Υγεία

COVID-19: Η νόσος που προκαλεί ο SARS-CoV-2 είναι ακόμα εδώ αλλά τώρα γνωρίζουμε ποιους απειλεί περισσότερο

COVID-19: Η νόσος που προκαλεί ο SARS-CoV-2 είναι ακόμα εδώ αλλά τώρα γνωρίζουμε ποιους απειλεί περισσότερο

Η νέα υποπαραλλαγή HV.1 του κορονοϊού και η γενετική προδιάθεση να μην νοσούν εύκολα κάποια άτομα. Τα νέα δεδομένα.

Οι ανακαλύψεις συνεχίζουν να διαμορφώνουν τη μετα-πανδημική πραγματικότητα εμπλουτίζοντας τις γνώσεις και τα «όπλα» μας κατά του ιού που δυνάστευσε τον κόσμο επί μία περίπου διετία.

Την ώρα που στο χώρο της Υγείας ασχολούμαστε σε κάθε χώρα με το μικρόκοσμό μας, τα κρούσματα και οι νοσηλείες με COVID-19 αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, με τις ΗΠΑ να κάνουν λόγο για νέα υποπαραλλαγή, ερευνητές να ανακοινώνουν ανακάλυψη σχετικά με το ποιοι και γιατί δεν νοσούν σοβαρά, και νέα διεθνή μελέτη που ανέλυσαν γιατροί του ΕΚΠΑ να κρούει τον κώδωνα κινδύνου στους ανοσοκατασταλμένους, όσα εμβόλια κι αν έχουν κάνει!

Το όνομα αυτής είναι HV.1 και τείνει να υπερκεράσει τις τελευταίες εβδομάδες την επικρατούσα EG.5 ή Eris στις ΗΠΑ. Είναι κι αυτή ένα «υποπροϊόν» της Όμικρον που έχει δώσει πολλές υποπαραλλαγές και δείχνει ασταμάτητη σε όλο τον κόσμο!

Όπως συμβαίνει ωστόσο φυσιολογικά με την εξέλιξη των ιών, κάθε νέα παραλλαγή είναι συνήθως πιο μεταδοτική, αλλά λιγότερο επικίνδυνη, καθώς λόγω όλων των προηγούμενων και των πολλαπλών εμβολιασμών, έχει επέλθει μεγάλος βαθμός ανοσοποίησης στις κοινωνίες.

Και ευτυχώς διότι το αποδεκατισμένο ΕΣΥ δεν είναι σε θέση να περάσει ξανά την ίδια δοκιμασία, όπως άλλωστε και τα περισσότερα συστήματα υγείας, όσο κραταιά κι αν είναι.

Τα νέα δεδομένα για τους ανοσοκατασταλμένους

Πάντως, τα νέα δεν είναι καλά για τους ανοσοκατασταλμένους… Διότι όπως αναφέρουν σε εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Regional Health Europe, Βρετανοί ερευνητές και αναλύουν για εμάς η καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και ο καθηγητής Γιάννης Ντάνασης, «ο υψηλότερος κίνδυνος νοσηλείας λόγω COVID-19 παρατηρήθηκε σε άτομα με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, με μέτρια έως σοβαρή πρωτοπαθή ανοσοανεπάρκεια, με μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων και με πρόσφατη θεραπεία για αιματολογική κακοήθεια. Οι ίδιες ομάδες ασθενών είχαν υψηλότερο κίνδυνο για εισαγωγή σε ΜΕΘ και θάνατο λόγω COVID-19.

Συμπερασματικά, η μελέτη έδειξε ότι σε έναν πλήρως εμβολιασμένο πληθυσμό προσαρμοσμένο ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και τον αριθμό των συννοσηροτήτων, ο κίνδυνος παρέμεινε αυξημένος σε όλες τις ομάδες ανοσοκαταστολής κατά 1,3 έως 13,1 φορές για νοσηλεία λόγω COVID-19 και κατά 1,3 έως 19,9 φορές για θάνατο λόγω COVID-19, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Τα αποτελέσματα έχουν ιδιαίτερη αξία για την πολιτική δημόσιας υγείας ώστε να σχεδιαστούν προληπτικές παρεμβάσεις και εμβολιαστικά προγράμματα με προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου».

Την ίδια ώρα, αυτό που υποπτευόμασταν, επιβεβαιώθηκε: Κάποιοι έχουν γενετική προδιάθεση να μην νοσούν εύκολα και κάποιοι άλλοι γενετική προδιάθεση να κινδυνεύουν από τον SARS-CoV-2.

Η σχετική μελέτη αποτελεί μέρος παγκόσμιας έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Nature, και πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του Pανεπιστημίου της California San Francisco (UCSF). Η Δρ Δήμητρα Χατζηλεοντιάδου, μοριακή Βιολόγος, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου La Trobe, είναι η μία εκ των τριών επικεφαλής της εν λόγω έρευνας που εξετάζει τη γενετική και τα συμπτώματα της νόσου COVID-19 σε 30.000 δότες μυελού των οστών. Και όπως λέει, κάποιοι έχουν όντως προδιάθεση σοβαρής νόσησης ενώ άλλοι προστατεύονται!

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup