Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018 16:01

Ενεργοποιούνται τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Στην έγκριση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους προχώρησε σήμερα το συμβούλιο των διευθυντών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Όπως αναφέρει ο ESM σε ανακοίνωσή του, οι διευθυντές του EFSF ενέκριναν την κατάργηση του περιθωρίου επιτοκίου του δανείου για την επαναγορά χρέους του 2012, από τα μέσα του 2018 έως το 2022, το δεκαετές «πάγωμα» των επιτοκίων και των αποσβέσεων των δανείων του EFSF ύψους 96,4 δισ. ευρώ και την επέκταση της ανώτατης μέσης ωρίμανσης των εν λόγω δανείων κατά δέκα έτη.

«Εκτιμούμε ότι το συνολικό πακέτο των μεσοπρόθεσμων μέτρων που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούνιο θα οδηγήσει σε σωρευτική μείωση της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ κατά περίπου 30% έως το 2060. Αναμένουμε επίσης οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να μειωθούν κατά περίπου οκτώ ποσοστιαίες μονάδες στον ίδιο χρονικό ορίζοντα», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM και του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Για να εξασφαλίσουμε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους περιλαμβάνουν κίνητρα για διαρκή εφαρμογή από την Ελλάδα των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος του ESM, η ακύρωση της σταδιακής αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου ως το 2022 είναι υπό τον όρο της συμμόρφωσης της χώρας με τα συμφωνηθέντα μέτρα μεταρρυθμίσεων και τις πολιτικές δεσμεύσεις κατά τη διάρκεια της μετά πρόγραμμα επιτήρησης», προσέθεσε.

Υπενθυμίζεται πως το Eurogroup της 22ας Ιουνίου 2018 εξειδίκευσε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, τα οποία ενισχύουν περαιτέρω τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, προκειμένου οι ετήσιες μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες (GFN ratio) να παραμένουν κάτω του 15% ως ποσοστό του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω του 20% μακροπρόθεσμα.

Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους περιλαμβάνουν την πλήρη κατάργηση από το 2018 του περιθωρίου επιτοκίου του δανείου για την επαναγορά χρέους του 2012, τη χρήση από το 2017 των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα «ANFA» και «SMP» για τη μείωση των μικτών χρηματοδοτικών αναγκών, περιλαμβανομένων και των κερδών του έτους 2014 και την περαιτέρω εξομάλυνση των λήξεων των δανείων του EFSF μέσω της επιμήκυνσης της μέσης σταθμικής τους διάρκειας και της αναβολής πληρωμής τόκων κατά δέκα επιπλέον έτη.

Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ήτοι το 2032, προβλέπεται η ενεργοποίηση ενός μηχανισμού αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων αναφορικά με το χρέος, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του με την εφαρμογή επιπλέον μέτρων ελάφρυνσης, όπως περαιτέρω εξομάλυνση των λήξεων των δανείων του EFSF, καθώς επίσης και περαιτέρω σταθεροποίηση των επιτοκίων τους και αναβολή πληρωμής τόκων έτσι ώστε να ικανοποιείται ο δείκτης των ετήσιων μικτών χρηματοδοτικών αναγκών.

Οι αποφάσεις του EFSF συνεπάγονται πως η Ελλάδα θα αρχίσει να αποπληρώνει τα περισσότερα από τα δάνεια του EFSF μετά το 2033 και πως η μέση ωρίμανση αυτού του χρέους θα είναι τα 42,5 χρόνια.

Σχολιάζοντας στο Twitter ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο χαιρέτισε τις αποφάσεις του EFSF λέγοντας πως αποτελούν «καλά νέα».

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2018 02:22

Σχετικά Άρθρα

  • ESM: Μεταβίβασε στην Ελλάδα το ποσό των 644 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της έκτης δόσης των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους
    ESM: Μεταβίβασε στην Ελλάδα το ποσό των 644 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της έκτης δόσης των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους

    O Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ολοκλήρωσε τη μεταβίβαση στην Ελλάδα του ποσού των 644 εκατ. ευρώ.

    Όπως αναφέρει σε ανάρτηση στο Twitter πρόκειται για την έκτη δόση των κερδών που είχαν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

    «Πράσινο» φως για την εκταμίευση της δόσης είχε δώσει το Eurogroup στις 6 Δεκεμβρίου, μετά τη 12η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

  • Νέα "συνταγή" λιτότητας ετοιμάζουν οι δανειστές μετά τις εκλογές
    Νέα

    Μετά την χθεσινή επανάληψη των ανησυχιών του επικεφαλής του ESM για το δημοσιονομικό στόχο του 2019 είναι σαφές ότι οι δανειστές θα επανέλθουν μετά τις εκλογές ζητώντας νέα μέτρα λιτότητας.

    Το σκηνικό προαναγγέλλεται μέσα από δύο εκθέσεις που δημοσιοποίησε την Πέμπτη ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Τόσο στην πρώτη, που ήταν στην ουσία η έκθεση πεπραγμένων για το 2018, όσο και στην δεύτερη, περισσότερο απολογιστική με τίτλο «Διασφαλίζοντας το ευρώ σε καιρούς κρίσης», η Ελλάδα και τα τρία προγράμματα της έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

    Και στα δύο - εκτενέστατα - κείμενα υπάρχει η ίδια συνθήκη. Λόγω της μεγάλης έκθεσης των Ευρωπαίων δανειστών, η Ελλάδα θα πρέπει να βρίσκεται κάτω από συνεχή, στενή παρακολούθηση για να επιτύχει τους μακροχρόνιους δημοσιονομικούς στόχους, στους οποίους έχει δεσμευτεί.

    Την Πέμπτη, ο κ. Ρέγκλινγκ παρότι χαρακτήρισε success story την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους δημοσιονομικούς στόχους. Έδωσε, μάλιστα, και την ατζέντα της αντιπαράθεσης λέγοντας ότι «Ο ελληνικές αρχές δεν συμβουλεύτηκαν τους θεσμούς, όχι μόνο πριν ψηφίσουν την παροχή 13ης σύνταξης και την μείωση του ΦΠΑ, αλλά και στην απόφαση τους να αλλάξουν την νομοθεσία που είχε ψηφιστεί για την διεύρυνση της φορολογικής βάσης».

    Κατέληξε στο συμπέρασμα, λοιπόν, ότι «Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μην πιάσει τους στόχους της η Ελλάδα», παραβλέποντας ότι οι προβλέψεις, τόσο του ESM όσο και του ΔΝΤ, αποδείχθηκαν εξαιρετικά συντηρητικές από το 2015 έως και το 2018.

    Παρόλα αυτά, στην έκθεση για την προστασία του Ευρώ σε καιρούς κρίσης, περιγράφεται με γλαφυρούς όρους η μελλοντική σχέση τις Ελλάδας με τους Ευρωπαίους δανειστές και ειδικά με τον ESM, ο οποίος, εκτός από τα δάνεια ύψους 204 δις που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα από το 2012 και μετά, πρωτοστάτησε και στην συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους ένα χρόνο νωρίτερα, τον Ιούνιο του 2018.

    Το κείμενο της έκθεσης τονίζει ότι εκτός από τον καθαρό διάδρομο των 15 ετών για το χρέος, η Ευρωομάδα δεσμεύτηκε να εξετάσει «εάν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα χρέους», όταν η Ελλάδα αρχίζει να πληρώνει τον κύριο υπόχρεο για τα δάνειά της από το EFSF το 2032. Και υπογράμμισε την προθυμία της να παρέμβει νωρίτερα, αν η ελληνική οικονομία αντιμετωπίσει ξανά πρόβλημα.

    «Δεν υπήρχαν, όμως, δώρα» ξεκαθαρίζει . «Η Ελλάδα θα παραμείνει υπό επιτήρηση από την Επιτροπή και τον ESM, τα βασικότερα χαρακτηριστικά της δέσμης μέτρων για την ανακούφιση του χρέους εξαρτώνται από την τήρηση των οικονομικών δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης».

    Εξηγώντας, τονίζει ότι η ανάκτηση από την Ελλάδα των κερδών των κεντρικών τραπεζών (περίπου 4,8 δις ευρώ) από τα ομόλογα της, για παράδειγμα, εξαρτάται από την εκπλήρωση πολλών πολιτικών δεσμεύσεων που έγιναν κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας τον Ιούνιο του 2018.

    Για τον λόγο αυτό η ενισχυμένη επιτήρηση «είναι σκόπιμη, δεδομένου του μεγάλου ποσού που έχει εκταμιευθεί, καθώς και της άνευ προηγουμένου ελάφρυνσης του χρέους» και ξεκαθαρίζει ότι θα είναι πιο αυστηρή από αυτήν άλλων ανάλογων περιπτώσεων όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

    Πηγή: News247.gr

  • Εγκρίθηκε από τον ESM η δόση των 973 εκατ. ευρώ και η αποπληρωμή του ΔΝΤ
    Εγκρίθηκε από τον ESM η δόση των 973 εκατ. ευρώ και η αποπληρωμή του ΔΝΤ

    "Η σημερινή απόφαση να μην χρεωθεί το πέναλτι επιτοκίου δείχνει ότι η Ελλάδα προχωρά τις μεταρρυθμίσεις", δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Χωρίς ενστάσεις πέρασε η πρόταση που είχε στείλει η Ελλάδα την Μεγάλη Τρίτη για την πρόωρη αποπληρωμή του "ακριβού δανείου" προς το ΔΝΤ.

    Εγκρίθηκε την Πέμπτη από το ΔΣ του ESM η εκταμίευση προς την Ελλάδα της δόσης των 973 εκατ. ευρώ που ενέκρινε το Eurogroup του Απριλίου.

    Σύμφωνα με την απόφαση του ESM η δόση αποτελείται από τα 644,42 εκ ευρώ που είναι κέρδη του κεντρικών τραπεζών από την διακράτηση ελληνικών ομολόγων ( ANFA SNP’s), 103 εκ ευρώ επιστροφής τόκων που πλήρωσε η Ελλάδα από την 1/1 έως και την 17/6 του από το επιτοκιακό «πέναλτι» του 2% με το οποίο επιφορτίστηκε για δάνεια 11,2 δισ. ευρώ το 2012 από τον EFSF για την επαναγορά χρέους και 226 εκ ευρώ από κέρδος του ίδιου πέναλτι που θα πλήρωνε η Ελλάδα από τις 17 Ιουνίου του 2018 έως και 17 Ιουνίου του 2019.

    Όπως τονίζεται ο μηδενισμός του επιτοκιακού πέναλτι για το δάνεια των 11,2 δισ. ευρώ θα επανεξετάζεται σε εξαμηνιαία βάση και θα διατηρείται αν υπάρχει θετική έκθεση από τους θεσμούς σχετικά με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων της.

    Στην δήλωση του μετά την απόφαση o επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε ότι μετά το τέλος του προγράμματος του ESM η Ελλάδα δεσμεύτηκε να προχωρήσει όλες τις βασικές μεταρρυθμίσεις του προγράμματος.

    «Η σημερινή απόφαση να μην χρεωθεί το πέναλτι επιτοκίου δείχνει ότι η Ελλάδα προχωρά τις μεταρρυθμίσεις πράγμα που είναι εξαιρετικά σημαντικό για το ESM που έχει δανείσει την Ελλάδα με περισσότερα από 200 δις ευρώ. Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων θα ενισχύσει την ανάπτυξη της Ελλάδας την οικονομία και θα την διευκολύνει στο να αποπληρώσει το χρέος της».

    Τέλος σημειώνεται ότι η πρώτη αυτή δόση προς την Ελλάδα γίνεται σ ε εφαρμογή τω μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν το Ιούνιο του 2018 και γίνεται μετά από την θετική γνωμοδότηση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης της 5ης Απριλίου.

    Η αποπληρωμή του ΔΝΤ

    Παράλληλα στην σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του ESM πέρασε και μάλιστα χωρίς αντιρρήσεις η πρόταση που είχε στείλει η Ελλάδα την Μεγάλη Τρίτη για την πρόωρη αποπληρωμή των 3,9 δισ. από τα συνολικά 9,7 δισ. ευρώ που οφείλει η Ελλάδα στο ΔΝΤ.

    Η πρόταση παρουσιάστηκε από η ελληνική αντιπροσωπεία και υποστηρίχθηκε και από την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας χωρίς κανένας εκπρόσωπος κράτους μέλους να εκφράσει αντιρρήσεις.

    Μετά από αυτό δόθηκε η έγκριση να προχωρήσουν οι διαδικασίες για να ολοκληρωθεί η αποπληρωμή μέρους του ΔΝΤ.

    Πηγή: News247.gr

  • Στον ESM και επίσημα η πρόταση του ΥΠΟΙΚ για αποπληρωμή μέρους του δανείου του ΔΝΤ
    Στον ESM και επίσημα η πρόταση του ΥΠΟΙΚ για αποπληρωμή μέρους του δανείου του ΔΝΤ

    Εστάλη από το υπουργείο Οικονομικών προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) η κυβερνητική πρόταση για την αποπληρωμή μέρους του δανείου που έχει λάβει η χώρα από το ΔΝΤ, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ.

    Όπως έχει δηλώσει ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά το άτυπο Eurogroup στο Βουκουρέστι, η Ελλάδα επιζητεί να αποπληρώσει πρόωρα στο Ταμείο περί τα 3,7 δισεκ. ευρώ (1,5 δισεκ. ευρώ που λήγουν εφέτος και 2,2 δισεκ. ευρώ που λήγουν το 2020).

    Πρόκειται για το τμήμα του δανείου με το (πολύ υψηλό) επιτόκιο 5,13% και που ενέχει, συν τοις άλλοις, σημαντικό επιτοκιακό και συναλλαγματικό κίνδυνο, ο οποίος δεν μπορεί να αντισταθμιστεί με τη χρήση χρηματοπιστωτικών εργαλείων. Η συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα οφείλεται στο γεγονός ότι το Ταμείο δεν δανείζει σε δολάρια, ευρώ, ή κάποιο άλλο νόμισμα, αλλά σε «ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα» (SDR). Είναι μια μονάδα που χρησιμοποιούν αποκλειστικά το ΔΝΤ και ορισμένοι άλλοι διεθνείς οργανισμοί και η αξία των SDR προκύπτει από τη σταθμισμένη αξία ενός «καλαθιού» νομισμάτων, στο οποίο μετέχουν το δολάριο ΗΠΑ, το ευρώ, το κινεζικό γουάν, το ιαπωνικό γεν και η στερλίνα.

    Το όφελος από την πρόωρη αποπληρωμή του «ακριβού» μέρους του δανείου από το ΔΝΤ είναι διπλό: αφ' ενός εξοικονομούνται περίπου 150 εκ. ευρώ από τόκους και, αφ' ετέρου, αποστέλλεται ένα ακόμη θετικό μήνυμα προς τις αγορές για την αναδιάρθρωση της δομής του χρέους, το οποίο θα συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση των όρων δανεισμού του Δημοσίου και της αξιολόγησης τής πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

    Η έγκριση από τον ESM του ελληνικού αιτήματος είναι αναγκαία, καθώς ο Μηχανισμός έχει καθεστώς «προτιμώμενου πιστωτή» για τα κράτη-μέλη που δανείζονται από αυτόν, όπως και το ΔΝΤ. Εάν οι οφειλές μιας χώρας προς το ΔΝΤ προεξοφληθούν χωρίς την έγκριση του ESM, τότε θα πρέπει να καταβληθεί άμεσα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό η αντίστοιχη αναλογία του ανεξόφλητου δανείου της.

    Δηλαδή, εάν η Ελλάδα αποπλήρωνε τα 3,7 δισεκ. ευρώ (38% των συνολικών οφειλών της προς το ΔΝΤ) χωρίς το «πράσινο φως» του ESM, τότε θα έπρεπε να καταβάλει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και στον προκάτοχό του, τον EFSF, ποσό ύψους 72,5 δισεκ. ευρώ (το 38% των 190,8 δισεκ. ευρώ που έχει λάβει η χώρα). Τώρα η Ελλάδα θα λάβει την εξαίρεση για πληρωμή και στον ESM, κάτι που ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός είχε κάνει παλαιότερα και με την Πορτογαλία.

    Σημειώνεται ότι η πρόταση για πρόωρη εξόφληση μέρους του δανείου του ΔΝΤ θα αποσταλεί και στo Eurogroup, καθώς χρειάζεται και η έγκριση ορισμένων κοινοβουλίων κρατών-μελών της ευρωζώνης, όπως είναι το Γερμανικό Κοινοβούλιο.

    Πηγή: cnn.gr

  • Σύντομα οι διαδικασίες για την αποπληρωμή του ΔΝΤ - Έρχεται η δόση των 973 εκατ. ευρώ
    Σύντομα οι διαδικασίες για την αποπληρωμή του ΔΝΤ - Έρχεται η δόση των 973 εκατ. ευρώ

    Για την πρόωρη αποπληρωμή των 3,7 δισ. στο ΔΝΤ, το υπουργείο Οικονομικών θα υποβάλλει αίτημα στον ESM ώστε να εξασφαλίσει ότι δεν θα ζητήσει την εξόφληση μέρους των δανείων από την Ελλάδα μαζί με το ΔΝΤ. Μετά θα πρέπει να συμφωνήσει το Eurogroup και στη συνέχεια το αίτημα να περάσει και από τα εθνικά κοινοβούλια με πιο κρίσιμη την απόφαση του γερμανικού.

    Η θετική εισήγηση του ESM προς το Eurogroup είναι το επόμενο βήμα για την πρόωρη αποπληρωμή 3,7 δισ. από τις οφειλές του ΔΝΤ.

    Προηγουμένως θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να υποβάλλει επίσημο αίτημα πρώτα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ώστε να εξασφαλίσει ότι ο Μηχανισμός δεν θα ζητήσει (με την ιδιότητα του ως προτιμητέου πιστωτή) την εξόφληση μέρους των δανείων προς την Ελλάδα μαζί με το ΔΝΤ.

    Μετά και την συμφωνία του Eurogroup θα πρέπει το αίτημα να περάσει και από τα εθνικά κοινοβούλια με περισσότερο κρίσιμη την απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου. Εκεί υπάρχουν κάποιο βουλευτές που μπορούν να υποστηρίζουν - αβάσιμα- ότι δεν θέλουν να μειωθεί η επιρροή του ΔΝΤ, είπε από την Ουάσιγκτον ο υπουργός ο οποίος είπε ότι το αίτημα από την Ελλάδα θα προχωρήσει σύντομα χωρίς να διευκρινίζει αν θα γίνει πριν ή μετά τις ευρωεκλογές.

    Εξήγησε πάντως ότι , η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, άκουσε με ικανοποίηση τη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς το Ταμείο θεωρεί ότι η πρόωρη αποπληρωμή του είναι μια θετική εξέλιξη. Μάλιστα, τόνισε πως η κ. Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι το αίτημα της Ελλάδας είναι δίκαιο, καθώς κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί στην περίπτωση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

    Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσακαλώτος είχε την ευκαιρία να εξηγήσει ότι η χώρα μας επιθυμεί να προβεί στην πρόωρη αποπληρωμή του λεγόμενου ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ, το οποίο τοποθετείται στα 3,8 δισ. και έχει επιτόκιο 5,1%. Το συνολικό χρέος της Ελλάδας στο Ταμείο ανέρχεται στα 9,8 δισ. ευρώ.

    Επαφές στο ΔΝΤ

    Σε ότι αφορά στην συνάντηση με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν τόνισε ότι συζητήθηκε κυρίως το κομμάτι των μεταρρυθμίσεων και οι εξελίξεις σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Στην κατεύθυνση αυτή συμφωνήθηκε να γίνει μια ειδική μελέτη για την επίδραση που θα έχουν στην μείωση των δανείων από τις συστημικές τράπεζες όλες οι πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Κυβέρνηση. Θα μετρηθεί δηλαδή ποια επίδραση θα είναι η μείωση των κόκκινων δανείων με κρατική επιδότηση ( APS ) το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδας για την χρήση αντί της κρατικής επιδότησης του κεφαλαίου του αναβαλλόμενου φόρου αλλά και το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που ψηφίστηκε πρόσφατα

    Όπως είπε ο υπουργός τις λεπτομέρειες και την μεθοδολογία της μελέτης θα συζητήσει το υπουργείο Οικονομικών στην επίσκεψη που θα κάνουν οι ομάδες των θεσμών στην Αθήνα από τις 6 έως και τις 8 Μαΐου.

    Έρχεται η δόση των 973 εκατ. ευρώ

    Ο κ. Τσακαλώτος άφησε να εννοηθεί ότι μετράει αντίστροφα πλέον ο χρόνος για την καταβολή της δόσης των 973 εκατ. ευρώ (από τα κέρδη των ομολόγων και το επιτοκιακό κέρδος) προς την Ελλάδα που εγκρίθηκε στο Eurogroup στις αρχές του μήνα.

    Συγκεκριμένα είπε ότι την περασμένη Τετάρτη πέρασε χωρίς προβλήματα η έγκριση της δόσης από το γερμανικό κοινοβούλιο και πλέον είναι θέμα χρόνου η ολοκλήρωση της διαδικασίας των εθνικών κοινοβουλίων και η συνεδρίαση του ESM που θα στείλει την δόση στην Ελλάδα.

    Αναφορικά με τη μείωση του αφορολόγητου, ο κ. Τσακαλώτος υπενθύμισε ότι πριν από ένα χρόνο στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ είχε υποστηρίξει πως δεν θα υπάρξει μείωση των συντάξεων. Με αυτόν τον τρόπο, άφησε να εννοηθεί πως είναι αισιόδοξος ότι και σε αυτή την περίπτωση θα μπορέσει να επιτευχθεί η αναβολή της υλοποίησης του συγκεκριμένου μέτρου. Παρόλα όμως αυτά, δεν θέλησε να προβεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες και να ξεκαθαρίσει για το αν θα υπάρξει σχετική πρόβλεψη για την κατάργηση του μέτρου στο επικείμενο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2020-2023.

    Τέλος, ο υπουργός διέψευσε τις πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι του είχε προταθεί να αναλάβει θέση Ευρωπαίου Επιτρόπου, λέγοντας απλώς ότι είχε γίνει μια συζήτηση για τη συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς