Η κατάλληλη ένδυση για τη δουλειά, είναι απαραίτητη, όχι μόνο για να είσαι ασφαλής, αλλά και για να σε διευκολύνει.
Οι φόρμες που φοράμε στην εργασία μας λοιπόν έχουν ακριβώς αυτόν τον ρόλο. Έχοντας φορεθεί από πολλά διαφορετικά επαγγέλματα, από τα παλαιότερα έτη μέχρι σήμερα, έχουν συντροφέψει πολλούς ανθρώπους στις καθημερινές τους εργασίες.
Ποιες είναι όμως οι διαφορές μεταξύ των ολόσωμων φορμών και εκείνων με τιράντες; Ποιο είδος φόρμας είναι καταλληλότερο για σένα;
Πάμε να το δούμε!
Ολόσωμες φόρμες
Οι ολόσωμες φόρμες εργασίας, όπως προδίδει και το όνομά τους, καλύπτουν όλο το σώμα και έχουν ενιαίο σχεδιασμό.
Από τα μπατζάκια μέχρι τους ώμους σου, οι ολόσωμες φόρμες, φροντίζουν να μην αφήσουν κανένα μέρος ακάλυπτο.
Και αυτό συμβαίνει, καθώς σκοπεύουν στο να προστατέψουν τον εργαζόμενο, για αυτό και τις συναντάμε σε κλάδους με πιθανούς κινδύνους. Για παράδειγμα, βλέπουμε να τις φοράνε μηχανικοί, εργαζόμενοι εργοστασίων, εργαζόμενοι στον ιατρικό χώρο, πυροσβέστες, στρατιωτικοί και άλλοι.
Για αυτό το λόγο άλλωστε, έχουν και τις αντίστοιχες ιδιότητες. Μπορούν δηλαδή να είναι αδιάβροχες, με θερμομονωτική επένδυση, βραδύκαυστες, αντιστατικές κλπ.
Ανάλογα λοιπόν το περιβάλλον εργασίας, διαθέτουν και τα σχετικά χαρακτηριστικά. Και φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι τσέπες, για να διευκολύνουν τον εργαζόμενο που τη φοράει.
Φόρμες με τιράντες
Οι φόρμες εργασίας με τιράντες απ’ την άλλη, δεν καλύπτουν ολόκληρο το σώμα, αφήνοντας αρκετό χώρο στο πάνω σώμα σου “ελεύθερο”.
Οι φόρμες εργασίας με τιράντες, ιστορικά, φοριούνταν έντονα από τους εργάτες των σιδηροδρόμων και τους αγρότες, πλέον όμως τις συναντάμε σε πολλούς ακόμη επαγγελματίες. Όπως για παράδειγμα σε μηχανικούς, σε ελαιοχρωματιστές, σε υδραυλικούς, σε ξυλουργούς και άλλους.
Δεν παρέχουν την προστασία που προσφέρουν οι ολόσωμες, σου δίνουν όμως μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος, που τις συναντάμε έντονα στα παραπάνω επαγγέλματα, που όπως και να το κάνουμε, χρειάζεται να κινούν τα χέρια τους λόγω των εργασιών τους.
Όπως και τα “ξαδέρφια” τους, τις ολόσωμες, έτσι και οι φόρμες εργασίας με τιράντες, έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Όπως για παράδειγμα τσέπες για τα εργαλεία και τα σύνεργα, ενίσχυση στα γόνατα, υποδοχείς για επιγονατίδες και άλλα, ώστε να διευκολύνουν τη δουλειά όσων τις φοράνε.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι οι τιράντες, είχαν περάσει και στην καθημερινή ένδυση. Το 1960 με 70 περίπου, η σαλοπέτα, είχε γίνει αγαπημένο ρούχο για πολλούς, κυκλοφορώντας μάλιστα και σε διαφορετικά χρώματα και σχέδια.
Τελικά, ολόσωμες ή με τιράντες;
Δεν υπάρχει “νικήτρια” κατηγορία, το τι είδος φόρμας θα επιλέξεις, εξαρτάται άμεσα απ’ τη δουλειά σου και το περιβάλλον στο οποίο εργάζεσαι.
Όπως είπαμε και πριν, οι ολόσωμες, προσφέρουν παραπάνω προστασία και σε προφυλάσσουν καλύτερα από συγκεκριμένες συνθήκες. Όπως για παράδειγμα, χημικά, κρύο κλπ.
Το αρνητικό στοιχείο τους, είναι ότι πιθανόν δεν προσφέρουν μεγάλη ευκολία στις κινήσεις. Εκπληρώνουν όμως τον στόχο τους, που είναι η ασφάλεια, με την αντοχή και τα προστατευτικά χαρακτηριστικά τους.
Οι φόρμες με τιράντες απ’ την άλλη, είναι ιδανικές για επαγγέλματα που χρειάζονται μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων ενώ εργάζονται και οι συνθήκες δουλειάς τους δεν είναι τόσο επικίνδυνες.
Ακόμη όμως και αν δεν είσαι επαγγελματίας και θέλεις μια φόρμα εργασίας για κάποιες δουλειές στο σπίτι (επισκευές, βάψιμο κλπ), τότε ισχύουν πάλι οι ίδιοι ακριβώς κανόνες.
Πόση δηλαδή προστασία και πόση ελευθερία κινήσεων χρειάζεσαι. Οπότε, η τελική επιλογή, έχει να κάνει με τη δουλειά και το περιβάλλον.
Χρειάζεσαι την ιδανική φόρμα για εσένα και τη δουλειά σου;
Στην Ergo-rocket μπορείς να βρεις φόρμες εργασίας, επώνυμες και ανθεκτικές, ολόσωμες ή με τιράντες, για να επιλέξεις την καταλληλότερη για τις ανάγκες σου.