Οικονομία

Μονογράφηκε η σύμβαση για έρευνα υδρογονανθράκων στο Ιόνιο από ΕΛΠΕ - Repsol

Μονογράφηκε η σύμβαση για έρευνα υδρογονανθράκων στο Ιόνιο από ΕΛΠΕ - Repsol

Στη μονογραφή της σύμβασης παραχώρησης δικαιώματος για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή «Ιόνιο», Δυτική Ελλάδα, προχώρησαν σήμερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Ιωάννης Μπασιάς και οι εκπρόσωποι των εταιρειών Willy Hernandez (Repsol) και Γιάννης Γρηγορίου (ΕΛΠΕ). (εδώ φωτογραφίες - ο σύνδεσμος θα παραμείνει ενεργός για μία εβδομάδα)

«Με τη σημερινή, φιλόδοξη συμφωνία, ανοίγει ο δρόμος για να μετατραπεί η Ελλάδα, όπως έγινε και με πολλές γειτονικές χώρες στην ανατολική Μεσόγειο, σε μια χώρα παραγωγής υδρογονανθράκων, με τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους και με το μέγιστο όφελος για την ελληνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες» δήλωσε ο Υπουργός.

Ο κ. Σταθάκης, στάθηκε, ιδιαίτερα, στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την περιβαλλοντική προστασία τονίζοντας ότι με το νόμο 4409/2016 έχουμε ενσωματώσει στην εθνική νομοθεσία, τη σχετική ευρωπαϊκή, που είναι η αυστηρότερη διεθνώς. Παράλληλα, ασκείται αυστηρός δημόσιος έλεγχος σε όλα τα στάδια έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενώ προβλέπεται και η εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισης κινδύνων. «Και φυσικά, οι περιοχές Natura θα παραμείνουν άθικτες. Υπενθυμίζω ότι το 28% της επικράτειας είναι περιοχές Natura για τις οποίες διασφαλίζεται υψηλή περιβαλλοντική προστασία», υπογράμμισε ο Υπουργός.

Επισήμανε, επίσης, ότι το σχετικό θεσμικό πλαίσιο θα ενισχυθεί με επιπρόσθετες τροπολογίες, οι οποίες θα κατατεθούν σύντομα στη Βουλή και, μεταξύ άλλων, προβλέπουν ρητά την απαγόρευση του fracking στις εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Σχετικά με τα ανταποδοτικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι υπάρχει ένα οριοθετημένο πλαίσιο το οποίο ενσωματώνεται σε όλες τις συμβάσεις και προβλέπει:

- Οι ανάδοχοι υποχρεούνται στην καταβολή τιμήματος ήδη από την υπογραφή της σύμβασης

- Κατά τις τρεις φάσεις της έρευνας, που διαρκεί 7-8 χρόνια, καταβάλλεται στρεμματική αποζημίωση

- Όταν υπάρξει παραγωγή, τα κέρδη του αναδόχου θα επιβαρύνονται με φόρο 20% υπέρ του Δημοσίου και 5% υπέρ των Περιφερειών

- Το Δημόσιο θα λαμβάνει τα προβλεπόμενα σταθερά μισθώματα επί του τζίρου της εκμετάλλευσης

- Οι πόροι αυτοί, θα προσανατολιστούν στο Ταμείο των Γενεών για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στις συμβάσεις δικαιωμάτων παραχώρησης που έχουν ήδη κλείσει, με κύρωση από τη Βουλή, σε μια σειρά περιοχών της Δυτικής Ελλάδας:

· Πατραϊκός Κόλπος (ΕΛΠΕ 50% διαχειριστής, Edison 50%)

· Δυτικά της Κέρκυρας (Total 50% διαχειριστής, ΕΛΠΕ 25% και Edison 25%), θαλάσσιο μπλοκ 2

· Άρτα - Πρέβεζα (ΕΛΠΕ 100%) και Βορειοδυτική Πελοπόννησος (ΕΛΠΕ 100%), χερσαίες περιοχές

· Αιτωλοακαρνανία και Ιωάννινα (Repsol 60% διαχειριστής, Energean 40%), χερσαίες περιοχές

Επίσης, επισήμανε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται η έναρξη της εκμετάλλευσης στο Κατάκολο (Energean 100%).

«Με τη σημερινή συμφωνία για τη θαλάσσια περιοχή «Ιόνιο», Δυτική Ελλάδα», τόνισε ο Υπουργός, «κλείνει ο κύκλος των μεγάλων συμβάσεων όλων των διαγωνιστικών διαδικασιών που άνοιξαν το προηγούμενο διάστημα. Πλέον, η Ελλάδα εισέρχεται στην οριστική φάση έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων με αξιόπιστο τρόπο, προσελκύοντας σημαντικές επενδύσεις».

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα