Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2019 20:18

Χρηματιστηριακές αγορές: Χειρότερο έτος από την ανάφλεξη της κρίσης το 2018

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Οι μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο βίωσαν το 2018 το χειρότερο έτος τους απο την ανάφλεξη της παγκόσμιας κρίσης, αναβιώνοντας τον φόβο σε πολλούς παγκόσμιους επενδυτές για περαιτέρω πτώση τους κατά τους επόμενους μήνες, εκτιμά το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Η όξυνση των εντάσεων στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, οι αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την άνοδο των επιτοκίων και τα επίμονα γεωπολιτικά ζητήματα - όπως το Brexit – υπονόμευσαν τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ωστόσο, υπήρξαν και κάποιες αξιοσημείωτες εξαιρέσεις κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η χρηματιστηριακή αγορά στην Ουκρανία (+80,39% σε όρους δολαρίου ΗΠΑ), την πΓΔΜ (+30,41%, υπογραμμίζεται πως θετικό ρόλο έπαιξε η συμφωνία με την Ελλάδα για την αλλαγή του ονόματος), το Κατάρ (+20.87%), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (+11.75%) και τη Σ. Αραβία (+8.77%).

Στα χρηματιστήρια με αρνητικές επιδόσεις την πρώτη θέση κατέχει η Βενεζουέλα (-94.89%) και ακολουθούν η Αργεντινή (-50.2%), η Τουρκία (-43.35%, εξαιτίας των διαφωνιών του προέδρου Ερντογαν με την Κεντρική Τράπεζα και η ένταση στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις ), η Κίνα (-28,64%, λόγω του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ) και το Πακιστάν (-28,07%).

Πηγή ΑΠΕ - TheTOC.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2019 20:46

Σχετικά Άρθρα

  • «Πάρτι» στις ευρωαγορές, προεξόφλησαν συμφωνία στην Ουκρανία - Άνω - κάτω η Wall Street μετά από την διάψευση
    «Πάρτι» στις ευρωαγορές, προεξόφλησαν συμφωνία στην Ουκρανία - Άνω - κάτω η Wall Street μετά από την διάψευση

    «Έκρηξη» αισιοδοξίας στο Χρηματιστήριο Αθηνων - Χάνει την δυναμική του το αμερικανικό χρηματιστήριο μετά την ουκρανική άρνηση του προσχεδίου συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός - Σε πολύ υψηλά επίπεδα παραμένουν οι τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο - Προειδοποιήσεις για «σοκ» στην προσφορά του αργού λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία

    Τα θετικά μηνύματα από τις συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας και η «διαρροή» ενός προσχεδίου συμφωνίας 15 σημείων στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς έδιναν ισχυρή ώθηση στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, που έκλεισαν με σημαντική άνοδο την Τετάρτη.

    Μεγάλη άνοδο 46,8 μονάδων (5,68%) κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μία συνεδρίαση που κρίνεται ως η «καλύτερη των τελευταίων 16 μηνών», ανακτώντας 3 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης μέσα σε λίγες ώρες. Ωστόσο, το χρηματιστήριο είναι προς το παρόν 100 μονάδες κάτω από τα επίπεδα που είχε φτάσει πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

    Για δεύτερη ημέρα σημειώνει άνοδο και το αμερικανικό χρηματιστήριο, με ώθηση και από την αύξηση των επιτοκίων από την FED, που ξεκινά την προσπάθεια ελέγχου του πληθωρισμού, που έχει φτάσει σε ύψη ρεκόρ (και) στις ΗΠΑ. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι Ουκρανοί δήλωσαν απόψε ότι το «προσχέδιο 15 σημείων» που αποκάλυψαν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς απηχεί τις θέσεις της Μόσχας, απομακρύνοντας τις ελπίδες για μία σύντομη κατάπαυση του πυρός, έχει επηρεάσει τους επενδυτές, με αποτέλεσμα η Wall Street να χάνει την αρχική ισχυρή δυναμική της.

    Ωστόσο ο χρυσός - που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους γεωπολιτικής έντασης - κατέγραψε νέα μείωση κατά 0,6% στα 1904 δολάρια (στις 20.25 ώρα Ελλάδας), πολύ μακριά από τα επίπεδα άνω των 2000 δολαρίων ανά ουγγιά που είχε τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

    Ωστόσο, οι τιμές στην ενέργεια - παρότι έχουν υποχωρήσει από τα ιστορικά υψηλά των προηγούμενων ημερών - διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα, οριακά κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για το πετρέλαιο και λίγο πάνω από τα 110 ευρώ ανά MWh.

    Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε και η προειδοποίηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ο οποίος ανέφερε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα παγκόσμιο «σοκ» στην προσφορά πετρελαίου, λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία, που έχουν περιορίσει αισθητά τις παραγγελίες για ρωσικό αργό, αλλά και για τα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα.
    Πηγή: Protothema.gr - Photo by Sophie Backes on Unsplash
  • Ανησυχία στις αγορές: Πτώση στα χρηματιστήρια, προβλέψεις για πετρέλαιο στα 185 δολάρια!
    Ανησυχία στις αγορές: Πτώση στα χρηματιστήρια, προβλέψεις για πετρέλαιο στα 185 δολάρια!

    Σημαντικές απώλειες στις ευρωαγορές - Πάνω από 2% η πτώση σε Ιαπωνία και Χονγκ Κονγκ – Πτωτικά τα αμερικανικά futures

    Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και η απειλή ενός πυρηνικού ολέθρου, μετά το ρωσικό χτύπημα στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης στη Ζαπορίζια, μονοπωλούν την προσοχή των επενδυτών παγκοσμίως.

    Με σημαντικές απώλειες η συνεδρίαση στα ασιατικά χρηματιστήρια, όπου Χονγκ Κονγκ και Ιαπωνία βλέπουν απώλειες άνω του 2% οδηγώντας την πτώση.

    Ο Hang Seng νωρίτερα έχανε 2,64%, με τις μετοχές της HSBC υποχωρούν σχεδόν 4%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai composite χάνει 0,87%, ενώ ο Shenzhen component υποχωρεί κατά 1,13%.

    Ο ιαπωνικός Nikkei με πτώση 2,23%, με τις μετοχές της SoftBank Group να χάνει πάνω από 4% ενώ ο ευρύτερος Topix με πτώση 1,78%.

    Στη Νότια Κορέα ο Kospi υποχώρησε κατά 1,28%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 υποχωρεί κατά 0,83%.

    Ο ευρύτερος MSCI για τις μετοχές Ασίας – Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημειώνει απώλειες 1,57%.

    Η πτώση των δεικτών διευρύνθηκε όταν βγήκε η πληροφορία ότι φαίνεται καπνός από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, ωστόσο μέρος των απωλειών ανακτήθηκε όταν ο διευθυντής του εργοστασίου είπε ότι οι εγκαταστάσεις του είναι προς ώρας ασφαλείς.

    «Η ψυχολογία των επενδυτών παραμένει εύθραυστη και αλλάζει ανάλογα με τα πρωτοσέλιδα αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών που φαίνονται αποφασισμένες να αυξήσουν τα επιτόκια και που προειδοποιούν για τους κινδύνους του υψηλού πληθωρισμού», σχολιάζει ο Tapas Strickland, οικονομολόγος της National Australia Bank.

    Ταυτόχρονα, οι επενδυτές παρακολουθούν ανελλιπώς τις τιμές του πετρελαίου, που τις τελευταίες ημέρες κάνουν ράλι. Το πετρέλαιο ολοκλήρωσε τελικά με απώλειες τη συνεδρίαση της Πέμπτης, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της ημέρες οι τιμές ήταν ανοδικές, με το αργό να αγγίζει ακόμα και τα 120 δολάρια.

    Το ευρωπαϊκό συμβόλαιο Μαΐου για το μπρεντ έκλεισε στα 110,73 δολάρια το βαρέλι, με την τιμή του να έχει υποχωρήσει κατά 2,2 δολάρια ή 1,95%, έχοντας όμως καταγράψει νέο υψηλό 14 ετών ενδοσυνεδριακά φτάνοντας ως και τα 119,84 δολάρια. Σήμερα στις αγορές της Ασίας αγγίζει τα 111 δολάρια/βαρέλι.

    Το αμερικανικό WTI στο πλέον ενεργό συμβόλαιο Απριλίου ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με πτώση 2,6% ή 2,9 δολάρια στα 107,67 δολάρια. το βαρέλι, ενώ στο υψηλό ημέρας έχει πιάσει τα 116,57 δολάρια. Σήμερα η τιμή του διαμορφώνεται στα 108,62 δολ/βαρέλι.

    Απώλειες 2% στην Ευρώπη

    Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, ύστερα από τον βομβαρδισμό σε μέρος των εγκαταστάσεων του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας, του μεγαλύτερου του είδους στην Ευρώπη.

    Το Παρίσι σημείωσε πτώση 1,10% και η Φρανκφούρτη 1,50% στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ενώ το Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,40%.

    Πτωτικά συνεχίζουν τα αμερικανικά futures

    Σε πτωτική τροχιά κινούνται τα αμερικανικά futures εν αναμονή της ανακοίνωσης των στοιχείων απασχόλησης.

    Τα Futures του Dow Jones χάνουν 145 μονάδες ή 0,43%, του S&P 500 0,67%, ενώ του Nasdaq 100 κινούνται πτωτικά κατά 0,74%. Χθες o Dow Jones υποχώρησε 0,28% ή 96 μονάδες στις 33.794, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,52% στις 4,363 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,56% στις 13.537 μονάδες.

    Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones αναμένουν αύξηση κατά 440.000 θέσεις εργασίας και πτώση της ανεργίας στο 3,9%. Τα ωρομίσθια προβλέπεται ότι θα σημειώσουν αύξηση κατά 5,8% σε ετήσια βάση.

    Τα σημερινά θα είναι και τα τελευταία στοιχεία για την απασχόληση που θα ανακοινωθούν πριν την επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve, η οποία αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια. Όπως δήλωσε, ο Τζερόμ Πάουελ, επικρατεί η τάση για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης εντός Μαρτίου, δηλαδή αύξηση κατά 0,01%.

    JP Morgan: Δεν αποκλείεται να δούμε πετρέλαιο στα 185 δολάρια

    Η άνοδος του πετρελαίου στα 100 δολ/βαρέλι πριν από λίγο καιρό έμοιαζε με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Χθες το είδαμε να αγγίζει τα 118… Και τώρα οι στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan δεν αποκλείουν τα φτάσει ακόμα και τα 185 δολάρια.

    Ήδη τις τελευταίες 52 εβδομάδες, το μπρεντ (ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς) διαπραγματεύεται στα 113,18 δολ, με άνοδο 76% και όσο η ζήτηση παραμένει στα ύψη, τα περιθώρια να μπορέσει συμβαδίσει με την προσφορά είναι πολύ στενά, τουλάχιστον για φέτος…

    Όπως σημειώνει η JP Morgan, εάν η διακοπή του όγκου του ρωσικού πετρελαίου διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η τιμή του μπρεντ θα μπορούσε κλείσει το έτος στα 185 $/βαρέλι.

    Η μόνη λύση θα ήταν αν η υψηλή τιμή μειώσει τελικά τη ζήτηση…

    Άλμα στις τιμές των σιτηρών

    Οι τιμές των σιτηρών εκτινάχθηκαν με άνοδο 37%, ενώ η τιμή του καλαμποκιού από τις αρχές του 2022 έχουν ενισχυθεί κατά 21%, μετά από άνοδο 20% το 2020. Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός έχει ήδη ωθήσει εταιρείες όπως η Kellogg και η General Mills να αυξήσουν τις τιμές τους και να μετακυλήσουν το κόστος στους καταναλωτές. Αυτό μπορεί να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο με την τρέχουσα κρίση.

    Σε υψηλό 7,5 μηνών το παλλάδιο, εβδομαδιαία κέρδη 3% για τον χρυσό

    Σήμερα Παρασκευή η τιμή για το παλλάδιο έκανε άλμα σε υψηλά 7,5 μηνών, λόγω φόβων για τα επίπεδα εφοδιασμού. Στο μεταξύ, η ζήτηση για ασφαλή επενδυτικά assets οδηγεί τον χρυσό προς τέταρτη εβδομάδα κερδών στο σύνολο των τελευταίων 5 εβδομάδων, μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια.

    Η τιμή σποτ του παλλαδίου αυξήθηκε κατά 0,4% στα 2.785,59 δολ. Η Ρωσία έχει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής παλλαδίου που είναι βασικό συστατικό για την κατασκευή καταλυτών για οχήματα.

    Το μέταλλο έχει κερδίσει 18% αυτή την εβδομάδα.

    Η τιμή σποτ του χρυσού αυξήθηκε κατά 0,2% στα 1.939,67 δολ/ουγγιά με εβδομαδιαία κέρδη 3%. Τα futures του χρυσού διαπραγματεύονται στα 1.941,10 δολ/ουγγιά.

    Πηγή: newmoney.gr
  • Στις αγορές βγαίνει το Ελληνικό Δημόσιο
    Στις αγορές βγαίνει το Ελληνικό Δημόσιο

    Ανοίγει πιθανότατα σήμερα το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του νέου πενταετούς ομολόγου. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι ανέθεσε την κοινοπρακτική έκδοση του νέου ομολόγου στις τράπεζες Barclays, BofA Securities, Commerzbank, Morgan Stanley και Societe Generale.

    Η έξοδος αυτή στις αγορές είναι η τρίτη κατά σειρά που πραγματοποιεί το Ελληνικό Δημόσιο από την αρχή του έτους. Μέχρι στιγμής το υπουργείο Οικονομικών έχει αντλήσει 6 δισ. ευρώ με χαμηλά επιτόκια από τα 10 έως 12 δισ. ευρώ που είναι ο αρχικός σχεδιασμός που έχει εκπονήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για το σύνολο της χρονιάς. Προηγήθηκε στις 17 Μαρτίου η έκδοση του 30ετούς ομολόγου λήξεως Ιανουρ. 2052 με επιτόκιο 2,75%, όπου το Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ. Στη δημοπρασία καταγράφηκε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 26,1 δισ. ευρώ. Με τη νέα έκδοση του 10ετους ομολόγου στις 27 Ιανουαρίου, το Δημόσιο άντλησε άλλα 3,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 0,75%. Οι επενδυτές προσέφεραν να δανείσουν το Ελληνικό Δημόσιο με 29 δισ. ευρώ μέσω αυτής της έκδοσης.

    Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στις αγορές ομολόγων χάρη στην υποστήριξη που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να ενισχύσει τα διαθέσιμα του ενόψει των αυξημένων δημοσιονομικών υποχρεώσεων που έχει προκαλέσει η πανδημία. Εκτιμάται ότι τα διαθέσιμα του Δημοσίου (συμπεριλαμβανομένου και του λεγόμενου σκληρού μαξιλαριού) κυμαίνονται στα 30 με 35 δισ. ευρώ.

    Μεσολαβητικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή διαδραματίζουν οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες μπορούν να λαμβάνουν ρευστότητα από την ΕΚΤ καταθέτοντας ως ενέχυρο τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που αγοράζουν από τις δημοπρασίες. Το 2020 οι ελληνικές τράπεζες απορρόφησαν ομόλογα 12 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή εξέδωσε το Ελληνικό Δημόσιο. Χάρη σε πρόσθετα μέτρα χαλάρωσης που έλαβε πρόσφατα η ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντλήσουν ακόμη περισσότερη ρευστότητα από την ΕΚΤ. Τα τελευταία στοχεία έδειξαν ότι τον Μάρτιο οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν από την ΕΚΤ επιπλέον 3 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η συνολική τους έκθεση στην ΕΚΤ να φθάνει τα 44,6 δισ. ευρω. Η ΕΚΤ, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που εφαρμόζει, χαλάρωσε ακόμη περισσότερο τους όρους, αυξάνοντας στο 55% (από το 50%) το ποσοστό των κεφαλαίων που μπορεί να χορηγήσει ανά τράπεζα ως προς το σύνολο των ομολόγων που διαθέτει. Παράλληλα, επιμήκυνε ως τον Ιούνιο του 2022 τη διάρκεια του προγράμματος παροχής ρευστότητας TLTRO.

    Επιπροσθέτως, η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος ενισχύθηκε από την αύξηση των καταθέσεων. Στο πρώτο τρίμηνο του έτους επιχειρήσεις και νοικοκυριά κατέθεσαν στις τράπεζες περίπου άλλο 1,8 δισ. ευρώ.

    Εκτός από τα παραπάνω, ο δανεισμός του Δημοσίου από τις αγορές διευκολύνεται από τη θετική στάση που κράτησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poors, ο οποίος προχώρησε στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Ο αυξημένος δανεισμός εκτιμάται ότι θα διογκώσει το Δημόσιο Χρέος φέτος στα 352 δισ. ευρω ή 205% του ΑΕΠ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

  • Χρηματιστήρια: Κατάρρευση των μετοχών μετά το σκάνδαλο για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος
    Χρηματιστήρια: Κατάρρευση των μετοχών μετά το σκάνδαλο για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος

    Σε περιδίνηση και το αμερικανικό χρηματιστήριο σε μια μέρα αγωνίας και απότομων πτώσεων στις διεθνείς αγορές - Μετά τους φόβους για lockdown, προστέθηκαν και οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος - Πτώση 4,3% στο ΧΑΑ

    Οι μετοχές υποχώρησαν απότομα στη Wall Street τη Δευτέρα με όλο και πιο γρήγορο ρυθμό, καθώς οι φόβοι για την επιδείνωση του κορωνοϊού, η αβεβαιότητα για το πότε θα έρθουν τα επιπλεόν δημοσιονομικά κίνητρα στις ΗΠΑ και η αποκάλυψη για βρώμικες διαδρομές δισεκατομμυρίων από τις μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη δημιουργούν την τέλεια καταιγίδα για τους επενδυτές.

    Στην Αθήνα ο γενικός δείκτης σημείωσε πτώση 4,29%, με τις τράπεζες να πέφτουν κατά 6,2%.

    Απώλεια στήριξης
    Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 837 μονάδες, ή -3,03%. Ο S&P 500 υποχωρεί κατά -2,52%, ενώ ο Nasdaq Composite χάνει 2,32% της αξίας του. Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών για τους βασικούς αμερικανικούς δείκτες.

    Μετά το άνοιγμα της Wall Street η υποχώρηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων επιταχύνεται:
    O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραφε διευρυμένες απώλειες που έφτασαν το -2,85% από το πρωί αυτή την ώρα υποχωρεί κατά 2,62%.

    Αυτή την ώρα οι απώλειες του DAX στη Φρανκφούρτη είναι στο -3,53% ενώ ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο χάνει 3,09%, ανάλογη πτώση -3,02% και για το γαλλικό δείκτη CAC.

    Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ