Πολιτικά

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Ο διάλογος στις κάμερες

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Ο διάλογος στις κάμερες

Πάνω από μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Τετ- α- τετ είχαν για περισσότερη από μία ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.Οι δύο ηγέτες έχουν την πρώτη τους συνάντηση μετά την επικράτηση και των δύο επί των αντιπάλων τους στις εκλογικές διαδικασίες των χωρών τους.

«Έχουμε νέα ομάδα στο υπουργικό συμβούλιο αλλά οι υπουργοί μας έχουν ήδη συναντηθεί και υπάρχει επαφή» ήταν το πρώτα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Τούρκο πρόεδρο.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Έχουμε μια νέα κυβέρνηση, πρωθυπουργέ, άρα έχουμε και εδώ μια νέα ομάδα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη και τον Ιμπραήμ Καλίν για τα νέα του καθήκοντα.

Δίπλα στους δύο ηγέτες, στη συνάντηση τους σήμερα, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου 30’, θα πάρουν θέση και οι υπουργοί Εξωτερικών Γεραπετρίτης και Φιντάν, όπως και οι διπλωματικοί σύμβουλοι τους, η Άννα – Μαρια Μπούρα και ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Σημειώνεται πως νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του συμφωνήθηκε η επικοινωνία Ελλάδας-Τουρκίας για την διευθέτηση Συνάντησης για δραστηριότητες Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).


Όπως έγραψε νωρίτερα το iEidiseis, Ελλάδα και Τουρκία από το 2019 που ανέλαβε την εξουσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν τα «βρήκαν», με την ένταση μεταξύ των δυο χωρών να χτυπάει κόκκινο πολλές φορές, φτάνοντας μια ανάσα από τη σύρραξη.

Οι φονικοί σεισμοί στην Τουρκία που άφησαν πάνω από 50 χιλιάδες νεκρούς και το δυστύχημα των Τεμπών με τους 57 νεκρούς επιβάτες έφεραν κοντά τις δυο χώρες, σε μια επανάληψη της διπλωματίας των σεισμών του 1999.

Φυσικά και οι εκλογικές αναμετρήσεις, έπαιξαν τον ρόλο τους για την ελαχιστοποίηση της έντασης μεταξύ των χωρών, βρίσκοντας έτσι την ευκαιρία να σταθμίσουν τα οφέλη και τις ζημίες από μια νέα περίοδο εντάσεων.

Όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προσέλευση του στο Βίλνιους, «δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε διαρκές κλίμα έντασης», προσθέτοντας ότι «πιστεύω ότι και οι δύο με ισχυρή λαϊκή εντολή μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα ομαλοποίησης των σχέσεων».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας πως «έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου, βήματα προόδου που θα είναι προφανώς προς όφελος και των δύο λαών μας».

Όπως επαναλαμβάνει συνεχώς ο Έλληνας Πρωθυπουργός, αλλά και όλο το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, οι ελληνοτουρκικές διαφορές συνοψίζονται στην εξής μία: Την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μαζί με την ΑΟΖ.

Κάτι που η Τουρκία δεν αποδέχεται, φορτώνοντας την ατζέντα των συνομιλιών με ζητήματα όπως την αποστρατικοποίηση των νησιών, την επέκταση των χωρικών υδάτων, την αμφισβήτηση κυριαρχίας, το μεταναστευτικό, τα pushbacks και άλλα.

Όμως οι συνομιλίες χρειάζονται δυο για να πραγματοποιηθούν και η όπως φαίνεται η επιθυμία δεν λείπει και από τις δυο πλευρές, αρκεί βέβαια να πάρει η κάθε πλευρά αυτό που θέλει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε μια αχτίδα αισιοδοξίας όταν από το βήμα της Βουλής στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης είπε ότι «φυσικά, δεν θέλω να συνεχιστούν για έναν ακόμη αιώνα οι 50χρονες διαφωνίες μας με την Τουρκία. Εάν αυτή η νέα δυναμική που αποκτήθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δημιουργήσει μια ευκαιρία που θα καθορίσει την υφαλοκρηπίδα, είμαι αποφασισμένος να μην χάσω αυτή την ευκαιρία και να την αξιοποιήσω στο έπακρο».

Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup