Σημαδιακές εισόδους στη νέα κυβέρνηση, περιλαμβάνει ο ανασχηματισμός που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Περισσότερες αποχωρήσεις και λιγότερες, αλλά σημαδιακές εισόδους στη νέα κυβέρνηση, περιλαμβάνει ο ανασχηματισμός που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Ειδικότερα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αποτελεί πλέον παρελθόν, «πληρώνοντας» ουσιαστικά τις μεγάλες πυρκαγιές που κατέκαψαν την Ελλάδα, εν αντιθέσει με τον Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος ναι μεν αποχώρησε από τη θέση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, εντούτοις παρέμεινε στο κυβερνητικό σχήμα. Πλέον διαθέτει το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, στη θέση του Αλκιβιάδη Στεφανή. Παράλληλα, ο Χάρης Θεοχάρης φέρεται να «πλήρωσε» το τίμημα των ζητημάτων που δημιουργήθηκαν στον Τουρισμό, τη θέση του οποίου πήρε ο πρώην Υπουργός Βασίλης Κικίλιας.
Στο δε Υπουργείο Υγείας υπήρξαν δύο σημαντικές αλλαγές. Η είσοδος του κοινοβουλευτικού Θάνου Πλεύρη και η… έξοδος του Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο οποίος φαίνεται να «χρεώνεται τις όποιες δυσλειτουργίες στο σύστημα Υγείας, κυρίως στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Στη θέση του έρχεται η υποψηφία στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, πνευμονολόγος Μίνα Γκάγκα. Με άλλα λόγια, στη δύσκολη στιγμή και εν όψει φθινοπώρου έρχεται ένα στέλεχος που γνωρίζει τα πάντα εκ των έσω και φυσικά διαθέτει τις γνώσεις να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του εν λόγω χαρτοφυλακίου.
«Έκπληξη»
Την ίδια ώρα, μια από τις εκπλήξεις ακούει στο όνομα του Ευάγγελου Αποστολάκη. Ο κ. Αποστολάκης αναλαμβάνει το νεοσύστατο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αποστολάκης στις 13 Ιανουαρίου 2019 ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι θα αναλάβει τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, αντικαθιστώντας τότε τον Πάνο Καμμένο, παραδίδοντας τα καθήκοντα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στον μέχρι τώρα υπαρχηγό αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο. Ανέλαβε καθήκοντα στις 14 Ιανουαρίου και παρέμεινε στο αξίωμα έως τις 9 Ιουλίου του 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες η επιλογή έγινε όχι μόνο με τεχνοκρατικά κριτήρια αλλά και με πολιτικά, σε μια προσπάθεια διεμβόλισης από τα… αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργίας τριγμών στην Κουμουνδούρου.
«Η μεγάλη επιστροφή»
Τα σύννεφα, πάντως, που είχαν δημιουργηθεί ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τάκη Θεοδωρικάκο φαίνεται πως «διαλύθηκαν», μετά τη νέα υπουργοποίηση του κ. Θεοδωρικάκου. Ένας εκ των στενότερων συμβούλων του πρωθυπουργού είχε καρατομηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών τον περασμένο Ιανουάριο, την στιγμή που στους διαδρόμους της Βουλής φημολογούνταν έντονα ότι είχε έντονες διαμάχες με άλλα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι επήλθε «ανακωχή» με τον κ. Θεοδωρικάκο να αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.
«Ψήφος εμπιστοσύνης»
Στο μεταξύ αμετακίνητες είναι δύο κυρίες που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη όσο και η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως παρέμειναν στις θέσεις τους, με τον πρωθυπουργό ουσιαστικά να τους δίνει ψήφο εμπιστοσύνης, παρά το γεγονός ότι οι χειρισμοί τους πολλές φορές έχουν δημιουργήσει ζητήματα στην κυβέρνηση.
Οι… αποχωρήσαντες
Μπορεί ο Χρήστος Σταϊκούρας να παρέμεινε στο τιμόνι του Υπουργού Οικονομικών, δεν έγινε όμως το ίδιο για τον υφυπουργό αρμόδιο για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, Γ. Ζαββό. Το χαρτοφυλάκιο του ουσιαστικά καταργήθηκε και προφανώς θα το αναλάβει είτε ο Θ. Σκυλακάκης είτε ο Α. Βεσυρόπουλος. Επίσης εκτός κυβέρνησης έμειναν οι Κ. Βλάσσης (ο Α. Κατσανιώτης θα εκτελεί χρέη υφυπουργού Εξωτερικών) και η Φωτεινή Αραμπατζή (την θέση της πήρε ο Σ. Κεδίκογλου) ενώ έκπληξη αποτελεί η αποχώρηση του μέχρι πρότινος υφυπουργού Υποδομών Γ. Κεφαλογιάννη
Το ταμείο
Από την πρώτη στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου διεμήνυε ότι οι αλλαγές θα είναι δομικές και ουσιαστικά θα αλλάξουν το προφίλ της κυβέρνησης. Δύσκολα κανείς μπορεί να θεωρήσει ότι αυτό επετεύχθη είτε λόγω επιλογής του πρωθυπουργού είτε λόγω πιέσεων που φέρεται να δέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχετικά περιορισμένη ήταν η αξιοποίηση γαλάζιων στελεχών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, παρά το γεγονός ότι έχει ξεπεραστεί το μισό από τη συνολική θητεία της κυβέρνησης, εφόσον φυσικά κανείς θεωρήσει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. «Μεγάλοι χαμένοι» είναι ο Μ. Χρυσοχοϊδης, ο Χ. Θεοχάρης και ο Β. Κοντοζαμάνης που χρεώνονται αστοχίες σε πυρκαγιές, τουρισμό και κορονοϊό ενώ μεγάλοι κερδισμένοι ο Ε. Αποστολάκης και ο Τ. Θεοδωρικάκος που βρέθηκαν ξαφνικά σε εξόχως σημαντικά Υπουργεία.
Πηγή: Ethnos.gr