Οικονομία

Νικολούτσος και Λεβεντής: Επόμενο βήμα μετά τη ρύθμιση των πυροδανείων η αποδέσμευση των εγγυητών

Νικολούτσος και Λεβεντής: Επόμενο βήμα μετά τη ρύθμιση των πυροδανείων η αποδέσμευση των εγγυητών

Για τις σημαντικές εξελίξεις που αφορούν στην απόφαση ρύθμισης των πυροδανείων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αναφέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος και ο αντιπρόεδρος Κώστας Λεβέντης.

Επίσης αναφέρθηκαν στο μεγάλο θέμα των εγγυητών που χρήζει ειδικής αντιμετώπισης.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος στάθηκε στη χορήγηση των συγκεκριμένων δανείων με επιδοτούμενο επιτόκιο στις επιχειρήσεις μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, που όπως είπε σήμερα έχει καταντήσει σε μεγάλο βαθμό, «θηλιά» στις επιχειρήσεις του τόπου, λέγοντας πως η χρηματοπιστωτική αυτή βοήθεια δόθηκε επ’ ωφελεία των τραπεζών.

Ο κ. νικολούτσος εξήγησε ότι "...πολλές τράπεζες εκείνη την περίοδο είχαν και τα δικά τους ληξιπρόθεσμα και μέσα από αυτή την αναπροσαρμογή, βελτίωσαν την εικόνα τους, προσβλέποντας και στο πολύ ευνοϊκό επιτόκιο που υπήρχε με την επιδότηση του κατά ένα μεγάλο ποσοστό. Σήμερα αυτά δεν ισχύουν. Το Επιμελητήριο εδώ και χρόνια έχει άποψη ότι αυτά τα δάνεια αποτελούν μεγάλη θηλιά για την επιχειρηματικότητα του τόπου, ειδικά τα μη εξυπηρετούμενα. Κινούμενοι σε αυτή την κατεύθυνση, προσπαθήσαμε να καταθέσουμε τις δικές μας προτάσεις. Μια πρόταση που βρήκε ανταπόκριση ήταν ότι, αυτό το οποίο έλεγαν οι τράπεζες, ότι δεν μπορούν να συζητήσουν, να διαπραγματευτούν δάνεια τα οποία είχαν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου δεν ισχύει πλέον μέσα από το τελευταίο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Θεωρούμε ότι αυτό ήταν μια καλή απόφαση σε πρώτη φάση, ουτοσώστε πολλοί συνάδελφοι που έχουν τέτοια δάνεια, και για την εξυπηρέτηση τους χρειάζονται την συμφωνία με την τράπεζα και την καταφυγή σε τέτοιους είδους μηχανισμούς, είναι εφικτή, γιατί οχυρωμένες οι τράπεζες πίσω από την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, υποστήριζαν ότι αυτά τα δάνεια δεν έχουν καμία δυνατότητα ρύθμισης. Αυτό πλέον δεν ισχύει και πιστεύω σε μεγάλο βαθμό έχουμε καταφέρει να έχουμε μια θετική κατεύθυνση προς αυτό».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας σημείωσε ότι το πρόβλημα με το μεγάλο θέμα της ευθύνης των συνοφειλετών - των εγγυητών δηλαδή- παραμένει. «Το Επιμελητήριο, κατευθύνει τις ενέργειες του προς αυτή την κατεύθυνση καθώς, υπάρχουν και τα ήδη ενήμερα δάνεια τα οποία πληρώνονται αλλά με τους σημερινούς βαρύς όρους είναι δύσκολο να εξυπηρετηθούν από κει και πέρα τόσο εύκολα. Πιστεύουμε ότι το τελευταίο πρέπει να τύχει μιας ειδικής αντιμετώπισης ώστε και οι τράπεζες να πάρουν τα λεφτά που αναμένουν αλλά και οι επιχειρήσεις οι οποίες είναι ενήμερες και με τόσο κόπο κατέβαλαν τις μέχρι τώρα απαιτήσεις των δανείων, να μπορέσουν να συνεχίσουν να τα καταβάλουν μέχρι την οριστική τους εξόφληση. Πιστεύω ότι είχαμε καλά αποτελέσματα σε αυτή μας την πρώτη προσπάθεια και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε συνέχεια ώστε το μεγάλο θέμα των κόκκινων δανείων που στη δική μας περιοχή έχουν την μορφή των πυροδανείων για την προστασία των πυρόπληκτων περιοχών, θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν με τρόπο θετικό και για το δημόσιο και για τις επιχειρήσεις και για τις τράπεζες».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Λεβέντης, συμπλήρωσε πως "... τα δάνεια που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, διευκόλυναν ασφαλώς αρκετές επιχειρήσεις του Νομού, διευκόλυναν όμως πρωτίστως το τραπεζικό σύστημα. Δηλαδή οι τράπεζες προσέτρεξαν τότε στο να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που ο Νόμος της κυβέρνησης Καραμανλή έδινε με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου σε όλες τις επιχειρήσεις που είχαν λάβει δάνεια να πάρουν αυτή την εγγύηση, θωρακίζοντας καταρχήν τις ίδιες τις τράπεζες. Το πρώτο θετικό βήμα με την απόφαση Χουλιαράκη έγινε, παραμένει όμως προς διεκδίκηση το ζήτημα της αποδέσμευσης των εγγυητών οι οποίοι βρέθηκαν μη αντιλαμβανόμενοι σε αρκετές περιπτώσεις τι είναι αυτό που δίνουν, να εγγυούνται το σύνολο των δανείων. Πιο απλά έχει συμβεί το εξής. Η ιδιωτική εγγύηση θα έπρεπε αφού υφίσταται η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για το ύψος των δανείων του 80% η εγγύηση των ιδιωτών θα έπρεπε να παρασχεθεί για το τμήμα του 20%. Έτσι είναι και οι περισσότερες αν όχι όλες, με βάση την πληροφόρηση που έχουμε εγκρίσεις που η Δ25 η αρμόδια διεύθυνση του δημοσίου χρέους του ελληνικού κράτους έχει εγκρίνει. Συμβάσεις δηλαδή που έχουν υπογράψει οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες και το ελληνικό δημόσιο έχουν εγκριθεί από τη Δ25 για να παράσχουν οι ιδιώτες την εγγύηση του 20%. Εδώ έχει καταστρατηγηθεί από τις τράπεζες και έχει υφαρπαγή στην πραγματικότητα η υπογραφή των εγγυητών, οι οποίοι αντελήφθησαν ότι υπέγραφαν για το 20% και έχουν βρεθεί να έχουν υπογράψει για το 100%. Είναι το επόμενο μεγάλο θέμα που στο Επιμελητήριο σε συνεργασία με τα υπόλοιπα πυρόπληκτα επιμελητήρια θα διεκδικήσουμε είπε μεταξύ άλλων ο κ. Λεβέντης.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup