Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018 10:34

Στο Σπλιτ της Κροατίας το ΕΒΕ Ηλείας

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Ξεκίνησε στις 16 και ολοκληρώνεται στις 18 Οκτωβρίου η "1η Κοινή Συνδιάσκεψη των Fora των Επιμελητηρίων Αδριατικής και Ιονίου, Πόλεων και Πανεπιστημίων" που φέτος πραγματοποιείται στην πόλη Σπλιτ της Κροατίας. Εκεί λαμβάνουν μέρος πολλά Επιμελητήρια από την Ιταλία την Ελλάδα την Κροατία την Σλοβενία την Αλβανία την Βοσνία και το Μαυροβούνιο.

Την Ελλάδα εκπροσωπούν, τα Επιμελητήρια Ηλείας, Αχαΐας , Αιτωλοκαρνανίας και Κέρκυρας.

Η Ηλειακή αντιπροσωπεία αποτελείται από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κωνσταντίνο Νικολούτσο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κα. Χρονοπούλου Νίκη, κ. Λαμπρόπουλο Μάριο και κ. Καρνάρο Αναστάσιο.

Στην ατζέντα των θεμάτων που αναπτύσσονται, κεντρικό ρόλο έχει η συζήτηση για την θαλάσσια οικονομία, όπου το Κατάκολο, το Σπλιτ, όπως το Ντουμπρόβνικ και το Κότορ έχουν ιδιαίτερο ρόλο που εστιάζεται κυρίως στον τομέα της κρουαζιέρας.

Οι εργασίες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και αναμένεται να υπάρξουν αποτελέσματα στην κατεύθυνση της εδραίωσης της επιμελητηριακής και επιχειρηματικής συνεργασίας.

eve kroatia2

Πηγή: Δελτίο Τύπου

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018 21:27

Σχετικά Άρθρα

  • Εκκίνηση για Κώστα Λεβέντη: «Το Επιμελητήριο ως κινητήριος μοχλός ανάπτυξης, καινοτομίας και συνεργασίας»
    Εκκίνηση για Κώστα Λεβέντη: «Το Επιμελητήριο ως κινητήριος μοχλός ανάπτυξης, καινοτομίας και συνεργασίας»

    Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Επιμελητηρίου Ηλείας με την παράταξη «Οι Επιχειρήσεις Μπροστά»

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Με στόχο και όραμα για ένα Επιμελητήριο που θα λειτουργήσει ως κινητήριος μοχλός ανάπτυξης, καινοτομίας και συνεργασίας και θα σταθεί αρωγός σε κάθε επιχείρηση του νομού απέναντι στις προκλήσεις της εποχής, ο Κώστας Λεβέντης επικεφαλής της Νομαρχιακής Επιμελητηριακής Παράταξης «Οι Επιχειρήσεις Μπροστά» ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Επιμελητηρίου Ηλείας.

    Πλαισιωμένος από την νυν διοίκηση του ΕΒΕ Ηλείας, τον νυν πρόεδρο Κώστα Νικολούτσο και δεκάδες επιχειρηματίες, προερχόμενοι απ’ όλους τους κλάδους και τις περιοχές του νομού, με ευρεία ηλικιακή γκάμα και επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, ο κ. Λεβέντης παρουσίασε τους στόχους της παράταξης «Οι Επιχειρήσεις Μπροστά», τις προσωπικές του βλέψεις για το Επιμελητήριο της νέας εποχής και πώς θα ανταποκριθούν οι υπηρεσίες στις σύγχρονες ανάγκες του επιχειρηματικού κόσμου.

    Οι Επιμελητηριακές εκλογές, 16 & 17 Νοεμβρίου, αποτελούν μια μεγάλη πρόκληση, όπως τόνισε ο κ. Λεβέντης , καθώς γίνονται σε μια κρίσιμη καμπή για την ανάπτυξη του τόπου. «Είμαστε μια Νομαρχιακή Επιμελητηριακή Παράταξη, που εκφράζει το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ηλεία. Τα μέλη της ομάδας μας προέρχονται από όλους τους κλάδους, από όλες τις περιοχές του Νομού, από επιχειρήσεις κάθε μεγέθους. Είμαστε όλοι άνθρωποι της αγοράς» τόνισε στην ομιλία του ο επικεφαλής της παράταξης «Οι Επιχειρήσεις Μπροστά» και συνέχισε: «Γνωρίζουμε και ζούμε καθημερινά τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος της Ηλείας. Γνωρίζουμε τί χρειάζεται η επιχείρηση, για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της και να κερδίσει ένα καλύτερο μέλλον.

    Leventis 9

    Θέλουμε το Επιμελητήριο Ηλείας να είναι ο χρήσιμος σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια. Με αναβαθμισμένη λειτουργία, με περισσότερες και σύγχρονες υπηρεσίες. Με δυνατή φωνή στα κέντρα λήψης αποφάσεων, που αφορούν την Ηλεία και την ευρύτερη Περιφέρεια. Με προτάσεις και διεκδικήσεις, για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης. Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε πέρα και πάνω από κόμματα. Πέρα από άσκοπες αντιπαραθέσεις. Είμαστε εδώ για να ενώσουμε δυνάμεις, να διεκδικήσουμε από κοινού τις παρεμβάσεις που έχει ανάγκη ο τόπος μας, για να βγει από την απομόνωση. Για να προχωρήσουμε όλοι μαζί, με τις Επιχειρήσεις Μπροστά. Για εμάς, δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή από το να στεκόμαστε ενώπιον των επαγγελματιών του τόπου μας, διεκδικώντας την εμπιστοσύνη και τη στήριξη για την αναγέννηση του Επιμελητηρίου της Ηλείας».

    «Δεσμευόμαστε να εργαστούμε για το καλό όλων»

    Ο κ. Λεβέντης, υπογράμμισε ότι, σε μια εποχή ταχύτατων αλλαγών, οι επιχειρήσεις καλούνται καθημερινά να προσαρμόζονται σε νέα δεδομένα, να ξεπερνούν εμπόδια και να καινοτομούν. Σε μια τέτοια εποχή, το Επιμελητήριό Ηλείας δεν μπορεί να είναι απλά ένας παρατηρητής, αλλά οδηγός μιας συλλογικής προσπάθειας διάνοιξης νέων δρόμων, σημειώνοντας τους λόγους που τον οδήγησαν στην υποψηφιότητά του.
    «Υποβάλλουμε την υποψηφιότητά μας όχι μόνο επειδή έχουμε την εμπειρία, αλλά γιατί έχουμε το πάθος και τη δέσμευση να εργαστούμε για το καλό όλων μας. Οι επιχειρήσεις μας είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και πρέπει να έχουν την υποστήριξη που τους αξίζει.

    Γνωρίζουμε καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Ξέρουμε τις προκλήσεις της καθημερινότητας, τις μάχες με τη γραφειοκρατία, την ανάγκη για χρηματοδότηση, αλλά και το πώς η αγορά μας αναγκάζει να αλλάζουμε για να επιβιώσουμε. Έχουμε δει την προσπάθεια, το άγχος αλλά και τη χαρά της επιτυχίας. Και ακριβώς επειδή είμαστε κομμάτι αυτής της κοινωνίας, νιώθουμε ότι μπορούμε να εκπροσωπήσουμε τις ανάγκες των συναδέλφων μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
    Τόνισε δε, ότι στόχος του είναι να εργαστεί με «Σύνεση, Συναίνεση, Συνεργασία», με την βοήθεια των τριών «Σ» όπως δανείστηκε τη φράση του αείμνηστου προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνου Μίχαλου.

    Leventis 12

    «Να συμβάλλουμε την αναγέννηση της οικονομίας του τόπου μας»

    Παρουσιάζοντας το όραμα της παράταξης για το Επιμελητήριο Ηλείας, ο κ. Λεβέντης τόνισε κατηγορηματικά: «Θέλουμε ένα Επιμελητήριο που θα είναι ο κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης, της καινοτομίας και της συνεργασίας. Ένα Επιμελητήριο που θα στέκεται δίπλα σε κάθε επιχειρηματία, μικρό ή μεγάλο, έμπειρο ή νέο και θα τους βοηθά να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του παρόντος αλλά και του μέλλοντος. Θέλουμε ένα Επιμελητήριο που δεν φοβάται να δώσει λύσεις, να αντιμετωπίσει το κατεστημένο και να προωθήσει τις επιχειρήσεις μας μπροστά» και υπογράμμισε ότι με τη σωστή καθοδήγηση, την κατάλληλη στρατηγική και την εστίαση στη συνεργασία, θα καταφέρει να συμβάλλει στην αναγέννηση της οικονομίας του τόπου. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι με τη σωστή καθοδήγηση, την κατάλληλη στρατηγική και την εστίαση στη συνεργασία, μπορούμε να συμβάλλουμε στην αναγέννηση της οικονομίας και του τόπου μας».

    Οι κύριοι στόχοι της παράταξης «Οι Επιχειρήσεις Μπροστά»

    Με τη δέσμευση, ο ίδιος και τα μέλη της παράταξή του, να εργαστούν μεθοδικά για την υπεράσπιση των συμφερόντων όλων των επιχειρήσεων και να γίνουν η «φωνή» όλων των επιχειρηματιών, αναλύθηκαν οι κύριοι στόχοι και ο τρόπος επίτευξης αυτών:

    • Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων: Πρέπει να παρέχουμε τα εργαλεία και τους πόρους που χρειάζονται οι μικρές επιχειρήσεις για να αναπτυχθούν.
    • Ενίσχυση της εξωστρέφειας: Είναι η ώρα να δούμε τη αγορά, εσωτερική ή διεθνή, όχι ως απειλή, αλλά ως ευκαιρία. Θα δημιουργήσουμε νέες γέφυρες με τις αγορές και θα ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή σε διεθνή fora, εκθέσεις και δικτυώσεις.
    • Προώθηση της καινοτομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού: Η τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο που λειτουργούμε και πρέπει να την αγκαλιάσουμε. Στόχος μας είναι η στήριξη των επιχειρήσεων στη μετάβαση προς τον ψηφιακό κόσμο, παρέχοντας τα κατάλληλα μέσα και εκπαιδεύσεις.
    • Δημιουργία ευνοϊκού θεσμικού περιβάλλοντος: Θα διεκδικήσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν χωρίς τα περιττά εμπόδια που δημιουργεί η γραφειοκρατία.

    Leventis 10

    Συνεργασία με συναίνεση

    Ειδική μνεία στον απερχόμενο πρόεδρο του ΕΒΕ Ηλείας, Κώστα Νικολούτσο, έκανε ο υποψήφιος πρόεδρος Κώστας Λεβέντης υπογραμμίζοντας ότι δίδαξε σε όλα τα μέλη του Επιμελητηρίου το πιο δυνατό στοιχείο στη συνεργασία και την επιχειρηματικότητα, τη συναίνεση, δίνοντας ίσες ευκαιρίες σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου.

    Παίρνοντας το λόγο ο κ. Νικολούτσος, μίλησε με τα πιο θετικά λόγια για την συνεργασία που είχε τα τελευταία χρόνια με τον κ. Λεβέντη, σημειώνοντας «Τα χρόνια που πέρασαν, λειτουργήσαμε με τον Κώστα Λεβέντη και με άλλους συναδέλφους αποτελεσματικά, συναινετικά με την κατεύθυνση της προόδου, χωρίς να έχουμε κραδασμούς από αντίθετες απόψεις. Βγάλαμε μια καλή εικόνα του Επιμελητηρίου προς τα έξω, και νομίζω ότι αυτό είναι αναγνωρίσιμο απ’ όλη την επιχειρηματική κοινωνία της Ηλείας. Θα είμαι πάντα κοντά στο Επιμελητήριο, έναν θεσμό που υπηρέτησα, εξακολουθώ να αγαπώ και εκτιμώ ότι έχουμε πολλά θέματα που πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή, να τα δούμε σε καινούργια βάση και να δώσουμε στην Ηλεία τα στοιχεία που της λείπουν» τόνισε και ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλη την παράταξη.

    Leventis 11

    Διακήρυξη Αρχών της παράταξης «Οι Επιχειρήσεις Μπροστά»

    Στις 16 και 17 Νοεμβρίου 2024, ο επιχειρηματικός κόσμος της Ηλείας θα κληθεί να αναδείξει τη νέα διοίκηση του τοπικού Επιμελητηρίου.

    Οι εκλογές αυτές θα πραγματοποιηθούν σε μια κρίσιμη συγκυρία για την επιχειρηματικότητα και την πραγματική οικονομία, σε εθνικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο.

    Ο τόπος μας διαθέτει προνομιακή γεωμορφολογία, περιβαλλοντικό πλούτο, μοναδικούς πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς πόρους. Διαθέτει δραστήριο επιχειρηματικό δυναμικό και εργατικούς ανθρώπους.

    Ωστόσο, παρουσιάζει σημαντική αναπτυξιακή υστέρηση σε σύγκριση με το μέσο όρο της χώρας.

    Η υστέρηση αυτή οφείλεται σε προβλήματα, με κυριότερα την έλλειψη μεταφορικών υποδομών, τις επιπτώσεις των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007 και του 2021, την έλλειψη πανεπιστημιακών σχολών, την αδυναμία προσέλκυσης μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων κ.ά.

    Οι επιχειρήσεις του τόπου στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι πολύ μικρές και ουσιαστικά δίνουν τη μάχη της επιβίωσης.

    Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις δυσκολίες και τις ελλείψεις. Μοιραζόμαστε τον προβληματισμό και την αγωνία των μικρών επιχειρήσεων, για το παρόν και το μέλλον της τοπικής οικονομίας.

    Ωστόσο πιστεύουμε ότι η ολοκλήρωση της οδικής σύνδεσης Πάτρας – Πύργου, ο εκσυγχρονισμός των λιμενικών μας υποδομών και οι πόροι που μπορούν να διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης διαμορφώνουν ένα παράθυρο ελπίδας για την Ηλεία.

    Επιλέγουμε να κοιτάξουμε μπροστά, να απαντήσουμε δημιουργικά.

    Πιστεύουμε ότι ήρθε η στιγμή να αντιστρέψουμε την πορεία οικονομικού μαρασμού, που βιώνει η Ηλεία. Ήρθε η στιγμή ο τόπος μας να βγει από την απομόνωση και να δημιουργήσει τους όρους για δυναμική ανάπτυξη.

    Αυτή η προσπάθεια χρειάζεται τη συμμετοχή όλων μας.

    Είμαστε εδώ, για να ενώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της Ηλείας.

    Για να διεκδικήσουμε και να εξασφαλίσουμε, επιτέλους, λύσεις στα χρόνια προβλήματα, που αντιμετωπίζει η περιοχή μας.

    Για να ενδυναμώσουμε τις επιχειρήσεις της Ηλείας, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, αλλά και στις ευκαιρίες που παρέχονται στο πλαίσιο της σύγχρονης οικονομίας.

    Για να διαμορφώσουμε όλοι μαζί, το μέλλον που αξίζει και μπορεί να έχει ο τόπος μας.

    Το όραμά μας για την ανάπτυξη της Ηλείας

    Πιστεύουμε στην ανάγκη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, το οποίο θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα και τους πόρους της Ηλείας με έξυπνο, βιώσιμο τρόπο. Θα στηρίζεται στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών με υψηλότερη προστιθέμενη αξία. Θα δημιουργεί για όλους τους πολίτες – και ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους – ευκαιρίες για προκοπή και ευημερία, στον τόπο τους.

    Θέλουμε μια ανάπτυξη, στην οποία ο πολιτιστικός και φυσικός πλούτος του τόπου μας, θα λειτουργεί ως καταλύτης οικονομικής προόδου και κοινωνικής ευημερίας.

    Θέλουμε μια ανάπτυξη που θα στηρίζεται σε ισχυρές τοπικές αλυσίδες αξίας, με πρωταγωνιστή τον τομέα της αγροδιατροφής.

    Μια ανάπτυξη που θα στηρίζεται σε ποιοτικές τουριστικές υπηρεσίες: στην παροχή αυθεντικών εμπειριών, στην προσέλκυση υψηλού επιπέδου επισκεπτών σε όλη τη διάρκεια του έτους.

    Μια ανάπτυξη που θα στηρίζεται σε σύγχρονες, εξωστρεφείς τοπικές επιχειρήσεις.

    Ο κατάλληλος χρόνος για ξεκινήσει η νέα προσπάθεια είναι τώρα.

    Οι προτεραιότητές μας

    • Ολοκλήρωση των μεγάλων υποδομών που έχει ανάγκη ο τόπος, ώστε να βελτιωθεί η προσβασιμότητα της περιοχής και να αξιοποιηθούν ευκαιρίες που προκύπτουν από την γεωγραφική της θέση.
    • Εξειδίκευση μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας με βάση την φυσιογνωμία και τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στις ανάγκες των πολύ μικρών επιχειρήσεων.
    • Σύγχρονες, οργανωμένες υποδομές επιχειρηματικότητας.
    • Στήριξη της ανθεκτικότητας και της ορθολογικής ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα. Έγκαιρη προσαρμογή στις συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή και αύξηση της προστιθέμενης αξίας των τοπικών προϊόντων.
    • Ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού με την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών που αξιοποιούν – με ορθολογικό και βιώσιμο τρόπο – το φυσικό και πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής.
    • Αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος της Ηλείας και της οικουμενικής κληρονομιάς της Αρχαίας Ολυμπίας, ώστε ο τόπος μας να αναδειχθεί σε κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού παγκόσμιας εμβέλειας και να προσελκύσει ποιοτική ερευνητική, εκπαιδευτική, αλλά και επιχειρηματική δραστηριότητα.
    • Ενίσχυση της καινοτομίας. Στενότερη σύνδεση με τη δραστηριότητα, που αναπτύσσεται στα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα της Περιφέρειας και δημιουργία ενός ισχυρού περιφερειακού οικοσυστήματος το οποίο θα λειτουργεί σε σύζευξη με την παραγωγική διαδικασία, στο σύνολο της Περιφέρειας.

    Ισχυρό Επιμελητήριο, καθημερινός σύμμαχος της τοπικής επιχείρησης

    Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων, που προέρχονται από το σύνολο των κλάδων της οικονομίας, από όλες τις περιοχές του Νομού, από επιχειρήσεις κάθε μεγέθους.

    Γνωρίζουμε και βιώνουμε καθημερινά τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος της Ηλείας.

    Γνωρίζουμε τι χρειάζεται ένας μικρός επιχειρηματίας, για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του και να κερδίσει ένα καλύτερο μέλλον: για την επιχείρηση και για την οικογένειά του, αλλά και για τον τόπο μας.

    Σε αυτή την προσπάθεια, θέλουμε και μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι σύμμαχοι.

    Στόχος μας είναι να αναδείξουμε το τοπικό Επιμελητήριο σε καθημερινό αρωγό και σύμβουλο, για κάθε ένα από τα μέλη του.

    Δεν μας αρκεί η διαχείριση μιας διοικητικής καθημερινότητας.

    Θέλουμε να είμαστε ο συνδετικός κρίκος των προσπαθειών υποστήριξης της επιχειρηματικότητας.

    Θέλουμε να είμαστε ο κύριος εκφραστής ενός κοινού οράματος για την ανάπτυξη του τόπου. Ενός οράματος, που θα συγκεντρώνει την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση.

    Θέλουμε ένα Επιμελητήριο με ενεργό ρόλο και ισχυρή φωνή στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, που αφορούν την Ηλεία και την ευρύτερη Περιφέρεια.

    Θέλουμε ένα Επιμελητήριο, το οποίο θα παρέχει στήριξη, ενημέρωση και καθοδήγηση στις τοπικές επιχειρήσεις.

    Σε αυτή την κατεύθυνση, είμαστε έτοιμοι να δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά.

    Έχουμε ξεκάθαρο σχέδιο για το τι πρέπει να αλλάξει στο Επιμελητήριο, προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία και η αποτελεσματικότητά του.

    Έχουμε σχεδιάσει, παράλληλα, μια σειρά νέων δράσεων και υπηρεσιών που απαντούν στις ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων.

    Μεταξύ άλλων, προγραμματίζουμε:

    • Σταδιακή ψηφιοποίηση του συνόλου των υπηρεσιών μας
    • Αναβάθμιση της διαδικτυακής παρουσίας του Επιμελητηρίου, ώστε να λειτουργεί ως δυναμική πύλη ενημέρωσης, υποστήριξης, δικτύωσης και εξωστρέφειας
    • Τακτική συνεργασία με τους εμπορικούς συλλόγους και τους κλαδικούς φορείς της Ηλείας, για την προώθηση κοινών διεκδικήσεων και δράσεων.
    • Δημιουργία help desk για την ενημέρωση και την τεχνική υποστήριξη των επιχειρήσεων, με σκοπό την ένταξη σε προγράμματα χρηματοδότησης.
    • Ειδικά σεμινάρια και προγράμματα κατάρτισης επιχειρηματιών και στελεχών, σε θέματα όπως η ψηφιακή μετάβαση, η αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων προώθησης, η ένταξη σε διεθνείς αλυσίδες αξίας.
    • Προγραμματικές συμφωνίες με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της ευρύτερης Περιφέρειας, για την διευκόλυνση της πρόσβασης των τοπικών επιχειρήσεων στην καινοτομία.

    Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε πέρα και πάνω από κόμματα και άσκοπές αντιπαραθέσεις, για να ενώσουμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις, να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας.

    Τα υλικά για να χτίσουμε το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα της περιοχής μας υπάρχουν. Είναι η φύση και ο πολιτισμός μας. Είναι η θέληση και οι ικανότητες των ανθρώπων της Ηλείας.

    Είναι ώρα, επιτέλους, να δώσουμε τέλος στη στασιμότητα και στο μαρασμό. Και να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά.

    Με ένα ισχυρό Επιμελητήριο Ηλείας, με φρέσκες ιδέες και νέα γνώση, με συνένωση δυνάμεων και διάθεση συνεργασίας, μπορούμε να πετύχουμε.

    Leventis 4

    Leventis 6

    Leventis 5

    Leventis 7

    Leventis 3

    Leventis 2

  • ΕΒΕ Ηλείας: Ενημερωτική Εκδήλωση για τη χρηματοδότηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας
    ΕΒΕ Ηλείας: Ενημερωτική Εκδήλωση για τη χρηματοδότηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

    Εκδήλωση με θέμα «Παρουσίαση του νέου Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ» και «Παρουσίαση όλων των δράσεων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας – HDB, για τη στήριξη και την ευνοϊκή χρηματοδότηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας» διοργανώνουν το Επιμελητήριο Ηλείας και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα – HDB την Τετάρτη, 17 Ιουλίου, στις 7.00 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Ηλείας (4ος όροφος).

    Η παρουσίαση των ανωτέρω δράσεων καθώς και στοχευμένων εργαλείων στήριξης και ευνοϊκής χρηματοδότησης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας θα γίνει από τη διευθύνουσα σύμβουλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Ισμήνη Παπακυρίλλου.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι επιχειρήσεις της Ηλείας θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν όχι μόνο με τα καινούρια και χαμηλού κόστους χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, αλλά και με τις οικονομικές και τεχνικές παραμέτρους του νέου Ταμείου Επιχειρηματικότητας – ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, με απώτερο στόχο τη διεύρυνση του κύκλου εργασιών και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους.

    Με το πέρας της παρουσίασης, θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, όπου οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να διατυπώσουν τα ερωτήματά τους.

  • ΕΒΕ Ηλείας: Έντονη η δυσαρέσκεια του επιχειρηματικού κόσμου- Το κράτος απαιτεί πίσω τις επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας
    ΕΒΕ Ηλείας: Έντονη η δυσαρέσκεια του επιχειρηματικού κόσμου- Το κράτος απαιτεί πίσω τις επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας

    Επιστολή προέδρου Κ. Νικολούτσου σε τρεις Υπουργούς

    Την έντονη δυσαρέσκεια αλλά και ανησυχία του επιχειρηματικού κόσμου της Ηλείας, καθώς ζητούνται πίσω οι επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας που έλαβαν την περίοδο 2022-2023 με χρεώσεις υπέρογκων ποσών, μεταφέρει με επιστολή του ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος προς τους Υπουργούς Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνο Τσιάρα. Ταυτόχρονα, ζητά από τους Υπουργούς να επιληφθούν του θέματος, απαλλάσσοντας τις επιχειρήσεις από ακόμη ένα οικονομικό βάρος που ενδεχομένως να οδηγήσει σε λουκέτο ορισμένες απ’ αυτές.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Νικολούτσος αναφέρει στην επιστολή του:

    «Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

    Το Επιμελητήριο Ηλείας επιθυμεί δια της παρούσης να εκφράσει την έντονη ανησυχία του για τις πρόσφατες υπέρογκες αυξήσεις που αποτυπώνονται στους λογαριασμούς ρεύματος των μελών του.

    Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει δέκτες καθημερινών παραπόνων από τις επιχειρήσεις μέλη μας, οι οποίες διαμαρτύρονται ότι ξαφνικά χρεώνονται με υψηλά ποσά για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώθηκε μεταξύ 2022 και 2023.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν τεθεί υπόψιν του φορέα μας, τα ποσά αυτά είχαν καταγραφεί τότε ως κρατικές επιδοτήσεις και τώρα οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία είσπραξης των ποσών αυτών μέσα σε ασφυκτικό χρονικό διάστημα.

    Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στην Ηλεία έχουν δοκιμαστεί σοβαρά τα τελευταία χρόνια από φυσικές καταστροφές, πυρόπληκτα δάνεια, την οικονομική αλλά και την υγειονομική κρίση. Οι κρατικές επιδοτήσεις για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αποτέλεσαν ουσιαστικό στήριγμα, παρέχοντας σημαντική ανακούφιση σε πολίτες και επιχειρήσεις, επιτρέποντάς τους παράλληλα να επιβιώσουν σε δύσκολες συνθήκες.

    Κατανοείτε λοιπόν, πως η ξαφνική και, τρόπον τινά «άκομψη» απαίτηση για την αποπληρωμή αυτών των επιδοτήσεων, εντός ενός ασφυχτικού χρονικού πλαισίου, έχει δημιουργήσει σημαντική οικονομική πίεση και αβεβαιότητα σε μια ήδη δύσκολη περίοδο.

    Πολλές εταιρείες δεν θα μπορέσουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα «λουκέτα» και σε απώλεια θέσεων εργασίας, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας και την περαιτέρω υποβάθμιση των οικονομικών και αναπτυξιακών δεικτών στην περιοχή.

    Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούμε να εξετάσετε αυτό το ζήτημα με σοβαρότητα και να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να διορθώσετε αυτή την στρέβλωση, απαλλάσσοντας τις επιχειρήσεις από ένα ακόμα επαχθές βάρος.

    Αποτελεί πάγια θέση του Επιμελητηρίου Ηλείας, πως είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθούν τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές προκλήσεις και να συμβάλουν στην ανάπτυξη και την ευημερία της περιοχής μας».

  • Ευρωεκλογές 2024: H xώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής - Ψήφισε μόνο το 21%
    Ευρωεκλογές 2024: H xώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής - Ψήφισε μόνο το 21%

    Ποιες είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στις Ευρωεκλογές 2024

    Με συμμετοχή περίπου 21%, η Κροατία, η χώρα που είναι μέχρι στιγμής η τελευταία που έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι επίσης η χώρα της οποίας οι ψηφοφόροι είχαν τη χαμηλότερη συμμετοχή στις Ευρωεκλογες 2024, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα το πρωί από την ΕΕ.

    Μόνο 21,34% των ψηφοφόρων, δηλαδή λιγότεροι από ένας ψηφοφόρος στους τέσσερις και λιγότεροι απ' ό,τι το 2014 και το 2019, προσήλθαν χθες, Κυριακή, στις κάλπες.

    Προτελευταία, η Λιθουανία είδε το 28,9% των πολιτών της να πηγαίνουν να ψηφίσουν και ακολουθεί η Βουλγαρία με 31,8%.

    Στην άλλη άκρη της κατάταξης, το Βέλγιο έρχεται πρώτο με 89,2% και ακολουθούν το Λουξεμβούργο (82,3%) και η Μάλτα (72,8%).

    Στην ΕΕ, η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

    Η Κροατία, με 3,8 εκατομμύρια κατοίκους, στέλνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 12 βουλευτές.

    Χθες, Κυριακή, έφερε επικεφαλής το κυβερνών HDZ (Hrvatska Demokratska Zajednica, συντηρητική δεξιά) με 34,6% των ψήφων, ποσοστό που του εξασφαλίζει 6 έδρες. Στη δεύτερη θέση, οι σοσιαλιστές του SDP στέλνουν 4 βουλευτές με 26% των ψήφων.

    Το δεξιό εθνικιστικό κόμμα Πατριωτικό Κίνημα DP (8,8%) και το οικολογικό αριστερό κόμμα Mozemo (5,9%) καταλαμβάνουν καθένα από μία έδρα, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο των εκλογών.

    Το 2019, τα HDZ και SDP είχαν καθένα 4 έδρες, ενώ οι δύο άλλοι σχηματισμοί δεν υπήρχαν. Οι υπόλοιπες έδρες είχαν πάει σε άλλα κόμματα.

    Στην Κροατία ουδέποτε υπήρξε μαζική συμμετοχή στις ευρωεκλογές: το 2014, ένα χρόνο μετά την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε ψηφίσει το 25,24% των Κροατών και το 2019 το 29,85%.

    Οι Κροάτες είχαν πραγματοποιήσει πρόσφατα βουλευτικές εκλογές και πρόκειται να επιστρέψουν στις κάλπες πριν από το τέλος της χρονιάς για να εκλέξουν τον πρόεδρό τους.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ANTONIO BAT
  • Επίσκεψη Γιάννη Μπρατάκου στο ΕΒΕ Ηλείας
    Επίσκεψη Γιάννη Μπρατάκου στο ΕΒΕ Ηλείας

    Συνάντηση του πρώην υπουργού με τη διοίκηση και φορείς της πόλης

    Τα γραφεία του Επιμελητηρίου Ηλείας επισκέφτηκε το πρωί της Παρασκευής, ο πρώην Υπουργός Γιάννης Μπρατάκος, πριν μεταβεί στην Κεφαλλονιά για την Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας. Ο Μπρατάκος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τη διοίκηση του ΕΒΕ Ηλείας, εκπροσώπους φορέων και να έχει μια εκτενή συζήτηση για θέματα που άπτονται της επιχειρηματικότητας στην περιοχή.

    Τον κ. Μπρατάκο υποδέχτηκε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, ο Α Αντιπρόεδρος Κώστας Λεβέντης, μέλη της διοίκησης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλίας Ξανθούλης. Η συζήτηση στράφηκε γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός και εμπορικός κόσμος της περιοχής, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και πώς αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην ανάκαμψη των επιχειρήσεων, αλλά και στις προσεχείς Ευρωοκλογές, με τον κ. Μπρατάκο να δηλώνει μετά το πέρας της συνάντησης τα εξής:

    «Σε λίγες μέρες οι πολίτες της Ελλάδας, οι πολίτες της Ηλείας, καλούνται να επιλέξουν τα κόμματα και τους ευρωβουλευτές, που θα μας εκπροσωπήσουν στην Ευρώπη την επόμενη πενταετία. Είχα τη χαρά να συζητήσω με τους συναδέλφους μου στο Επιμελητήριο Ηλείας και να μεταφέρουμε από κοινού, το ξεκάθαρο μήνυμα του επιχειρηματικού κόσμου: οι εκλογές αυτές έχουν καθοριστική σημασία. Από τις επιλογές μας θα κριθεί το αν θα υπάρξει νέο Ταμείο Ανάκαμψης, αν θα δημιουργηθεί Κοινό Ταμείο για τη χρηματοδότηση κοινών ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών και την προστασία των εθνικών μας συνόρων. Θα κριθεί, επίσης, το αν θα διαμορφώσουμε μια νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, για να στηρίξουμε στην πράξη τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας. Σας καλώ να δυναμώσουμε τη φωνή της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη στα κέντρα λήψης των ευρωπαϊκών αποφάσεων. Αν θέλουμε λύσεις στα προβλήματα της εποχής μας, χρειαζόμαστε περισσότερη και πιο ισχυρή Ευρώπη και όχι επιστροφή στις ακραίες, ανεύθυνες, οπισθοδρομικές αντιλήψεις του χθες».

    Mpratakos 2

  • Επί τάπητος η στρατηγική αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της Ηλείας
    Επί τάπητος η στρατηγική αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της Ηλείας

    Με ενδιαφέροντα συμπεράσματα η διευρυμένη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Οι κατευθύνσεις ανάπτυξης των επιχειρήσεων της Ηλείας, οι δυνατότητες προβολής του τόπου με την ευκαιρία της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και του Ολυμπισμού γενικότερα καθώς και η αναγκαιότητα για άμεση αλλαγή του μοντέλου οικονομίας στην περιοχή, ήταν μερικά από τα θέματα που αναπτύχθηκαν και παρουσιάστηκαν στη διευρυμένη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Π.Ε. Ηλείας, με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ηλείας και με την ευκαιρία της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

    Το παρών στην διευρυμένη συνεδρίαση έδωσε ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο βουλευτής Ηλείας ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, ο Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής, οι οποίοι και απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς, καθώς και ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Δράμας, Τρικάλων, Βοιωτίας ,Αχαΐας, Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Αργολίδας κ.α. ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης, η αναπληρώτρια Διοικήτρια του ΓΝ Ηλείας-Ν.Μ. Κρεστένων Αριστέα Παπαδοπούλου, επιχειρηματίες του Νομού κ.α.

    Τις θερμές του ευχαριστίες για την πρόσκληση και τη διεξαγωγή της συνεδρίασης απηύθυνε προς τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου Ηλείας, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Γιάννης Μασούτης, ο οποίος στην κεντρική του ομιλία, υπογραμμίζοντας τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηλείας τόνισε: «Ζητούμενο είναι η στρατηγική αξιοποίηση αυτών των πλεονεκτημάτων, στο πλαίσιο ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης για την περιοχή. Σε αυτή την προσπάθεια η επιχειρηματικότητα μπορεί και πρέπει να έχει ρόλο πρωταγωνιστή. Το μεγάλο στοίχημα για τις επιχειρήσεις είναι ο παραγωγικός εκσυγχρονισμός. Είναι η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και γνώσης, για την ανάπτυξη περισσότερων, διεθνώς ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών. Ανταγωνιστικών όχι μόνο με όρους τιμής, αλλά κυρίως με όρους ποιότητας και διαφοροποίησης. Ο στόχος αυτός απαιτεί κινητοποίηση από τις ίδιες τις επιχειρήσεις, αλλά και κατάλληλες παρεμβάσεις από την πλευρά της Πολιτείας»

    Ο κ. Μασούτης τόνισε, πως για την επίτευξη των στόχων πρέπει να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας, να προστατευτεί η μοναδική ταυτότητα των τοπικών προϊόντων, να αξιοποιηθούν πόροι από τη νέα ΚΑΠ για την προώθηση της έξυπνης γεωργίας και την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. Επιπλέον σημείωσε ότι είναι απαραίτητη η στήριξη των επιχειρήσεων της μεταποίησης, με κίνητρα και ενισχύσεις για να αναβαθμίσουν την παραγωγή τους, να επιταχύνουν την πράσινη και ψηφιακή τους μετάβαση, κάνοντας λόγο για την εξωστρέφεια των τοπικών επιχειρήσεων και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής.

    Τα προγράμματα «εργαλεία» για τις επιχειρήσεις

    Ο κ. Μασούτης αναφέρθηκε στις δυνατότητες που δίνεται στην περιοχή, αξιοποιώντας τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους, όπως:
    - Μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Δυτικής Ελλάδας, για την περίοδο 2021 – 2027 προβλέπεται η διάθεση πόρων άνω των 600 εκατ. ευρώ σε αναπτυξιακά έργα και δράσεις.
    - Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης παρέχει, επίσης, αρκετά χρηματοδοτικά εργαλεία για τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα.
    - Ξεκινά σύντομα ένα νέο πρόγραμμα από το υπουργείο Ανάπτυξης, για την Έξυπνη Μεταποίηση. Μέσω του οποίου θα διατεθούν περίπου 73 εκατ. ευρώ σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του Μεταποιητικού και Βιομηχανικού κλάδου.
    - Από το ΕΣΠΑ αναμένεται στο επόμενο διάστημα νέα δράση επιδότησης για υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω του προγράμματος Ανταγωνιστικότητα.
    - Σημαντικές νέες ευκαιρίες αναμένεται να δημιουργηθούν και από το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας – το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, που έχει ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσει. Είναι ένα πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ, που θα παρέχει εγγυήσεις και επιδοτήσεις επιτοκίων για δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
    - Αναμένεται , επίσης, στο επόμενο διάστημα μια νέα δράση στο πλαίσιο του Ερευνώ – Καινοτομώ, για την διασύνδεση των επιχειρήσεων με το οικοσύστημα καινοτομίας.

    «Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις της περιοχής θα μπορέσουν να επωφεληθούν αυτές τις δράσεις. Για να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις, που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφειά τους» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ. «Γι’ αυτό εμείς ζητάμε όχι μόνο να αυξηθούν οι διαθέσιμοι πόροι, αλλά και να βελτιωθούν ουσιαστικά οι όροι και οι διαδικασίες ένταξης στα προγράμματα ενίσχυσης, καθώς πολλές επιχειρήσεις μένουν εκτός χρηματοδότησης, χωρίς δική τους υπαιτιότητα. Είναι αρκετές οι επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να ενταχθούν, αλλά δεν τα καταφέρνουν, γιατί ενημερώνονται λίγες μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας. Για όλα αυτά τα θέματα, απευθύναμε και πρόσφατα σχετική επιστολή στο υπουργείο Ανάπτυξης» κατέληξε και τόνισε ότι η ΚΕΕΕ θα συνεχίζει να στηρίζει ενεργά τις διεκδικήσεις και τις προσπάθειες των τοπικών Επιμελητηρίων – για την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων και την αναβάθμιση των λιμένων της περιοχής, για την αξιοποίηση της κληρονομιάς της Αρχαίας Ολυμπίας, για τη δημιουργία σύγχρονων, οργανωμένων υποδομών για την εγκατάσταση επιχειρήσεων κ.ά.

    Κώστας Νικολούτσος « Η ευημερία του νομού περνάει μέσα από την ενίσχυση και ισχυροποίηση των δεσμών με το Ολυμπιακό κίνημα»

    Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος έκανε μια εμπεριστατωμένη τοποθέτηση για τη σημασία του Ολυμπισμού και πώς μπορεί να συντελέσει ουσιαστικά στην προβολή του τόπου, ενώ επανέφερε στο «τραπέζι» το αίτημα διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδας.

    «Η φλόγα της Ολυμπίας δεν φωτίζει μόνο τις καρδιές όλων των Ελλήνων αλλά αποτελεί ένα οικουμενικό σύμβολο που διαπερνά τον ιστορικό χρόνο και συνδέει ανθρώπους, πολιτισμούς, οικονομίες σε παγκόσμια κλίμακα.

    Σήμερα, το αίτημα για τη μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπιακή Γη της Ηλείας είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε και γεννά αξιώσεις αλλά κι ευθύνες για την ανάδειξη του Ολυμπισμού και του τόπου που τον γέννησε σε καθοριστικό πολιτισμικό και κυρίως οικονομικό παράγοντα ανάπτυξης.

    Το Επιμελητήριο Ηλείας έχοντας την ισχυρή πεποίθηση ότι η ευημερία του νομού περνάει μέσα από την ενίσχυση και ισχυροποίηση των δεσμών με το Ολυμπιακό κίνημα, υπερθεματίζει την πρόταση επιστροφής των αγώνων στον γενέθλιο τόπο τους, την Ήλιδα και την Ολυμπία και να αποτελέσει η Ολυμπιακή ιδέα την προμετωπίδα των προσπαθειών για την ανάπτυξη της Ηλείας και την αναγνώρισή της ως η πραγματική κοιτίδα του αθλητισμού και του Ολυμπισμού.

    Αποτελεί, θεωρούμε, υποχρέωση της χώρας μας, να αντιμετωπίσει ως εθνική ευκαιρία, την επαναφορά του αιτήματος της ισόβιας τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ήλιδα και την Ολυμπία που είναι η κοιτίδα τους, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις αρχές, τις αξίες και τις θέσεις του Ολυμπισμού, κόντρα στις επικρατούσες συνθήκες εμπορευματοποίησης» τόνισε και σ’ αυτό το σημείο διάβασε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της επιστολής του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, στον τότε πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής λόρδο Κιλάνιν. Επίσης αναφέρθηκε σε εναλλακτικές προτάσεις, όπως την ανάθεση στην Ηλεία της μόνιμης τέλεσης των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων Νέων, ή εναλλακτικά των Ευρωπαϊκών Αγώνων.

    Αξιοποίηση του brand name «Ολυμπισμός»

    Υπερθεματίζοντας στην αξιοποίηση του εμπορικού ονόματος (brand name) «Ολυμπισμός», ο κ. Νικολούτσος έθεσε μια σειρά κατευθύνσεων για την την απαιτούμενη αναπτυξιακή δυναμική στην τοπική, περιφερειακή και εθνική οικονομία με κοινό παρονομαστή τον αθλητισμό, και κατέληξε: «Τα ευρωπαϊκά έργα που υλοποιεί το Επιμελητήριο Ηλείας μας βοηθούν να εντάξουμε το στρατηγικό σχεδιασμό του φορέα για την στήριξη της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας σε ένα ευρύτερο, συγκριτικό πλαίσιο, όπου υπάρχουν παραδείγματα επιτυχημένων παρεμβάσεων πολιτικής, ένα αναπτυγμένο δίκτυο συνεργασιών και φυσικά φορείς που είναι αρκετά προηγμένοι σε τομείς όπου η Ηλεία εμφανίζει ακόμα κάποιες αδυναμίες, προκειμένου να αντλήσουμε πολύτιμα συμπεράσματα, αλλά και να συλλέξουμε ιδέες και βέλτιστες πρακτικές. Για εμάς τους Ηλείους, ο τομέας του πολιτισμού αποτελεί την ταυτότητα και κληρονομιά μας, αφού διαθέτουμε το μοναδικό προνόμιο να ζούμε στην γη που γέννησε το Ολυμπιακό ιδεώδες και να αντλούμε έμπνευση από τις πανανθρώπινες αξίες που μεταδόθηκαν σε κάθε σημείο του σύγχρονου Δυτικού Κόσμου. Στο πλαίσιο αυτό ο αθλητισμός δεν αποτελεί απλά παράγοντα προαγωγής του υγιούς τρόπου ζωής και της ευγενούς άμιλλας, αλλά αναγνωρίζεται διεθνώς ως κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης.

    Κώστας Λεβέντης «Σύνεση - Συναίνεση - Συνεργασία

    Στην «Ανάγκη για άμεση αλλαγή του αναπτυξιακού υποδείγματος της οικονομίας της Ηλείας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» αναφέρθηκε εκτενώς ο Α’ Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας και Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών & Μελετών της ΚΕΕΕ Κώστας Λεβέντης , ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

    «Ο νομός Ηλείας έχει τις δυνατότητες να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη της χώρας σήμερα και στο μέλλον. Διαθέτει προνομιακή γεωμορφολογία, περιβαλλοντικό πλούτο, μοναδικούς πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς πόρους. Παρουσιάζει, ωστόσο, σημαντική αναπτυξιακή υστέρηση σε σύγκριση με το μέσο όρο της χώρας. Υστέρηση που οφείλεται σε προβλήματα, όπως η έλλειψη μεταφορικών υποδομών, οι αδυναμίες στην παραγωγική συγκρότηση της οικονομίας, οι επιπτώσεις των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007 και του 2021 κ.ά. Αν θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Ηλεία θα έχει το ρόλο που της αξίζει στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα.

    Χρειάζεται να στραφούμε άμεσα στη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου: το οποίο θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα και τους πόρους της Ηλείας με έξυπνο, βιώσιμο τρόπο»

    Ο κ. Λεβέντης τόνισε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια, η Ηλεία θα έχει τη δυνατότητα να αντλήσει πόρους από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας και των τομεακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πράσινο Ταμείο, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2021 – 2027 και άλλα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Αυτοί οι πόροι παρέχουν μια ιστορική ευκαιρία για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της περιοχής και πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά.

    «Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε την πρόσβαση όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων σε ενισχύσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία, με ευρωπαϊκούς πόρους. Να διαμορφώσουμε κριτήρια και διαδικασίες ένταξης, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της μικρής τοπικής επιχείρησης. Αλλά και μηχανισμούς υποστήριξης, ενημέρωσης και καθοδήγησης, για να καλύψουμε το έλλειμμα τεχνογνωσίας που εμποδίζει την αξιοποίηση ευκαιριών. Είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τις δράσεις για την προβολή των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών. Για τη διευκόλυνση της δικτύωσης των τοπικών επιχειρήσεων και της διείσδυσης σε ξένες αγορές. Ως Επιμελητήριο έχουμε θέσει σε προτεραιότητα τη δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου στην Ηλεία, ένα έργο που προωθούμε συστηματικά, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».

    Ο Α Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, κλείνοντας υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό κεφάλαιο της Ηλείας είναι ο πολιτισμός, και στο πλαίσιο αυτό το Επιμελητήριο υποστηρίζει τη δημιουργία Σχολής Ολυμπιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα την Αρχαία Ολυμπία – η οποία θα συνδέει την ολυμπιακή παρακαταθήκη με την σύγχρονη ψηφιακή κοινωνία, τις ανθρωπιστικές επιστήμες, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. «Με τον τρόπο αυτό ο νομός μας θα ενταχθεί στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας και θα μπορέσει να προσελκύσει ποιοτική ερευνητική, εκπαιδευτική, αλλά και επιχειρηματική δραστηριότητα».

    Αναφέρθηκε σε μια σειρά μεγάλων έργων που πρέπει να γίνουν στην περιοχή και κατέληξε λέγοντας ότι το μόνο όπλο προς την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων είναι η σύνεση, η συναίνεση και η συνεργασία.

    Epimel 2

    Epimel 3

    Epimel 4

    Epimel 6

  • ΕΒΕ Ηλείας: Διευρυμένη συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητήριων στον Πύργο
    ΕΒΕ Ηλείας: Διευρυμένη συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητήριων στον Πύργο

    Για τον Ολυμπισμό και την επιχειρηματικότητα

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Με την ευκαιρία της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, και με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ηλείας θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 και ώρα 17:30, στον Πύργο, με κύρια θέματα τον Ολυμπισμό και την επιχειρηματικότητα της περιοχής.

    Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους επιχειρηματίες του νομού να παραστούν στην συνεδρίαση, όπου θα τεθούν πολλά θέματα του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος του τόπου. Αναφερόμενος ο ίδιος, σ’ αυτή την πρωτοβουλία, τόνισε: «Το δικό μας ενδιαφέρον εστιάζεται στο θέμα των δυνατοτήτων προβολής του τόπου μέσω της διαδικασίας της Αφής της Ολυμπιακής φλόγας. Στην παρούσα φάση εκτιμώ ότι ο Ολυμπισμός χρειάζεται περαιτέρω στήριξη γιατί μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας και του Τόκυο, λόγω και του κορονοϊού, βρέθηκε σε μια δύσκολη συγκυρία. Πιστεύουμε ότι με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού θα ανατάξουμε το ενδιαφέρον. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα σαν Ολυμπιακό θέμα, αλλά εμείς διαδραματίζουμε έναν ιδιαίτερο ρόλο διότι έχουμε την επισκεψιμότητα της κρουαζιέρας που στηρίζεται εν πολλοίς στην Αρχαία Ολυμπία. Είναι ένα μεγάλο brand και από την πλευρά μας κάνουμε ότι μπορούμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε αυτή την εικόνα».
    Κλείνοντας ο κ. Νικολούτσος υπογραμμίζει την επαναφορά, από πλευράς ΕΒΕ Ηλείας, του αιτήματος για τη μόνιμη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα ή έστω κάποιων σημαντικών εκδηλώσεων όπως η Ολυμπιάδα των νέων.

    Ομιλίες και παρουσίες

    Στην διευρυμένη συνεδρίαση θα παρευρεθεί και ο Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ιωάννης Μασούτης, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Η στρατηγική και οι πολιτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων της Δυτικής Πελοποννήσου και της Ηλείας – οι δράσεις της ΚΕΕΕ και τα ανοιχτά προγράμματα χρηματοδότησης».

    Ο κ. Νικολούτσος θα αναπτύξει το θέμα «Ολυμπισμός και Οικονομία – Θέματα τοπικής ανάπτυξης», ενώ ο Α’ Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας και Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών & Μελετών της ΚΕΕΕ Κώστας Λεβέντης θα μιλήσει για την «Ανάγκη για άμεση αλλαγή του αναπτυξιακού υποδείγματος της οικονομίας της Ηλείας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».

    Στην συνεδρίαση έχουν κληθεί και θα παρευρεθούν, μεταξύ άλλων ο Πρόερδος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Άρτας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Καρδίτσας, Βόλου κ.α.

  • Στην Ηλεία ο Βαγγέλης Καραχάλιος - Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Κ. Νικολούτσο
    Στην Ηλεία ο Βαγγέλης Καραχάλιος - Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Κ. Νικολούτσο

    Τα προβλήματα και οι προκλήσεις στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα του νομού Ηλείας ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηλείας Κωνσταντίνο Νικολούτσο.

    Στο πλαίσιο της ανάληψης των καθηκόντων του ο κ. Καραχάλιος επικοινωνεί με τους εκπροσώπους αρχών και φορέων στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας συζητώντας μαζί τους θέματα ανάπτυξης και συνεργασίας ενώ τους παρουσιάζει την πρόταση του ΤΕΕ για τη «Δυτική Ελλάδα 2040».

    «Οι επαφές μου στην περιοχή της Ηλείας είναι ουσιώδεις και παραγωγικές» σχολίασε ο κ. Καραχάλιος. «Με χαρά διαπιστώνουμε ότι υπάρχει συναντίληψη για μια σειρά θεμάτων που αφορούν τη Δυτική Ελλάδα, την από κοινού παρακολούθηση ζητημάτων μακροπρόθεσμης στρατηγικής ανάπτυξης, αλλά και την συνεργασία γύρω από αυτά.

    Η πρότασή μας για τη δημιουργία του Οργάνου “Δυτική Ελλάδα 2040” τυγχάνει ευρείας αποδοχής και αυτό μας δείχνει ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε να χτίσουμε μια γέφυρα επικοινωνίας που θα συνθέτει δυνάμεις, που θα ενώνει την επιστημονική γνώση και τεκμηρίωση με τους Φορείς και τους πολίτες, με κοινό στόχο να αντιμετωπίσουμε σύγχρονα προβλήματα κατά τρόπο που θα είναι αμοιβαία επωφελής. Συνεχίζουμε με ενθουσιασμό και διάθεση για δουλειά, συνεργασία και προσφορά στην περιοχή μας και στους πολίτες της».

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο