Κατατέθηκε την Τρίτη (04/12) στη Βουλή διάταξη για την παροχή της δυνατότητας στα έγγαμα ζευγάρια και τα μέρη συμφώνου συμβίωσης να υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση.
Η διάταξη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη μη περικοπή των συντάξεων μαζί με δεκάδες διατάξεις φορολογικού χαρακτήρα.
Με την παροχή της δυνατότητας στα ζευγάρια να υποβάλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, ουσιαστικά, δίνεται διέξοδος σε πολλούς προκειμένου να αποφύγουν προβλήματα που έχουν να κάνουν με οφειλές του ενός συζύγου προς το Δημόσιο, αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος».
Ειδικότερα, η διάταξη προβλέπει ότι από τη φορολογική δήλωση του 2019 τα ζευγάρια μπορούν να μην υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση.
Για να γίνει αυτό αρκεί ο ένας από τους συζύγους να υποβάλλει το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου δήλωση για την πρόθεσή του να υποβάλει ατομική δήλωση.
Η δήλωση δεσμεύει και τον άλλο σύζυγο. Στην περίπτωση που υποβληθούν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις, κάθε σύζυγος «χρεώνεται» το τεκμήριο διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που του αναλογεί με βάση τα περιουσιακά του στοιχεία. Έτσι, στην περίπτωση συνιδιοκτησίας 50%-50% σε κατοικία και ΙΧ το σχετικό τεκμήριο μοιράζεται στους δύο συζύγους.
Επιπλέον, κάθε σύζυγος θα χρεώνεται το τεκμήριο ελάχιστης διαβίωσης ύψους 3.000 ευρώ, αντί για 5.000 ευρώ που χρεώνεται στο ζευγάρι στην περίπτωση κοινής φορολογικής δήλωσης.
Το εισόδημα και οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων των προστατευόμενων τέκνων βαρύνουν, στην περίπτωση ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης, το σύζυγο με το υψηλότερο εισόδημα. Αν τα εισοδήματά τους είναι ίσα, τότε βαρύνουν τον πατέρα.
Τα μειονεκτήματα
Τα μειονεκτήματα της υποβολής ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης για τους συζύγους είναι τα εξής:
-Η υποβολή ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων συνεπάγεται διπλάσιο κόστος σε χρόνο και αμοιβές φοροτεχνικών για την ορθή συμπλήρωσή τους.
-Οι φορολογούμενοι χάνουν το ευεργέτημα της μεταφοράς εισοδήματος από τον έναν στον άλλο σύζυγο, δηλαδή με βάση το οικογενειακό εισόδημα, για την κάλυψη τεκμηρίων. Για παράδειγμα, είναι πολύ συχνή η περίπτωση που ο σύζυγος είναι ελεύθερος επαγγελματίας και δηλώνει μικρό εισόδημα και η σύζυγος είναι μισθωτή. Λόγω της άθροισης των εισοδημάτων καλύπτονται τα τεκμήρια διαβίωσης και έτσι δεν προκύπτει πρόσθετος φόρος εισοδήματος για τον σύζυγο.
-Η δαπάνη με αποδείξεις ή ηλεκτρονικό χρήμα που είναι απαραίτητη για την παροχή της έκπτωσης φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο δεν μεταφέρεται από τον έναν σύζυγο στον άλλο όταν δεν επαρκεί για τον έναν σύζυγο.
-Σε αρκετές περιπτώσεις επίσης οι οικογένειες κινδυνεύουν να χάσουν μία σειρά από επιδόματα, όπως είναι το επίδομα παιδιών ή πετρελαίου θέρμανσης, καθώς βασικό κριτήριο για την παροχή τους είναι το οικογενειακό και όχι το ατομικό εισόδημα.
Πλεονεκτήματα
Η υποβολή ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης για τους συζύγους έχει τα εξής θετικά για τους φορολογούμενους:
-Δεν γίνεται συμψηφισμός μεταξύ του αποτελέσματος της εκκαθάρισης.
-Δεν μπλοκάρεται από την Εφορία η έκδοση φορολογικής ενημερότητας του ενός συζύγου όταν ο άλλος σύζυγος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση.
-Κάθε σύζυγος καθορίζει ανεξάρτητα την πληρωμή του φόρου εισοδήματος.
Πηγή: cnn.gr - Φωτογραφία: Eurokinissi