Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019 13:44

Δυναμική ανάκαμψη της οικοδομής σε Αθήνα, Κυκλάδες, Ιόνιο και Κρήτη

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Κυκλάδες, Αττική, Ιόνια Νησιά και Κρήτη πρωταγωνίστησαν κατά τη διάρκεια του 2018, αναφορικά με την αύξηση του όγκου της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, αντανακλώντας έτσι και τις κρατούσες τάσεις στην αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η συνολική οικοδομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 11,9% με βάση τον αριθμό των αδειών, κατά 23,6% με βάση την επιφάνεια και κατά 21,3% με βάση τον όγκο, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα κατά την ίδια περίοδο σημείωσε άνοδο κατά 11,6% στον αριθμό των αδειών, κατά 23% στην επιφάνεια και κατά 21,7% στον όγκο.

Ωστόσο, οι παραπάνω περιφέρειες ξεχώρισαν αισθητά από την υπόλοιπη χώρα, όπου η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, είτε είναι σχετικά σταθερή ή, έστω, με ελαφρά ανοδική τάση, είτε συνεχίζει ακόμα και τώρα να υποχωρεί. Ειδικότερα, η μεγάλη ζήτηση για κατοικίες στο κέντρο της Αθήνας, κατάλληλες για τουριστική εκμετάλλευση μέσω των ψηφιακών πλατφορμών τύπου Airbnb, έχει απογειώσει και τις οικοδομικές άδειες, καθώς για πολλά από τα ακίνητα αυτά απαιτούνται εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης. Ταυτόχρονα, πολλά είναι και τα νέα ακίνητα και ασφαλώς και μικρά ξενοδοχεία που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της πόλης.

Ως εκ τούτου, κατά το 11μηνο του 2018 (περίοδος Ιανουαρίου - Νοεμβρίου) η ετήσια αύξηση του όγκου της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας στην Αττική ανήλθε σε 46,7%.

Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η άνοδος στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καθώς ανήλθε σε 58%, ενώ στα Ιόνια Νησιά, η ετήσια αύξηση του όγκου άγγιξε το 45%. Αμφότερες οι περιοχές διαθέτουν μερικούς από τους δημοφιλέστερους παραθεριστικούς προορισμούς της χώρας, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος, σημεία όπου εντοπίζεται μεγάλο μέρος των επενδύσεων για την κατασκευή ή τον εκσυγχρονισμό νέων ή υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων. Το ίδιο ισχύει και για την Κρήτη, όπου η αύξηση άγγιξε το 35%.

Εν τω μεταξύ, κατά τον Νοέμβριο, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα ανήλθε σε 1.562 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 394,8 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 1.660,1 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, παρουσίασε δηλαδή, αύξηση κατά 18% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 52,3% στην επιφάνεια και κατά 53,8% στον όγκο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Αντίστοιχα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα διαμορφώθηκε σε 1.544 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 378,1 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 1.588,4 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, εμφανίζοντας αύξηση κατά 17,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 48,7% στην επιφάνεια και κατά 50,7% στον όγκο σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2017.

Πλέον, η άνοδος είναι ορατή και σε επίπεδο 12μηνης σύγκρισης. Ειδικότερα, κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2017 - Νοεμβρίου 2018, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα ανήλθε σε 15.395 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 3.477,9 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 15.150,1 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου. Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Δεκεμβρίου 2016 - Νοεμβρίου 2017 παρατηρήθηκε αύξηση κατά 10,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 20,9% στην επιφάνεια και κατά 18,6% στον όγκο. Αντίστοιχα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα κατέγραψε αύξηση κατά 10,1% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 19,9% στην επιφάνεια και κατά 18,5% στον όγκο.

Πηγή: Kathimerini.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019 20:26

Σχετικά Άρθρα

  • Καλαμάτα: 42χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του σε εργατικό δυστύχημα
    Καλαμάτα: 42χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του σε εργατικό δυστύχημα

    Τραγικό εργατικό δυστύχημα συνέβη σήμερα το μεσημέρι στο κέντρο της Καλαμάτας.

    Πιο συγκεκριμένα γύρω στις 12 το μεσημέρι 42χρονος Έλληνας εργάτης οικοδομής, που έκοβε και τοποθετούσε κάγκελα σε εξώστη 1ου ορόφου, και κάτω από άγνωστες, μέχρι στιγμής, συνθήκες έχασε την ισορροπία του και βρέθηκε στο κενό από ύψος περίπου 4 μέτρων.

    Ο άτυχος άνδρας έπεσε σε κορμό δέντρου και έχασε τη ζωή του ακαριαία.

    Στο πλαίσιο του αυτόφωρου αναζητείται ο εργολάβος του έργου, ενώ την προανάκριση για τα αίτια του δυστυχήματος διενεργεί το Α.Τ. Καλαμάτας.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Καβγάς σε οικοδομή στην Κρήτη: Xτυπήσε ο ένας τον άλλο με σφυρί και σκεπάρνι
    Καβγάς σε οικοδομή στην Κρήτη: Xτυπήσε ο ένας τον άλλο με σφυρί και σκεπάρνι

    Αποφάσισαν να λύσουν τις διαφορές τους με τα εργαλεία της δουλειάς τους

    Άγριος καβγάς ξέσπασε εν ώρα εργασίας ανάμεσα σε δύο αλλοδαπούς οικοδόμους στο Ηράκλειο με αποτέλεσμα να πιαστούν στα χέρια.
    Μάλιστα αποφάσισαν να λύσουν τις διαφορές τους με τα εργαλεία της δουλειάς τους, χτυπώντας ο ένας με σφυρί και ο άλλος με σκεπάρνι.
    Πρόκειται για έναν 40χρονο από την Αλβανία και έναν 35χρονο από την Παλαιστίνη, οι οποίοι τραυματίστηκαν ελαφρά και οι δύο στο κεφάλι, αλληλομηνύθηκαν και συνελήφθησαν.

    Παραγγέλθηκε ιατροδικαστική εξέταση και για τους δύο.

    Πηγή: Cretapost.gr - Protothema.gr
  • Αύξηση 22% στην οικοδομική δραστηριότητα το πρώτο πεντάμηνο του 2024
    Αύξηση 22% στην οικοδομική δραστηριότητα το πρώτο πεντάμηνο του 2024

    Αυξημένη κατά 3,8% καταγράφεται η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα τον Μάιο, ενώ αύξηση 22% σημειώθηκε στο διάστημα των πέντε πρώτων μηνών του έτους (Ιανουάριος- Μάϊος) σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία.

    Τα στοιχεία της Έρευνας Οικοδομικής Δραστηριότητας για τον μήνα Μάιο 2024 δείχνουν πως:

    Το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής - Δημόσιας), κατά τον μήνα Μάιο 2024, στο σύνολο της Χώρας με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 2.065 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 461.144 m2 επιφάνειας και 2.246.001 m3 όγκου.

    Παρουσίασε, δηλαδή, μείωση κατά 19,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, μείωση κατά 6,7% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 3,4% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

    Οι εκδοθείσες άδειες Ιδιωτικής Οικοδομικής Δραστηριότητας, στο σύνολο της Χώρας, κατά τον μήνα Μάιο 2024 ανήλθαν σε 2.055 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 457.423 m2 επιφάνειας και 2.225.886 m3 όγκου, παρουσιάζοντας μείωση κατά 19,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, μείωση κατά 6,8% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 3,8% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

    111.jpg

    Οι εκδοθείσες άδειες Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας κατά τον μήνα Μάιο 2024, στο σύνολο της Χώρας, ανήλθαν σε 10 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 3.721 m2 επιφάνειας και 20.115 m3 όγκου. Το ποσοστό συμμετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στον συνολικό οικοδομικό όγκο, για τον μήνα Μάιο 2024, είναι 0,9%.

    Κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από τον Ιούνιο 2023 έως τον Μάιο 2024, το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής-Δημόσιας) με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, στο σύνολο τηςΧώρας, ανήλθε σε 29.815 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 6.920.543 m2 επιφάνειας και 31.450.808 m3 όγκου.

    Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιουνίου 2022 - Μαΐου 2023 παρατηρήθηκε αύξηση κατά 13,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 17,6% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 19,2% στον όγκο.

    Ιδιωτική και Δημόσια Οικοδομική Δραστηριότητα

    Κατά την ίδια χρονική περίοδο, Ιουνίου 2023 - Μαΐου 2024, η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολοτης Χώρας, αύξηση κατά 13,6% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 17,7% στην επιφάνεια καιαύξηση κατά 19,2% στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Ιουνίου 2022 - Μαΐου 2023.

    Το ποσοστό συμμετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στον συνολικό οικοδομικό όγκο, για την ανωτέρω περίοδο, είναι 2,3%.

    Το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2024, η Συνολική Οικοδομική Δραστηριότητα εμφανίζει, στο σύνολο της Χώρας, αύξηση κατά 26,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 28,9% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 21,6% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του έτους 2023.

    Κατά την ίδια περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2024, η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολο της Χώρας, αύξηση κατά 26,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 30,2% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 22,0% στον όγκο, σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου -Μαΐου 2023.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Σε δύο ταχύτητες η οικοδομική δραστηριότητα στην Ηλεία
    Σε δύο ταχύτητες η οικοδομική δραστηριότητα στην Ηλεία

    Κινητικότητα στα βόρεια - στασιμότητα στα νότια

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Οικοδομική ανάπτυξη δύο ταχυτήτων καταγράφεται στην Ηλεία, με το βόρειο τμήμα του νομού να σημειώνει μια ενθαρρυντική κινητικότητα συγκριτικά με το νότιο, ενώ σχεδόν μηδενική είναι η οικοδομική δραστηριότητα στις κοινότητες. Επιπλέον παρατηρείται κυρίως ανέγερση τουριστικών καταλυμάτων, εγκαταστάσεων που άπτονται του αγροτοδιατροφικού τομέα και εξοχικών κατοικιών, ενώ η κατασκευή νέων κατοικιών και η ανέγερση πολυκατοικιών γίνεται με το…σταγονόμετρο.

    Τα δύο τελευταία χρόνια αρχίζει και πάλι να κινείται προς θετική κατεύθυνση η οικοδομική δραστηριότητα στην Ηλεία, αλλά δεν αφορά όλο το νομό παρά το παραλιακό, βόρειο, τμήμα της. Οι συνέπειες της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης που είχε εκτοξεύσει τα υλικά σε δυσβάσταχτα μεγέθη, φαίνεται προς βρίσκονται σε ύφεση με αποτέλεσμα να πιάνουν δουλειά και πάλι τα μηχανήματα.

    «Η εκκίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας το τελευταίο διάστημα, οφείλεται κατά ένα μέρος και στο τραπεζικό σύστημα που αρχίζει να ξεμπλοκάρει θέτοντας ταυτόχρονα πιο αυστηρά κριτήρια σε σχέση με παλαιότερα. Επειδή είχε περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα απραξίας και οι απαιτήσεις για στέγαση έχουν συσσωρευτεί, οι επιχειρήσεις ανανεώνονται χρειάζονται προσθήκες, ανακαινίσεις κ.α. όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ανάγκες που είχαν «παγώσει» λόγω της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης» εξηγεί ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας Χρήστος Γεωργακόπουλος.

    Προτεραιότητα στον τουριστικό τομέα

    Ο τομέας που δείχνει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον είναι ο τουριστικός και ακολουθεί ο αγροτικός με ανέγερση εγκαταστάσεων που στηρίζονται από την συγκεκριμένη δραστηριότητα. «Έντονη οικοδομική δραστηριότητα παρατηρείται σε περιοχές στο βόρειο κομμάτι του νομού-από τον Δήμο Ήλιδας έως τον Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης, σε αντίθεση με το νότιο τμήμα. Βλέπουμε να κατασκευάζονται τουριστικά καταλύματα και αγροτικές επιχειρήσεις (αποθήκες, συσκευαστήρια , βιοτεχνίες επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, κ.α.)» σημειώνει ο κ. Γεωργακόπουλος. Τονίζει δε τη διάθεση των επενδυτών στους συγκεκριμένους τομείς καθώς μεγάλη ώθηση έχουν δώσει και τα επιδοτούμενα προγράμματα.

    Tee Ekloges 3

    Με αργά βήματα η ανέγερση κατοικιών

    Στον αντίποδα, η ανέγερση νέων κατοικιών και πολυκατοικιών γίνεται με ιδιαίτερα φειδωλούς ρυθμούς και αυτό οφείλεται κυρίως στο δυσβάσταχτο, για πολλούς, κόστος.

    «Δειλά-δειλά φαίνεται ότι πώς κάτι κινείται και στην ανέγερση κατοικιών και πολυκατοικιών, και πάλι κυρίως στο βόρειο τμήμα, ενώ παρατηρούμε και στον Πύργο υπό κατασκευή κτίρια. Και ενώ βλέπουμε ότι οι διαθέσιμες κατοικίες είναι παλιάς κατασκευής και δεν καλύπτουν τις ανάγκες, ωστόσο δεν υπάρχει η ανάλογη δραστηριότητα. Μάλιστα στις κοινότητες και τους οικισμούς υπάρχει ολοκληρωτική παύση. Αυτό οφείλεται κυρίως στον τραπεζικό παράγοντα και ότι ακόμη δεν έχει ισορροπήσει η αγορά σε σχέση με το κόστος της κατασκευής. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία, εκτινάχτηκε η τιμή των υλικών, τώρα βλέπουμε μειώσεις αλλά ακόμη δεν έχουν σταθεροποιηθεί ώστε να αντιληφθούν και οι κατασκευαστές αν τους συμφέρει, να κάνουν την οικονομοτεχνική μελέτη και να προβούν σε επένδυση» καταλήγει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας.

    Χωρισμένη στα δύο η Ηλεία

    Ανάλογη εικόνα δίνει στο ilialive.gr και ο Γιώργος Αδαμόπουλος-Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ. Μιλά για μια Ηλεία «χωρισμένη σε δύο κομμάτια», εξηγεί γιατί στο βόρειο τμήμα υπάρχει αναπτυξιακή πορεία στον οικοδομικό τομέα ενώ ο νότος υστερεί.
    «Στην Ηλεία υπάρχει ανάπτυξη δύο ταχυτήτων. Οικονομικά, το βόρειο τμήμα της είναι πιο ισχυρό, λόγω του αγροτικού τομέα και παρατηρούμε να γίνονται αρκετές επενδύσεις σε τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία και εξοχικές κατοικίες, με κομβικό σημείο την περιοχή της Κουρούτας. Αντίθετα, από το Επιτάλιο μέχρι τα όρια του νομού, δεν διαφαίνεται οικονομική δυνατότητα επενδύσεων. Επιπλέον μιλάμε για μια περιοχή με πολλά στοιχεία αρχαιολογικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Εκεί, το καθεστώς της δόμησης και των χρήσεων γης είναι ακαθόριστο. Δεν έχει φροντίσει η πολιτεία να έχει διαμορφωθεί ένα καθεστώς χρήσης και δόμησης το οποίο θα σέβεται απόλυτα το περιβάλλον και αντί να το προσβάλλει με επιτηδευμένο τρόπο να το αξιοποιήσει και να συμβάλλουν θετικά στην οικονομία.

    Επένδυση στον τουρισμό

    adamopoulos

    Την τάση για επένδυση σε κατασκευή τουριστικών καταλυμάτων (επιπλωμένες κατοικίες ή επιπλωμένα δωμάτια) τονίζει ο κ. Αδαμόπουλος και εξηγεί πως «αφενός είναι ο αντίκτυπος της οικονομικής τάξης της περιοχής, αφετέρου, όλα αυτά τα καταλύματα είναι μια καινούργια επενδυτική φιλοσοφία . Χωρίς πολλές απαιτήσεις, χωρίς πολύ προσωπικό και χωρίς ιδιαίτερα οικονομικά μεγέθη, μπορεί κάποιος με την βοήθεια ενός αναπτυξιακού προγράμματος να υλοποιήσει μια επένδυση για να έχει ένα επιπλέον εισόδημα» και υπογραμμίζει και ότι αναπτυξιακά προγράμματα (ΕΣΠΑ, Leader, κ.α. ) έχουν ενισχύσει και βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση κάτι που φαίνεται από το πλήθος των αιτήσεων οι οποίες κατατίθενται όταν προκηρύσσονται ανάλογες δράσεις.

    «Καινούργιες οικοδομές βλέπουμε κυρίως στον τουριστικό τομέα. Και αυτό μας δίνει ένα μήνυμα ότι τα επόμενα χρόνια στην Ηλεία, με την ολοκλήρωση του δρόμου Πάτρα-Πύργος και την αξιοποίηση του αεροδρομίου στον Άραξο, θα υπάρχει μεγάλη τάση στις τουριστικές επιχειρήσεις» καταληγει.

    Αναφορικά με το μειωμένο ενδιαφέρον για ανέγερση πολυκατοικιών στον αστικό ιστό, ο κ. Αδαμόπουλος το αποδίδει κυρίως στο υψηλό κόστος κατασκευής. «Όταν το κατασκευαστικό κόστος μπορεί να αγγίξει και τα 1.700 ευρώ /τ.μ. ο αγοραστής θα πρέπει να ξοδέψει πάνω από 2.000/τ.μ. Ποσό που δεν το «σηκώνει» η περιοχή μας. Οπότε ή θα καταφύγει σε μια παλαιότερη κατασκευή, ή θα ανακαινίσει το υπάρχον οίκημα. Στο κομμάτι της μόνιμης διαμονής, βλέπουμε αξιοποίηση των παλιών ακινήτων, διότι τα νέα είναι πολύ ακριβά».

  • Τραγωδία στο Ηράκλειο: Νεκρός 59χρονος που έπεσε σε φρεάτιο ασανσέρ
    Τραγωδία στο Ηράκλειο: Νεκρός 59χρονος που έπεσε σε φρεάτιο ασανσέρ

    Τραγικός θάνατος σε οικοδομή στο Ηράκλειο.

    Τη ζωή του έχασε ένας 59χρονος πακιστανικής καταγωγής στο Ηράκλειο, ο οποίος -κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες- έπεσε σε φρεάτιο ασανσέρ σε ανεγειρόμενη οικοδομή, κοντά στη Λεωφόρο Κνωσού.

    Ο άνδρας με την πτώση του εγκλωβίστηκε και για τον απεγκλωβισμό του έφτασε στο σημείο άμεσα, δύναμη της 3ης ΕΜΑΚ με τέσσερις άνδρες, που κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τον άνδρα, που όμως ήταν ήδη νεκρός.

    Ο άτυχος άνδρας φέρεται ότι εργαζόταν στην οικοδομή.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Βιετνάμ: Νεκρός ο 10χρονος που είχε εγκλωβιστεί σε τσιμεντένια κολώνα
    Βιετνάμ: Νεκρός ο 10χρονος που είχε εγκλωβιστεί σε τσιμεντένια κολώνα

    Ο Ναμ μαζί με φίλους του αναζητούσε παλιοσίδερα όταν έπεσε μέσα σε αυτή την κολώνα

    Πέθανε το 10χρονο αγόρι από το Βιετνάμ που είχε εγκλωβιστεί σε μία τσιμεντένια κολώνα οικοδομής σε εργοτάξιο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

    Οι διασώστες πέρασαν σχεδόν 100 ώρες προσπαθώντας να απεγκλωβίσουν τον Θάι Λι Χάο Ναμ από την κολώνα στήριξης σε βάθος 35 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της Γης, αλλά χωρίς επιτυχία, ανέφερε η διαδικτυακή εφημερίδα VnExpress, επικαλούμενη τοπικό κυβερνητικό αξιωματούχο.

    «Οι αρχές διαπίστωσαν ότι το θύμα πέθανε και προσπαθούν να ανακτήσουν τη σορό για την κηδεία», είπε ο αντιπρόεδρος της νότιας επαρχίας Ντονγκ Θαπ, Ντοάν Ταν Μπου.

    Ο Ναμ μαζί με φίλους του αναζητούσε παλιοσίδερα όταν έπεσε μέσα σε αυτή την κολώνα, διαμέτρου μόλις 25 εκατοστών, το πρωί του Σαββάτου. Το περιστατικό σημειώθηκε σε εργοτάξιο για την κατασκευή γέφυρας στη νότια επαρχία Ντονγκ Θαπ.

    Νωρίτερα σήμερα Τετάρτη, ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ Φαμ Μιν Τσιν είχε προτρέψει τους διασώστες και τις τοπικές αρχές να κινητοποιήσουν όλο τον εξοπλισμό και τις δυνάμεις που χρειάζονται, ανέφερε η κυβέρνηση.
    Πηγή: Cnn.gr
  • Δραματικές ώρες για 10χρονο στο Βιετνάμ: Έπεσε σε κούφια κολώνα οικοδομής βάθους 35 μέτρων – Σε εξέλιξη προσπάθειες διάσωσης
    Δραματικές ώρες για 10χρονο στο Βιετνάμ: Έπεσε σε κούφια κολώνα οικοδομής βάθους 35 μέτρων – Σε εξέλιξη προσπάθειες διάσωσης

    Διασώστες στο Βιετνάμ καταβάλουν δραματικές προσπάθειες τις τελευταίες ώρες για να σώσουν ένα 10χρονο αγόρι το οποίο έπεσε πριν από δύο ημέρες μέσα σε μια τσιμεντένια, κούφια κολόνα οικοδομήςπου βρίσκεται σε βάθος 35 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της Γης, σε εργοτάξιο στο νότιο τμήμα της χώρας.

    Πώς έπεσε ο 10χρονος μέσα στην κολώνα

    Ο Θάι Λι Χάο Ναμ μαζί με φίλους του αναζητούσε παλιοσίδερα όταν έπεσε μέσα σε αυτή την κολόνα, πλάτους μόλις 25 εκατοστών, το Σάββατο το πρωί. Το περιστατικό σημειώθηκε σε εργοτάξιο για την κατασκευή γέφυρας στη νότια επαρχία Ντονγκ Θαπ, δήλωσε ένας διασώστης σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το AFP.

    «Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Δεν μπορούμε ακόμη να πούμε σε τι κατάσταση είναι το αγόρι», πρόσθεσε ο ίδιος.

    Rescuers seek way to save boy who fell into 35-meter deep hollow concrete pillar ➡️ https://t.co/FjXE1ycAhA pic.twitter.com/j2eAczqzcE

    — ASEAN NOW Vietnam (@ASEANNOWVN) January 2, 2023

    Σήμερα οι διασώστες δεν έλαβαν καμία απάντηση από το αγόρι όταν κατέβασαν μια κάμερα μέσα στην κολόνα προκειμένου να καταφέρουν να εντοπίσουν την ακριβή θέση του.

    Οι αρχές «δεν είναι βέβαιες για την τρέχουσα κατάσταση του αγοριού. Σταμάτησε να έχει επαφή με τον έξω κόσμο, αν και συνεχίζεται η παροχή οξυγόνου» στο φρεάτιο, ανέφερε η εφημερίδα του Βιετνάμ Tuoi Tre.

    Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, οι διασώστες προσπάθησαν να σκάψουν το έδαφος και να ανεβάσουν στην επιφάνεια αυτούσια την κολόνα προκειμένου να ελευθερώσουν το παιδί, αλλά αυτή έγειρε δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες.

    Σήμερα ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ Φαμ Μιν Τσιν ζήτησε από τους ομοσπονδιακούς διασώστες να συνδράμουν τις τοπικές αρχές.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Αμφιλοχία: Διασωληνώθηκε 52χρονος οικοδόμος, μετά την πτώση του από σκαλωσιά
    Αμφιλοχία: Διασωληνώθηκε 52χρονος οικοδόμος, μετά την πτώση του από σκαλωσιά

    Ο 52χρονος που εκτελούσε εργασίες θερμοπρόσοψης πάνω σε σκαλωσιά στην Αμφιλοχία, βρέθηκε στο κενό και τραυματίστηκε στο κεφάλι,

    Σοβαρός αποδείχθηκε ο τραυματισμός του 52χρονου οικοδόμου από το Αγρίνιο που έπεσε από σκαλωσιά στην Αμφιλοχία.

    Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του agriniopress.gr κρίθηκε απαραίτητη η διασωλήνωσή του και μεταφέρεται στο νοσοκομείο της Άρτας όπου βρέθηκε διαθέσιμη κλίνη μονάδα εντατικής θεραπείας.

    Υπενθυμίζεται πως ο 52χρονος που εκτελούσε εργασίες θερμοπρόσοψης πάνω σε σκαλωσιά, βρέθηκε στο κενό και τραυματίστηκε στο κεφάλι, όταν υποχώρησε τάβλα που πατούσε.

    Το εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στην οδό Χαβίνη στην Αμφιλοχία.

    Πηγή: Protothema.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch