Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019 11:21

Αύξηση 35% στα αποθέματα και 45% στην παραγωγή υδρογονανθράκων το 2018 για την Energean

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Σημαντική αύξηση στα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου καθώς και στην παραγωγή πέτυχε το 2018 η Energean, η οποία προχωρεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό της για έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Καρίς στο Ισραήλ στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία που είναι εισηγμένη στα Χρηματιστήρια του Λονδίνου (LSE:ENOG, FTSE 250) και του Τελ Αβίβ (TASE: אנאג, TA 35), οι βασικές επιχειρησιακές και οικονομικές εξελίξεις στη διάρκεια της χρήσης 2018 ήταν οι εξής:

  • Αυξήθηκαν στα 347 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου τα βεβαιωμένα (2P) αποθέματα και στα 58 εκατ. βαρέλια τα δυνητικά (2C) αποθέματα, με τη συνδυαστική αύξηση να φτάνει το 35% σε σχέση με το 2017.
  • Αυξήθηκε στις 4.053 βαρέλια ημερησίως, ήτοι κατά 45% σε σχέση με το 2017, η παραγωγή πετρελαίου από τον Πρίνο Καβάλας.
  • Η εταιρεία πέτυχε μία σειρά από ορόσημα στην πορεία της προς την έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Καρίς στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Συγκεκριμένα:

-Διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του project με την άντληση 460 εκατ. δολαρίων από τη δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και με την υπογραφή δανειακής σύμβαση ύψους 1,275 δισεκ. δολαρίων με τέσσερις διεθνείς τραπεζικούς ομίλους πέρσι τον Μάρτιο.

-Τον ίδιο μήνα λήφθηκε η Τελική Επενδυτική Απόφαση για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Καρίς.

-Ξεκίνησε η κατασκευή του FPSOEnergean Power” στα ναυπηγεία της COSCO στο Ζουσάν της Κίνας και στα ναυπηγεία Admiralty της Sembcorp Marine στη Σιγκαπούρη το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο αντιστοίχως.

-Τον Φεβρουάριο ξεκίνησε το γεωτρητικό πρόγραμμα στο Ισραήλ, το οποίο περιλαμβάνει τέσσερις γεωτρήσεις. Η γεώτρηση στο Βόρειο Καρίς ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου.

  • Η Energean διασφάλισε την πώληση 4,6 δισεκ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως με την υπογραφή συμβολαίων με ηλεκτροπαραγωγούς και μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές στο Ισραήλ.
  • Ξεκίνησε το πρόγραμμα ανάπτυξης του κοιτάσματος Έψιλον στον Κόλπο της Καβάλας με την έναρξη των γεωτρήσεων και την έναρξη κατασκευής της νέας εξέδρας Λάμδα.
  • Μειώθηκε κατά 29%, στα 17,6 δολάρια ανά βαρέλι, το κόστος παραγωγής.
  • Κατατέθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων για την ανάπτυξη του κοιτάσματος του Κατακόλου, ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν σεισμικές έρευνες στο Ισραήλ και το Μαυροβούνιο, ενώ ξεκίνησε η σεισμική έρευνα στην παραχώρηση των Ιωαννίνων.
  • Η μετοχή της εταιρείας εισήχθη στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (συμπεριλήφθηκε στον δείκτη FTSE 250) και στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ (συμπεριλήφθηκε στον δείκτη FTSE 35).

O κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean σχολίασε σχετικά:

«Στη διάρκεια του 2018, επιτύχαμε ουσιαστική πρόοδο στο μεγάλο project της ανάπτυξης των κοιτασμάτων Καρίς και Τανίν στο Ισραήλ και παραμείναμε εντός στόχου για την έναρξη παραγωγής αερίου στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Συνεχίζουμε εστιασμένοι στην υλοποίηση του project και, μεσοπρόθεσμα, η στρατηγική μας επικεντρώνεται τόσο στην περαιτέρω αύξηση των αποθεμάτων όσο και στην συμβολαιοποίηση της δυναμικότητας του FPSO που παραμένει διαθέσιμη, εξελίξεις που πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσουν πρόσθετη σημαντική αξία για όλους τους μετόχους αλλά και για τα Ενδιαφερόμενα για τις δραστηριότητες της Energean Μέρη. Συνεχίζουμε να στοχεύουμε σε ευκαιρίες που δημιουργούν αξία στη Μεσόγειο και προσδοκούμε σε επανάληψη της ανάπτυξης που επιτύχαμε στη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας της Energean».

Οι προοπτικές

  • Θα γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα στη γεώτρηση στο Βόρειο Καρίς
  • Έχει προγραμματιστεί η ολοκλήρωση των τριών γεωτρήσεων ανάπτυξης στην κύρια δομή του Καρίς, συμπεριλαμβανομένης και μίας ερευνητικής διάστασης.
  • To κύτος του FPSO “Energean Power” θα ταξιδέψει από την Κίνα στην Σιγκαπούρη για την εγκατάσταση των εξάλων.
  • Θα διατηρηθεί η στρατηγική της διασφάλισης πρόσθετων αποθεμάτων και της συμβολαιοποίησης της διαθέσιμης δυναμικότητας του FPSO.
  • Η πρόβλεψη για τη μέση παραγωγή του 2019 διαμορφώθηκε χαμηλότερα από την προηγούμενη, στις 5.000 – 5.500 βαρέλια ημερησίως, λόγω της καθυστέρησης που καταγράφηκε στην ολοκλήρωση της οριζόντιας γεώτρησης στο κοίτασμα Έψιλον.
  • Συνεχίζεται το πρόγραμμα ανάπτυξης του κοιτάσματος Έψιλον. H οριζόντια γεώτρηση αναμένεται να δοθεί στην παραγωγή μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ συνεχίζονται τόσο οι προγεωτρητικές εργασίες για τις κάθετες γεωτρήσεις όσο και η κατασκευή της εξέδρας Λάμδα.
  • Θα γνωστοποιηθούν τα πρώτα συμπεράσματα από τις σεισμικές έρευνες στο Ισραήλ, στο Μαυροβούνιο και στα Ιωάννινα.

apotelesmata energ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019 20:41

Σχετικά Άρθρα

  • Από την Energean η πρώτη εξαγωγή πετρελαίου στην ιστορία του Ισραήλ
    Από την Energean η πρώτη εξαγωγή πετρελαίου στην ιστορία του Ισραήλ

    Ένα νέο ορόσημο επιτεύχθηκε στην πορεία της Energean στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο είναι και ιστορικής σημασίας για το Ισραήλ, καθώς για πρώτη φορά η χώρα εξάγει αργό πετρέλαιο στην ιστορία της.

    Συγκεκριμένα, με τη χρησιμοποίηση των αποθηκευτικών χώρων και των υποδομών εκφόρτωσης του FPSO “Energean Power”, οι παραχθέντες από το κοίτασμα Karish ρευστοί υδρογονάνθρακες εκφορτώθηκαν με απόλυτη ασφάλεια σε πετρελαιοφόρο πλοίο, με κατεύθυνση διεθνείς αγορές. Το φορτίο πωλήθηκε στο πλαίσιο μίας ευρύτερης συμφωνίας με την Vitol και συνιστά την πρώτη εξαγωγή ενέργειας από μια νέα πηγή στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία δημιουργεί και ένα πρόσθετο έσοδο για την Energean.

    Ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και υπερήφανοι για το ότι η Energean συνέβαλε στο να εισέλθει το Ισραήλ στο κλαμπ των εξαγωγέων πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Πρόκειται για ένα ακόμη ορόσημο που ενισχύει την πορεία ανάπτυξης της Energean ως ενός σημαντικού παίκτη στην τοπική και στις περιφερειακές αγορές».

    Ο Nick Witney, Εμπορικός Διευθυντής του ομίλου Energean, πρόσθεσε: «Παραμένουμε εστιασμένοι στο φυσικό αέριο και η παραγωγή μας στο Ισραήλ διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση. Ωστόσο, το ελαφρύ, καλής ποιότητας αργό πετρέλαιο που παράγεται από σύγχρονες και χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος υποδομές, όπως το “Energean Power”, παρουσιάζει διεθνώς αυξημένη ζήτηση».

    Σημειώνεται ότι, στην πλήρη ανάπτυξη των υποδομών του, το “Energean Power” θα έχει δυναμικότητα παραγωγής 32.000 βαρελιών ρευστών υδρογονανθράκων την ημέρα.

  • Energean: Προς σημαντική αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου το 2023
    Energean: Προς σημαντική αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου το 2023

    Τριπλασιασμό, τουλάχιστον, της παραγωγής φυσικού αερίου για την εφετινή χρονιά σε σχέση με το 2022 αναμένει ο όμιλος της Energean, μετά την έναρξη παραγωγής από το κοίτασμα Karish στο Ισραήλ από τον Οκτώβριο του 2022.

    Όπως προκύπτει από την επίσημη ενημέρωση στην οποία προχώρησε σήμερα η διοίκηση του ομίλου προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, για εφέτος η συνολική παραγωγή της Energean αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 131 και 158 χιλιάδων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως, πάνω από το 75% των οποίων εκτιμάται ότι θα είναι σε φυσικό αέριο. Το 2022, η ημερήσια παραγωγή διαμορφώθηκε στις 41,1 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, το 75% των οποίων ήταν φυσικό αέριο.

    Η εξέλιξη αυτή αναμένεται κυρίως λόγω της αύξησης της συνεισφοράς των κοιτασμάτων του Ισραήλ στην παραγωγή του ομίλου, από τα 0,3 δισεκ. κυβικά μέτρα (BCM) το 2022 στα 4,5 με 5,5 BCM εφέτος, που σημαίνει ότι η Energean βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης του μεσοπρόθεσμου στόχου της για ημερήσια παραγωγή της τάξης των 200 χιλ. βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως.

    O κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, σχολίασε σχετικά:

    «Το 2022 ήταν ένα έτος - ορόσημο για την Energean. Ξεκινήσαμε παραγωγή από το Energean Power, το μοναδικό FPSO που επιχειρεί στην στρατηγικής σημασίας περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αρχίσαμε τη διανομή μερισμάτων στους μετόχους μας. Πετύχαμε την ανακάλυψη και απομειώσαμε το ρίσκο νέων πόρων φυσικού αερίου κοντά στην υποδομή μας, εξέλιξη που μάς εξασφαλίζει περαιτέρω σημαντική δυνητική ανάπτυξη καθώς και προοπτικές για εξαγωγές. Είμαστε περήφανοι που συμβάλαμε στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και στην ενίσχυση της ευημερίας για το Ισραήλ και την ευρύτερη περιοχή.

    Το 2023 εστιάζουμε στην περαιτέρω οργανική ανάπτυξη. Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την παραγωγή από το Karish και να οριστικοποιήσουμε το σχέδιο ανάπτυξης των στρατηγικά σημαντικών 67 BCM της Περιοχής Ολύμπου στην θάλασσα του Ισραήλ. Επιπλέον, θα ξεκινήσει η παραγωγή από το Karish North στο Ισραήλ και από το κοιτάσματα North El Amriya/ North Idku στην Αίγυπτο. Φέτος θα είναι η χρονιά που θα πραγματοποιήσουμε ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου μας για ημερήσια παραγωγή της τάξης των 200 χιλιάδων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου.

    Αν διδαχθήκαμε κάτι στη διάρκεια της χρονιάς που έφυγε, αυτό ήταν ότι ο πλανήτης χρειάζεται πρόσθετες πηγές ενέργειας καθώς και ότι το φυσικό αέριο παραμένει ο καταλύτης και το θεμέλιο για δίκαιη ενεργειακή μετάβαση και για την ζωτικής σημασίας βιώσιμη ανάπτυξη. Η πρόσφατα αναβάθμιση της αξιολόγησής μας στο Carbon Disclosure Project αναδεικνύει την δέσμευσή μας να είμαστε η καλύτερη Energean που μπορούμε. Είμαστε και θα παραμείνουμε μια ηγέτιδα δύναμη στον τομέα του Περιβάλλοντος, της Κοινωνίας και της Εταιρικής Διακυβέρνησης και θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε τις υποσχέσεις μας.

    Έχουμε δεσμευθεί να επενδύουμε σε projects που δημιουργούν αξία για όλους τους κοινωνικούς μας εταίρους. Σε έναν κόσμο γεμάτο αβεβαιότητες, ελπίζουμε ότι οι κυβερνήσεις θα κατανοήσουν τη σημασία ενίσχυσης της εγχώριας και της περιφερειακής ενεργειακής παραγωγής, μια αξία η οποία απαιτεί μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Ελπίζουμε ότι η εύστροφη πολιτική που έχουμε δει σε χώρες όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος είναι δυνατό να ακολουθηθεί συνολικά στην περιοχή, διασφαλίζοντας την συνέχιση των επενδύσεων που είναι απαραίτητα για την ανάδειξη της αξίας που κρύβεται στο υπέδαφος».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Energean: νέα αναβάθμιση στην αξιολόγηση του Carbon Disclosure Project,  στο Top 17% της βιομηχανίας αερίου και πετρελαίου
    Energean: νέα αναβάθμιση στην αξιολόγηση του Carbon Disclosure Project,  στο Top 17% της βιομηχανίας αερίου και πετρελαίου

    H αξιολόγηση της Energean

    Πιστή στη δέσμευσή της για τις υψηλότερες επιδόσεις στον τομέα του Περιβάλλοντος, της Κοινωνίας και της Εταιρικής Διακυβέρνησης (Environment, Social, Governance – ESG), η Energean ανακοινώνει σήμερα ότι πέτυχε νέα αναβάθμιση στην αξιολόγησή της στο πλαίσιο του Carbon Disclosure Project Κλιματική Αλλαγή από το «Β» στο «Α-», εξέλιξη που την τοποθετεί στο Top 17% των εταιρειών της βιομηχανίας αερίου και πετρελαίου διεθνώς.

    Η αξιολόγηση αυτή βρίσκεται σημαντικά επάνω από τον μέσο όρο της βιομηχανίας αερίου και πετρελαίου που είναι «C» παγκοσμίως και «Β» στην Ευρώπη, καθώς και τη συνολική αξιολόγηση του βιομηχανικού κλάδου διεθνώς που είναι «C». Η επίδοση αυτή αποδεικνύει ότι η δέσμευση της Energean για μηδενικό ισοζύγιο σε εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ως το 2050 (η πρώτη δέσμευση παγκοσμίως από εταιρεία του κλάδου της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων) δεν είναι θεωρητική, αλλά έχει βαθιές ρίζες στην προσπάθεια η εταιρεία να γίνει η καλύτερη Energean που μπορεί.

    Ο κ. Βασίλης Τσέτογλου, Διευθυντής Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος (HSE) του ομίλου Energean, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε πολύ περήφανοι για την επίδοση της Energean στον συγκεκριμένο τομέα. Τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύουν ότι ένας επιχειρηματικός όμιλος μπορεί να συνδυάσει την θετική πορεία στην ενεργειακή ασφάλεια με την ενεργειακή μετάβαση στο πλαίσιο της Κλιματικής Αλλαγής. Πετύχαμε την υψηλότερη δυνατή αξιολόγηση σε τομείς όπως η Δημοσιοποίηση και Πιστοποίηση των Άμεσων και Έμμεσων Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα (Scope 1&2), οι Διεργασίες Διαχείρισης Κινδύνων Κλιματικής Αλλαγής, οι πρωτοβουλίες Μείωσης των Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα, η Εταιρική Διακυβέρνηση και η Επιχειρησιακή Στρατηγική Αντιμετώπισης των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής, έχοντας ακόμα περιθώρια βελτίωσης σε συγκεκριμένους επιπλέον τομείς. Θα συνεχίσουμε αυτό το ταξίδι με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη, και την προμήθεια αξιόπιστης και ασφαλούς ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή, έχοντας ως απώτερο στόχο την επίτευξη της δέσμευσης μας για μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050».

    Σχετικά με το CDP

    Η αξιολόγηση του CDP επιτρέπει στις επιχειρήσεις να κατανοήσουν τις επιδόσεις τους στον τομέα των ESG καθώς και να αντιληφθούν σε ποιες δραστηριότητές τους πρέπει να εστιάσουν ώστε να βελτιωθούν. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στις επιχειρήσεις να σημειώνουν πρόοδο στις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις μέσα από την παρακολούθηση δεικτών και την σύγκριση με εταιρείες του κλάδου τους, με στόχο να επιτυγχάνουν τη διαρκή βελτίωση αυτών των επιδόσεων.

    Το CDP είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος λειτουργεί ένα παγκόσμιο σύστημα αξιολόγησης για επενδυτές, επιχειρήσεις, πόλεις, κράτη και περιοχές, ώστε να είναι εφικτή η διαχείριση της επίδρασής τους στο περιβάλλον. Η παγκόσμια οικονομία αξιολογεί το CDP ως το χρυσό κριτήριο για την καταγραφή των περιβαλλοντικών επιδόσεων με την πιο πλούσια και πλέον περιεκτική συγκέντρωση στοιχείων.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Με μεγάλη επιτυχία η 40η Σύσκεψη για την Υγεία, την Ασφάλεια και το Περιβάλλον στη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου
    Με μεγάλη επιτυχία η 40η Σύσκεψη για την Υγεία, την Ασφάλεια και το Περιβάλλον στη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου

    Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερο 8 και 9 Δεκεμβρίου στην Καβάλα η 40ή Σύσκεψη για την Υγεία, την Ασφάλεια και το Περιβάλλον στη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου (Health, Safety, Environment – HSE), το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο από μία επιχείρηση του τομέα και φέτος ήταν η σειρά της Energean.

    Στη Σύσκεψη, συμμετείχαν περί τα 70 στελέχη από την δημόσια διοίκηση, ιδιωτικές επιχειρήσεις όπως η HelleniQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ), η Μότορ Όιλ και ο ΔΕΣΦΑ, οργανισμούς όπως το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», πανεπιστημιακά ιδρύματα όπως το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πολυτεχνείο Κρήτης, καθώς και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας και το Λιμεναρχείο Καβάλας. Οι εισηγήσεις και η γόνιμη συζήτηση είχαν ως επίκεντρο θέματα του κρίσιμου τομέα της Ασφάλειας, της Υγείας και του Περιβάλλοντος σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο που τον διέπει, τις βέλτιστες ενδεδειγμένες πολιτικές που εφαρμόζονται από τις επιχειρήσεις καθώς και τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις.

    Τη Σύσκεψη χαιρέτισε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Χρήστος Γάκης.

    Στην παρουσίασή της σχετικά με τις δραστηριότητες του ομίλου Energean στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο, η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Country Manager και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Energean στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι ο τομέας HSE βρίσκεται στην καρδιά της βιομηχανίας πετρελαίου και αερίου. Τόνισε, παράλληλα, τη σημασία της εφαρμογής των βέλτιστων πρακτικών σε όλες τις εκφάνσεις του αλλά και της έγκαιρης αδειοδότησης για την υλοποίηση των επιχειρησιακών σχεδιασμών. Από την πλευρά του, ο Διευθυντής HSE του ομίλου Energean κ. Βασίλης Τσέτογλου εστίασε στις επιδόσεις που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της υλοποίησης της ύψους 2 δισεκ. δολαρίων επένδυσης για την κατασκευή του FPSO “Energean Power”, την εγκατάστασή του στο Ισραήλ και την έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου. Κύριο χαρακτηριστικό, η απουσία οποιουδήποτε σοβαρού συμβάντος και η απώλεια μόλις 170 εργατοωρών λόγω ατυχημάτων σε ένα σύνολο περίπου 28 εκατ. εργατοωρών που χρειάστηκαν για το συγκεκριμένο project.

    energeian susk hse 2

    Παράδειγμα ασφαλούς λειτουργίας ο Πρίνος

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, στη διάρκεια της Σύσκεψης, από αρκετούς ομιλητές εκθειάσθηκε η περίπτωση του Πρίνου ως παράδειγμα ασφαλούς λειτουργίας μιας βιομηχανικής εγκατάστασης στην καρδιά μιας περιοχής με έντονη τουριστική και αλιευτική δραστηριότητα.

    Την ευθύνη για τη διοργάνωση της Σύσκεψης, η οποία ολοκληρώθηκε με περιήγηση στις θαλάσσιες εξέδρες παραγωγής υδρογονανθράκων του Πρίνου, είχε ο Διευθυντής HSE της Energean στην Ελλάδα κ. Κυριάκος Ταφανίδης.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Energean: Με απόλυτη επιτυχία, ολοκληρώθηκε η σεισμική έρευνα στο Block 2
    Energean: Με απόλυτη επιτυχία, ολοκληρώθηκε η σεισμική έρευνα στο Block 2

    H Energean ολοκλήρωσε την τρισδιάστατη σεισμική έρευνα στο θαλάσσιο οικόπεδο Block 2, στο Βορειοδυτικό Ιόνιο, αποκτώντας δεδομένα από περίπου 2.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ήταν η τέταρτη σεισμική έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία από το 2009 έως σήμερα και η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς οποιοδήποτε περιβαλλοντικό ή άλλο συμβάν και σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας.

    Στην διάρκεια της έρευνας, κινητοποιήθηκαν συνολικά 5 εξειδικευμένα σκάφη με επικεφαλής το σεισμογραφικό Ramform Hyperion της PGS, εφοδιασμένα με τον πλέον εξελιγμένο για τις έρευνες αυτού του είδους εξοπλισμό. Επιπλέον, στην έρευνα συμμετείχαν τρεις Παρατηρητές Θαλάσσιων Θηλαστικών καθώς και δύο Καταγραφείς Ήχων, προκειμένου να λαμβάνονται τα προβλεπόμενα προληπτικά μέτρα σε περιπτώσεις εντοπισμού κητωδών εντός της ζώνης ασφαλείας που προβλέπεται από το εγκεκριμένο Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης. Παράλληλα, εξειδικευμένο προσωπικό ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τους αλιείς της περιοχής, προκειμένου να αποφευχθούν τόσο η παρεμπόδιση της έρευνας με βάση την εκδοθείσα NAVTEX από το Πολεμικό Ναυτικό όσο και τυχόν προβλήματα στην δραστηριότητά τους.

    Επίσης, κατά τη διάρκεια της έρευνας, συμμετέχοντα σκάφη συνέδραμαν τις αρμόδιες λιμενικές αρχές για τον ασφαλή ελλιμενισμό σκαφών που εντοπίστηκαν να μεταφέρουν πρόσφυγες μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες.

    Τα δεδομένα που αντλήθηκαν είναι ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας και αποδίδουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εικόνα του υπεδάφους στην ερευνηθείσα περιοχή. Η επεξεργασία και ερμηνεία τους, η οποία θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες, θα δώσει τη δυνατότητα στην Energean να αξιολογήσει το μέγεθος και τις προοπτικές του δυναμικού υδρογονανθράκων και των πιθανών αποθεμάτων και να εντοπίσει στόχους που θα ήταν δυνατό να ερευνηθούν με γεώτρηση.

    Η Energean ευχαριστεί όλες τις εμπλεκόμενες αρχές σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο για την αγαστή και αποτελεσματική συνεργασία σε όλη τη διάρκεια της έρευνας. Η εταιρεία παραμένει δεσμευμένη στην έρευνα και αξιοποίηση των φυσικών πόρων στις περιοχές που δραστηριοποιείται, προς όφελος της εθνικής μας οικονομίας, των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών. Η έρευνα και αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου απαιτεί σημαντικές επενδύσεις, χρόνο, αποτελεσματική διοίκηση και διαχρονική πολιτική βούληση.

    ENERGEAN Block 2 dt 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ο Δήμαρχος Πύργου στα γραφεία της Energeain Oil για τις εξορύξεις στο Κατάκολο  -  Συνάντηση με τον αναπλ. Διευθύνοντα Σύμβουλο Κ. Νικολάου
    Ο Δήμαρχος Πύργου στα γραφεία της Energeain Oil για τις εξορύξεις στο Κατάκολο  -  Συνάντηση με τον αναπλ. Διευθύνοντα Σύμβουλο Κ. Νικολάου

    Παν. Αντωνακόπουλος: «Διεκδικούμε το 1% επί των εσόδων για τον Δήμο και την διατήρηση της περιβαλλοντικού-πολιτιστικού-τουριστικού χαρακτήρα της περιοχής»

    Συνάντηση με τον αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της Energean Oil Κωνσταντίνο Νικολάου πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, με αφορμή και τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πάτρα, που αφορούσαν το χρονικό πλάνο εξόρυξης των υδρογονανθράκων στο Κατάκολο.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της εταιρείας, στο κτίριο ATRINA της Λ. Μεσογείων, όπου παρευρέθηκε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου Δημάρχου, Γιώργος Καραστέργιος και επιστημονικοί συνεργάτες της εταιρείας.

    - Σε συνέντευξη Τόπου που έδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής (25/11) ο κ. Αντωνακόπουλος ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συνάντησης που κινήθηκε στον άξονα της προστασίας του περιβάλλοντος και της φυσιογνωμίας της περιοχής, του τουριστικού χαρακτήρα του Κατακόλου και της διεκδίκησης του ποσοστού 1% επί των κερδών, για τον Δήμο Πύργου.

    Ο κ. Αντωνακόπουλος εξέφρασε τη θετική του άποψη για επενδύσεις στην περιοχή θέτοντας ουσιαστικές προϋποθέσεις που συνεπάγουν τη διατήρηση της κληρονομιάς του τόπου και την δίκαιη εξοικονόμηση πόρων για το Δήμο.

    Συγκεκριμένα ο κ. Αντωνακόπουλος δήλωσε: «Εμείς, προφητικά, πριν δύο βδομάδες είχαμε πει πως είμαστε θετικοί επί της αρχής για τις επενδύσεις αλλά να μην αλλοτριωθεί η κληρονομιά (περιβαλλοντική και πολιτιστική) του τόπου. Σ’ αυτό το μήκος κύματος μίλησε και ο πρωθυπουργός στην Πάτρα. Και σαφώς δεν μπορεί να είναι διαφορετικά. Δεν γίνεται να καταστρέψουμε το περιβάλλον για να κερδίσουμε σε ενέργεια. Ούτε να αλλοιώσουμε τον τουριστικό χαρακτήρα του Κατακόλου.

    antonak energeian oil katak 2

    Αυτό που θέσαμε στην συνάντησή μας με τον κ. Νικολάου ήταν οι δύο «κόκκινες γραμμές» που θέτει κι η ελληνική κοινωνία και παράλληλα θέσαμε δύο ακόμη ζητήματα:

    -Από αυτόν τον θησαυρό που βρίσκεται στην Ηλεία και κυρίως στο οικόπεδο του Πύργου, δεν πρέπει να κερδίσουν όλοι οι άλλοι εκτός από τον δικό μας τόπο. Διότι οι όποιες μικρές συνέπειες υπάρξουν, στην δική μας περιοχή θα είναι. Άρα ο ανταποδοτικός πόρος του 5% επί των κερδών στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Εμείς ζητάμε 1% επί των εσόδων για τον Δήμο Πύργου.

    -Πρέπει να διασφαλιστεί η σεισμικότητα της περιοχής, παρόλο που υπάρχουν διαβεβαιώσεις επιστημόνων ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα.

    -Επίσης η μεταφορά της παραγόμενης πρώτης ύλης, να γίνει με τέτοιο τρόπο που να μην ρυπαίνει καθώς και να μην δημιουργεί προβλήματα στα δρομολόγια των κρουαζιερόπλοιων».

    Ο χρονικός ορίζοντας

    Ο κ. Αντωνακόπουλος έκανε λόγο επίσης και για τον χρονικό ορίζοντα των εξορύξεων σημειώνοντας πως: «Ο χρονικός χάρτης έχει να κάνει με μεγαλύτερα ζητήματα που δεν εξαρτώνται από εμάς. Διαπιστώσαμε ότι και η εταιρεία έχει μια ανησυχία για το χρονικό πλάνο. Μας είπαν ότι ουσιαστικά είναι έτοιμοι, όχι να κάνουν την πειραματική άντληση αλλά να μπουν στην παραγωγή. Έχει μελετηθεί πλήρως η επένδυση, έχει πάρει περιβαλλοντικές εγκρίσεις και σχεδόν είναι όλα έτοιμα να ξεκινήσουν».

    Βασική η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

    Ορμώμενος από το παράδειγμα της Καβάλας, ο δήμαρχος Πύργου έθεσε και το θέμα της παρουσίας της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον Πύργο.

    «Το παράδειγμα της Καβάλας μας δείχνει ότι το Πανεπιστημιακό τμήμα που παρέχει εκπαίδευση στα ζητήματα των υδρογονανθράκων ενεργειακής πηγής είναι πολύ ωφέλιμο. Θα μπορούσε και η δική μας περιοχή να εμπλουτιστεί με τις γνώσεις άντλησης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα πτυχία αυτά είναι χρήσιμα και ανταποδοτικά» κατέληξε.

    Με τον κ. Καραστέργιο να συμπληρώνει πως: «Ο Δήμαρχος Πύργου, μαχητικός, διεκδικεί και παλεύει για το καλό του τόπου μας».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Με το MDA Ελλάς και στον 39ο Μαραθώνιο της Αθήνας η Energean
    Με το MDA Ελλάς και στον 39ο Μαραθώνιο της Αθήνας η Energean

    Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Energean είχε την χαρά να τρέξει στον αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας στο πλευρό του MDA Ελλάς, στηρίζοντας το μη κερδοσκοπικό αυτό σωματείο που φροντίζει τους συνανθρώπους μας με νευρομυικές παθήσεις και, μάλιστα, συμμετέχοντας με μια ιδιαίτερα διευρυμένη ομάδα!

    Η Energean ήταν παρούσα και στις τρεις δρομικές εκδηλώσεις του 39ου Μαραθώνιου της Αθήνας που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του σαββατοκύριακου 12 και 13 Νοεμβρίου. Ειδικότερα, στην κλασική διαδρομή των 42 χιλιομέτρων από τον Μαραθώνα στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο την Energean εκπροσώπησαν 13 δρομείς, στην διαδρομή των 10 χιλιομέτρων 3 δρομείς, ενώ στην διαδρομή των 5 χιλιομέτρων το παρών έδωσαν 20 δρομείς της εταιρείας, με επικεφαλής τον Μαθιό Ρήγα, CEO του ομίλου.

    Σε όλους τους δρομείς της εταιρείας θα μείνουν αξέχαστες οι στιγμές των διαδρομών δίπλα στους συνανθρώπους μας που φροντίζει το MDA Ελλάς και οι οποίοι συμμετείχαν κινούμενοι με αμαξίδια και, βεβαίως, ο τερματισμός στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου κατάφεραν να τερματίσουν όλοι!

    Energean marathonios 2

    Η κα. Ίλια Ρήγα, επικεφαλής του τμήματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στο πλαίσιο των δρομικών εκδηλώσεων του 39ου Μαραθώνιου της Αθήνας, βιώσαμε μερικές από τις πιο συγκινητικές στιγμές στην 15χρονη πορεία της εταιρεία μας. Βρεθήκαμε ξανά στο πλευρό του MDA Ελλάς και των συνανθρώπων μας με νευρομυικές παθήσεις και ζήσαμε το πάθος, την θέληση και την αποφασιστικότητά τους να δείξουν σε όλη την κοινωνία ότι ο άνθρωπος μπορεί να υπερνικήσει κάθε εμπόδιο και να φτάσει στους στόχους του, όσο κι αν η επίτευξή τους φαντάζει απαγορευτική.

    Είναι χαρά και τιμή μας να στηρίζουμε το τόσο σημαντικό έργο του MDA Ελλάς και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα τους, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα για την άρση κάθε αποκλεισμού από οποιαδήποτε δραστηριότητα καθώς και για την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και στήριξη κάθε προσπάθειας που έχει τον ίδιο στόχο» .

    Η συνεργασία της Energean με το MDA Ελλάς εντάσσεται στην ευρύτερη δέσμευση της εταιρείας για την υλοποίηση των στόχων του ΟΗΕ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη. Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία υπηρετούνται ο Στόχος νο.10 για Λιγότερες Ανισότητες, ο Στόχος νο.3 για Καλή Υγεία και Ευημερία, και ο Στόχος νο.17 για Συνεργασία για την επίτευξη των Στόχων.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ζευς, η νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου από την Energean στο Ισραήλ
    Ζευς, η νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου από την Energean στο Ισραήλ

    Μια νέα ανακάλυψη, την 4η στην θάλασσα του Ισραήλ, ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ η Energean plc (LSE: ENOG, TASE: אנאג). Πρόκειται για το εμπορικά εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα φυσικού αερίου «Ζευς» στο Block 12 που εκτιμάται σε 13,3 δισεκ. κυβικά μέτρα (bcm) αξιοποιήσιμου φυσικού αερίου, είναι δηλαδή μεγαλύτερο των αρχικών εκτιμήσεων για 10 – 12 bcm. Η Energean προχωρεί τώρα σε ανάλυση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν από την γεώτρηση.

    Zeus Discovery energeian 2

    Με κίτρινο χρώμα, τα κοιτάσματα της Energean στο Ισραήλ

    Σχετικά ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε τα εξής:

    «Λίγες ημέρες μετά το ξεκίνημα της παραγωγής από το κοίτασμα Karish, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το ότι το γεωτρητικό μας πρόγραμμα, το οποίο πλέον χαρακτηρίζεται από 5 στις 5 επιτυχημένες γεωτρήσεις, συνεχίζει να προσθέτει αξία στην Energean, ενισχύοντας την ασφάλεια του εφοδιασμού και τον ανταγωνισμό στην αγορά ενέργειας της περιοχής. Αξιολογούμε τώρα μία σειρά από δυνητικές επιλογές εμπορικής αξιοποίησης για την Περιοχή Ολύμπου με επίκεντρο τόσο τις υφιστάμενες και μοναδικές για τη Μεσόγειο υποδομές μας, όσο και πιθανές νέες. Στο πρώτο εξάμηνο του 2023, αναμένεται να προχωρήσουμε σε ένα νέο δεσμευτικό πρόγραμμα ανάπτυξης».

    Αναβάθμιση του κοιτάσματος «Αθηνά»

    Ο ανεξάρτητος εκτιμητής DeGolyer & MacNaughton (D&M) πιστοποίησε για την Energean δυνητικά αποθέματα της τάξης των 11,75 bcm στο κοίτασμα «Αθηνά», αναβαθμίζοντας την προηγούμενη εκτίμηση της Energean που αναφερόταν σε 8 bcm, έπειτα από μελέτες με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της γεωτρητικής διαδικασίας.

    Η ανακάλυψη του κοιτάσματος «Ζευς» και η αναβάθμιση του κοιτάσματος «Αθηνά» δίνουν στην Energean μεγαλύτερη βεβαιότητα σχετικά με τις ποσότητες φυσικού αερίου και την εμπορευσιμότητα της Περιοχής Ολύμπου και, πλέον, η εταιρεία προχωρεί το αναπτυξιακό της σχέδιο. Η Energean αναμένεται να προχωρήσει στην τελική ενημέρωση για τις συνολικές ποσότητες της Περιοχής Ολύμπου στις αρχές του 2023, με βάση την ειδική έκθεση (CPR- Competent Persons Report) που ετοιμάζεται από την D&M.

    Γεώτρηση τώρα στο Block 23

    Σημειώνεται ότι το πλοιογεωτρύπανο Stena IceMax έχει τώρα μετακινηθεί στο Block 23 της θάλασσας του Ισραήλ, προκειμένου να προχωρήσει σε γεώτρηση της δομής «Ηρακλής», με στόχο φυσικό αέριο από το Μειόκαινο.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch