Υγεία

Γιατί το αλκοόλ μας «κλέβει» τη μνήμη; Μια ειδικός εξηγεί ποιο είναι το πιο επικίνδυνο ποτό

Γιατί το αλκοόλ μας «κλέβει» τη μνήμη; Μια ειδικός εξηγεί ποιο είναι το πιο επικίνδυνο ποτό

Μια γιατρός ρίχνει φως στο μυστήριο που καλύπτει τους λόγους που μερικά ποτά μπορούν να προκαλέσουν κενά μνήμης την επόμενη μέρα

Οι περισσότεροι έχετε ζήσει τουλάχιστον ένα πρωινό, όπου έχετε ξυπνήσει με έναν φοβερό πονοκέφαλο, που συνοδεύεται από απώλεια μνήμης. Τι έγινε χθες; Γιατί ξυπνήσατε στον καναπέ, φορώντας τα ρούχα της προηγούμενης νύχτας; Δε μπορείτε να θυμηθείτε. Θυμάστε μόνο ότι πήγατε σε ένα πολύ ωραίο πάρτι, συναντήσατε μερικούς γνωστούς, μετά κενό.

Η απάντηση, όμως, είναι μάλλον προβλέψιμη: Για τη σημερινή σας κατάσταση ευθύνεται το χθεσινό αλκοόλ. Σίγουρα, το αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός κλίματος χαράς και καλής διάθεσης, αλλά και στη μείωση των αναστολών, που δεν σας αφήνουν, για παράδειγμα, να χορέψετε και να διασκεδάσετε με την ψυχή σας. Τι είναι, όμως, αυτή η ομίχλη που προκαλεί στον εγκέφαλο, καθιστώντας τον ανίκανο να ανακαλέσει τις πρόσφατες μνήμες;

Φαίνεται πως η οικογενειακή γιατρός, δρ. Jill Grimes έχει την απάντηση που εξηγεί αυτό το μυστήριο φαινόμενο. Σύμφωνα με την ίδια, καθοριστικός παράγοντας για την «εγκεφαλική ομίχλη» της επόμενης ημέρας είναι τα σφηνάκια. Σε ένα βίντεο του TikTok που μετρά περισσότερες από 3,9 εκατομμύρια προβολές, η δρ. Grimes αναφέρεται στις επιπτώσεις της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας μνήμης.

«Τα κενά μνήμης παρουσιάζονται συνήθως την επόμενη ημέρα. Για μερικές ώρες, μπορεί απλώς να μη θυμάστε τίποτα», εξηγεί η ειδικός, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ολική και αποσπασματική απώλεια μνήμης.

Σύμφωνα με την ίδια, αυτό που δημιουργεί αυτά τα κενά μνήμης είναι μια ξαφνική και ταχεία αύξηση των επιπέδων αλκοόλ στο αίμα σας, η οποία οφείλεται περισσότερο στα σφηνάκια παρά στα ποτά. Μερικά σφηνάκια αρκούν για να ανασταλεί η λειτουργία του ιππόκαμπου, δηλαδή του τμήματος εκείνου του εγκεφάλου που παίρνει μια βραχυπρόθεσμη μνήμη και την αποθηκεύει στην περιοχή που είναι υπεύθυνη για τη μακροπρόθεσμη μνήμη.

«Έτσι, αυτή η μακροπρόθεσμη μνήμη απλά δεν δημιουργείται, με αποτέλεσμα, την επόμενη μέρα να μην είστε σε θέση να ανακαλέσετε τα γεγονότα της προηγούμενης, ανεξαρτήτως από το πόσα άτομα σας τα διηγούνται», λέει η ειδικός. «Δεν δημιουργήσατε τη μακροπρόθεσμη μνήμη και τίποτα δεν πρόκειται να επαναφέρει τις πληροφορίες που αποθηκεύτηκαν στη βραχυπρόθεσμη».

@tiktok.collegedoc “BLACKOUT” drinking & your brain-here’s what happens #collegestudentproblems #doctorsoftiktok #shotsshotsshots #blackoutz #drinkingproblem #collegedoc #memorygaps #collegelifestyle ♬ original sound - Jill Grimes, MD

Η δρ. Grimes επισημαίνει, επιπλέον, ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια πόση ποσότητα αλκοόλ απαιτείται για να προκληθεί αυτή η επίδραση, καθώς εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του φαγητού έχετε καταναλώσει πριν το αλκοόλ. Σε γενικές γραμμές, όμως, «τέσσερα ή περισσότερα ποτά σε λιγότερο από δύο ώρες για τις γυναίκες και πέντε ή περισσότερα για τους άντρες είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αυτό το αποτέλεσμα». Η ίδια επισημαίνει ότι η λήψη αντικαταθλιπτικών χαπιών, φαρμάκων για τον βήχα και το κρυολόγημα και παυσίπονων μπορούν επίσης να ενισχύσουν την επίδραση του αλκοόλ.

Τέλος, η σχέση μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και απώλειας μνήμης επιβεβαιώνεται από σειρά μελετών, που υποδεικνύουν ότι περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που πίνουν αλκοόλ θα εμφανίσουν κενά μνήμης κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Πηγή: ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup