Το κατάλληλο momentum αναζητούν στην κυβέρνηση για να παρουσιάσουν το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Αυτό που τονίζεται από το Μαξίμου είναι πως το νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση μέσα στην τετραετία και θα υπάρξει διαβούλευση πριν κατατεθεί στη Βουλή.
Δύο στρατόπεδα στο Μαξίμου για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών
Πάντως το πότε θα ανοίξει επισήμως η συζήτηση παραμένει ακόμα ασαφές, καθώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Από τη μια πλευρά υπάρχουν αυτοί που λένε πως δεν έχει νόημα η καθυστέρηση και το επόμενο διάστημα θα πρέπει να παρουσιαστεί το νομοσχέδιο. Από την άλλη πλευρά ένα μεγάλο μέρος των «γαλάζιων» βουλευτών προτιμά η συζήτηση να μετατεθεί για μετά τις ευρωεκλογές. Ειδικά βουλευτές που εκλέγονται στην περιφέρεια εκτιμούν πως η ανακίνηση αυτής της συζήτησης θα δώσει σε κόμματα που κινούνται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας τη δυνατότητα να στοχεύσουν σε παραδοσιακούς γαλάζιους ψηφοφόρους λίγο πριν τις κάλπες του Ιουνίου.
Στο θέμα - μετά και στις αντιδράσεις που έχουν υπάρξει από την πλευρά της Εκκλησίας - αναφέρθηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις. «Προφανώς ακούμε με πολύ μεγάλο σεβασμό τις απόψεις όλων και τις απόψεις της Εκκλησίας, πάντα τη συντριπτική πλειοψηφία των απόψεων που βρίσκονται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Γιατί νομίζω, η Εκκλησία, η θρησκεία μας, όσα πιστεύουμε έχουν πρώτα διδάξει την αγάπη, το «αγαπάτε αλλήλους». Κυρίως σε αυτό το πνεύμα πρέπει να κινούμαστε όλοι. Χωρίς να είμαι εγώ αυτός που θα κάνει υποδείξεις στον οποιοδήποτε» είπε. Παράλληλα σημείωσε πως «υπάρχει η Νομοθετική, η Εκτελεστική και η Δικαστική εξουσία στη χώρα με διακριτούς ρόλους» και υπενθύμισε πως ο πρωθυπουργός «έχει εξαγγείλει μια συγκεκριμένη νομοθέτηση μέσα στην τετραετία».
Όσον αφορά στη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα ήδη υπάρχουν αυτοί που έχουν ταχθεί υπέρ μιας ρύθμισης αλλά και αυτοί που έχουν εκφράσει διαφωνίες. Για παράδειγμα, έχει πει πως θα ψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, ενώ υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών τάχθηκε επίσης η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως. Επίσης η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε πως πρέπει να έρθει το νομοσχέδιο καθώς αυτή τη στιγμή τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών δεν έχουν δικαιώματα και πρέπει να δοθεί λύση. Επί της αρχής θετικός σε μια ρύθμιση δήλωσε πως είναι ο Ιάσωνας Φωτήλας. Σε γενικές γραμμές βουλευτές που απευθύνονται σε ένα πιο κεντρώο ακροατήριο εκτιμάται πως είναι ευκολότερο να ψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο. Αντιθέτως, βουλευτές που κυρίως κοιτάνε προς παραδοσιακούς δεξιούς ψηφοφόρους του κόμματος φαίνεται πως δεν βλέπουν θετικά τη συζήτηση που έχει ανοίξει.
Να επισημανθεί εδώ πως ήδη ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει πει πως δεν προτίθεται να υπερψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Επίσης, δε θα ψηφίσει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ενώ διαφωνεί με την συγκεκριμένη ρύθμιση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Θάνος Πλεύρης. Δεν αναμένεται επίσης να υπερψηφίσουν βουλευτές όπως ο Χ. Αθανασίου, ο Μ. Χρυσομάλλης, ο Αν. Κατσανιώτης και ο Μ. Χαρακόπουλος, επιφυλακτικοί είναι ο Δ. Μαρκόπουλος και ο Μ. Λαζαρίδης, ενώ αντίθετος στην τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια είναι ο Κ. Καραγκούνης.
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Pulse στην ερώτηση «πολιτικός γάμος ζευγαριών του ίδιου φύλου: με ποια τοποθέτηση συμφωνείτε περισσότερο;» τo 20% λέει «θα επιθυμούσα να επιτραπεί», το 32% δηλώνει «δεν έχω πρόβλημα αν επιτραπεί», ενώ το 10% δηλώνει ότι του είναι αδιάφορο τι θα γίνει. Ωστόσο ένας στους τρεις ερωτηθέντες δηλώνει πως θα επιθυμούσε να μην επιτραπεί.
Την ίδια στιγμή το 56% των ερωτηθέντων απαντά «μάλλον αρνητικά» η «σίγουρα αρνητικά» στην ερώτηση «πώς αντιμετωπίζετε τη νομική αναγνώριση των παιδιών που μεγαλώνουν από ζευγάρια του ίδιου φύλου;», ενώ το 36% απαντά «σίγουρα θετικά» η «μάλλον θετικά». Όταν το ερώτημα για τα παιδιά εξειδικεύεται με τη διατύπωση «αναγνώριση παιδιών ζευγαριών του ίδιου φύλου: με ποια τοποθέτηση συμφωνείτε περισσότερο;» το 42% δηλώνει ότι θα προτιμούσε ή δεν έχει πρόβλημα αν επιτραπεί η νομική αναγνώριση των παιδιών που μεγαλώνουν από ζευγάρια του ίδιου φύλου, ενώ το 47% απαντά ότι θα επιθυμούσε να μην επιτραπεί. Το 5% των ερωτηθέντων δηλώνει αδιάφορο για το τι θα γίνει, ενώ το 6% δηλώνει «δεν ξέρω- δεν απαντώ».
Στο μεταξύ σύμφωνα με έρευνα του Eteron στο ερώτημα αν πρέπει να επιτραπούν οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας το ποσοστό που απαντά θετικά είναι 46,21%. Στο ερώτημα αν πρέπει να επιτραπεί η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια μόνο το 24.6% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος απαντά θετικά (να σημειωθεί εδώ πως το ποσοστό φτάνει το 37,2% στο σύνολο του δείγματος).