Χολολιθίαση και αφαίρεση χολής: Ποια συμπτώματα καταδεικνύουν πέτρα στη χολή και πότε συστήνεται λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

Χολολιθίαση και αφαίρεση χολής: Ποια συμπτώματα καταδεικνύουν πέτρα στη χολή και πότε συστήνεται λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

Έχουμε ακούσει τον όρο πέτρα στη χολή, ή πιο επιστημονικά χολολιθίαση, ως αίτιο που οδηγεί σε επέμβαση για την αφαίρεση χολής.

Πόσο συχνά όμως προκύπτει αυτή η πάθηση, ποιες περιπτώσεις κινδυνεύουν από αυτή και ποια είναι τα συμπτώματα – «καμπανάκια» που θα μας οδηγήσουν στο ιατρείο για περαιτέρω εξετάσεις;

Ο γενικός χειρουργός Δημήτρης Ζησιάδης, με μεγάλη εμπειρία σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή αλλά και ανοικτή αφαίρεση χολής, είναι σε θέση να σας καθοδηγήσει και να εντοπίσει έγκαιρα το πρόβλημα από τα πρώτα κιόλας συμπτώματα.

Λίγα λόγια για την πάθηση

Οι χολόλιθοι είναι κομμάτια στερεού υλικού που σχηματίζονται στη χοληδόχο κύστη, ένα μικρό όργανο που βρίσκεται κάτω από το συκώτι σας. Η χοληδόχος κύστη έχει ως καθήκον να αποθηκεύει και να απελευθερώνει τη χολή, ένα υγρό που παράγεται στο συκώτι σας, για να βοηθήσει στην πέψη. Η χολή μεταφέρει επίσης απόβλητα όπως η χοληστερόλη και η χολερυθρίνη, που παράγει το σώμα σας όταν διασπά τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτές οι ουσίες μπορούν να σχηματίσουν πέτρες στη χολή.

Μία πέτρα στη χολή μπορεί να κυμαίνεται σε μέγεθος από αυτό ενός κόκκου άμμου έως αυτό μιας μπάλας του γκολφ. Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να μην έχετε παρατηρήσει ότι έχετε χολολιθίαση, παρά μόνο όταν φράξει ο χοληδόχος πόρος, επιφέροντας έντονο πόνο.

Από τα συνήθη συμπτώματα που καταδεικνύουν πέτρα στη χολή και πρέπει άμεσα να δει ένας γιατρός είναι:

  • Έντονος πόνος στο πάνω μέρος της κοιλιάς, δεξιά, ακριβώς κάτω από τα πλευρά σας
  • Πόνος στον δεξιό ώμο ή την πλάτη σας
  • Αναστατωμένο στομάχι
  • Εμετός
  • Πεπτικά προβλήματα, όπως η δυσπεψία, η καούρα και τα αέρια

Μερικά από τα αίτια που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης χολολιθίασης είναι

  • Παχυσαρκία
  • Εγκυμοσύνη
  • Οικογενειακό ιστορικό
  • Ηλικία / Φύλο (συχνότερα εμφανίζεται σε γυναίκες άνω των 40 ετών)
  • Διαβήτης
  • Αιμολυτική αναιμία
  • Κίρρωση του ήπατος

Dzisiadis 2

Πώς αντιμετωπίζεται – Θεραπευτικές οδοί

Συνήθως δεν χρειάζεστε θεραπεία εάν δεν παρουσιάζετε τα προαναφερθέντα συμπτώματα χολολιθίασης. Μία μικρή πέτρα στη χολή μπορεί να σχηματιστεί και να περάσει από το χοληδόχο πόρο χωρίς να τον φράξει.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, οι γιατροί χορηγούν φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να διαλύσει την πέτρα στη χολή αποτρέποντας επιπλέον προβλήματα.

Στην περίπτωση ωστόσο που το πρόβλημα είναι έντονο και η χολή παράγει διαρκώς πέτρες που μπορούν ανά πάσα στιγμή να δημιουργήσουν σοβαρό φραγμό, τότε απαιτείται αφαίρεση του χοληδόχου πόρου από έναν έμπειρο γενικό χειρουργό.

Αν και η συνήθης πρακτική ήταν η ανοικτή επέμβαση, τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιείται ευρέως η λιγότερο τραυματική λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Κατά τη διάρκεια αυτής, ο γιατρός περνάει έναν στενό σωλήνα που ονομάζεται λαπαροσκόπιο στην κοιλιά σας μέσω μιας μικρής τομής και αφαιρεί τμηματικά τη χοληδόχο κύστη, χωρίς να χρειαστεί να κάνει μεγάλες τομές.

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή προτιμάται καθώς έχει πολύ μικρότερο χρόνο ανάρρωσης και πολύ καλύτερη μετεγχειρητική πορεία από την ανοικτή επέμβαση.

Επισκεφθείτε σήμερα την ιστοσελίδα του γενικού χειρουργού Δημήτρη Ζησιάδη και μάθετε περισσότερα για την χολολιθίαση, τα συμπτώματα που καταδεικνύουν πέτρα στη χολή και την αφαίρεση χολής με λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις