Υποστήριξη στη Βουλή από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη της προς ψήφιση Τροπολογίας σχετικά με την Ψηφιακή Εφαρμογή «SafeYOUth
Την Τρίτη 22/10/2024, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, στο πλαίσιο της διαδικασίας Νομοθετικού Έργου στη Βουλή και της ψήφισης του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Επιτάχυνση προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π., τροποποιήσεις στον Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. και στον Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων, ρυθμίσεις για το σύστημα αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων και λοιπές διατάξεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης», υποστήριξε την προς ψήφιση Τροπολογία, αρμοδιότητας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με την Ψηφιακή Εφαρμογή «SafeYOUth ».
Ο κ. Υφυπουργός, ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφέροντας ότι με την ψήφιση της συγκεκριμένης Τροπολογίας και την λειτουργία της νέας Ψηφιακής εφαρμογής «SafeYOUth», διασφαλίζεται η άμεση αντίδραση των αρχών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, η ασφαλής υποβολή καταγγελιών και η παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης, προστατεύοντας παράλληλα την τήρηση της ιδιωτικότητας και την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των ανηλίκων, σύμφωνα πάντοτε με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων. Η εφαρμογή απευθύνεται σε ανηλίκους 12 έως 18 ετών, εντός της Ελληνικής Επικράτειας, οι οποίοι μπορούν να την εγκαταστήσουν εντελώς δωρεάν, έτσι ώστε να έχουν στη διάθεσή τους ένα εργαλείο, που θα τους προσφέρει πρόσβαση σε ενημερωτικό υλικό για θέματα που άπτονται της προστασίας τους και τη δυνατότητα εύκολης υποβολής καταγγελιών, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.
Όπως τόνισε ο κ. Νικολακόπουλος: «Η λειτουργία της εφαρμογής περιλαμβάνει επίσης τη δυνατότητα άμεσης τηλεφωνικής συνομιλίας με εξειδικευμένο και ειδικά καταρτισμένο αστυνομικό προσωπικό, μέσω της 24ωρης γραμμής «10201», καθώς και την ενεργοποίηση του «κομβίου επείγουσας ανάγκης», σε περιπτώσεις σοβαρής απειλής ή κινδύνου, διασφαλίζοντας έτσι την άμεση επέμβαση της αστυνομίας. Με αυτόν τον τρόπο, ενθαρρύνονται οι νέοι να είναι πιο ευαισθητοποιημένοι στο ζήτημα της προστασίας τους, διευκολύνοντας την επικοινωνία τους με τις αρχές, ακόμα και σε καταστάσεις που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν δύσκολο ή αδύνατο να ζητήσουν βοήθεια».
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην μεγάλη ανάγκη που προκύπτει από την συγκεκριμένη ρύθμιση, ο κ. Υφυπουργός τόνισε ότι σε μία εποχή μεγάλης τεχνολογικής εξέλιξης που καθιστά πιο εύκολη και άμεση την επικοινωνία, είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός ψηφιακού εργαλείου άμεσης υποστήριξης, που θα διασφαλίζει την ταχεία αντίδραση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αποσκοπώντας στην ενίσχυση της ασφάλειας και της προστασίας των ανηλίκων, καθώς οι ανήλικοι καθίστανται όλο και περισσότερο ευάλωτοι σε κινδύνους, όπως η βία, ο εκφοβισμός και η εκμετάλλευση.
«Σκοπός είναι, η βελτίωση της προστασίας των ανηλίκων σε εθνικό επίπεδο, δημιουργώντας ένα πιο ασφαλές περιβάλλον γι’ αυτούς, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των νέων προς τις αρχές, ενθαρρύνοντας την αναφορά περιστατικών κακοποίησης, η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε ζητήματα προστασίας ανηλίκων, η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των μηχανισμών προστασίας των ανηλίκων μέσα από την πιο έντονη συνεργασία, και βέβαια η αποτελεσματικότερη πρόληψη και πιο ουσιαστική αντιμετώπιση των περιστατικών. Συνεπώς, η εφαρμογή «SafeYOUth» αποτελεί ένα αναγκαίο και πολύτιμο εργαλείο για την προστασία των ανηλίκων, προάγοντας την ευαισθητοποίηση σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλειά τους», είπε ο κ. Υφυπουργός καταλήγοντας την τοποθέτησή του.
(Δελτίο Τύπου)