Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018 20:45

ΙΟΒΕ: Αρνητικές και θετικές εξελίξεις στην επιχειρηματικότητα το 2017-2018

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Η έκθεση δημοσιεύεται από το ΙΟΒΕ για 15η συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα Global EntrepreneurshipMonitor (GEM).

Στην έκθεση, που παρουσίασε ο επιστημονικός υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητας του ΙΟΒΕ και επίκουρος καθηγητής του ΕΜΠ, Άγγελος Τσακανίκας, καταγράφεται υποχώρηση της επιχειρηματικότητας αρχικών σταδίων για το 2017 στη χαμηλότερη διαχρονικά επίδοση του δείκτη.

Συγκεκριμένα, το 2017, το 4,8% του πληθυσμού 18-64 ετών της χώρας (περίπου 320 χιλιάδες άτομα) βρισκόταν στα αρχικά στάδια έναρξης μιας επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης από 5,7% το 2016.

Ταυτόχρονα, διευρύνεται στο 4,7% του πληθυσμού (310 χιλιάδες άτομα) το ποσοστό ατόμων που διέκοψε την επιχειρηματική του δραστηριότητα (έναντι 3,8% το 2016), κυρίως λόγω έλλειψης κερδοφορίας.

Η εξέλιξη αυτή υποδηλώνει πολύ μικρή εισροή νέας επιχειρηματικότητας στην χώρα. Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί θετικό μόνο αν «έκλειναν» εγχειρήματα χαμηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας και «άνοιγαν» εγχειρήματα υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας, καθώς θα σήμαινε ότι αναβαθμίζεται το επιχειρηματικό σύστημα της χώρας. Ωστόσο, από τα ευρήματα της έρευνας δεν σημειώνεται ουσιαστική ποιοτική αναβάθμιση, καθώς οι περισσότερο σχετικοί δείκτες παραμένουν αμετάβλητοι.

Από την άλλη πλευρά όμως, διαφαίνεται μικρή ενίσχυση του μέσου μεγέθους των νέων εγχειρημάτων, καθώς τα εγχειρήματα που δημιουργούνται απασχολούν κατά τη στιγμή της έναρξης λειτουργίας τους περισσότερα άτομα σε σχέση με το παρελθόν. Συγκεκριμένα, το 82% αυτών απασχολεί τουλάχιστον ακόμα ένα άτομο (επιπλέον των ιδρυτών), αν και η ευρεία πλειονότητα αυτών δεν απασχολεί πάνω από 5 άτομα. Επιπρόσθετα, προσδοκούν να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας σε βάθος χρόνου, καθώς το 85% των επιχειρηματιών (από 75% το 2016) εκτιμούν ότι την επόμενη πενταετία θα προσλάβουν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο.

Στα λοιπά σημεία της έκθεσης, θα πρέπει να σημειωθούν οι ακόλουθες αρνητικές εξελίξεις:

- Η υψηλή επιχειρηματικότητα ανάγκης, καθώς το 29% των επιχειρηματιών αρχικών σταδίων δήλωσε ως βασικό κίνητρο δραστηριοποίησης την ανάγκη βιοπορισμού

- Το γεγονός ότι δεν μεταβάλλονται ιδιαίτερα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των νέων εγχειρημάτων σε όρους καινοτομίας, εισόδου σε νέες αγορές, τεχνολογική αναβάθμιση: α) το 64,5% των επιχειρηματιών δηλώνει ότι κανένας πελάτης δε θα θεωρήσει τα προϊόντα ή υπηρεσίες τους νέα και πρωτοποριακά (έναντι 50,1% στις χώρες καινοτομίας), β) το 54% αξιοποιούν ήδη γνωστές τεχνολογίες για την παραγωγή των προϊόντων τους και γ) οι μισοί επιχειρηματίες εισέρχονται σε αγορές με ήδη ισχυρό ανταγωνισμό.

-Ο σταθερά υψηλός φόβος της αποτυχίας, από τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο.

- Η χαμηλή γυναικεία επιχειρηματικότητα (μόλις 3,9% των γυναικών 18-64 ετών), αν και οι γυναίκες αποτελούν το 40% των επιχειρηματιών το 2017 (29% το 2013).

- Μόλις το 13,7% του πληθυσμού διαβλέπει επιχειρηματικές ευκαιρίες στη χώρα, μια από τις χαμηλότερες επιδόσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στις θετικές εξελίξεις, σύμφωνα με την έκθεση, θα πρέπει επίσης να σημειωθούν:

- Η ενίσχυση της συμμετοχής στην επιχειρηματικότητα ατόμων με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, καθώς πάνω από τους μισούς διαθέτουν πτυχίο πανεπιστημιακού επιπέδου.

- Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ευκαιρίας για 4η χρονιά: 37% των επιχειρηματιών ξεκίνησαν το εγχείρημά τους αξιοποιώντας μια ευκαιρία που διέκριναν στην αγορά.

- Η σταθερή συνεισφορά άτυπων επενδυτών στη χρηματοδότηση νέων εγχειρημάτων, αν και οι περισσότεροι είναι μέλη της ευρύτερης οικογένειας του επιχειρηματία.

- Η ενίσχυση μεταποιητικών εγχειρημάτων στο 25% του συνόλου, με μικρή υποχώρηση των εγχειρημάτων λιανικής στο 55%.

- Η ενίσχυση της εξωστρέφειας, καθώς το 80% των νέων εγχειρημάτων απευθύνεται και σε ξένες αγορές, ενώ το 30% εξάγει πάνω από το ¼ του κύκλου εργασιών του, παρόλο που τα περισσότερα σχετίζονται με το χώρο του τουρισμού.

- Η διατήρηση σε υψηλό επίπεδο της αυτοπεποίθησης για τις ικανότητες, τις γνώσεις και εμπειρία των ατόμων για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.

- Η σχετικά καλή εικόνα της επιχειρηματικότητας ως επιλογής επαγγελματικής σταδιοδρομίας, και κοινωνικής καταξίωσης.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα πρώτα αποτελέσματα για το 2018, δείχνουν σημαντική αύξηση του ποσοστού της επιχειρηματικότητας αρχικών σταδίων, σε 6,4%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018 21:56

Σχετικά Άρθρα

  • Ημερίδα Δικτύωσης Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027: Προτεραιότητα η επιχειρηματική ανάκαμψη της Μεγαλόπολης
    Ημερίδα Δικτύωσης Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027: Προτεραιότητα η επιχειρηματική ανάκαμψη της Μεγαλόπολης

    Τα επενδυτικά σχέδια που θα ξεκινήσουν στη Μεγαλόπολη εντός του 2025, οι νέες ευκαιρίες απασχόλησης και οι ανάγκες ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων για τις επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση σε κάποια από τις έξι προσκλήσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας του Προγράμματος ΔΑΜ 2021-2027 συζητήθηκαν αναλυτικά, στο πλαίσιο εκδήλωσης δικτύωσης της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΕΥΔΑΜ) που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024, στο Πνευματικό Κέντρο «Πολύβιος» στη Μεγαλόπολη παρουσία τοπικών επιχειρηματιών.

    Ως κεντρική προτεραιότητα αναδείχθηκε η επίσπευση της διαδικασίας αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν για τους Δήμους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας.

    Παράλληλα, δόθηκε έμφαση στο γεγονός ότι υπήρξε υπερκάλυψη του προϋπολογισμού που ήταν διαθέσιμος για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής και τονίστηκε η ανάγκη έκδοσης νέων προσκλήσεων το επόμενο έτος, αξιοποιώντας τα αδιάθετα ποσά από το πρόγραμμα στις επηρεαζόμενες περιοχές του ΕΣΔΙΜ Μεγαλόπολης.

    Στην εισήγηση του, ο κ. Πελοπίδας Καλλίρης, Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης δήλωσε: «Το γεγονός ότι υπερκαλύφθηκαν οι αιτήσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην περιοχή της Μεγαλόπολης αλλά και των άλλων Δήμων, δείχνει την ετοιμότητα να μπουν οι επιχειρήσεις στο πρόγραμμα. Δημιουργούνται 1.300 νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε θετικοί απέναντι στην προοπτική που δημιουργείται για τον τόπο». Ο κ. Καλλίρης μετέφερε επίσης τον χαιρετισμό του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκου Παπαθανάση διαβεβαιώνοντας την κοινή τους πρόθεση η Μεγαλόπολη να αποτελεί προτεραιότητα του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027.

    Ο κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος, αναπληρωτής περιφερειάρχης Πελοποννήσου, είπε με τη σειρά του: «Έχουμε υπερκάλυψη του προγράμματος και αυτό είναι θετικό. Υπάρχει πρόθεση και σχέδιο να επαναπροκηρύξουμε τα ποσά που δεν έχουν ακόμη διατεθεί. Για τη Μεγαλόπολη διατίθενται πόροι μέσω ΕΣΠΑ ενώ με τον Δήμο προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε τις ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις). Γίνεται μια πραγματικά μεγάλη προσπάθεια με στόχο να υλοποιήσουμε μεγάλα έργα για τη Μεγαλόπολη.»

    Κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Κώστας Μιχόπουλος επισήμανε αρχικά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή λόγω της απολιγνιτοποίησης και υπενθύμισε τη δέσμευση τόσο από τον κ. Καλλίρη όσο και από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Παπαθανάση ότι η Μεγαλόπολη θα ανακηρυχθεί ως πράσινη πόλη.

    Παρεμβάσεις αναφορικά με την προτεραιότητα που κατέχει η Μεγαλόπολη στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του Προγράμματος της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης πραγματοποιήθηκαν από τον κ. Αθανάσιο Σοφό, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον κ. Άγγελο Κότιο, πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επιστημονικό υπεύθυνο του Κέντρου Δεξιοτήτων που αναπτύσσεται στη Μεγαλόπολη, καθώς και τον κ. Σπύρο Μουμούρη, στέλεχος του ΕΦΕΠΑΕ.

    imerida anak megalop 2

    imerida anak megalop 3

    (Δελτίο Τύπου)

  • Όλα τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση και στον τουρισμό
    Όλα τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση και στον τουρισμό

    Φορολογικά κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις και Golden Visa για επενδύσεις €250.000 σε start-up επιχειρήσεις από 1η Ιανουαρίου του 2025 ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, στη διυπουργική συνέντευξη για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας.

    «Κεντρικός στόχος η σύγκλιση εισοδημάτων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και η μείωση κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η διαμόρφωση και η υλοποίηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα μας, σε συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση», δήλωσε αρχικά ο υπουργός.

    Όπως γνωστοποίησε, βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις δράσεις, κάνοντας λόγο για άμεση χρηματοδότηση βιοτικών επενδύσεων στον βιομηχανικό τομέα με 170 εκατομμύρια ευρώ, ψηφιοποίηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 85 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και για πρόγραμμα δημιουργίας πράσινων πιλοτικών βιομηχανικών πάρκων χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Επίσης, ανακοίνωσε αυξημένα φορολογικά κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις για έρευνα και ανάπτυξη συνολικού κόστους 40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπογράμμισε ότι θα δίνεται Golden Visa και για επενδύσεις 250.000 ευρώ σε start-up επιεχειρήσεις από 1-1-2025.

    Πρώτος μίλησε ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Μιχάλης Αργυρού, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από την οικονομία της ΕΕ και αυτό αντανακλάται σε αύξηση των εισοδημάτων που είναι μεγαλύτερη από τον πληθωρισμό.

    Ο κ. Αργυρού είπε πως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι διατηρήσιμη, γιατί σε αντίθεση με το παρελθόν, στηρίζεται όλο και περισσότερο στις επενδύσεις και τις εξαγωγές.

    Επισήμανε, επίσης, ότι η Ελλάδα επαναβιομηχανοποιείται, καθώς η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται κόντρα σε ό,τι συμβαίνει στην ΕΕ, με την αύξησή της να είναι η πέμπτη μεγαλύτερη στην ΕΕ από το 2021.

    Αυξάνεται το πρόγραμμα Ηρακλής κατά 1 δισ. ευρώ

    Συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 900 εκατ. ευρώ για το 2024 θα καταθέσει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προκειμένου να ενισχυθεί το ΠΔΕ και να ανέλθει στα 13,1 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα προέλθει από δύο πηγές, την ανάπτυξη της οικονομίας (2η ταχύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση) και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

    Αυτό ανέφερε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, στη συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

    Παράλληλα, ο υπουργός έκανε αναφορά σε τέσσερα σημεία για μια σύγχρονη και ανθεκτική στην κρίση οικονομία:

    1. Υγιές τραπεζικό σύστημα. Ολοκληρώθηκε η αποεπένδυση σε Eurobank, Alpha και Πειραιώς και προχωρά στην Εθνική Τράπεζα. Δημιουργήθηκε ο 5ος πυλώνας με τη συγχώνευση Τράπεζας Αττικής και Παγκρήτιας. Τα «κόκκινα» δάνεια με τη συμβολή του προγράμματος «Ηρακλής» μειώθηκαν από 40% τον Ιούλιο 2019 σε 7,5% τον Μάρτιο 2024. Συνολικά σε τράπεζες και services περιορίστηκαν από 92 δισ. ευρώ το 2020- 2021 σε 69 δισ. ευρώ το 2023. Το πρόγραμμα «Ηρακλής» θα αυξηθεί κατά 1 δισ. ευρώ, σε συνεργασία με ΕΕ, προκειμένου τα «κόκκινα» δάνεια να βρεθούν στον μέσο όρο της ΕΕ.

    2. Φορολογικά κίνητρα για δαπάνες έρευνας. Εισάγονται νέες περιπτώσεις χορήγησης προσαυξημένων ποσοστών επιχορήγησης ύψους 250- 315% (από 200%) για επιστημονική και τεχνολογική έρευνα και 250% για συνεργασία start ups. Η αύξηση των ορίων στην start up visa σημαίνει ότι οι επενδύσεις δεν σημαίνουν μόνον ακίνητα, αλλά σημαίνουν και καινοτομία.

    Νέα δράση του ΕΣΠΑ 350 εκατ. ευρώ για συγχωνεύσεις και χρηματοδότηση του 50% του κόστους επενδύσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Περαιτέρω επιχορήγηση 10% για επιχειρήσεις που αποτελούν προϊόν συγχώνευσης.

    Θα υπάρξει Patent Fund από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για τη χρηματοδότηση διεθνούς πατέντας και την ανάπτυξη Minimum Viable Patent.

    3. Δημιουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου με αρχικό κεφάλαιο 300 εκατ. ευρώ. Η Black Rock θα εισηγηθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου την κατάλληλη εταιρική δομή και οργάνωση.

    4. Ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι στις φυσικές καταστροφές, με τον προϋπολογισμό της δράσης να έχει αυξηθεί στα 600 εκατ. ευρώ. Οι νέες πρωτοβουλίες έχουν ως εξής:

    • 20% έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για ασφάλιση από φυσικές καταστροφές για ακίνητα αξίας έως 500.000 ευρώ.
    • 10% έκπτωση στα ακίνητα μεγαλύτερης αξίας εφόσον έχουν ασφαλιστεί έως 1/6/2025.
    • Υποχρεωτική ασφάλιση από 1/6/2025 για επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ.
    • Υποχρεωτική ασφάλιση από φυσικές καταστροφές από 1/1/2025 για όλα τα οχήματα ιδιωτικής και επαγγελματικής χρήσης.

    Τι ισχύει για αγρότες και αγροτικό πετρέλαιο

    Οι δικαιούχοι κατ' επάγγελμα αγρότες που θα έχουν από την 1η Ιανουαρίου 2025 μηδενικό συντελεστή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο υπολογίζονται στους 298.000, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα.

    Τέλος κρουαζιέρας

    Τα έσοδα από τον τουρισμό εκτιμάται ότι θα φτάσουν φέτος τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

    Η κ. Κεφαλογιάννη ανακοίνωσε την επιβολή κλιμακωτού τέλους για τους επιβάτες κρουαζιέρας, το οποίο θα διαμορφώνεται ανάλογα με το νησί και την τουριστική περίοδο. Παράλληλα, προανήγγειλε την αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας που θα ισχύει για βραχυχρόνιες μισθώσεις, ενοικιαζόμενα καταλύματα και ξενοδοχεία. Όσον αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, από την 1η Ιανουαρίου 2025 δεν θα επιτρέπονται νέες εγγραφές στο κέντρο της Αθήνας για τουλάχιστον ένα έτος.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, αναφέρθηκε σε μια «σημαντική αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 900 εκατομμύρια ευρώ για το 2024», επισημαίνοντας ότι μέχρι το 2026 αναμένεται ετήσια αύξηση των επενδυτικών πόρων κατά 10-17%.

    Όπως σημείωσε, «η αύξηση αυτή είναι ρεκόρ για το ΠΔΕ, το οποίο φτάνει πλέον τα 13,1 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά. Σήμερα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 6η θέση στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης».

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/ EUROKINISSI
  • Παράδειγμα προς μίμηση η ηλειακή επιχειρηματικότητα - Το 1ο φωτοβολταϊκό πάρκο αυτοπαραγωγής και αυτοκατανάλωσης ενέργειας είναι γεγονός
    Παράδειγμα προς μίμηση η ηλειακή επιχειρηματικότητα - Το 1ο φωτοβολταϊκό πάρκο αυτοπαραγωγής και αυτοκατανάλωσης ενέργειας είναι γεγονός

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Η 1η Αυγούστου αποτελεί ημερομηνία ορόσημο για μια μεγάλη ομάδα επιχειρηματιών της Ηλείας καθώς το 1ο φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος 800kW που χρηματοδοτήθηκε 100% από ίδια κεφάλαια τέθηκε σε λειτουργία μετά από τη σύνδεσή του από τον ΔΕΔΔΗΕ.

    Πρόκειται για μια προσπάθεια που έγινε πραγματικότητα κατόπιν επίμονων προσπαθειών του προέδρου του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κωνσταντίνου Νικολούτσου, του Ζώη Σιδηροκαστρίτη προέδρου της Ενεργειακής κοινότητας Ηλείων επιχειρηματιών, ηλεκτρολόγου μηχανικού και κατασκευαστή του έργου, του Αναστάσιου Καρνάρου, αντιπροέδρου, του Ηλία Ξανθούλη, γραμματέα, του Νίκου Δημόπουλου, ιατρού και ταμία και των μελών του Δ.Σ Γιώργου Αναγνωστόπουλου και Χρήστου Γιαρμενίτη.

    Με το συγκεκριμένο εγχείρημα οι εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες θα επιτύχουν την δραστική μείωση των λογαριασμών του ρεύματος των επιχειρήσεών τους, καθώς το συγκεκριμένο πάρκο λειτουργεί με σκοπό την αυτοπαραγωγή και αυτοκατανάλωση ενέργειας (virtual net-metering). Ειδικότερα 35 επιχειρηματίες της περιοχής συνεργάστηκαν μεταξύ τους εμπιστεύθηκαν ο ένας τον άλλο και έφτασαν σε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα με το οποίο ασχολήθηκαν και μεγάλες εφημερίδες της χώρας.

    Για όλη αυτή την επίπονη προσπάθεια, και για την στιγμή που πλέον οι επιχειρηματίες της Ηλείας έφτασαν στο πολυπόθητο αποτέλεσμα μίλησαν χθες το απόγευμα κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τον χώρο του πάρκου, τονίζοντας σύσσωμοι πως η ενεργειακή κοινότητα των Ηλείων επιχειρηματιών με αρωγό το Επιμελητήριο Ηλείας είναι διατεθειμένη να κάνει περαιτέρω βήματα στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ενσωματώνοντας κάθε νέα τεχνολογία.

    Κώστας Νικολούτσος πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας: “Φαίνονταν ουτοπικό αλλά τα καταφέραμε”

    «Όταν ξεκινήσαμε το όλο εγχείρημα είχε και κάποια στοιχεία ουτοπίας. Όλα όμως πήγαν κατ ευχήν και ευχαριστώ τους ανθρώπου που μας εμπιστευθήκαν σε αυτό το εγχείρημα το οποίο ήταν υψηλού κόστους.

    Σήμερα απολαμβάνουμε τους πρώτους καρπούς μέσω της σύνδεσης που έχει γίνει στο εθνικό δίκτυο. Η όλη προσπάθεια πέρασε από πολλά στάδια. Καταφέραμε να είμαστε στον τόπο η πρώτη ενεργειακή κοινότητα που απευθύνεται στον επιχειρηματικό κόσμο. Η συμβολή μας, όχι μόνο από την ωφέλεια που θα έχουν οι μέτοχοι αυτής της διαδικασίας, είναι ένα σοβαρό δείγμα γραφής για το τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μας ενωμένοι.

    Εμείς σήμερα καταγράφουμε αποτέλεσμα σε επίπεδο εθνικό. Εμείς δεν πρόκειται να σταματήσουμε εδώ είναι μια προσπάθεια με συνέχεια και δεν θα περιοριστούμε μόνο στα ενεργειακά θέματα. Μετά τον κόπο και τις αγωνίες μας μελετάμε προς αυτή την κατεύθυνση και τα επόμενα βήματα. Σε ό,τι αφορά τα φωτοβολταικά πάρκα η Ηλεία είχε μείνει καταλυτικά πίσω. Και όσα πάρκα βλέπετε συνήθως είναι από επιχειρηματίες εκτός Ηλείας. Ήταν τέτοια η νοοτροπία μας, λαθεμένη αλλά σήμερα βλέπουμε μια άλλη προοπτική στα θέματα αυτά και η προσπάθεια μας αφορά στα άλλα βήματα που μπορούμε να κάνουμε για την τεχνολογική βελτίωση των υποδομών μας».

    Αργύρης Σπυρίδης φαρμακοποιός, πρόεδρος και ιδρυτής των 2 ενεργειακών κοινοτήτων των φαρμακοποιών: “Τεράστιο βήμα για την περιοχή”

    «Έχουμε 2 πάρκα ένα στην Αγγινάρα 500 kw και ένα στην Καλαμάτα 1mw και ταυτόχρονα κατασκευάζουμε και ένα τρίτο πάρκο 1 mw πάλι στην περιοχή του Πύργου. Καλούμε όλους από την Περιφέρεια Δυτικής Έλλάδας φαρμακοποιούς και μη να γίνουν μέλη και να συμψηφίσουν την ενέργεια του σπιτιού τους. Σε αυτό το πάρκο μιλάμε μόνο για οικιακές παροχές ενώ τα άλλα είναι για επαγγελματικές.

    Συνεργαστήκαμε με τους Ηλείους επιχειρηματίες, συνολικά εμείς συμψηφίζουμε σε 15 συνεταιρισμούς φαρμακοποιών, ουσιαστικά είναι σχεδόν όλοι από την κεντρική Έλλάδα και κάτω. Θεωρώ ότι είναι ένα τεράστιο βήμα και για την περιοχή μας και για τους επαγγελματίες , είναι μια ανακούφιση στα έξοδα των επιχειρήσεων και θεωρώ ότι είμαστε πρωτοπόροι σε αυτόν τον τομέα».

    Χάρης Μαμούσης, μέλος ενεργειακής κοινότητας: “Ευελπιστούμε σε μια γρήγορη απόσβεση”

    «Στην επιχείρηση έχουμε μεγάλες ενεργειακές απαιτήσεις, δουλεύουμε σεζόν και σε αυτό το διάστημα προσπαθούμε να κάνουμε έναν ενεργειακό συμψηφισμό για τις καταναλώσεις μας και να ρίξουμε λίγο τους λογαριασμούς στο ρεύμα. Γιατί το τοπίο στα ενεργειακά είναι θολό με αρκετά σκαμπανεβάσματα στην τιμή της ενέργειας. Είμαστε χαρούμενοι που ολοκληρώθηκε το έργο και συνδεθήκαμε. Είμαστε στο πικ της σεζόν τώρα τον Αύγουστο οπότε ξεκινάμε να κάνουμε ήδη έναν ενεργειακό συμψηφισμό που είναι πολύ σημαντικό για μας και ευελπιστούμε στα επόμενα χρόνια να γίνει μια γρήγορη απόσβεση».

    Νίκος Δημόπουλος Ορθοπεδικός μέλος Δ.Σ: “Η προσπάθεια είναι πολύ σοβαρή και θα φανεί στο μέλλον”

    «Θα ήθελα να συγχαρώ τους συναδέλφους επιχειρηματίες, το Επιμελητήριο και ειδικά τον κ. Νικολούτσο και τον κ. Σιδηροκαστρίτη. Υπήρχε μια διστακτικότητα παλιότερα στο επιχειρείν και βγαίνει τώρα ένα μήνυμα πανελλήνιο για την προσπάθεια αυτή που κάνουμε που έχει στόχο την μείωση του κόστους των επιχειρήσεων. Η προσπάθεια είναι πολύ σοβαρή και θα φανεί στο μέλλον. Υπάρχει και μια σκέψη για την κατασκευή μπαταριών αποθήκευσης. Θα προετοιμαστούμε και προς αυτή την κατεύθυνση».

    Γιώργος Αναγνωστόπουλος: “Στόχος είναι η διεύρυνση της ενεργειακής κοινότητας”

    «Έυελπιστούμε ότι και στην πορεία και τα υπόλοιπα μέλη που δεν κατάφεραν να ενταχθούν στην ενεργειακή κοινότητα κάποια στιγμή που θα ανοίξουν πάλι οι αδειοδοτήσεις για τα πάρκα, θα προχωρήσουμε στην διεύρυνση της ενεργειακής κοινότητας».

    Ζώης Σιδηροκαστρίτης ηλεκτρολόγος μηχανικός: “Ευχαριστώ όλους όσοι μας στήριξαν”

    «Θέλω να ευχαριστήσω τα 35 μέλη της ενεργειακής κοινότητας που μας εμπιστεύθηκαν και επένδυσαν όπως επίσης και τον κ. Αναγνωστόπουλο που συγκέντρωσε τα μέλη αυτά. Όπως επίσης και τον κ. Νικολούτσο για την στήριξη».

    Energeiako 2

    Energeiako 3

    Energeiako 4

  • Υποστηρικτικές υπηρεσίες για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
    Υποστηρικτικές υπηρεσίες για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

    Στην υλοποίηση ενός ακόμη ολοκληρωμένου προγράμματος με τίτλο «Υποστηρικτικές Υπηρεσίες για την ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας» προχωρά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με στόχο την διαμόρφωση συνθηκών για την στήριξη και την συστηματική αύξηση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων.

    Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, η δράση εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-27» με συνολικό προϋπολογισμό 8,1 εκατ. ευρώ.

    Η Πράξη θα υλοποιηθεί με τέσσερα Υποέργα, που έχουν ως εξής:

    • «DigiWest –Κόμβος για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των Επιχειρήσεων»Αντικείμενο είναι η υποστήριξη της ενσωμάτωσης τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στη λειτουργία και τις διαδικασίες των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

    Το Αντικείμενο του ΥποέργουDigiWest αναπτύσσεται σε δύο δράσεις:

    • Δράση 1: Η συγκέντρωση των υφιστάμενων διεθνών μοντέλων και καλών πρακτικών επιχειρηματικότητας σε πρώτη φάση (Φάση 1.1) σύμφωνα με τις αρχές της Βιομηχανίας 4.0 (Industry 4.0), η προσαρμογή τους στην περιφερειακή επιχειρηματική πραγματικότητα και η αποτύπωσή τους σε σχετικό μεθοδολογικό οδηγό ψηφιακού μετασχηματισμού. Θα αναπτυχθεί η μεθοδολογία επιλογής των ωφελούμενων επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στην Πράξη.
    • Δράση 2: Πιλοτική εφαρμογή των προσαρμοσμένων επιχειρηματικών μοντέλων και καλών πρακτικών στις 500 επιχειρήσεις, οι οποίες θα έχουν επιλεγεί με βάση τη σχετική μεθοδολογία.

    Το Υπόεργο 1 (DigiWest)θα υλοποιηθεί με δημόσια σύμβαση.Οι Επιχειρήσεις που θα υποστηριχθούν θα λάβουν έμμεση κρατική ενίσχυση ήσσονος σημασίας.

    • «Μηχανισμός Στήριξης της Επιχειρηματικότητας (ΜΣΕ) Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – Φάση Β», Αντικείμενο αποτελεί η συνέχιση της λειτουργίας του Μηχανισμού Στήριξης της Επιχειρηματικότητας της ΠΔΕ που υλοποιήθηκε από το ΠΤΑ/ΠΔΕ την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.

    Το Αντικείμενο του ΥποέργουΜΣΕ αναπτύσσεται σε τρεις δράσεις:

    • Δράση 1: Παρατηρητήριο Επιχειρηματικότητας – Υποστήριξη της Περιφέρειας στην παρακολούθηση της εφαρμογής της στρατηγικής για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.
    • Δράση 2: Οριζόντια υποστήριξη των επιχειρήσεων και δυνητικών επενδυτών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Η δράση αυτή περιλαμβάνει την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας σε υφιστάμενες και νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις της Περιφέρειας μέσω της παροχής οριζόντιων εργαλείων και ενημέρωσης/πληροφόρησης, καθώς και την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας σε υφιστάμενες επιχειρήσεις και δυνητικούς επενδυτές που προτίθενται να δραστηριοποιηθούν στην Περιφέρεια.
    • Δράση 3: Παροχή εξατομικευμένης συμβουλευτικής υποστήριξης σε τουλάχιστον 250 επιχειρήσεις της Περιφέρειας για την στήριξη της ανταγωνιστικότητας και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας σε μια σειρά θεμάτων.

    Στο Υποέργο 2 περιλαμβάνονται επίσης ενέργειες προβολής και δημοσιότητας. Θα υλοποιηθεί με δημόσια σύμβαση. Οι Επιχειρήσεις που θα υποστηριχθούν θα λάβουν έμμεση κρατική ενίσχυση ήσσονος σημασίας

    • «Επιτελική παρακολούθηση και υποστήριξη των Υποέργων 1 και 2» Το Αντικείμενο του Υποέργου 3 περιλαμβάνει την Τεχνική Υποστήριξη του ΠΤΑ και της ΠΔΕ στην παρακολούθηση και διαχείριση όλων των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την υλοποίηση των Υποέργων 1 και 2 καθ’ όλη τη διάρκεια της πράξης, προκειμένου οι ενέργειες σχεδιασμού και υλοποίησης των επιμέρους Πακέτων Εργασίας να πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα προσδιορισμένα χρονικά και οργανωτικά πλαίσια, να ενημερώνονται κατάλληλα τα πληροφοριακά συστήματα και να τηρούνται τα αναγκαία για την παρακολούθηση της πράξης και τους ελέγχους αρμοδίων οργάνων στοιχεία.

    Το Υποέργο 3 θα υλοποιηθεί διά αυτεπιστασίας.

    • «Αξιολόγηση της Πράξης»Το Αντικείμενο του Υποέργου 4 περιλαμβάνει την αποτίμηση των παρεχόμενων υπηρεσιών των Υποέργων 1 και 2. Η αξιολόγηση της πορείας της πράξης θα γίνεται σε εξαμηνιαία βάση λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των ωφελούμενων επιχειρήσεων, την αποτύπωση της πορείας του έργου στις υποβληθείσες εκθέσεις και τη στρατηγική στόχευση της Περιφέρειας σε ότι αφορά στην επιχειρηματικότητα.

    Το Υποέργο 4 θα υλοποιηθεί με δημόσια σύμβαση.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου DigiRUR στο Πνευματικό Κέντρο Δίβρης Αρχ. Ολυμπίας
    Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου DigiRUR στο Πνευματικό Κέντρο Δίβρης Αρχ. Ολυμπίας

    Μείνε στην Ύπαιθρο και Πέτυχε Επαγγελματικά & Επιχειρηματικά στην Ψηφιακή Εποχή!

    Η ενθάρρυνση της νεανικής επιχειρηματικότητας στην ύπαιθρο, μέσω της παροχής ενός πλήρους πακέτου όλων των θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων και δεξιοτήτων που απαιτούνται για την έναρξη μιας επιχείρησης σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές, είναι ο πυρήνας της εκδήλωσης της CRETHIDEV (Δημιουργική Σκέψη Ανάπτυξης) για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου DigiRUR, που θα φιλοξενηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Δίβρης.

    Είναι γεγονός πως η προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας είναι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αφορούν στην ανεργία των νέων της υπαίθρου. Δυστυχώς όμως, βλέπουμε χαμηλότερα επίπεδα νεανικής επιχειρηματικότητας στις αγροτικές περιοχές απ’ ό,τι στις μεγαλύτερες πόλεις, γεγονός που οδηγεί σε οικονομική υστέρηση, εγκατάλειψη αυτών των περιοχών και υψηλά επίπεδα μετανάστευσης, καταλήγοντας σε αποψίλωση της υπαίθρου από νέους ανθρώπους και σε ένα γενικά χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο για όσους παραμένουν εκεί. Ένας από τους κύριους λόγους γι’ αυτά τα χαμηλά επίπεδα πρωτοβουλίας για νεανική επιχειρηματικότητα στις αγροτικές περιοχές είναι οι περιορισμένες ευκαιρίες που έχουν οι νέοι για πρόσβαση σε πληροφορίες και για ανάπτυξη των επιχειρηματικών τους γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και η έλλειψη οικονομικών πόρων για τη χρηματοδότηση σπουδών και την απόκτηση των απαιτούμενων δεξιοτήτων. Όσον αφορά στις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης, τις εντοπίζουμε σε τρία διακριτά επίπεδα:

    Το προσωπικό, το οικονομικό και το κοινωνικό. Σε προσωπικό επίπεδο, οι παρενέργειες -πέραν της αρνητικής εικόνας των νεότερων κατοίκων της υπαίθρου για τον εαυτό τους- συμπεριλαμβάνουν και την αύξηση των πιθανοτήτων να μείνουν οι νέοι αυτοί άνεργοι και σε μεταγενέστερα στάδια της ζωής τους. Αυτό, στο οικονομικό επίπεδο συνεπάγεται χαμηλότερους μισθούς και καταλήγει και σε κοινωνικό αποκλεισμό, συνθήκες δηλαδή που μειώνουν το συνολικό επίπεδο τόσο της ευημερίας όσο και της επιτυχίας και ευτυχίας των νεότερων κατοίκων της υπαίθρου. Αναπόφευκτα συντελείται τελικά η σταδιακή ερημοποίηση της υπαίθρου, με τους
    νέους ανθρώπους της να καταλήγουν να αναζητούν καλύτερη τύχη στα πλησιέστερα αστικά κέντρα.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τη διάχυση των αποτελεσμάτων του Erasmus+ έργου DigiRUR - Μείνε στην Ύπαιθρο και Πέτυχε Επαγγελματικά και Επιχειρηματικά στην Ψηφιακή Εποχή, θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων: η δωρεάν πρόσβαση σε ελεύθερο εκπαιδευτικό υλικό για την επιχειρηματικότητα στην ύπαιθρο και την ψηφιακή αναβάθμιση, η ενισχυμένη ικανότητα βιοπορισμού σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές μέσω βιώσιμων επιχειρήσεων και υψηλών εσόδων απασχόλησης, καθώς και η προσφορά μιας πιο ικανοποιητικής, ασφαλούς οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά) και υγιεινής διαβίωσης στην Ύπαιθρο σε επαφή με τη
    φύση.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Δίβρης την Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου στις 5μμ με ελεύθερη συμμετοχή του κοινού, ενώ θα χορηγηθεί και βεβαίωση
    συμμετοχής.

    Περισσότερες πληροφορίες: Βάσω Χαριτοπούλου (email: [email protected], 6984- 170412)

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πύργος: Ημερίδα για την επιχειρηματικότητα στη Δυτική Ελλάδα
    Πύργος: Ημερίδα για την επιχειρηματικότητα στη Δυτική Ελλάδα

    Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Επιχειρηματικότητα στη Δυτική Ελλάδα» που ως στόχο είχε την παρουσίαση των προγραμμάτων που υλοποιεί η Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ως Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης δράσεων επιχειρηματικότητας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας 4 Δεκεμβρίου στον χώρο του αμφιθέατρου του 1ου Γυμνασίου Πύργου.

    Ειδικότερα οι ομιλητές προχώρησαν στην ενημέρωση για τη διαχείριση, την πορεία υλοποίησης αλλά και το κλείσιμο των έργων του Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014 -2020» (ενταγμένες δράσεις, αποτελέσματα, κ.λπ.) όπως επίσης και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ανάπτυξη - στήριξη της επιχειρηματικότητας και των τοπικών κοινωνιών όπως υλοποιείται μέσα από το Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014 -2020»

    Επιπλέον επιμέρους θέματα που αναπτύχθηκαν μεταξύ άλλων είναι

    • «Δράσεις ενίσχυσης επιχειρηματικότητας ΕΣΠΑ 2014-2020»
    • «Δράσεις για την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία από το Ε.Π. Δυτική Ελλάδα 2021-2027»
    • «Επιχειρηματικότητα και ψηφιακός μετασχηματισμός».

    Οι εργασίες της ημερίδας ολοκληρώθηκαν με συζήτηση μεταξύ στελεχών της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης «Δυτική Ελλάδα» 2014 – 2020, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αλλά και εκπροσώπων εταιρειών που ωφελήθηκαν των δράσεων για την επιχειρηματικότητα όπως επίσης και εκπροσώπων φορέων της περιοχής.

    imerida oikon 2

    imerida oikon 3

    imerida oikon 4

  • Ημερίδα για την επιχειρηματικότητα στη Δυτ. Ελλάδα την Δευτέρα 4/12 στον Πύργο
    Ημερίδα για την επιχειρηματικότητα στη Δυτ. Ελλάδα την Δευτέρα 4/12 στον Πύργο

    Ημερίδα με θέμα «Επιχειρηματικότητα στη Δυτική Ελλάδα» θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023 στις 18:00, στο αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου Πύργου (Γυμνασιάρχου Δούκα 20).

    Την ημερίδα διοργανώνει η Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και αποτελεί μια ανοιχτή εκδήλωση παρουσίασης των προγραμμάτων που υλοποιεί η Διεύθυνση, ως Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης δράσεων επιχειρηματικότητας.

    Στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση για τη διαχείριση, την πορεία υλοποίησης και το κλείσιμο των έργων του Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014 -2020» (ενταγμένες δράσεις, αποτελέσματα, κ.λπ.) και η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ανάπτυξη - στήριξη της επιχειρηματικότητας και των τοπικών κοινωνιών όπως υλοποιείται μέσα από το Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014 -2020».

    Επιμέρους θέματα που θα αναπτυχθούν μεταξύ άλλων είναι

    • «Δράσεις ενίσχυσης επιχειρηματικότητας ΕΣΠΑ 2014-2020»
    • «Δράσεις για την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία από το Ε.Π. Δυτική Ελλάδα 2021-2027»
    • «Επιχειρηματικότητα και ψηφιακός μετασχηματισμός».

    Οι εργασίες της ημερίδας θα ολοκληρωθούν με συζήτηση μεταξύ στελεχών της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης «Δυτική Ελλάδα» 2014 – 2020, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, εκπροσώπων εταιρειών που ωφελήθηκαν των δράσεων για την επιχειρηματικότητα και εκπροσώπων φορέων της περιοχής.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ημερίδα για την επιχειρηματικότητα στη Δυτ. Ελλάδα την Δευτέρα στον Πύργο
    Ημερίδα για την επιχειρηματικότητα στη Δυτ. Ελλάδα την Δευτέρα στον Πύργο

    Ημερίδα με θέμα «Επιχειρηματικότητα στη Δυτική Ελλάδα» θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023 στις 18:00, στο αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου Πύργου (Γυμνασιάρχου Δούκα 20).

    Την ημερίδα διοργανώνει η Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και αποτελεί μια ανοιχτή εκδήλωση παρουσίασης των προγραμμάτων που υλοποιεί η Διεύθυνση, ως Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης δράσεων επιχειρηματικότητας.

    Στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση για τη διαχείριση, την πορεία υλοποίησης και το κλείσιμο των έργων του Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014 -2020» (ενταγμένες δράσεις, αποτελέσματα, κ.λπ.) και η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ανάπτυξη - στήριξη της επιχειρηματικότητας και των τοπικών κοινωνιών όπως υλοποιείται μέσα από το Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014 -2020».

    Επιμέρους θέματα που θα αναπτυχθούν μεταξύ άλλων είναι

    • «Δράσεις ενίσχυσης επιχειρηματικότητας ΕΣΠΑ 2014-2020»
    • «Δράσεις για την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία από το Ε.Π. Δυτική Ελλάδα 2021-2027»
    • «Επιχειρηματικότητα και ψηφιακός μετασχηματισμός».

    Οι εργασίες της ημερίδας θα ολοκληρωθούν με συζήτηση μεταξύ στελεχών της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης «Δυτική Ελλάδα» 2014 – 2020, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, εκπροσώπων εταιρειών που ωφελήθηκαν των δράσεων για την επιχειρηματικότητα και εκπροσώπων φορέων της περιοχής.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς