Πολιτισμός

Η δραστήρια ιστορική βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας και τα άλυτα προβλήματά της

Η δραστήρια ιστορική βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας και τα άλυτα προβλήματά της

Ένα από τα πλέον επιτυχημένα καλοκαίρια για τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας παρά τα εμπόδια του ελληνικού κράτους!!!

Αποτελεί κοινό τόπο ότι η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας είναι το σημαντικότερο πνευματικό ίδρυμα του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και κάθε χρόνο οι υπάλληλοί της υπερβαίνουν εαυτούς ώστε να μπορεί να λειτουργεί με τον τρόπο που αρμόζει στην τεράστια ιστορία της.

Πράγματι, από τις 12 Ιουλίου μέχρι και τις 31 Αυγούστου περισσότερα από 45 παιδιά της Ανδρίτσαινας πέρασαν δημιουργικά το χρόνο των διακοπών τους με 15 δράσεις που διοργανώθηκαν από τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας με την πολύτιμη βοήθεια 9 εθελοντών στο πλαίσιο του προγράμματος της καλοκαιρινής Εκστρατείας ανάγνωσης και δημιουργικότητας 2019 της Εθνικής Βιβλιοθήκης ‘’ Για φαντάσου…’’.

Έτσι, με τη βοήθεια των εθελοντών τα παιδιά καλλιέργησαν τη φαντασία και τις δεξιότητές τους, απέκτησαν νέες γνώσεις και σύσφιξαν τους δεσμούς μεταξύ τους αλλά και με τα βιβλία.

Ταυτόχρονα, στις 12 Αυγούστου ο Σύλλογος Νέων Ανδρίτσαινας ‘’Παρράσιοι’’ σε συνεργασία με την Athens Stratego Τeam που παρείχε τον απαραίτητο εξοπλισμό έφερε μέσω της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας το πιο διάσημο παιχνίδι στρατηγικής, το Stratego. Έτσι, στον πανέμορφο χώρο της βιβλιοθήκης έλαβε χώρα σεμινάριο ενώ με την ευγενική χορηγία της ecotrophy ο νεοσύστατος σύλλογος διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία και το πρώτο το τουρνουά Stratego.

Τέλος, η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας συμμετείχε στο κορυφαίο γεγονός παγκοσμίως στο χώρο των βιβλιοθηκών: στο 85ο Διεθνές Συνέδριο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Ιδρυμάτων (International Federation of Library Associations and Institutions – IFLA), με θέμα “Libraries: dialogue for change” (“Βιβλιοθήκες: διάλογος για αλλαγή”) που συνδιοργάνωσαν η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Έτσι, περίπου 4.000 σύνεδροι από 120 χώρες είχαν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τις διεθνείς εξελίξεις στον τομέα των βιβλιοθηκών και να ανταλλάξουν γνώσεις και τεχνογνωσία.

Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον είναι ότι την 30η Αυγούστου ομάδες συνέδρων εξόρμησαν σε 36 βιβλιοθήκες της χώρας και μία εξ αυτών ταξίδεψε μέχρι την Ανδρίτσαινα για να γνωρίσει από κοντά τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας. Έτσι, στα πλαίσια της επίσκεψής τους οι σύνεδροι έμαθαν ακόμα περισσότερα για την αξία και την ιστορία της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας, ενώ θαύμασαν την ανεκτίμητης αξίας δωρεά του Νικολόπουλου. Μάλιστα, τους δόθηκε η δυνατότητα να ενημερωθούν από τον εξειδικευμένο συντηρητή βιβλίου Τρύφωνα Τρυφωνόπουλο για τα μυστικά της συντήρησης των σπάνιων βιβλίων που κατ’ αποκλειστικότητα χρηματοδοτείται από την Ελβετική Ένωση Φίλων Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας στο πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο συντήρησης που η ίδια φρόντισε να δημιουργήσει πριν από αρκετά χρόνια ώστε να διαφυλαχτεί η σημαντική πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά του σημαντικότερου πνευματικού ιδρύματος του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

Αλλά το πιο ενδιαφέρον στοιχείο από όλα είναι ότι όλα τα παραπάνω έγιναν ενώ η ιστορική βιβλιοθήκη αντιμετωπίζει σημαντικά λειτουργικά προβλήματα τα οποία με ευθύνη του ελληνικού κράτους παραμένουν άλυτα. Πιο συγκεκριμένα:

  • Για περισσότερα από επτά χρόνια δεν καλύπτεται η θέση ΥΕ Φυλάκων-Νυχτοφυλάκων με αποτέλεσμα να μην προστατεύεται με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο η ανεκτίμητης αξίας δωρεά του Νικολόπουλου. Το παραπάνω σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μία παράλογη απαίτηση καθώς τη δεκαετία του ’80 είχαν κλαπεί βιβλία των οποίων η τύχη ακόμη και σήμερα αγνοείται. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι η ύπαρξη νυχτοφύλακα στο παρελθόν δεν ήταν ένα περιττό έξοδο που είχε σκοπό να εξυπηρετήσει ημετέρους αλλά τουναντίον σήμερα δεν τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας. Μάλλον η εξοικονόμηση χρημάτων από μία θέση εργασίας βρίσκεται ψηλότερα στην κλίμακα των προτεραιοτήτων του ελληνικού κράτους από την προστασία των σπάνιων βιβλίων και του ιστορικού αρχείου της βιβλιοθήκης.
  • Επιπλέον, δεν καλύπτεται η θέση του βιβλιοθηκονόμου με αποτέλεσμα ο δανεισμός των βιβλίων και η ξενάγηση στο χώρο να γίνεται από τη διευθύντρια της βιβλιοθήκης και σε περίπτωση άδειάς της από την υπάλληλο καθαριότητας!!! Θα ήταν ενδιαφέρον να φανταστούμε τι θα γινόταν αν τύχαινε κατά τη διάρκεια της άδειας της διευθύντριας η υπάλληλος της καθαριότητας να αρρωστήσει! Μάλλον η επίσημη θέση του ελληνικού κράτους και των εκπροσώπων του είναι ότι και αναγκαστικά θα πρέπει να κάνει μία μικρή παύση το έργο της βιβλιοθήκης αφού ‘’δεν βαριέσαι, δεν έγινε και τίποτα’’. Ευτυχώς, όμως, έχουμε να κάνουμε με δύο από τις πλέον ευσυνείδητους δημοσίους υπαλλήλους που έχω συναντήσει στη ζωή μου με αποτέλεσμα καθημερινά να υπερβαίνουν εαυτούς και να μην έχει συμβεί ποτέ το παραπάνω! Ωστόσο, δεν νομίζω ότι τιμά το ελληνικό κράτος η παραπάνω κατάσταση.
  • Τέλος, το γεγονός ότι δεν καλύπτεται η θέση ΠΕ Φιλοσοφικών Σχολών ή Κλάδος ΠΕ Ιστορικών αποδεικνύει κατά τη γνώμη μου περίτρανα ότι το ελληνικό κράτος δεν ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει τη δωρεά του Νικολόπουλου. Αυτό ισχύει διότι η μη κάλυψη της θέσης ΠΕ Φιλοσοφικών Σχολών ή Κλάδος ΠΕ Ιστορικών έχει σαν αποτέλεσμα να μένει αναξιοποίητος από επιστημονικής άποψης ο θησαυρός της βιβλιοθήκης και να μην παράγεται γνώση που όχι μόνο θα συμβάλει στην προαγωγή της επιστήμης αλλά και θα εδραιώσει τη θέση της βιβλιοθήκης στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία. Ως εκ τούτου, η δωρεά του Νικολόπουλου τείνει να λειτουργεί περισσότερο ως μουσείο με τα βιβλία να παραμένουν πίσω από προθήκες παρά ως ίδρυμα έρευνας και παραγωγής γνώσης αφού έρευνα πραγματοποιείται μονάχα σποραδικά από μεμονωμένους ερευνητές και δεν είναι συστηματική εξαιτίας της μη κάλυψης της συγκεκριμένης θέσης. Μάλιστα, για να γίνει αντιληπτός ο όγκος της έρευνας αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο για την απογραφή των βιβλίων της βιβλιοθήκης το 1987 συνεργάστηκαν 11 άτομα (βλ. ‘’Η βιβλιοθήκη του Κωνσταντίνου – Αγαθόφρονος Νικολόπουλου στην Ανδρίτσαινα’’, Αθήνα, 1987 http://www.andritsainalibrary.gr/cms/wp-content/uploads/katalogos-ekt-nikolopoulou.pdf). Άρα γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσα χρόνια μελετών χρειάζονται για να εξαχθούν επιστημονικά πορίσματα από τα περισσότερα από 4.000 βιβλία της δωρεάς Νικολόπουλου.

Επομένως, είναι εύκολα αντιληπτό ότι η παραπάνω περιγραφείσα εικόνα δεν τιμά το ελληνικό κράτος καθώς ούτε αποδίδει το δέοντα σεβασμό ούτε αξιοποιεί με τον τρόπο που αρμόζει τη δωρεά του Νικολόπουλου. Αντιθέτως, αρκείται σε υποστελέχωση της βιβλιοθήκης με 2 υπαλλήλους την ώρα που ο νόμος ορίζει ως μέγιστο αριθμό τους 9! Μάλιστα, η μόνη ουσιαστική βοήθεια προέρχεται από την Ελβετική Ένωση Φίλων Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας που υλοποιεί το πρόγραμμα συντήρησης των ιστορικών βιβλιοδεσιών της Συλλογής Νικολόπουλου υπό την επιμέλεια και επιστημονική ευθύνη του εξειδικευμένου συντηρητή βιβλίου Τρύφωνα Τρυφωνόπουλου στο πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο συντήρησης που η ίδια δημιούργησε.

Επομένως, είναι σειρά του ελληνικού κράτους να αξιοποιήσει στο μέγιστο την πολύτιμη δωρεά του Νικολόπουλου αφενός με μέριμνα των βουλευτών Ηλείας για κάλυψη βασικών λειτουργικών κενών που υπάρχουν και αφετέρου με μέριμνα του Δημάρχου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων ο οποίος κρατά στα χέρια του μία μοναδική πρόταση που μπορεί να συμβάλει στη διαφήμιση της βιβλιοθήκης και της ευρύτερης περιοχής με τη διεξαγωγή ενός διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου αρχαίας ιστορίας.

Ας ελπίσουμε οι αρμόδιοι να πράξουν τα δέοντα και να σταθούν αντάξιοι της ιστορίας της βιβλιοθήκης.

Ανδρέας Ρουμελιώτης

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup