Πολιτικά

Κεχαγιά: Το πόρισμα του Άρειου Πάγου παραβιάζει τη λογική, γι’ αυτό μιλάμε για συγκάλυψη και κουκούλωμα

Κεχαγιά: Το πόρισμα του Άρειου Πάγου παραβιάζει τη λογική, γι’ αυτό μιλάμε για συγκάλυψη και κουκούλωμα

«Και οι κρίνοντες κρίνονται. Και όσοι διενεργούν ελέγχους, ελέγχονται» είπε η Βούλα Κεχαγιά για το πόρισμα του Άρειου Πάγου για τις υποκλοπές.

«Δεν υπάρχει Έλληνας πολίτης, παρά μεμονωμένες περιπτώσεις, που δεν πιστεύει ότι υπήρξε σκάνδαλο τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και σκάνδαλο υποκλοπών», είπε η Βούλα Κεχαγιά σχολιάζοντας το πόρισμα του Άρειου Πάγου για τις υποκλοπές, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση.

«Η αντιπολίτευση όφειλε και οφείλει να ασκεί όλες τις δυνατότητες που της δίνει και ο Κανονισμός της Βουλής, ούτως ώστε να προκαλεί τη διαφάνεια σε διάφορα ζητήματα τα οποία απασχολούν την κοινή γνώμη, όπως η προσπάθεια συγκάλυψης στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Αυτό θεωρούμε, και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πρωτοβουλία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και φυσικά και του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ως αξιωματική αντιπολίτευση, να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τόσο η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η κ. Αδειλίνη, όσο και ο αντεισαγγελέας, ο κ. Ζήσης, ο οποίος διεξήγαγε την προκαταρκτική έρευνα, ούτως ώστε να δοθούν κάποιες διευκρινίσεις, να διαβιβαστεί η δικογραφία, να έχουμε το πόρισμα και να καταλάβουμε τι ακριβώς έχει συμβεί με βάση την ανακοίνωση της κ. Αδειλίνη, η οποία θεωρούμε ότι είναι μια πολιτική ανακοίνωση η οποία δεν διαφωτίζει την υπόθεση. Αντιθέτως, πιστεύουμε ότι προσπαθεί να κλείσει και να αρχειοθετήσει την υπόθεση οριστικά. Εμείς αυτό δεν θέλουμε να γίνει», είπε σχετικά η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Ο κ. Κασσελάκης είπε ότι κλονίστηκε η εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Η εμπιστοσύνη κλονίστηκε γιατί νομίζω ότι δεν υπάρχει Έλληνας πολίτης, παρά μεμονωμένες περιπτώσεις, που δεν πιστεύει ότι υπήρξε σκάνδαλο τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και σκάνδαλο υποκλοπών. Υπάρχουν γεγονότα, δεν υπάρχουν εικασίες».

Σε ερώτηση που δέχθηκε γιατί η δικαιοσύνη να θέλει να το συγκαλύψει, η Βούλα Κεχαγιά απάντησε: «Αυτό είναι θέμα της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη πρέπει να απαντήσει με βάση ποια στοιχεία θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης και ότι πρέπει να κλείσει αυτός ο φάκελος. Όταν υπάρχουν ντοκουμέντα, τα οποία δεν μπορεί κάποιος να τα διαψεύσει, και λένε ότι πολιτικά πρόσωπα, δημοσιογράφοι, αρχηγός ενόπλων δυνάμεων και εισαγγελείς και επιχειρηματίες παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ και από το Predator, δηλαδή από κάποιους ιδιώτες όπως χαρακτηρίζονται στην εισαγγελική ανακοίνωση, και μόνο αυτό - δεν σας λέω όλα τα στοιχεία που έχουν έρθει σε βάθος διετίας στο φως της δημοσιότητας - δείχνει ότι υπήρχε ένα ενιαίο κέντρο. Για την εισαγγελία φαίνεται ότι αυτό το ενιαίο κέντρο δεν υπήρχε. Όμως αυτό παραβιάζει τη λογική μας. Γι' αυτό τον λόγο μιλάμε για προσπάθεια συγκάλυψης και κουκουλώματος».

«Ο Άρειος Πάγος λέει στην ανακοίνωσή του ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι συνυπήρχε το Predator με την ΕΥΠ, δηλαδή ότι υπήρχε αλληλεπικάλυψη των επισυνδέσεων, και ό,τι έγινε στην EYΠ καλώς έγινε», επισημάνθηκε στη συνέχεια, με τη Βούλα Κεχαγιά να απαντά: «Κι όμως, στη διετία που έχει περάσει έχουν έρθει πάρα πολλά στοιχεία μέσα από τη δημοσιογραφική έρευνα, τα οποία είναι αδιάψευστα και τα οποία καταδεικνύουν ότι υπήρχε παράλληλη και ταυτόχρονη αλληλεπικάλυψη ΕΥΠ και Predator από ανθρώπους, ιδιώτες, οι οποίοι είχαν σχέσεις και διασυνδέσεις και με το Μέγαρο Μαξίμου και με άλλα πρώην κυβερνητικά στελέχη της διακυβέρνησης του κυρίου Μητσοτάκη. Διάφορα σπίτια που νοικιάζονταν, υπάλληλοι της ΕΥΠ οι οποίοι απασχολούνταν στο predator, όλα αυτά έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, έχουν υπάρξει οι αποκαλύψεις από την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή, την ΑΑΔΕ, για τα πέντε παρακολουθούμενα άτομα, - εν πρώτοις, όταν είχαν γίνει οι αποκαλύψεις από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ανάμεσά τους και ο υπουργός Οικονομικών σήμερα, ο κ. Χατζηδάκης - ταυτόχρονα από ΕΥΠ και predator, και αυτά τα πρόσωπα αποδείχτηκε ότι είναι τουλάχιστον 28. Παρακολουθούμενα ταυτόχρονα ή παράλληλα ή σε διαφορετικό χρονικό σημείο.

Και ρωτώ λοιπόν: Ένας ιδιώτης, τι κίνητρο έχει να παρακολουθεί τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων ή τον υπουργό Οικονομικών ή έναν άλλον υπουργό της κυβέρνησης; Απλώς για να διασκεδάζει; Κάποιος δεν του έχει δώσει την εντολή; Να το πάρουμε και ανάποδα; Εγώ σας λέω λοιπόν ότι δεν υπήρξε τίποτα - για την οικονομία της συζήτησης και για να προχωρήσουμε τη σκέψη μας: η ΕΥΠ δεν κατάλαβε, δεν κατανόησε, και πέρασε κάτω από τα ραντάρ της όλη αυτή η παρακολούθηση πυλώνων και θεσμών του ελληνικού κράτους, όπως είναι μία κυβέρνηση, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες και αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων; Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, το ίδιο; Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει σκοπιμότητα. Και η σκοπιμότητα ήταν από την αρχή η αναγκαιότητα συγκάλυψης αυτού του σκανδάλου. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό το σκάνδαλο έχει σχέση με το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο ενορχήστρωσε την παρακολούθηση πολλών προσώπων».

Για την επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Δικαιοσύνη, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε: «Και οι κρίνοντες κρίνονται. Και όσοι διενεργούν ελέγχους, ελέγχονται. Τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης τις παρακολουθούμε, τις σεβόμαστε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα τις σχολιάζουμε ή δεν θα προσπαθήσουμε να δούμε πώς οδηγηθήκαμε σε κάποιες αποφάσεις για γεγονότα και περιστατικά τα οποία είναι εξόφθαλμα και δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης. Και σας ρωτώ: 28 πρόσωπα, τα οποία έχουν πολύ κρίσιμο ρόλο στην Ελληνική Δημοκρατία, παρακολουθούνταν ταυτόχρονα και από την ΕΥΠ, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, και από το κακόβουλο λογισμικό. Πώς συνέβη αυτό; Είναι μια απλή σύμπτωση; Γιατί ο πρωθυπουργός ζήτησε συγνώμη από τον κ. Ανδρουλάκη όταν μάθαμε για την παρακολούθησή του και απέπεμψε τον αρχηγό τότε της EYΠ και τον συνεργάτη του, τον πρωθυπουργικό ανιψιό, τον κ. Δημητριάδη;»

Για τα όσα είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή, ότι πρέπει να ζητηθεί συγγνώμη από τον κ. Δημητριάδη, σχολίασε: «Αλήθεια, έτσι είπε στη Βουλή; Ας ζητήσει πρώτα ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης συγνώμη από τον ελληνικό λαό γιατί τα έχει κάνει μαντάρα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και γιατί κάθε μέρα χάνουμε συμπολίτες μας λόγω της ανικανότητας ή μάλλον λόγω του συντονισμένου σχεδίου της κυβέρνησης να απαξιώσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Έχουμε νέες αυξήσεις φαρμάκων - 580 φάρμακα παίρνουν ανατιμήσεις - ο κόσμος δεν μπορεί να πάει διακοπές...

Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στα ευρωπαϊκά δικαστήρια

«Η πρωτοβουλία που εκδηλώθηκε χθες ήταν σε πολιτικό επίπεδο, γιατί ξέρετε κι εσείς ότι η Βουλή κλείνει. Άρα, ό,τι αποφασιστεί θα είναι μετά την επανέναρξη της λειτουργίας της Βουλής, στα τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου. Ακούω μια ρητορική που λέει "μα δεν γίνεται να έρχεται η Δικαιοσύνη στη Βουλή και να απολογείται στο πολιτικό προσωπικό". Θέλω να σας πω - γιατί κι εδώ υπάρχει μια παρεξήγηση και μια στρέβλωση από πλευράς της κυβερνητικής πλειοψηφίας - ότι σύμφωνα με το άρθρο 43Α του Κανονισμού της Βουλής, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μπορεί «να καλεί σε ακρόαση τον Πρόεδρο και τους Αντιπροέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον Γενικό Επίτροπο Επικρατείας και Ελεγκτικού Συνεδρίου και το Γενικό Επίτροπο Διοικητικών Δικαστηρίων για θέματα που αφορούν σε λειτουργικά ζητήματα της Δικαιοσύνης και προς τον σκοπό της ενίσχυσης της διαφάνειας». Ας μείνουμε στο τελευταίο: «Προς τον σκοπό της ενίσχυσης της διαφάνειας». Υπάρχουν ερωτήματα αμείλικτα στο πολιτικό σύστημα κι εμείς ζητούμε απαντήσεις.

Θα τα δούμε όλα βήμα - βήμα. Το βέβαιο είναι ότι για μια υπόθεση, ένα σκάνδαλο, το οποίο έχει συγκλονίσει το πολιτικό σύστημα και καταλύει κάθε έννοια των αρχών ενός κράτους δικαίου, δεν θα κάνουμε πίσω. Μπορεί, τυπικά, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να αρχειοθετήσει την υπόθεση των υποκλοπών, εμείς όμως δεν θα κάνουμε πίσω. Θα προσπαθήσουμε με θεσμικούς τρόπους, και πολιτικά, να αναδείξουμε και να φωτίσουμε ακόμη περισσότερο αυτή την υπόθεση, γιατί είναι θέμα αρχής και δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, όπως υποθέτω και για τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης», είπε ενώ σε ερώτηση για αν μπορεί να καταφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ευρωπαϊκά δικαστήρια, απάντησε: «Ας τα δούμε βήμα – βήμα. Το πρώτο βήμα είναι αυτό, η σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και να έρθει η κ. Αδειλίνη και ο κ. Ζήσης, και από κει και πέρα όλα τα συζητάμε και όλα τα βλέπουμε».

Σύγκλιση κομμάτων για τις υποκλοπές

«Είναι πολύ σημαντικό. Και δεν είναι μόνο με το ΠΑΣΟΚ, είναι και με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Είναι αναγκαιότητα, για ζητήματα που αφορούν τη δημοκρατία και την κατάλυση των αρχών του κράτους δικαίου, να υπάρχει συμπόρευση των δημοκρατικών δυνάμεων μέσα στη Βουλή. Το θεωρούμε αναγκαιότητα.

Υπάρχει συνεννόηση, και αυτό αποτυπώθηκε κι από τα αιτήματα που υποβλήθηκαν χθες στη Βουλή για τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Βεβαίως υπήρξε προσυνεννόηση γι' αυτή την πολιτική πρωτοβουλία των κομμάτων», είπε ενώ για το αν υπάρχει περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να καταθέσουν και κοινή πρόταση στη Βουλή κάποια στιγμή, ακόμη και για το θέμα των υποκλοπών, απάντησε: «Δεν μπορώ να προτρέξω, δεν μπορώ να αποκλείσω. Και σας το λέω αυτό γιατί η εκπεφρασμένη άποψη του κόμματός μας, και μάλιστα από την ηγεσία, τον κ. Στέφανο Κασσελάκη, είναι σε επίπεδο Βουλής ό,τι μπορούμε να κάνουμε, το οποίο θα βοηθάει τη δημοκρατία αλλά και την κοινωνία και τους πολίτες της, θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε ακόμη και από κοινού. Άρα όχι μόνο προτάσεις νόμου, για την ακρίβεια, για το κράτος δικαίου, για το ιδιωτικό χρέος, για θέματα που απασχολούν την πλειονότητα της κοινωνίας, θα τα δείτε να έρχονται, κι εκεί θα απευθύνουμε πρόσκληση προς το ΠΑΣΟΚ αν θέλει να συμπράξουμε. Γιατί λοιπόν να προτρέξω και να αποκλείσω ότι κάποια στιγμή, εφόσον πάρει το δρόμο του και αυτό το θέμα με το σκάνδαλο των υποκλοπών, δεν θα υπάρξει μία συνεννόηση;

Το αφήνω ορθάνοιχτο, υπό την έννοια ότι ήδη έχει υπάρξει μία συνεννόηση και αυτό που εκδηλώθηκε χθες το βράδυ είναι προϊόν μιας συνεννόησης σε επίπεδο κομμάτων, τα οποία δεν ανέχονται αυταρχισμό και ζητούν εξηγήσεις για θέματα διαφάνειας».

Υγεία

Για το αν υπάρχει σχέδιο να πεθαίνουν συμπολίτες μας στα νοσοκομεία, η Βούλα Κεχαγιά απάντησε: «Δεν είναι σχέδιο. Το σχέδιο είναι να έχουμε εισβολή των ιδιωτών στη δημόσια υγεία, να απαξιωθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, και δεν κάνουμε τίποτα γι' αυτό. Δεν το ξέρετε κ. Φώσκολε, δεν έχετε ακούσει για τις προσλήψεις των γιατρών οι οποίες είχαν αποφασιστεί πριν από τρία χρόνια, αλλά δεν έχουν προχωρήσει καθόλου στα δημόσια νοσοκομεία; Για ποιο λόγο φτάσαμε στο παρά πέντε επίταξης ιδιωτών γιατρών; Δεν έχετε ακούσει για ανθρώπους που πεθαίνουν σε καρότσες, για το ΕΚΑΒ που δεν πάει να παραλάβει τους ασθενείς και απλώς πηγαίνει και μεταφέρει τη σορό τους; Όταν φτάνει; Και όχι μόνο στα νησιά.

Επειδή αναφερθήκατε στον κ. Γεωργιάδη: ο κ. Γεωργιάδης ας συμμαζέψει λίγο το υπουργείο του, κι ας συμμαζέψει λίγο τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία έχουν διαλυθεί απολύτως, ενώ έχει αναφερθεί και με πολύ άσχημους χαρακτηρισμούς για λειτουργούς της δημόσιας υγείας, και μετά να καλέσει την αντιπολίτευση να ζητήσει συγνώμη από τον κ. Δημητριάδη».

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup