Το παιδικό κάθισμα είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος να μεταφέρουμε με ασφάλεια τα βρέφη και τα παιδιά στο αυτοκίνητο. Μάλιστα, πλέον είναι πολύ εύκολο να τοποθετούμε το καθισματάκι στο αυτοκίνητο. Σε πολλούς, όμως, μέλλοντες ή νέους γονείς μπορεί η διαδικασία να φαίνεται βουνό.
Διαβάστε, λοιπόν, παρακάτω πώς να τοποθετείτε σωστά το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου με isofix ή με ζώνη ασφαλείας ανάλογα με τις προδιαγραφές του αυτοκινήτου σας.
Τοποθέτηση παιδικού καθίσματος με isofix
Όλα τα αυτοκίνητα που έχουν κατασκευαστεί μετά το 2011 έχουν στο πίσω κάθισμα ειδική υποδοχή για παιδικό κάθισμα. Έτσι, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε ζώνη ασφαλείας και επιπλέον η πρόσδεση του καθίσματος είναι πιο εύκολη και πιο ασφαλής.
Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βρείτε την υποδοχή, η οποία βρίσκεται στο σημείο, όπου είναι και οι υποδοχές της ζώνης (μεταξύ της πλάτης και του καθίσματος) και να εφαρμόσετε το κάθισμα. Αυτό που θέλει προσοχή, όμως, είναι να έχετε το σωστό καθισματάκι παιδιού. Θα πρέπει να αγοράσετε παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου που διαθέτει σύστημα isofix, δηλαδή έχει την ειδική βάση, για να εφαρμόζει στο σύστημα isofix.
Τοποθέτηση παιδικού καθίσματος με ζώνη ασφαλείας
Τη ζώνη ασφαλείας θα τη χρειαστείτε σε δύο περιπτώσεις:
- Αν το αυτοκίνητό σας δεν διαθέτει σύστημα isofix, επειδή είναι παλαιότερο.
- Αν θέλετε ένα παιδικό κάθισμα που ταιριάζει σε όλα τα αυτοκίνητα. Τα παιδικά καθίσματα με isofix δεν μπορούν να εφαρμόσουν σε αυτοκίνητα που δεν έχουν αυτό το σύστημα. Συνεπώς, πολλοί γονείς προτιμούν να έχουν ένα απλό κάθισμα, ώστε να ταιριάζει σε όλα τα αυτοκίνητα της οικογένειας.
- Αν θέλετε να τοποθετείτε το παιδικό καθισματάκι στη μπροστινή θέση του αυτοκινήτου. Πρόκειται για μία πρακτική που ακολουθούν πολλοί γονείς, όταν οδηγούν μόνοι τους και θέλουν να βλέπουν το παιδί. Είναι ασφαλής και νόμιμη, όμως, μόνο αν απενεργοποιήσετε τον αερόσακο. Στο μπροστινό κάθισμα δεν υπάρχει υποδοχή isofix, οπότε χρειάζεστε απλό παιδικό κάθισμα.
Τα καλά νέα είναι ότι η πρόσδεση του παιδικού καθίσματος με ζώνη είναι πολύ απλή. Περνάτε το κοντό της μέρος από το μπροστινό μέρος του καθίσματος, το υπόλοιπο μέρος από το πίσω και τοποθετείτε τη ζώνη στην ειδική υποδοχή.
Οι παραπάνω οδηγίες αφορούν τα καθίσματα που κοιτούν προς τα πίσω. Συνιστάται τα παιδιά να κοιτούν προς τα πίσω τουλάχιστον μέχρι τους 15 μήνες, ενώ ορισμένες θεωρίες υποστηρίζουν ότι αυτό πρέπει να συμβαίνει μέχρι τα τέσσερα έτη, οπότε αναπτύσσεται με μεγαλύτερη σταθερότητα ο αυχένας του παιδιού.
Σε κάθε περίπτωση, τα καθίσματα της κατηγορίας 15-36 κιλά κοιτούν υποχρεωτικά προς τα εμπρός, ενώ τα καθίσματα μικρότερων κατηγοριών πέρα από το λεγόμενο «αυγό» για βρέφη έχουν την επιλογή να τοποθετηθούν κοιτώντας είτε προς τα εμπρός είτε προς τα πίσω.
Το σημαντικό είναι να μην παραλείπετε ποτέ να βάζετε το παιδί στο παιδικό κάθισμα και να το δένετε. Τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου έχουν σχεδιαστεί ειδικά, για να προσφέρουν άριστη στήριξη και συγκράτηση ακόμα και στις πιο μικρές ηλικίες. Πολλά παιδιά ή μωρά κλαίνε όταν μπαίνουν στο κάθισμα, όμως η πρακτική του να κρατάει ο γονιός αγκαλιά το παιδί στο αυτοκίνητο είναι παράνομη και εξαιρετικά επικίνδυνη.
Πηγή πληροφοριών: Πώς τοποθετούμε σωστά το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου
Κεντρική φωτογραφία: Alexander Grey on Unsplash