Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2018 20:33

Χιλιάδες οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Το 33% των φορολογουμένων περιμένουν ακόμη την επιστροφή φόρου που προέκυψε από την εκκαθάριση των εφετινών φορολογικών δηλώσεων.

Το συνολικό ποσό που δεν έχει αποδοθεί υπολογίζεται σε 120 εκατ. ευρώ από τα 364 εκατ. ευρώ που ήταν η συνολική επιστροφή φόρου.

Από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχουν γίνει χιλιάδες συμψηφισμοί φόρου εισοδήματος με τον ΕΝΦΙΑ και έως το τέλος του έτους περιμένει να λάβει την επιστροφή φόρου περίπου το 1/3 των δικαιούχων.

Ήδη το υπουργείο Οικονομικών καλεί όλους όσοι χρωστούν σε Δημόσιο, Ταμεία, ΟΤΑ να συμψηφίσουν τις επιστροφές φόρων με τις οφειλές τους.

Για τις επιστροφές φόρων γίνονται συγκεκριμένες διαδικασίες ανάλογα με το αν ο φορολογούμενος είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερος ή έχει οφειλή μεγαλύτερη ή μικρότερη από το ποσό της επιστροφής.

Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν έχει καμία οφειλή που να εμφανίζεται στα αρχεία της εφορίας ή των ασφαλιστικών ταμείων, τότε σε μηνιαία βάση γίνεται πληρωμή των επιστροφών στους λογαριασμούς των δικαιούχων, εφόσον φυσικά έχουν αναγράψει στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης το ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού.

Πηγή: cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2018 20:40

Σχετικά Άρθρα

  • ΦΠΑ: Ποιοι μπαίνουν στη «χρυσή λίστα» για επιστροφή
    ΦΠΑ: Ποιοι μπαίνουν στη «χρυσή λίστα» για επιστροφή

    Εξπρές επιστροφή φόρου σε συνεπείς επαγγελματίες και επιχειρήσεις σχεδιάζει η ΑΑΔΕ - Στόχος για εφέτος είναι να έχουν ολοκληρωθεί επιστροφές φόρων 6,5 δισ. ευρώ

    «Χρυσή λίστα» με συνεπείς επιχειρήσεις και επαγγελματίες, στους οποίους η εφορία θα πιστώνει αμέσως τις επιστροφές φόρου και ΦΠΑ, ετοιμάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Στη λίστα θα εντάσσονται -με βάση κριτήρια και προϋποθέσεις- επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν ελεγχθεί στο παρελθόν και δεν είχαν φορολογικά παραπτώματα.

    Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η ΑΑΔΕ θα απλουστεύσει τις διοικητικές διαδικασίες των επιστροφών ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις, μέσω της εφαρμογής αυτοματοποιημένων διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ, της ηλεκτρονικής υποβολής και της διευκόλυνσης της διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου για τις αιτήσεις επιστροφής.

    Με τη νέα διαδικασία αναμένεται να περιοριστεί η ανθρώπινη παρέμβαση μέσω ψηφιακών συναλλαγών και να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ. Η μεταρρύθμιση πρέπει να είναι σύμφωνη με την οδηγία σχετικά με την επιστροφή του ΦΠΑ (οδηγία 2008/9/ΕΚ του Συμβουλίου).

    Αναλυτικότερα, η μεταρρύθμιση στοχεύει:

    • Στην επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ που σήμερα παρουσιάζουν συχνά σημαντικές καθυστερήσεις.

    • • Στην αντιμετώπιση της απάτης που σχετίζεται με τις επιστροφές ΦΠΑ, στηριζόμενοι σε αρχές ανάλυσης κινδύνου.
    • • Στην αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
    • • Στην επίτευξη του στόχου για άμεση επιστροφή ΦΠΑ, χωρίς έλεγχο, στο 97% των αιτήσεων.
    • • Στην υποστήριξη των συνεπών επιχειρήσεων και την αύξηση της διαφάνειας.

    Στην «χρυσή λίστα» μπαίνουν μόνο εφόσον έχουν δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών και κατά τα τελευταία τρία φορολογικά έτη πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

    • Δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις, οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στα μηχανογραφικά συστήματα «TAXIS» και «ICIS» αντίστοιχα

    • • Δεν χαρακτηρίζονται ως ύποπτοι για συμμετοχή σε απάτη που αφορά στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, τα οποία εξετάζονται σε κεντρικό επίπεδο αποκλειστικά και δεν δημοσιοποιούνται

    Ο στόχος για εφέτος είναι να έχουν ολοκληρωθεί επιστροφές φόρων 6,588 δισ. ευρώ. Ειδικότερα προβλέπεται

    • • Διεκπεραίωση των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ εντός 90 ημερών σε ποσοστό τουλάχιστον 95%.
    • • Αξιολόγηση αιτημάτων επιστροφών ΦΠΑ αυτοματοποιημένα σε περιοδική βάση.
    • • Αξιοποίηση Χρυσής Λίστας δικαιούχων για την επίσπευση επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ
    • • Επέκταση της ψηφιοποίησης του κυκλώματος επιστροφών φόρου - Διαλειτουργικότητα με ΕΦΚΑ / ΗΔΙΚΑ.
    • • Υπηρεσία διαλειτουργικότητας στους δήμους για ψηφιακή δέσμευση και άρση δέσμευσης ενημερότητας

    Πηγή: protothema.gr

  • ΑΑΔΕ: Ταχύτερες οι επιστροφές φόρου - Ερχεται ο πρώτος μεγάλος συμψηφισμός με ΕΝΦΙΑ
    ΑΑΔΕ: Ταχύτερες οι επιστροφές φόρου - Ερχεται ο πρώτος μεγάλος συμψηφισμός με ΕΝΦΙΑ

    Για τη διευκόλυνση των επιστροφών φόρων γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN στην ψηφιακή πύλη myAADE για όλους τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που μέχρι σήμερα δεν έχουν δηλώσει IBAN, πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης

    Tαχύτερες επιστροφές φόρων και κεντρικούς συμψηφισμούς υπόσχεται η Ανεξάρτητη Αρχη Δημοσίων Εσόδων γλιτώνοντας τους φορολογούμενους από την αναμονή. Ο πρώτος κεντρικός συμψηφισμός επιστροφών φόρου εισοδήματος που θα προκύψει από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις με οφειλές ΕΝΦΙΑ και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαΐου.

    Με τις αλλαγές που έχουν επέλθει στα συστήματα της φορολογικής διοίκησης δεν χρειάζεται οι φορολογούμενοι να ζητήσουν τον συμψηφισμό επιστροφών και οφειλών από την εφορία που ανήκουν καθώς αυτομάτως η ΑΑΔΕ εκκινεί τη σχετική διαδικασία.

    Επίσης, φέτος για πρώτη φορά η ΑΑΔΕ θα αναζητήσει φορολογούμενους για να τους επιστρέψει χρήματα. Και αυτό, διότι πάνω από 60 εκατ. ευρώ επιστροφές φόρου βρίσκονται στα ταμεία της φορολογικής διοίκησης, η οποία «αναζητά» 185.000 φορολογουμένους για να τους επιστρέψει τα χρήματα που δικαιούνται.

    Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν έχουν δηλώσει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού στην ΑΑΔΕ, με αποτέλεσμα η εφορία να μην μπορεί να τους πληρώσει.

    Για τη διευκόλυνση των επιστροφών φόρων γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN στην ψηφιακή πύλη myAADE για όλους τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που μέχρι σήμερα δεν έχουν δηλώσει IBAN, πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Αντίστοιχα, γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN για τους φορολογικούς κατοίκους αλλοδαπής που δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ και για τους οποίους θα προκύψει δικαίωμα επιστροφής φόρου από τη δήλωση.

    Πώς θα γίνουν οι επιστροφές

    Ο σχεδιασμός της φορολογικής διοίκησης προβλέπει:

    • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.
    • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από 12/5/2024. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, ΔΟΥ/ΚΕΒΕΙΣ.
    • Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31/7/2024, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

    Σημειώνεται ότι μια σειρά επιδόματα που λαμβάνουν οι φορολογούμενοι δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένες ή ληξιπρόθεσμες οφειλές.

    Ειδικότερα, μεταξύ άλλων δεν συμψηφίζονται:

    • Επίδομα ρεύματος
    • Επίδομα ανεργίας.
    • Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.
    • Επίδομα παιδιού.
    • Επίδομα γέννας.
    • Επίσης, στην περίπτωση που σε ζευγάρι ο σύζυγος λαμβάνει χρεωστικό εκκαθαριστικό και η σύζυγος πιστωτικό, δεν γίνεται συμψηφισμός.

    Η πληρωμή του φόρου

    Για όσους φορολογούμενους προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών. Η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών, ενώ όσοι μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ θα έχουν και έκπτωση. Συγκεκριμένα ο φετινός φόρος εισοδήματος μπορεί να αποπληρωθεί:

    • Εφάπαξ καταβολή. Αν ο λογαριασμός της Εφορίας εξοφληθεί ολόκληρος μέχρι τις 31 Ιουλίου, ο φορολογούμενος θα εξασφαλίσει έκπτωση 3%.
    • Πάγια ρύθμιση. Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση"δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση
    • Σε οκτώ άτοκες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται στα τέλη Ιουλίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025.

    Πηγή: imerisia.gr

  • Φορολογικές δηλώσεις: Πόσοι φορολογούμενοι έλαβαν επιστροφή φόρου
    Φορολογικές δηλώσεις: Πόσοι φορολογούμενοι έλαβαν επιστροφή φόρου

    Ανεβάζει ταχύτητα η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με το ποσοστό ήδη να έχει διαμορφωθεί στο 30% του συνόλου, σχεδόν δύο μήνες πριν τη λήξη της σχετικής προθεσμίας.

    Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων, από την ΑΑΔΕ, οι επτά τους δέκα φορολογούμενους που έχουν ήδη υποβάλλει τη δήλωση δεν θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο, αφού τα εκκαθαριστικά που εκδίδονται είτε είναι μηδενικά, είτε είναι πιστωτικά.

    Το πλέον αξιοσημείωτο της φετινής χρονιάς, είναι η ταχύτητα επιστροφής χρημάτων σε αυτούς που τα δικαιούνται. Έτσι λοιπόν με βάση την μέχρι στιγμής εικόνα, έχουν πιστωθεί χρήματα σε 219.208 φορολογούμενους, αφού το εκκαθαριστικό που εκδόθηκε ήταν πιστωτικό.

    Αναλυτικά η εικόνα που προκύπτει έως και πριν από λίγες ώρες:

    • Έχουν υποβληθεί 1.850.543 δηλώσεις Ε1, που αντιστοιχεί περίπου στο 29%, του συνόλου. Πέρυσι είχαν υποβληθεί 6,4 εκατ. περίπου φορολογικές δηλώσεις.
    • Από αυτές μηδενικό εκκαθαριστικό προέκυψε για το 52,76%, δηλαδή για 952.605 φορολογούμενους.
    • Επιπλέον φόρο καλούνται να πληρώσουν 547.441 φορολογούμενοι, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 30,32% του συνόλου. Το μέσο ποσό που καλούνται να καταβάλλουν είναι 857 ευρώ.
    • Για το υπόλοιπο 16,92% των φορολογουμένων, δηλαδή 313.817, που έχουν υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση το εκκαθαριστικό είναι πιστωτικό. Η μέση επιστροφή που θα εισπράξουν είναι 348 ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι πληρωμές, μέσω της ΤτΕ, γίνονται κάθε εβδομάδα.
    • Καθημερινά υποβάλλονται περίπου 70.000 έως 80.000 δηλώσεις.

    Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες δόθηκε παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων μέχρι τις 31 Ιουλίου στις 15:00, ενώ για την ίδια ημέρα τα μεσάνυχτα λήγει και η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου που πιθανό να προκύψει.

    Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση «η κυβέρνηση, ασκώντας σταθερά μια φορολογική πολιτική με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο, παρατείνει το χρονικό περιθώριο υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, προκειμένου να διευκολύνει όλους τους Έλληνες πολίτες για να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους».

    Πώς μπορεί να πληρωθεί ο φόρος εισοδήματος

    Με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους μπορούν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος που τους αναλογεί, για το φορολογικό έτος χρήσης 2022.

    Συγκεκριμένα:

    1. Εφάπαξ μέχρι τις 31 Ιούλιου, λαμβάνοντας έκπτωση 3% επί του συνολικού φόρου που προκύπτει.

    2. Σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί έως και τις 31 Ιουλίου και την τελευταία έως και τις 29 Φεβρουαρίου του 2024.

    3. Σε έως 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 4,5% ή 24 δόσεις με επιτόκιο 6%.

    4. Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα σε τράπεζα της επιλογής τους.

    Σημειώνεται πως η καταβολή του φόρου, που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογουμένων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Φορολογικές δηλώσεις: Χωρίς επιπλέον φόρο οι 7 στις 10 δηλώσεις - Άμεση η πίστωση των χρημάτων σε όσους έχουν επιστροφή
    Φορολογικές δηλώσεις: Χωρίς επιπλέον φόρο οι 7 στις 10 δηλώσεις - Άμεση η πίστωση των χρημάτων σε όσους έχουν επιστροφή

    Σε εξέλιξη είναι η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με το ποσοστό ήδη να έχει διαμορφωθεί στο 30% του συνόλου, σχεδόν δύο μήνες πριν τη λήξη της σχετικής προθεσμίας.

    Όπως προκύπτει από την ΑΑΔΕ, οι επτά τους δέκα φορολογούμενους που έχουν ήδη υποβάλλει τη δήλωση δεν θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο, αφού τα εκκαθαριστικά που εκδίδονται είτε είναι μηδενικά, είτε είναι πιστωτικά.

    Το πλέον αξιοσημείωτο της φετινής χρονιάς, είναι η ταχύτητα επιστροφής χρημάτων σε αυτούς που τα δικαιούνται. Έτσι λοιπόν με βάση την μέχρι στιγμής εικόνα, έχουν πιστωθεί χρήματα σε 219.208 φορολογούμενους, αφού το εκκαθαριστικό που εκδόθηκε ήταν πιστωτικό.

    Αναλυτικά η εικόνα που προκύπτει έως και πριν από λίγες ώρες:

    • Έχουν υποβληθεί 1.850.543 δηλώσεις Ε1, που αντιστοιχεί περίπου στο 29%, του συνόλου. Πέρυσι είχαν υποβληθεί 6,4 εκατ. περίπου φορολογικές δηλώσεις.

    • Από αυτές μηδενικό εκκαθαριστικό προέκυψε για το 52,76%, δηλαδή για 952.605 φορολογούμενους.

    • Επιπλέον φόρο καλούνται να πληρώσουν 547.441 φορολογούμενοι, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 30,32% του συνόλου. Το μέσο ποσό που καλούνται να καταβάλλουν είναι 857 ευρώ.

    • Για το υπόλοιπο 16,92% των φορολογουμένων, δηλαδή 313.817, που έχουν υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση το εκκαθαριστικό είναι πιστωτικό. Η μέση επιστροφή που θα εισπράξουν είναι 348 ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι πληρωμές, μέσω της ΤτΕ, γίνονται κάθε εβδομάδα.

    • Καθημερινά υποβάλλονται περίπου 70.000 έως 80.000 δηλώσεις.

    Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες δόθηκε παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων μέχρι τις 31 Ιουλίου στις 15:00, ενώ για την ίδια ημέρα τα μεσάνυχτα λήγει και η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου που πιθανό να προκύψει.

    Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση «η κυβέρνηση, ασκώντας σταθερά μια φορολογική πολιτική με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο, παρατείνει το χρονικό περιθώριο υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, προκειμένου να διευκολύνει όλους τους Έλληνες πολίτες για να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους».

    Πώς μπορεί να πληρωθεί ο φόρος εισοδήματος

    Με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους μπορούν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος που τους αναλογεί, για το φορολογικό έτος χρήσης 2022.

    Συγκεκριμένα:

    1. Εφάπαξ μέχρι τις 31 Ιούλιου, λαμβάνοντας έκπτωση 3% επί του συνολικού φόρου που προκύπτει.

    2. Σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί έως και τις 31 Ιουλίου και την τελευταία έως και τις 29 Φεβρουαρίου του 2024.

    3. Σε έως 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 4,5% ή 24 δόσεις με επιτόκιο 6%.

    4. Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα σε τράπεζα της επιλογής τους.

    Σημειώνεται πως η καταβολή του φόρου, που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογουμένων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

    Πηγή: ethnos.gr

  • ΑΑΔΕ: Ξεκίνησαν οι κεντρικοί συμψηφισμοί φόρων και οφειλών - Με 5 εκατ. ευρώ από επιστροφές πληρώθηκε ο ΕΝΦΙΑ
    ΑΑΔΕ: Ξεκίνησαν οι κεντρικοί συμψηφισμοί φόρων και οφειλών - Με 5 εκατ. ευρώ από επιστροφές πληρώθηκε ο ΕΝΦΙΑ

    Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στον συντομότερο δυνατό χρόνο από τις εφορίες

    Σε επιστροφές φόρου εισοδήματος σε 20.000 φορολογούμενους προχώρησε η ΑΑΔΕ μετά τον πρώτο κεντρικό συμψηφισμό που διενήργησε με βάση τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και διάφορες οφειλές που είχαν.

    Η ΑΑΔΕ αποφάσισε να συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές.

    Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στον συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ.

    Οι επιστροφές

    Από τον πρώτο κεντρικό συμψηφισμό, σύμφωνα με πληροφορίες το συνολικό ποσό της επιστροφής φόρου εισοδήματος ήταν περίπου 5 εκατ. ευρώ και συμψηφίστηκε με την οφειλή του φετινού ΕΝΦΙΑ ή και άλλες οφειλές των φορολογουμένων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, 119.839 φορολογούμενοι με πιστωτικό εκκαθαριστικό έχουν μοιραστεί μεχρι τώρα συνολικά το ποσό των 28,27 εκατ. ευρώ.

    Την περασμένη Πέμπτη έγινε μια ακόμη εβδομαδιαία επιστροφή φόρου εισοδήματος, με την ΑΑΔΕ να καταβάλλει σε 34.761 φορολογούμενους με πιστωτικό εκκαθαριστικό οι οποίοι συνολικά είδαν στον λογαριασμό τους το ποσό των 6,865 εκατ. ευρώ.

    Οι φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση και δικαιούνται επιστροφή φόρου ανέρχονται σε 201.918.

    Οι συμψηφισμοί

    Το πλάνο της ΑΑΔΕ με τους συμψηφισμούς προβλέπει:

    • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.
    • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ.
    • Επιστροφές φόρου εισοδήματος που προκύπτουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.
    • Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

    Με αργούς ρυθμούς η υποβολή δηλώσεων

    Σαραντα οκτώ ημέρες πριν λήξει κανονικά η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, έχουν υποβληθεί 1.080.412 δηλώσεων σε σύνολο 6.500.000 που αναμένεται να κατατεθούν φέτος.

    Από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί:

    • 53,85% ή 581.802 είναι μηδενικές. Δηλαδή δεν προκύπτει ούτε πληρωμή ούτε επιστροφή φόρου
    • σχεδόν τρεις στις δέκα ή 314.399 είναι χρεωστικές με συνολικό ποσό πληρωμής φόρου 246,59 εκατ. ευρώ ή 784 ευρώ κατά μέσο όρο
    • 17,05% είναι πιστωτικές με μέση επιστροφή φόρου 366 ευρώ.

    Πηγή: imerisia.gr

  • «Ώρα ΕΝΦΙΑ»: Ξεκινά η ανάρτηση των εκκαθαριστικών
    «Ώρα ΕΝΦΙΑ»: Ξεκινά η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

    Το «κόλπο» για να εισπράξουν άμεσα επιστροφές φόρου αλλά και να μη χάσουν τις 10 δόσεις που δικαιούνται οι ιδιοκτήτες

    Ραντεβού με τον ΕΝΦΙΑ δίνουν από σήμερα οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών αναμένεται να ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι Κυριακή βράδυ για όλους.

    Όπως και πέρυσι, ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων είναι μειωμένος για τους 8 στους 10 ιδιοκτήτες εν σχέσει με τα προηγούμενα χρόνια, εκτός εάν:

    · μεταβλήθηκε το 2022 η ακίνητη περιουσία τους ή

    · είχαν αύξηση εισοδήματος το 2021 έναντι του 2020.

    Αύξηση εισοδήματος θα έχουν εμφανίσει πολλοί μισθωτοί κυρίως, επειδή το 2021 σταδιακά αποσύρθηκαν οι μαζικές καταβολές «ειδικής αποζημίωσης» των 534 ευρώ που δόθηκε το 2020 λόγω πανδημίας –και τα οποία αναγράφονταν σε ειδικό κωδικό του Ε1 γιατί δεν προσμετρούνταν στα εισοδήματα.

    Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιοκτήτες θα μπορέσουν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ σε 10 δόσεις, από τέλη Μαΐου έως Φεβρουάριο 2024. Εκτός αν τύχουν επιστροφής φόρου εισοδήματος, όταν υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις Ε1.

    Από φέτος πάντως που για πρώτη φορά οι επιστροφές φόρου εισοδήματος καταβάλλονται άμεσα εντός 5-7 ημερών στους δικαιούχους, οι ιδιοκτήτες έχουν και μία ακόμα νέα ευκαιρία για να αξιοποιήσουν: να λάβουν άμεση ρευστότητα και να μη χάσουν την επιστροφή φόρου εισοδήματος που δικαιούνται, ούτε να χάσουν όμως και τις 10 μηνιαίες δόσεις -που αντιθέτως θα μπορέσουν να τις αυξήσουν και στις 12 ακόμα! Με μόνο όρο, να μην εκκρεμούν και άλλα χρέη τους προς το δημόσιο.

    Πώς θα εκμεταλλευτούν τις 10-12 δόσεις και την επιστροφή «στο χέρι»;

    Ιδού πώς:

    Αν κατά τη διαδικασία υποβολής φόρου εισοδήματος διαπιστώσουν -στο τελικό στάδιο πριν την υποβολή της δήλωσης Ε1- ότι δικαιούνται να λάβουν επιστροφή, θα πρέπει να σταματήσουν εκεί τη διαδικασία και να μην την ολοκληρώσουν, πριν επιλέξουν τι θέλουν να συμβεί:

    1ο ενδεχόμενο: αν προχωρήσουν στην ολοκλήρωση της υποβολής δήλωσης φόρου εισοδήματος, τότε αυτομάτως τα συστήματα της ΑΑΔΕ θα εντοπίσουν ότι έχει βεβαιωθεί φόρος ΕΝΦΙΑ και αντί να εισπράξουν την επιστροφή, αυτή θα συμψηφιστεί με την οφειλή. Στην περίπτωση αυτή εξοφλούν ή απομειώουν αυτόματα τη βεβαιωμένη οφειλή, αλλά χάνουν ρευστότητα γιατί και λεφτά «στο χέρι» δεν θα εισπράξουν, αλλά και τις 10 δόσεις ΕΝΦΙΑ δεν θα εκμεταλλευτούν.

    2ο ενδεχόμενο: αν κρατήσουν σε «προσωρινή αποθήκευση» το Ε1, μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ τον ΕΝΦΙΑ αντί σε 10 δόσεις. Τις επόμενες μέρες και αφού «σβήσει» η οφειλή ΕΝΦΙΑ, υποβάλλουν οριστικά το Ε1 και εισπράττουν εντός μιας εβδομάδος την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.

    3ο ενδεχόμενο: αν επιλέξουν «προσωρινή αποθήκευση» του Ε1, μπορούν να αξιοποιήσουν στη συνέχεια τη δυνατότητα πληρωμής του ΕΝΦΙΑ σε έως 12 άτοκες δόσεις μέσω κάρτας, που προσφέρουν πολλές τράπεζες. Έτσι η πληρωμή θα γίνει σε μικρότερες και περισσότερες άτοκες δόσεις, αντί σε 10 που προσφέρει η ΑΑΔΕ. Αυτομάτως όμως έτσι η οφειλή μεταφέρεται στην τράπεζα και «σβήνεται» από την εφορία. Έτσι μπορούν αμέσως μετά να κάνουν οριστική υποβολή της δηλώσεως εισοδήματος και να εισπράξουν την επιστροφή που δικαιούνται, γιατί το σύστημα της ΑΑΔΕ θα δείχνει τότε πως δεν υπάρχει άλλη οφειλή για να γίνει συμψηφισμός με το πιστωτικό ποσό φόρου που δικαιούνται.

    Προσοχή: η αποφυγή συμψηφισμού με ΕΝΦΙΑ είναι εφικτή, μόνον όταν δεν εκκρεμεί άλλη οφειλή που να μπορεί να συμψηφιστεί με την επιστροφή που δικαιούται ο φορολογούμενος ιδιοκτήτης.

    Πηγή: newmoney.gr

  • «Σπριντ» από την εφορία για τις επιστροφές φόρου
    «Σπριντ» από την εφορία για τις επιστροφές φόρου

    Νωρίτερα φέτος η κατάθεση πόσων στους λογαριασμούς των δικαιούχων - Πώς η καθυστέρηση του ΕΝΦΙΑ ξεμπλοκάρει τις εκταμιεύσεις - «Ανάσα» φέτος για μισθωτούς που αμείβονται με μπλοκάκι

    Ευχάριστη έκπληξη φέτος για πολλούς φορολογούμενος που βλέπουν νωρίς στον τραπεζικό τους λογαριασμό τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται.

    Ήδη αρκετοί φορολογούμενοι που έσπευσαν να κάνουν νωρίς τις φορολογικές δηλώσεις, έλαβαν εκκαθαριστικά επιστροφής φόρου και δεν έχουν ανοιχτές υποχρεώσεις ήχρέη προς το Δημόσιο βλέπουν τα ποσά να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους μέσα στις πρώτες εβδομάδες. Παλαιότερα οι φορολογούμενοι έπρεπε να περιμένουν μήνες και όχι εβδομάδες για να δουν ακόμα και μικρές επιστροφές.

    Φέτος 7 στους 10 φορολογούμενους περιμένουν είτε επιστροφή φόρου, είτε μηδενικά εκκαθαριστικά. Ομως, φετος, το υπουργείο Οικονομικών έχει το περιθώριο να επιταχύνει τις εκταμιεύσεις δεδομένου ότι ακόμα δεν έχει γίνει η εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Εάν είχαν εκδοθεί τα σημειώματα τότε πολλές από τις επιστροφές φόρου θα συμψηφιζόταν με την ανοιχτή οφειλή του ΕΝΦΙΑ. Επίσης λόγω και της συγκυρίας της πανδημίας ο ελεγκτικός και εισπρακτικός μηχανισμός αποφεύγει κατασχέσεις και συμψηφισμούς επιστροφών φόρων με οφειλές. Επιπλέον επιστροφές φόρων προς τις επιχειρήσεις για μικρά ποσά γίνονται χωρίς έλεγχο. Όλοι αυτοί οι παράγοντες αλλά και οι εντολές πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για παροχή ρευστότητας βοηθούν την φορολογική διοίκηση στο να επισπεύσει την εκταμίευση των επιστροφών φόρων.

    Υπενθυμίζεται οτι ειδικά στην περίπτωση εγγάμων που υποβάλουν κοινή δήλωση διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο εκκαθαριστικά σημειώματα, ένα για κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου. Π.χ. αν από την κοινή δήλωση προκύπτει χρεωστικό ποσό φόρου προς καταβολή ύψους 800 ευρώ για τον σύζυγο και επιστροφή φόρου 300 ευρώ για την σύζυγο, δεν γίνεται συμψηφισμός των δύο ποσών σε ένα ενιαίο εκκαθαριστικό. Στην περίπτωση αυτή ο σύζυγος καλείται με το δικό του εκκαθαριστικό να πληρώσει 800 ευρώ και η σύζυγος καλείται, με το δικό της ξεχωριστό εκκαθαριστικό, να εισπράξει επιστροφή φόρου 300 ευρώ. Στην περίπτωση που έχουν και οι δύο σύζυγοι εκκαθαριστικά με πιστωτικά ποσά, αυτά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.

    Εξάλλου χιλιάδες εργαζόμενοι οι οποίοι αμείβονται με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, εκδίδοντας αποδείξεις από τα λεγόμενα μπλοκάκια, θα λάβουν φέτος πιστωτικά εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος με τα οποία θα καλούνται να εισπράξουν επιστροφές φόρων σημαντικού ύψους. Για τους εν λόγω φορολογουμένους, οι οποίοι θεωρούνται από την ισχύουσα νομοθεσία ως μισθωτοί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος που ισχύει φέτος προβλέπει σημαντικά αυξημένα αφορολόγητα όρια και μειωμένους συντελεστές φόρου.

    Δηλαδή, οι περισσότεροι εξ αυτών να καταστούν δικαιούχοι μεγάλου ύψους επιστροφών φόρου εισοδήματος κατά την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Αυτό θα συμβεί επειδή η συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων αυτών απέκτησε πέρυσι εισοδήματα πολύ χαμηλά, τα οποία δεν υπερβαίνουν τα αφορολόγητα όρια εισοδήματος Δεδομένου δε ότι από τις αμοιβές του 2020 η Εφορία παρακρατούσε κάθε μήνα φόρο εισοδήματος 20% ως προκαταβολή έναντι του φόρου που πρέπει να πληρωθεί φέτος για το 2020, ολόκληρα αυτά τα ποσά των παρακρατηθέντων φόρων θα πρέπει να επιστραφούν στους συγκεκριμένους φορολογούμενους.

    Με την ψηφιοποίηση των φορολογικών συναλλαγών (My Data) ανοίγει ο δρόμος για εξπρές επιστροφές ΦΠΑ, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα της αγοράς. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης προβλέπει την εφαρμογή της πλήρως αυτοματοποιημένης διαδικασίας επιστροφής ΦΠΑ και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα επιτρέπει να συμπληρώνονται ηλεκτρονικά όλες οι αιτήσεις επιστροφής, όταν δεν εμπίπτουν στο δείγμα ελέγχου μέσω της διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου (τουλάχιστον 90% του συνόλου των αιτήσεων ετησίως) το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Ωστόσο πηγές της φορολογικής διοίκησης δεν αποκλείουν η αυτοματοποιημένη διαδικασία να ξεκινήσει ακόμα πιο γρήγορα.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ερχονται κούρεμα ΕΝΦΙΑ και επιστροφές φόρου για περισσότερους: Τι φέρνει το "βατερλώ" στα εισοδήματα του 2020
    Ερχονται κούρεμα ΕΝΦΙΑ και επιστροφές φόρου για περισσότερους: Τι φέρνει το

    Τα εισοδήματα που θα αποτυπωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις θα είναι τα χαμηλότερα των τελευταίων ετών.

    Τα εισοδήματα που θα αποτυπωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις θα είναι τα χαμηλότερα των τελευταίων ετών. Εκτιμάται ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα όλων των φορολογουμένων θα πέσουν για πρώτη φορά κάτω από τα 70 δις. ευρώ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δηλώσουν λιγότερα εισοδήματα λόγω "κουρέματος". Οι αυτοαπασχολούμενοι επειδή έκλεισαν τα μαγαζιά και οι επιχειρήσεις τους υποχρεωτικά. Και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα επειδή μπήκαν οι συμβάσεις τους σε αναστολή.

    Επειδή όμως τα εισοδήματα θα είναι χαμηλότερα, αυτομάτως θα "γεννηθούν" δικαιώματα για τους φορολογούμενους. Πρώτον θα υπάρξουν οι περισσότερες επιστροφές φόρου των τελευταίων ετών κατά την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Δεύτερον, θα αυξηθεί κατά περισσότερες από 200.000 ο αριθμός των δικαιούχων "κουρέματος" του ΕΝΦΙΑ σε ποσοστό 50%. Και τρίτον, θα γίνουν περισσότεροι οι δικαιούχοι των κοινωνικών επιδομάτων που θα διατεθούν φέτος με κυριότερα εξ’ αυτών το επίδομα τέκνων, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το επίδομα ενοικίου.

    Το "κούρεμα" του ΕΝΦΙΑ

    Ο ΕΝΦΙΑ "κουρεύεται" αυτόματα κατά 50% από τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης πληροί συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Αυτά, μέχρι και πέρυσι, τα έπιαναν περίπου 1,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Φέτος, θα γίνουν πάνω από 1,5 εκατομμύριο λόγω της μείωσης εισοδημάτων που προκάλεσε ο ΕΝΦΙΑ. Ποια είναι τα κριτήρια για την μείωση του ΕΝΦΙΑ;

    α. Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του συζύγου, της συζύγου και των εξαρτώμενων τέκνων, σε όσες περιπτώσεις ορίζεται από το νόμο ότι τα εισοδήματα των τέκνων συναθροίζονται με αυτά των γονέων, καθώς και του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν υποβάλει ατομική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα και ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων λαμβάνονται από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, οι οποίες έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Αν οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση, λαμβάνεται ο μεγαλύτερος αριθμός τέκνων που έχει δηλωθεί σε μία εκ των δύο δηλώσεων.

    β. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια, με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο ,τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια, με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

    Οι επιστροφές φόρου

    Δύο είναι οι μεγάλες ομάδες φορολογουμένων που θα πάρουν φέτος επιστροφή φόρου για πρώτη φορά. Η πρώτη περιλαμβάνει τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι έχουν ως μοναδική πηγή εισοδήματος τον μισθό τους. Από τη στιγμή που βρέθηκαν σε καθεστώς αναστολής μέσα στο 2020 -και αυτό ισχύει για περισσότερους από 700.000 πολίτες- θα τους έχει παρακρατηθεί περισσότερος φόρος από αυτόν που αναλογεί. Η διαφορά, θα επιστραφεί μέσω του εκκαθαριστικού. Από την άλλη, η δεύτερη ομάδα, περιλαμβάνει τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι έχουν υποστεί παρακράτηση φόρου 20% στα τιμολόγια που έχουν εκδώσει μέσα στο 2020. Ο φόρος που θα αναλογεί από την στιγμή που θα έχουν υποστεί σημαντική μείωση εισοδήματος το 2020 λόγω της πανδημίας, θα είναι πολύ λιγότερος από το ποσό της παρακράτησης και θα υπάρξει σημαντική μείωση

    Τα επιδόματα

    Η εξήγηση όσον αφορά στα επιδόματα είναι πολύ απλή: λόγω της μείωσης του φορολογητέου εισοδήματος, περισσότεροι θα "πιάσουν" τα εισοδηματικά κριτήρια και θα καταστούν για πρώτη φορά δικαιούχοι επιδομάτων. Σημαντική αύξηση δικαιούχων αναμένεται στο επίδομα τέκνων καθώς εκεί θα έχουμε και αύξηση δικαιούχων αλλά και αύξηση επιδομάτων για τους σημερινούς δικαιούχους. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με το επίδομα ενοικίου. Πάντως, στην κυβέρνηση θα συμπεριλάβουν στα εισοδήματα που θα λαμβάνονται υπόψη για να κριθεί αν κάποιος είναι δικαιούχος επιδόματος ή όχι και το ποσό των 534 ευρώ (ή τον 800 ευρώ) που δόθηκε σε όσους μπήκαν σε καθεστώς αναστολής μέσα στο 2020.

    Πηγή: TheToc.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς