Πολιτισμός

Μενδώνη: Προτεραιότητα για το ηλεκτρονικό εισιτήριο οι Δελφοί και η Ολυμπία

Μενδώνη: Προτεραιότητα για το ηλεκτρονικό εισιτήριο οι Δελφοί και η Ολυμπία

«Προτεραιότητα για το ηλεκτρονικό εισιτήριο αποτελούν οι Δελφοί και η Ολυμπία», δήλωσε η Λ. Μενδώνη από το Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών

Η οικονομική διάσταση του πολιτισμού βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που πραγματοποίησαν σήμερα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, και ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Β&ΜΘεοχαράκη, Φάνης Παπαθανασίου, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών2020. Τίτλος του 5ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο φέτος, λόγω ειδικών συνθηκών, πραγματοποιείται διαδικτυακά, είναι «Η Επόμενη Μέρα».

Σε πολλές περιπτώσεις, όπως αυτή των Δελφών που αποτελεί πόλο έλξης υψηλού πνευματικού επιπέδου επισκεπτών, η οικονομία ολόκληρων περιοχών εξαρτάται από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. «Μελέτη του υπουργείου Πολιτισμού την περίοδο 2005-2015 κατέδειξε ότι για κάθε 1 ευρώ επένδυσης στον πολιτισμό, η απόδοση φτάνει τα 3,44 ευρώ, δηλαδή περισσότερο από το τριπλάσιο της επένδυσης», σημείωσε η κ. Μενδώνη. Σε ερώτηση του κ. Παπαθανασίου αν θα είναι έτοιμη η Ελλάδα να υποδεχθεί τους τουρίστες με περισσότερες ηλεκτρονικές υπηρεσίες διαθέσιμες το καλοκαίρι, η υπουργός απάντησε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις, όμως τα σχέδια του υπουργείου προχωρούν κανονικά. Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων είναι στη διαδικασία διεύρυνσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις. «Προτεραιότητα για το ηλεκτρονικό εισιτήριο αποτελούν οι Δελφοί και η Ολυμπία», εξήγησε.

Ως άλλο παράδειγμα καθυστέρησης επενδύσεων, η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε στον ανελκυστήρα πλαγιάς του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. «Ο ανελκυστήρας καθυστέρησε, όχι γιατί δεν ήταν έτοιμη η μελέτη ή διότι δεν υπήρχαν τα χρήματα διαθέσιμα (τα οποία εξασφαλίστηκαν από χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση), αλλά διότι η ιταλική εταιρεία κατασκευής του παρέμεινε κλειστή για 70 ημέρες λόγω κορονοϊού. Μπορεί ο σχεδιασμός για εκτέλεση κατασκευών και ανακαινίσεων να μας πήγε λίγο πίσω χρονικά, όμως ελπίζουμε ότι –αν όλα πάνε καλά αυτό το τρίμηνο– θα καλύψουμε το κενό», δήλωσε η υπουργός.

«Τα έσοδα από τον πολιτισμό είναι περίπου το 3% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ τα εθνικά κονδύλια για τη χρηματοδότησή του είναι πολύ λιγότερα από το 1%», συμπλήρωσε η κ. Μενδώνη, μιλώντας για τη συμβολή του πολιτισμού στην οικονομία της χώρας μας. Το υπουργείο Πολιτισμού σκοπεύει να αξιοποιήσει ευρωπαϊκά κυρίως, αλλά και εθνικά κονδύλια, για την αναβάθμιση των υποδομών στη χώρα.

Τέλος, η υπουργός αναφέρθηκε στη συμβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον τομέα του πολιτισμού και συγκεκριμένα στη χορηγία της Μicrosoft για την αρχαία Ολυμπία. Η Microsoft δημιούργησε μία εφαρμογή για κινητά που επιτρέπει στον επισκέπτη να βλέπει τα μνημεία αναστηλωμένα, δηλαδή όπως ήταν αρχικά, καθώς περιηγείται στον αρχαιολογικό χώρο. Η υπουργός ενημέρωσε ότι παρόμοιες εφαρμογές σχεδιάζονται και για άλλους χώρους, τονίζοντας ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι πολύ σημαντική και πως το υπουργείο συνεργάζεται πολύ αρμονικά με πολλά ιδρύματα. Επίσης, αναφέρθηκε στην απαλλαγή των ιδρυμάτων από τον ΦΠΑ, λέγοντας ότι ετοιμάζεται σύντομα ένα νέο πλαίσιο πιο φιλικό για τις πολιτιστικές χορηγίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup