Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδος από τους θεσμούς, ωστόσο παρέμειναν ανοιχτά πολλά κώδικα ζητήματα.
Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως παραμένουν ανοικτά θέματα που έχουν να κάνουν με το καθεστώς που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη, εργασιακά θέματα και ειδικά το ζήτημα του κατώτατου μισθού, το τι μέλλει γενέσθαι με τις δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικές διεκδικήσεις, αλλά και το θέμα της παροχής εγγυήσεων για τις τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων «κόκκινων» δανείων.
Από τις δηλώσεις των κυβερνητικών κύκλων προκύπτει πως για πολλά εκ των ζητημάτων αυτών οι συζητήσεις θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως. Αργότερα σήμερα θα εκδοθούν και σχετικές ανακοινώσεις από τους θεσμούς, στις οποίες θα γίνεται αναφορά τα θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Για το ζήτημα του κατώτατου μισθού προκύπτει πως κυβέρνηση και θεσμοί έχουν διαφορετικές θέσεις, αλλά αυτό δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να νομοθετήσει.
Σε σχέση με το ζήτημα της αλλαγής του νόμου Κατσέλη προέκυψε πως απαιτείται περαιτέρω επεξεργασία κάποιων στοιχείων και πως αυτή η εργασία θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες εξ αποστάσεως.
Αναφορικά με το ρίσκο που υπάρχει για το ενδεχόμενο δημοσιονομικού κενού, λόγω των δικαστικών αποφάσεων για αναδρομικά οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι το θέμα συζητήθηκε και εξετάστηκαν διάφορα σενάρια τα οποία έχουν σχέση με το αν το όποιο δημοσιονομικό κόστος θα είναι μόνιμο ή εφάπαξ, με το αν θα είναι μικρό ή μεγάλο.
Ως προς τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας το 2019 τονίστηκε πως οι θεσμοί δεν εξέφρασαν καμία επιφύλαξη για το ότι θα πιαστεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Η ίδια πηγή εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου να λάβει τη δόση των 644 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων (SMPs και ANFAs) που διακρατούν οι τράπεζες του Ευρωσυστήματος.
Πηγή: cnn.gr