φοβούνται ότι αποτυχημένες προσπάθειες συμψηφισμών ούτε τους αντιπερισπασμούς που θα επιχειρήσει η πλειοψηφία δεδομένου ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός είναι απολύτως εκτεθειμένοι απέναντι στα επιβεβαιωμένα γεγονότα και θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για θέματα Δημοκρατίας και αρχών.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός πως ο κ. Μητσοτάκης που προϊδέασε ότι κατά την τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας θα επιδιώξει συγκρίσεις ανάμεσα στην τετραετία ΣΥΡΙΖΑ και στην τετραετία της ΝΔ δεν θέλησε να μετατρέψει την πρόταση μομφής σε παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Μία πρώτη ερμηνεία που δίνεται είναι πως το Μέγαρο Μαξίμου φοβήθηκε πιθανές διαρροές καθώς όπως σημειώνουν στελέχη της Κουμουνδούρου είναι πιο εύκολο για έναν βουλευτή της συμπολίτευσης να ψηφίσει πως δεν θέλει να πέσει η κυβέρνηση παρά να τής δώσει ψήφο εμπιστοσύνη και μαζί σε έναν πρωθυπουργό που παρανομεί.