Μηταράκης: Με έλεγχο η πρόσβαση στη δομή της Μαλακάσας, θα μειωθούν οι διαμένοντες
«Για να αντιμετωπίσουμε την μεταναστευτική κρίση κινούμαστε σε τρία στάδια», ανέφερε σε συνέντευξή του στο CNN Greece, o υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. «Το πρώτο στάδιο για εμάς ήταν η καλύτερη φύλαξη των συνόρων και ήδη το τελευταίο τρίμηνο έχουν μειωθεί οι ροές πάνω από 90% χάρη στη μεγάλη προσπάθεια των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και του Λιμενικού».
«Η δεύτερη μεγάλη μας προσπάθεια είναι να διαχωρίσουμε τους πραγματικά πρόσφυγες από τους οικονομικούς μετανάστες και αυτό το τρίμηνο τριπλασιάσαμε την έκδοση αποφάσεων ασύλου», τονίζει ο κ. Μηταράκης, υπογραμμίζοντας: «Εκδώσαμε πάνω από 32.000 αποφάσεις. Θα επιδώσουμε 40.000 αποφάσεις και κάποιες που προϋπήρχαν μέσα στον Ιούνιο και πλέον όσοι λαμβάνουν διεθνή προστασία και όσοι λαμβάνουν απορριπτική απόφαση θα εξέρχονται από τις δομές. Είτε για να ενταχθούν στην κοινωνία, δουλεύοντας όπως κάνουν οι Έλληνες πολίτες, είτε με απελάσεις όσοι έχουν λάβει απόφαση μη αναγνώρισης προσφυγικού προφίλ».
Το τρίτο μεγάλο στάδιο της στρατηγικής μας για το 2020 είναι, σύμφωνα με τον υπουργό, «να έχουμε λιγότερες και ασφαλέστερες δομές με μέτρα ασφαλείας, με μέτρα ελέγχου της πρόσβασης και με περιορισμό των δομών που έχουμε σε όλη της χώρα, αποσυμφορώντας ουσιαστικά και τα νησιά μας και την ηπειρωτική Ελλάδα».
Η χώρα μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι
Όπως ανέφερε ο κ. Μηταράκης, οι αφίξεις είναι μειωμένες κατά πάνω από 90%.
«Συνολικά περίπου 250 άτομα μπήκαν στη χώρα μας τον Μάιο σε σχέση με 3.000 και περισσότερους που είχαν μπει τον Μάιο του 2019. Η μείωση είναι πολύ ουσιαστική. Σε κάποιο βαθμό φυσικά επηρεάστηκε από την πανδημία στη γείτονα χώρα, αλλά κυρίως είναι η αποφασιστικότητα της χώρας μας. Η χώρας μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι... Προστατεύουμε τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και τώρα που σιγά-σιγά ανοίγουν και πάλι τα σύνορα», διεμήνυσε ο κ. Μηταράκης.
Στόχος μας, λιγότερες δομές
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ότι έχει απόλυτο σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες έχουν νοιώσει εδώ και πολύ καιρό ότι σηκώνουν ένα πολύ μεγάλο βάρος του μεταναστευτικού. «Ειδικά τα νησιά μας αλλά και κάποιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Στόχος δικός μας είναι να γίνουν λιγότερες οι δομές, δεύτερον να διαμένουν λιγότεροι στις δομές και τρίτον να είναι ασφαλέστερες οι δομές. Και θα ξεκινήσουμε από την Μαλακάσα όπως έχουμε συνεννοηθεί και με τον δήμαρχο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Η Μαλακάσα θα είναι η πρώτη δομή στην ηπειρωτική Ελλάδα ελεγχόμενης πρόσβασης, δεσμεύτηκε ο κ. Μηταράκης.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 2.900 άτομα στη Μαλακάσα. Κάποια από αυτά τα πρόσωπα έπρεπε να είχαν εξέλθει από καιρό, αλλά δυστυχώς δεν εφαρμοζόταν σωστά η νομοθεσία -και επί ΣΥΡΙΖΑ- που επέβαλε την αποχώρηση από τις δομές όσω έχουν λάβει διεθνή προστασία. Μέχρι προχτές δεν είχαμε ελληνική διοίκηση στις δομές. Την προηγούμενη Παρασκευή τοποθετήθηκαν διοικητές στις 32 δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας και πλέον θα προχωρήσουμε μέσα στον Ιούνιο την αποχώρηση αυτών που δεν δικαιούνται διαμονή. Άρα θα μειωθούν οι διαμένοντες στη Μαλακάσα και θα μπούνε και τα μέτρα πρόσβασης που έχουμε αναγγείλει ασφαλέστερες δομές και για τους διαμένοντες και για τις τοπικές κοινωνίες».
«Ανήκουμε στους ισχυρούς της Ευρώπης»
Αναφορικά με την πανδημία, ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του.
«Αντιμετωπίσαμε την πανδημία με έναν πολύ αποφασιστικό και αποτελεσματικό τρόπο και αυτό βάζει τις βάσεις τώρα που ανοίγει η οικονομία να έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα», υπογράμμισε τονίζοντας: «Αυτή τη στιγμή ανήκουμε στους ισχυρούς της Ευρώπης, στον τρόπο που αντιμετωπίσαμε την κρίση. Με σεβασμό στα χρήματα που ανήκουν στους Έλληνες πολίτες, η κυβέρνηση στηρίζει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την ελληνική οικονομία, για τις επιχειρήσεις για τους εργαζόμενους και τους ανέργους. Παίζει καταλυτικό ρόλο η διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Χαρακτηρίζοντας την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πολύ θετική για την Ελλάδα, ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε ότι «περιμένουμε βέβαια από εδώ και πέρα και τη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών χωρών που ζητούν μία ισχυρή ευρωπαϊκή στήριξη για την ευρωπαϊκή οικονομία και για τους Έλληνες πολίτες».
Αναφορικά με τα νέα δεδομένα που προκάλεσε η κρίση του κορωνοϊού στον εργασιακό τομέα, ο υπουργός μιλώντας στο CNN Greece διευκρίνισε ότι δεν δημιουργούνται νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας. «Η κυβέρνηση έχει μια ισχυρή εργατική πολιτική και αυτή θα εξακολουθεί να ισχύει. Στις δύσκολες αυτές εβδομάδες της κρίσης στηρίξαμε τις επιχειρήσεις, με το πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ" στηρίζουμε την πραγματική οικονομία ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας. Ήταν μία δύσκολη περίοδος. Αυτή η δύσκολη περίοδος είναι δεδομένο ότι επηρεάζει τους πάντες. Κανείς δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστος από ένα γενικό κλείσιμο της οικονομία και μία πανδημία και οι όποιες συνέπειες υπάρχουν τις μοιραζόμαστε ως κράτος. Κρατάμε την οικονομία και την κοινωνία ισχυρή και το γενικότερο πλαίσιο της εργατικής νομοθεσίας φυσικά μένει αμετάβλητο», κατέληξε ο υπουργός.
Πηγή: Cnn.gr