«Καρφώνουν» την Εύα Καϊλή οι απομαγνητοφωνημένες καταθέσεις του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, στο πλαίσιο της συμφωνίας του με τους Βέλγους εισαγγελείς για να εξασφαλίσει μειωμένη ποινή. Σύμφωνα με έγγραφα τα οποία έχει στην κατοχή της η Deutsche Welle, ο Παντσέρι υποστήριξε ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής έλαβε το ποσό των 250.000 ευρώ από το Κατάρ για να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία επανεκλογής της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ειδικότερα, όπως αποκάλυψε ο αποκαλούμενος «εγκέφαλος» του κυκλώματος, το Κατάρ άρχισε να επεκτείνει το δίκτυο επιρροής του στους θεσμούς της ΕΕ στα τέλη του 2017 και μετά από συναντήσεις του στις αρχές του 2018 με τον υπουργό Εργασίας της χώρας του Κόλπου, Αλί Μπιν Σαμίχ αλ Μάρι, το Κατάρ συμφώνησε να δίνει στον ίδιο και τον σύντροφο της Καϊλή από ένα εκατομμύριο ευρώ ανά έτος, τη διετία 2018-2019.
Μέσω Τούρκου επιχειρηματία τα λεφτά από το Κατάρ
Με τη μη επανεκλογή του το 2019 ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής ίδρυσε τη ΜΚΟ “Fight Impunity” για να συνεχίσει τη δράση του υπέρ του Κατάρ. Όπως αποκάλυψε την ίδια περίοδο αρχίζει και η εμπλοκή της Εύας Καϊλή.
Ο Παντσέρι υποστήριξε ότι η Καϊλή έλαβε το ποσό των 250.000 ευρώ από το Κατάρ για να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία επανεκλογής της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μολονότι δεν έχουν γίνει γνωστές όλες οι λεπτομέρειες αναφορικά με την μεταφορά των χρημάτων, όπως σημειώνει η DW, ο Παντσέρι ισχυρίστηκε ότι μεγάλος μέρος του ποσού από το Κατάρ έφθασε στα χέρια τους μέσω ενός «Τούρκου επιχειρηματία και του δικηγόρου του στο Λονδίνο». Ο Παντσέρι υποστήριξε ακόμη ότι και ένας άλλος συμπατριώτης του ευρωβουλευτής έλαβε μετρητά και ότι συναντήθηκε με συνομιλητές που εμπλέκονται στο κύκλωμα διαφθοράς.
Όλα ξεκίνησαν από το Μαρόκο
Σύμφωνα με τον Παντσέρι, το σκάνδαλο διαφθοράς ξεκίνησε με το Μαρόκο. Ο ίδιος αποκάλυψε πως γνώρισε τον Αμπντεραχίμ Ατμούν το 2012 και ότι ο Μαροκινός διπλωμάτης του έδωσε 50.000 ευρώ το 2014 για μια προεκλογική συγκέντρωσή του στο Μιλάνο. Ο διπλωμάτης πλήρωσε επίσες πολυτελή ταξίδια της Καϊλή, του συντρόφου της, του Αντρέα Κοτσολίνο και της Βελγίδας Μαρίας Αρενά στο Μαρόκο.
Σύμφωνα με τον Παντσέρι, το Μαρόκο άρχισε να στέλνει σάκους με μετρητά από το 2019, όταν ο ίδιος και ο σύντροφος της Καϊλή δέχθηκαν να λαμβάνουν 50.000 ευρώ το χρόνο προκειμένου να δημιουργήσουν στους κύκλους χάραξης πολιτικής της ΕΕ στις Βρυξέλλες μια ευνοϊκή εικόνα για τη βορειοαφρικανική χώρα.
Ανάλογη συμφωνία, κατά τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή, συνήφθη περίπου την ίδια χρονική περίοδο με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Μαυριτανίας. Ο Παντσέρι είπε ότι όλο αυτό διήρκεσε μόνον το 2019 κι ότι ο ίδιος και ο Τζόρτζι έλαβαν δύο πληρωμές των 50.000 ευρώ εκάστη. Η κυβέρνηση του Μαρόκου, λέει η DW, έχει αρνηθεί οιαδήποτε εμπλοκή της στο σκάνδαλο διαφθοράς, ενώ η Μαυριτανία δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.
Ο Τζόρτζι ήταν ο «εγκέφαλος»
Τον σύντροφο της Καϊλή και πρώην κοινοβουλευτικό βοηθό του, Τζόρτζι – με τον οποίο μοιράστηκε κάποια περίοδο το ίδιο κελί στις βελγικές φυλακές – υπέδειξε ως «μαέστρο», που μοίραζε φακέλους και σάκους με μετρητά στους εμπλεκόμενους, μεταξύ των οποίων και στον ίδιο, ο Παντσέρι στην απολογία του. Έτσι θέλησε να αποτινάξει την ευθύνη που του καταλογίζουν πως αυτός ήταν ο «εγκέφαλος» της όλης υπόθεσης.
Παραδέχτηκε βέβαια ότι ήταν αυτός που «προσέγγισε» τον συλληφθέντα Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπελά με ένα αρχικό ποσό 20.000 ευρώ και ότι συνολικά του έδωσε περί τις 140.000 ευρώ. Τέλος, αποκάλυψε ότι το 2021 θέλησε να αλλάξει το σύστημα καθώς «είχε ήδη συγκεντρώσει τόσα πολλά μετρητά, που δεν γνώριζε τι να τα κάνει».