Διχασμός εντός της ΕΕ για την παραλλαγή που σαρώνει την Ευρώπη
Πανευρωπαϊκός συναγερμός έχει σημάνει για τη ραγδαία διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού – η αλλιώς ινδικής παραλλαγής- με το ζήτημα να μονοπωλεί τη Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη.
Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του OPEN στις Βρυξέλλες Μαρία Ψαρά, Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησαν συντονισμένα και αυστηρότερα μέτρα για την είσοδο ταξιδιωτών από τρίτες χώρες οι οποίες επλήγησαν από την μετάλλαξη Δέλτα. Επί της ουσίας, φωτογράφησαν το Ηνωμένο Βασίλειο, οπου η εν λόγω μετάλλαξη σαρώνει, με τους δύο ηγέτες να εκφράζουν σκέψεις ακόμα και για επιβολή καραντίνας σε όσους βρετανούς τουρίστες εισέρχονται στην Ευρώπη.
Στον αντίποδα χώρες που εξαρτώνται εν πολλοίς από την τουριστική βιομηχανία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία συγκρότησαν ένα άτυπο μέτωπο κατά της επιβολής περιορισμών σε όσους εισέρχονται στην ΕΕ.
Τότε η καγκελάριος της Γερμανίας – η οποία παρεμπιπτόντως αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα από την μετάλλαξη Δέλτα καθώς τα κρούσματα διπλασιάστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα- άσκησε κριτική στην Πορτογαλία που άνοιξε τα σύνορά της στους βρετανούς τουρίστες και είδε τα κρούσματα να αυξάνονται. Μάλιστα, στη Λισαβόνα επιβλήθηκαν έκτακτα περιοριστικά μέτρα λόγω της διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού.
Κριτική επεφύλασσε η καγκελάριος και για την Ελλάδα, λέγοντας πως επιτρέπει την είσοδο σε τουρίστες εμβολιασμένους με μη εγκεκριμένα σκευάσματα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, όπως το Sputnik V και το Sinovac. Είπε μάλιστα, ότι αυτοί οι ταξιδιώτες μετά την Ελλάδα μπορούν να ταξιδέψουν σε όλη τη Ζώνη Σένγκεν και ότι αυτό αποτελεί μεγάλο κίνδυνο.
Μάλιστα η Μέρκελ προειδοποίησε ότι εάν αποθαρρύνει τους γερμανούς τουρίστες να έρθουν στην Ελλάδα, απειλώντας ότι θα επιβάλλει καραντίνα για όσους επιστρέφουν από διακοπές στη χώρα μας.
Η απάντηση της Αθήνας
Για την κυβέρνησης, όπως μετέδωσε η Σοφία Φασουλάκη, λύση δεν είναι οι πρόσθετοι περιορισμοί, αλλά η επιτάχυνση των εμβολιασμών, κάτι που είπε κατά τη δήλωσή του προσερχόμενος στη Σύνοδο και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κυβερνητικά στελέχη που επικαλείται δημοσιογράφος του OPEN σημείωναν πως η χώρα μας έχει ενημερώσει την ΕΕ για την είσοδο τουριστών εμβολιασμένων με άλλα σκευάσματα. Σημείωναν μάλιστα με νόημα πως υπάρχουν χώρες – μέλη που εμβολιάζουν τον πληθυσμό τους αποκλειστικά με τα σκευάσματα Sputnik V ή Sinovac.
Γαλλία και Γερμανία θέλουν οι ταξιδιώτες από την Βρετανία να μπαίνουν σε καραντίνα
Όπως μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο Bloomberg, κατά την προσέλευσή της στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα πιέσει για την υιοθέτηση μίας περισσότερο συντονισμένης προσέγγισης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την είσοδο τουριστών από περιοχές όπου η παραλλαγή του ιού είναι διαδεδομένη. «Προφανώς ανησυχούμε για την παραλλαγή Δέλτα», δήλωσε στους δημοσιογράφους. Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικές ως προς την παραλλαγή η οποία εμφανίσθηκε αρχικά στην Ινδία, η οποία είναι πολύ μεταδοτική και φαίνεται ότι πλήττει τους ανθρώπους που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Ο Μακρόν είπε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να λάβει αποφάσεις για συντονισμένο άνοιγμα συνόρων σε ανθρώπους από άλλες χώρες. Οι γαλλογερμανικές προειδοποιήσεις συμπίπτουν με τις δηλώσεις του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον που άφησε να εννοηθεί ότι κατευθύνεται προς την λήψη απόφασης για απελευθέρωση των ταξιδιών στο εξωτερικό για τους εμβολιασμένους.
Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν συμφωνήσει σε μία «λευκή λίστα» 13 κρατών, στις οποίες περιλαμβάνεται η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, για τους κατοίκους των οποίων πρέπει να αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Από την λίστα απουσιάζει η Βρετανία, για την οποία εφαρμόζεται μικτή πολιτική.
Η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν οι ταξιδιώτες από την Βρετανία να μπαίνουν σε καραντίνα, ενώ η Πορτογαλία και η Ισπανία, που εξαρτώνται από τους βρετανούς τουρίστες, δεν θέλουν την επιβολή καραντίνας.
Πηγή: ethnos.gr