Τι προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο σχετικά με την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και του διαδόχου σχήματος για το νόμο Κατσέλη-Σταθάκη που βρέθηκε στο επίκεντρο έκτακτης διυπουργικής σύσκεψης στο Μαξίμου.
Δεδομένη θεωρείται πλέον στην κυβέρνηση η διευθέτηση των κόκκινων δανείων, τα οποία αποτελούν τη βασικότερη πρόκληση της δεύτερης αξιολόγησης μετά τα μνημόνια.
Η λύση που θα επιλεγεί για το διάδοχο καθεστώς του νόμου Καστέλη, αλλά και η θεσμική διευθέτηση των κόκκινων δανείων, θα κρίνουν εκτός από την εκταμίευση της δόσης των 650 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων που διακρατούν οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης και τη βεβαιότητα των εταίρων ότι η Ελλάδα βρίσκεται «εντός τροχιάς» .
Στην κατεύθυνση αυτή, βρίσκεται και η κινητικότητα που επιδεικνύεται μετά τις παρατηρήσεις -κρυφές και φανερές- των θεσμών για το θέμα τω τραπεζών.
Χθες το απόγευμα σε διυπουργική σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου για τον διάδοχο του νόμου Κατσέλη Σταθάκη αλλά και για το σχέδιο που επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ μαζί με το ΤΧΣ, συμφωνήθηκε να υπάρξουν τελικές προτάσεις στο Ευρωπαϊκά όργανα το αργότερο μέχρι και τις 20 Φεβρουαρίου.
Η προοπτική είναι μέχρι και το τέλος του μήνα, το νέο καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας, να κατατεθεί στη Βουλή και το σχέδιο για μαζική εκκαθάριση κόκκινων δανείων να συζητείται στην Ευρωπαίκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, που θα πρέπει να την εγκρίνει πριν τεθεί σε εφαρμογή.
Η επίλυση του θέματος θα ανοίξει τον δρόμο για άλλες τέσσερεις θεσμικές παρεμβάσεις για ρύθμιση του συνόλου του ιδιωτικού χρέους που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ιδιωτική οικονομία.
Η προστασία της πρώτης κατοικίας
Η πρώτη θα είναι το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας. Από τις χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες του νόμου Κατσέλη περνάμε σε μια εξωδικαστική ρύθμιση, η οποία θα γίνεται σχεδόν αυτόματα. Στα θετικά της θα έχει ότι το Δημόσιο θα επιδοτεί μέρος της δόσης και ίσως και τους επιτοκίου της ρύθμισης και η τράπεζα θα κουρεύει το υπόλοιπο του δανείου ώστε να είναι μεγαλύτερο από την εμπορική αξία του υποθηκευμένου ακινήτου. Το επόμενο διάστημα τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να συμφωνήσουν το νέο όριο κάλυψης (το ΥΠΟΙΑΝ θέλει να είναι λίγο κάτω από τις 200.000 ευρώ οι τράπεζες στα 100.000 ευρώ) τα εισοδηματικά κριτήρια και να ρυθμιστούν λεπτομέρειες όπως το ύψος και οι προϋποθέσεις του κουρέματος των δανείων από τις τράπεζες και το ανώτερο επιτόκιο για τα ρυθμισμένα δάνεια
Η επέκταση των 120 δόσεων
Με τον διάδοχο του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη αναζωπυρώνεται και η συζήτηση για την ένταξη στην ρύθμιση των έως και 120 δόσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους που έχουν οφειλές στην εφορία.
Μαζί με την επέκταση της ρύθμισης των 120 δόσεων για όλους, περιλαμβάνονται εκτός από τους μισθωτούς και όσοι έχουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα που δεν είχαν τις προϋποθέσεις ή δεν είχαν το χρόνο να ενταχθούν στο εξωδικαστικό μηχανισμό.
Κλιμακωτός ακατάσχετος λογαριασμός
Σε όσους ρυθμίσουν τις οφειλές τους στο Δημόσιο και δεν είναι μισθωτοί, θα γίνει άλλη μια παροχή με τη μορφή ενός κλιμακωτού ακατάσχετου λογαριασμού, ο οποίος θα συνδέεται με τη συνέπεια εξυπηρέτησης των οφειλών και στην εφορία αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία μέσω της ρύθμισης για τα ταμεία που θα ξεκινήσει μάλλον μέσα στον Μάρτιο.
Το ακατάσχετο ποσό του τραπεζικού λογαριασμού θα είναι το τετραπλάσιο της δόσης εξυπηρέτησης των οφειλών στο Δημόσιο. Αν δηλαδή κάποιος πληρώνει 500 ευρώ για ρύθμιση οφειλών. τότε το ακατάσχετο του λογαριασμού θα είναι 2000 ευρώ.
Η δυνατότητα ενεργοποίησης της δυνατότητας υπάρχει εδώ και ένα μήνα αλλά η ενεργοποίηση περιμένει την επέκταση της ρύθμισης των 120 δόσεων σε όλους προκειμένου να ενεργοποιηθεί.
Στεγαστικό επίδομα
Τέλος το θέμα των τραπεζών αναμένεται να ξεπαγώσει και το νέο στεγαστικό επίδομα, το οποίο θα ξεχαστεί καθώς οι δανειστές ήθελαν να έχουν μια συνολική εικόνα από τις παρεμβάσεις που θα αφορούν κρατική επιδότηση στην στέγαση. Τούτο με δεδομένο ότι το ποσό των 70 έως 210 ευρώ που θα δίνεται μέσω του επιδόματος θα κατευθύνεται, είτε για την κάλυψη μέρους του ενοικίου είτε μέρους του στεγαστικού δανείου του νοικοκυριού. Για να αποφευχθούν λοιπόν «διπλοεπιδοτήσεις» από τον νέο "νόμο Κατσέλη", το επίδομα το νέο στεγαστικό -αν και ήταν έτοιμο απόν το Δεκέμβριο- βρίσκεται ακόμη εν αναμονή .
Πηγή: News247.gr