Πρωτοπορεί το λιμάνι της Κυλλήνης - Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του ELEMED
Του Γιάννη Σπυρούνη
«Σήμερα η Κυλλήνη γράφει ιστορία». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, χθες στα εγκαίνια των υποδομών ηλεκτροδότησης πλοίων στο ομώνυμο λιμάνι, στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος ELEMED. Το πρώτο πράσινο λιμάνι της ανατολικής Μεσογείου είναι γεγονός και σηματοδοτεί τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς το παράδειγμα της Κυλλήνης θα ακολουθήσουν και άλλα λιμάνια του Ιονίου, πέραν αυτών που συμμετέχουν στην πρώτη φάση του προγράμματος.
Ως μια σημαντική ημέρα για τη ναυτιλία, την Ελλάδα και όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη, χαρακτήρισε τη χθεσινή στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ. «Σε αυτό το μικρό λιμάνι της Κυλλήνης, που ανοίγει τα φτερά του να πετάξει γράφεται ιστορία σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη ως πρώτο λιμάνι με έτοιμη υποδομή ηλεκτροδότησης πλοίων» σημείωσε και ανέλυσε τα δεδομένα του προγράμματος ELEMED, αλλά και τα εμπόδια που ευτυχώς ξεπεράστηκαν για να γίνει αυτό το έργο πραγματικότητα. Ο κ. Μοράντ έκανε λόγο για μια «επανάσταση», για «πράσινα» καύσιμα και «πράσινο λιμάνι» και μίλησε για το πολύ μεγάλο όφελος για το περιβάλλον. Ευχαρίστησε τα συνεργαζόμενα λιμάνια του Πειραιά, της Λεμεσού και του Κόπερ, καθώς και τους ανθρώπους εκείνους που συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου, όπως την αρμόδια Επίτροπο της ΕΕ Βιολέτα Μπουλκ, το υπουργείο Ανάπτυξης και τον τότε υπουργό κ. Χαρίτση, τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας κ. Σαντορινιό και τον πρώην Γ.Γ. Ναυτιλίας κ. Καλαματιανό για τη συνεχή αρωγή και στήριξη της δράσης, τον πρώην πρόεδρο του ΔΛΤ Κατακόλου και πολιτικό μηχανικό Δημήτρη Αποστολόπουλο, που ήταν η ψυχή του προγράμματος, λαμβάνοντας την πρωτοβουλία για την υλοποίηση, τους τεχνικούς εισηγητές του προγράμματος, καθηγητές του ΕΜΠ, την συντονίστρια εταιρία Lloyds, την εταιρία «Πρόταση», την Levante Ferries για τη συμμετοχή της με το πρώτο πλοίο στο πρόγραμμα, καθώς επίσης τους λοιπούς εταίρους και συνεργάτες. Ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να απευθύνει ευχαριστίες στον ανάδοχο του έργου και στην Τεχνική Υπηρεσία του δήμου με τον προϊστάμενο Γ. Τσουραπά και τον Γ. Κορδονούρη που είχαν την επίβλεψη για λογαριασμό του δήμου.
Σαντορινιός: «Γράφει ιστορία…»
«Γράφει ιστορία στις λιμενικές υποδομές όχι μόνο της χώρας αλλά συνολικά της ανατολικής Μεσογείου. Γιατί αυτό το έργο είναι ένα βήμα μπροστά και είναι για ανθρώπους οι οποίοι οραματίζονται και θέλουν η χώρα μας να πάει μπροστά» σημείωσε ο κ. Σαντορινιός στην ομιλία του. Χαρακτήρισε το λιμάνι της Κυλλήνης και «πράσινο» και ιστορικό. «Από την πρώτη στιγμή στο υπουργείο αγκαλιάσαμε το πρόγραμμα και φροντίσαμε να βοηθήσουμε στο μέτρο του δυνατού όπου χρειάστηκε και να φτάσουμε στο σήμερα» σχολίασε. Αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα που αφορούν όχι μόνο στην ηλεκτροδότηση, αλλά επίσης για την ηλεκτροφόρτιση και τη νηολόγηση ηλεκτρικών και υβριδικών πλοίων, κάτι που εξετάζει ως προς το θεσμικό πλαίσιο το υπουργείο Ναυτιλίας, ενώ δεν παρέλειψε και το δεδομένο του υγροποιημένου φυσικού αερίου του LNG στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης να στηρίξει τη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, έχοντας υιοθετήσει τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, τους οποίους έχει εντάξει στην εθνική στρατηγικοί. «Αυτοί οι στόχοι δεν λένε τίποτα άλλο, παρά πως πρέπει το 30% της ενέργειας να παράγεται από εναλλακτικές και ανανεώσιμες πηγές και ταυτόχρονα να μειώσουμε κατά 30% τους ρύπους σε όλους τους τομείς και ένας από αυτούς είναι και η ναυτιλία» δήλωσε για να δικαιολογήσει τη στήριξη προγραμμάτων όπως το ELEMED. Στάθηκε στο χρηματοδοτικό και θεσμικό πλαίσιο αλλά και τα κίνητρα που χρειάστηκε να υπάρξουν. Τόνισε πως το υπουργείο κινείται προς την εξεύρεση κινήτρων για την χρήση των νέων πηγών από τα πλοία. «Το λιμάνι της Κυλλήνης είναι πρωτοπόρο στον σχεδιασμό της χώρας, μαζί με τη Levante Ferries και οφείλουμε να σας συγχαρούμε για αυτό» σχολίασε ο κ. Σαντορινιός που συμπλήρωσε πως σύντομα θα ανακοινωθούν διαδρομές πλοίων που θα μπορούν να εξυπηρετούνται από ηλεκτρικά πλοία τόσο στο Ιόνιο όσο και στο Αιγαίο. Ευχαρίστησε δε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτό το αποτέλεσμα…
Για τη συμμετοχή της Levante Ferries στο πρόγραμμα μίλησε ο Γενικός Διευθυντής MC Στρατής Απέργης, την οποία χαρακτήρισε ως ιδιαίτερη τιμή. «Η δράση ELEMED έχει όλα τα χαρακτηριστικά εκείνα που από την πρώτη στιγμή εμπότισαν την κουλτούρα και λειτουργία της εταιρίας μας. Καινοτόμο σκέψη, πρωτοποριακή προσέγγιση, επενδυτική επιμονή και αειφόρο τόλμη…» είπε χαρακτηριστικά για την εταιρία που ξεκίνησε τη δραστηριότητά της πριν από τέσσερα χρόνια, αναλύοντας τις επιχειρηματικές επιλογές που ακολούθησε και που την κατατάσσουν πρωταγωνίστρια στις μεταφορές στο Ιόνιο, έχοντας επενδύσει 60 εκατ. ευρώ. «Δεν αποτελεί υπό αυτά τα δεδομένα, έκπληξη τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα με το πλοίο – σύμβολο στο Ιόνιο Fior di Levante στο οποίο έγιναν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την ηλεκτροδότησή του» σχολίασε και αναφέρθηκε για τα μελλοντικά δεδομένα στο χώρο των ναυτιλιακών μεταφορών. Μιλώντας για την Κυλλήνη σημείωσε πως «… η επιλογή του λιμένα μας να αποτελέσει το πρώτο λιμάνι της ανατολικής Μεσογείου με υποδομή ηλεκτροδότησης πλοίων είναι ακόμα μια απόδειξη για τη στρατηγική θέση του πελάγους μας στην ευρύτερη περιοχή» είπε δηλώνοντας βέβαιος για την επιτυχία του προγράμματος ELEMED».
Ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, χαρακτήρισε και αυτός ιστορική την ημέρα, «… αφού αλλάζει τα δεδομένα στην ναυτιλία, ιδιαίτερα στην ακτοπλοΐα στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι μεγάλη η χαρά μας γιατί αυτό συμβαίνει σε ένα λιμάνι της Δυτικής Ελλάδας και του Ιονίου, όπως είναι η Κυλλήνη και ακόμα μεγαλύτερη γιατί αυτή η πρώτη εγκατάσταση ηλεκτροδότησης πλοίων συνδέει την Κυλλήνη με την Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά. Πρέπει να συγχαρούμε τους συντελεστές του προγράμματος, γιατί όντως είναι ένα πρόγραμμα που η ωφέλειά του στο περιβάλλον, μέσω της μείωσης των ρύπων, αλλά και της εξοικονόμησης πόρων είναι εξαιρετικά σημαντική. Η Περιφέρειά μας έχει ήδη κάνει προετοιμασία και είναι σε συνεννόηση, τόσο με το υπουργείο όσο και με τους ακτοπλόους της περιοχής που συνδέουν τα λιμάνια των Ιονίων με την απέναντι ακτή και είναι έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα. Δηλαδή να έχουμε αυτού του είδους εγκαταστάσεις και στα λιμάνια της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Κέρκυρας και της Λευκάδας, δημιουργώντας ένα συνολικό πλαίσιο για την ηλεκτροδότηση, αλλά και την ηλεκτροκίνηση των πλοίων. Ήρθε η στιγμή να κάνουμε πράξη αυτά που είναι οι υποχρεώσεις μας απέναντι στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην αειφορία, που είναι ένα σημαντικό ζήτημα για την ζωή των πολιτών της ευρύτερης περιοχής.
Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο πρώην Γ.Γ. Ναυτιλίας κ. Καλαματιανός, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γεωργιόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ.κ. Μίγκος, Δημόπουλος, Παλαιολόγος, η πρόεδρος του ΝΠΔΔ κ. Γεωργοπούλου – Κοντόγιωργα, εκπρόσωποι του ΔΛΤ Κατακόλου, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.α.