Σύμφωνα με τον αμερικανό βιοψυχολόγο το επιτυχές πείραμα λεαβε χώρα στη Φλόριντα το 1920
Επιστημονική φαντασία η πραγματικότητα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την ιατρική επιστήμη; Όποια και αν είναι η απάντηση, ένας επιστήμονας υποστηρίζει ότι η διασταύρωση ανθρώπου και χιμπαντζή όχι απλώς είναι πιθανή αλλά έχει ήδη πραγματοποιηθεί και μάλιστα στις αρχές του 20ου αιώνα.
Όπως δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα Sun o βιοψυχολόγος Γκόρντον Γκάλοπ του πανεπιστημίου Άλπμανι στην Νέα Υόρκη, όταν ο ίδιος ήταν ακόμα φοιτητής ένας καθηγητής του του εκμυστηρεύτηκε ότι το πρώτο υβρίδιο ανθρώπου - χιμπαντζή ήρθε στη ζωή σε ένα εργαστήριο στη Φλόριντα των ΗΠΑ το 1920.
Σύμφωνα με τον ίδιον τον Γκάλοπ, ο οποίος ήταν ο καθηγητής που κατάφερε να επιβεβαιώσει ότι αρκετά πρωτεύοντα θηλαστικά μπορούν και αναγνωρίζουν το είδωλό τους στον καθρέφτη, τη δεκαετία του 19290 μια ομάδα ερευνητών στην οποία συμμετείχε και ο καθηγητής του, κατάφεραν να γονιμοποιήσουν έναν θηλυκό χιμπαντζή χρησιμοποιώντας ανθρώπινο σπέρμα. Το αποτέλεσμα μάλιστα ήταν τόσο επιτυχημένο ώστε να γεννηθεί το πρώτο υβρίδιο ανθρώπου και χιμπαντζή (Humanzee). Ωστόσο οι επιστήμονες προχώρησαν σε ευθανασία του υβριδίου, λόγω ζητημάτων βιοηθικής.
Όπως υποστηρίζει ο Αμερικανός επιστήμονας, σκοπός της ερευνητικής ομάδας ήταν να καταφέρουν να δημιουργήσουν μια «δεξαμενή» οργάνων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μεταμοσχεύσεις.
Μέχρι σήμερα η πιο γνωστή προσπάθεια διασταύρωσης ανθρώπου με άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά έγινε από τον Ρώσο βιολόγο Ίλια Ιβάνοφ τη δεκαετία του 1920, αλλά τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά.
Παρά ταύτα ο Γκόρντον Γκάλοπ επιμένει ότι το ανθρώπινο είδος μπορεί να διασταυρωθεί όχι μόνο με χιμπαντζήδες αλλά και με άλλα πρωτεύοντα, όπως ο γορίλας και ο ουρακοτάγκος.