Με δύο κομβικά ερωτήματα πορεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία προς τη συνεδρίαση της Κεντρικής του Επιτροπής το επόμενο Σαββατοκύριακο: Πόσοι και ποιοι θα είναι τελικώς οι υποψήφιοι για την Προεδρία του κόμματος και εάν θα οριστικοποιηθούν από το αρμόδιο όργανο οι ημερομηνίες αναφορικά με τις συλλογικές κομματικές διεργασίες. Με λίγα λόγια ποιοι θα διεκδικήσουν την ηγεσία και πότε.
Ποιοι και πότε θα διεκδικήσουν την προεδρία
Σύμφωνα με πληροφορίες εντός της εβδομάδας που ακολουθεί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του κόμματος μαζί με σχετική ιδεολογική πλατφόρμα η Έφη Αχτσιόγλου. Η πρώην υπουργός φαίνεται πως έχει καταλήξει στην σχετική απόφαση με την ενθάρρυνση αρκετών στελεχών και την υπόσχεση στήριξης εφόσον χρειαστεί των μελών της “Ομπρέλας”. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η εσωκομματική τάση “Ομπρέλα” δεν επιμένει στην κάθοδο του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος ακόμη δείχνει πως το σκέφτεται απέχοντας εξίσου από το “ναι” και το “όχι”. Στην ομιλία του κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων το βράδυ της Πέμπτης υποσχέθηκε ότι “όλος ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εδώ την επόμενη μέρα και θα παλεύει”.
Πάντως, οι πληροφορίες από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επιμένουν ότι στην περίπτωση που δεν είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ένας από τους δύο υποψηφίους που θα περάσουν σε πιθανό δεύτερο γύρο, τότε εφόσον έχει προκριθεί η Έφη Αχτσιόγλου ο ίδιος και η Ομπρέλα θα στηρίξουν την υποψηφιότητά της.
Αν αυτήν την ώρα υπάρχει κάτι σαφές ως προς τις υποψηφιότητες αυτό αφορά την κάθοδο του πρώην υπουργού Νίκου Παππά. Κατά τις πληροφορίες έχει κάνει έναν πρώτο γύρο συζητήσεων με στελέχη που θα επιθυμούσαν να στηρίξουν την υποψηφιότητά του και από τους “προεδρικούς”, και από τους πασοκογενείς και γενικότερα από την Προοδευτική Συμμαχία προκειμένου ο ίδιος να την καταθέσει με επίσημο και θεσμικό τρόπο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μαζί με κείμενο-διακήρυξη για το νέο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και την απεύθυνσή του στο χώρο από την ριζοσπαστική αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο. Στην ομιλία του επί των προγραμματικών ανέφερε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν είναι και θα είναι εδώ για την υπεράσπιση της κοινωνίας, για την υπεράσπιση των εθνικών δικαίων και της ειρήνης στην περιοχή”.
Από εκεί και πέρα δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για άλλες υποψηφιότητες. Ο Αλέξης Χαρίτσης πιθανότατα δεν θα διεκδικήσει την ηγεσία, ο Παύλος Πολάκης δεν έχει επανέλθει στο θέμα, ο Διονύσης Τεμπονέρας μάλλον έχει αποσύρει το όποιο ενδιαφέρον του και η Ρένα Δούρου δεν έχει μιλήσει ούτε έχει ανοίξει τα χαρτιά της για το ζήτημα της ηγεσίας.
Αυτό που απομένει να φανεί στην Κεντρική Επιτροπή είναι ποιοι θα καταθέσουν την υποψηφιότητά τους και εάν θα επιβεβαιωθεί ο “οδικός χάρτης” που αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία η Πολιτική Γραμματεία.
Νέα σενάρια για μετάθεση της εκλογής προέδρου
Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι πληροφορίες πως υπάρχουν δεύτερες σκέψεις που αποκτούν μεγαλύτερο εσωκομματικό έδαφος για την μετάθεση των ημερομηνιών εκλογής Προέδρου (3 και 10 Σεπτεμβρίου) καθώς κρίνεται ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να γίνει Διαρκές Συνέδριο στις 25 Αυγούστου. Εάν προκρινόταν μία τέτοια πρόταση -η οποία δεν αποκλείεται να κατατεθεί- τότε η εκλογή Προέδρου θα μετατεθεί για την περίοδο μετά το έκτακτο Συνέδριο του Νοεμβρίου και θα ικανοποιήσει ένα τμήμα στελεχών που θέλουν επιμόνως να προηγηθεί προγραμματική συζήτηση και απολογισμό. Όμως είναι βέβαιο ότι θα δυσαρεστήσει και πολλά στελέχη τα οποία συμφώνησαν στο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία και όχι σε πιο σύντομες χρονικά διαδικασίες θεωρώντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για καθυστερήσεις. Το τί θα συμβεί στο τέλος συνιστά απόφαση αποκλειστικά της Κεντρικής Επιτροπής, των συσχετισμών της, αλλά και των προσωπικών αποφάσεων στελεχών που δεν συντάσσονται αναγκαστικά πίσω από τις αποφάσεις των τάσεών τους.
Πηγή: ethnos.gr